Testovi

Samsung Galaxy A8 (2018) - na prvi pogled

U samom vrhu srednje klase

Samsung Electronics je odmah u januaru predstavio svoj najnoviji uređaj u Galaxy A seriji: Galaxy A8 (2018). “Izlaskom Galaxy A8(2018) na tržište, svojim korisnicima donosimo njihove omiljene funkcije sa naših najnaprednijih telefona, kao što su beskonačni ekran i naša prva dvostruka prednja kamera sa Live Focus funkcijom, na našu Galaxy A seriju, koja je već poznata po svom premijum dizajnu”, izjavio je Junho Park, potpredsednik globalnog planiranja proizvoda u Diviziji za mobilne komunikacije kompanije Samsung Electronics. “Galaxy A8(2018) je dobar primer naše stalne posvećenosti tome da ispunimo potrebe naših korisnika tako što ćemo im omogućiti više izbora i lakšu upotrebu”. Na prvi pogled, ovaj model mnogo obećava i kao da donosi nešto zaista novo, međutim, pitanje je koliko zapravo novosti donosi ovaj model.

DIZAJN

Galaxy A8 (2018) ima razmeru od 18,5:9 i SUPER AMOLED Infinity ekran sa zaobljenim ivicama. Na prednjoj strani telefona nalazi se dvostruku selfi kamera, pa se njegov ergonomski dizajn oslanja na iskustva nasleđena iz dizajna premijum “flegšip” modela. Na levoj strani telefona nalaze se dugmad za smanjivanje i pojačavanje, kao i slot za nano sim karticu. Na desnoj strani telefona je zvučnik, što nije baš uobičajeno mesto za isti, kao i dugme za paljenje. Na vrhu je još jedan slot za nano sim i memorijsku karticu. Na donjoj strani telefona su USB-C port, mikrofon i 3.5mm ulaz za slušalice. Ergonomska zakrivljenost stakla, kako sa prednje, tako i sa zadnje strane, dodatno unapređuje ovaj veliki ekran. Elegantni okvir od stakla i metala, glatke krivine i udobno smeštanje u ruku čine gledanje ili interakciju sa sadržajem na telefonu još lakšim. Senzor za otisak prsta sada se nalazi vertikalno, ispod kamere, a ne pored nje, što olakšava korišćenje.

Tu je SUPER AMOLED Infinity ekran

KAMERA

Korisnici će moći snimiti jasne i oštre selfije pomoću zadnje kamere od 16 MP F1.7 i dvostruke prednje kamere od 16MP+8MP F1.9, bez obzira gde se nalaze ili šta rade. Dvostruka prednja kamera sačinjena je od dve odvojene kamere, tako da možete da se odlučite za jednu ili drugu u zavisnosti od toga kakav ste selfie imali u vidu – od krupnog plana sa pozadinom do portreta sa jasnom i bistrom pozadinom. A sa naprednom funkcijom živog fokusiranja, Live Focus, lako možete da podesite Bokeh efekat pre ili nakon što snimite sliku, kako biste dobili slike visokog kvaliteta.

Bilo da je dan ili noć, napredna kamera obezbeđuje da su slike koje snimate oštre, čak i u uslovima slabog osvetljenja. A8 omogućava da svoje slike u potpunosti prilagodite svojim zahtevima, pomoću zabavnih opcija kao što su dodavanje nalepnica na vaše selfije ili naglašavanje jela pomoću Food Mode programa za slikanje hrane.
Drhtavi video snimci snimljeni nestabilnom rukom postaće stvar prošlosti uz tehnologiju stabilizacije video digitalne slike (VDis), a uz dodatu funkciju “hyperlapse” sada možete da snimate video snimke koji beleže protok vremena koji vam omogućavaju da ispričate još duže priče.

KAKO RADI

Uz A8 bićete stalno obavešteni putem funkcije “stalno uključen ekran” (Always On Display), što znači da možete samo da bacite pogled na svoj telefon i vidite te informacije bez otključavanja telefona. Uz funkciju Samsung Pay, više nema potrebe da nosite novčanik sa sobom kad izlazite. Podržavajući tehnologije magnetnog bezbednog prenosa (Magnetic Secure Transmission, MST) i komunikacije putem bliskog polja (Near Field Communication, NFC), Galaxy A8(2018) može da se koristi bukvalno na bilo kom mestu na kome biste mogli da prislonite ili provučete svoju karticu. Svaka transakcija putem funkcije Samsung Pay je bezbedna i jednostavna. Sve što je potrebno je jedno prevlačenje prsta preko ekrana i jedno skeniranje otiska prsta.

3 GB RAM-a i 32/64 GB dodatne memorije

Cena u Srbiji kreće se od 61.990 dinara

Galaxy A8(2018) otporan je na vodu i prašinu prema standardu IP68, i može da se odupre atmosferskim uticajima, uključujući i znoj, kišu, pesak i prašinu, što ga čini pogodnim za skoro bilo koju aktivnost ili situaciju. Galaxy A8(2018) podržava microSD kartice tako da možete da proširite kapacitet memorije za čuvanje podataka čak do 256 GB, a i prvi je uređaj u A seriji koji podržava Samsungov Gear VR.
Tu je Android Nougat 7.1 , 4 GB RAM-a, kao i čip Exynos 7885 Octa koji ovaj model čini za 30% bržim od prethodnika, kao i 32 GB dodatne memorije, što je možda nedovoljno s obzirom na cenovni rang. Baterija od 3000 mAh je u skladu sa ovim cenovnim rangom i može da potraje i do dva dana, ukoliko niste zavisnici od mobilnih uređaja.

SVE U SVEMU

Najnoviji telefon iz Samsung Galaxy A serije, A8(2018), predstavljen je i u Srbiji, a u prodaji je po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 61.990 dinara. Kupci će moći da biraju između crne, orhideja sive i zlatne boje. Takođe, biće u ponudi atraktivnih tarifa domaćih operatora. U suštini ovogodišnji A8 model donosi dizajn koji predstavlja spuštanje specifikacija i dizajna S8 modela u srednju klasu, ali samim tim on ne donosi neke velike inovacije. Za sve one koji ne žele da daju novac za premium modele, ovo je odličan izbor – model iz samog vrha srednje klase.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...