Testovi

OnePlus 5 Test

Sve bolja flagship alternativa

 

Osnovni problem sa OnePlus telefonima u Srbiji je to što im preprodavci nabijaju cene koje su daleko od onih po kojima se uređaji kineskog proizvođača prodaju u svetu. Iz tog razloga, uradićemo test novog OnePlus 5 bez osvrtanja na njegovu (zvaničnu) cenu kod nas, već ćemo ga posmatrati kao ono što on zaista jeste – top model sa povoljnom cenom.

Ipak, čak i u po globalnim cenama, „petica“ je najskuplji OnePlus do sada. Na prvi pogled reklo bi se da cena od oko 480 eura za baznu verziju ima opravdanje, ali smo odlučili da to proverimo na testu. Takođe, videćemo da li je i koliko OnePlus 5 konkurentan u odnosu na renomirane brendove i njihove najjače i najskuplje modele.

  • Nova DualCam kamera je odlična
  • Čist Android sa pametnim dodacima
  • Brzina i performanse
  • Cena
  • Dizajn treba da bude inventivniji
  • Nedostatak lokalne servisne podrške
  • Rezolucija ekrana

DIZAJN

Kinezi očigledno ne vide ništa loše u tome da bezobzirno kopiraju, pa OnePlus 5 u najmanju ruku veoma liči na iPhone 7 Plus, makar što se tiče zadnjeg panela koji je kao preslikan. Da umesto jedinice u kvadratu stoji logo zagrižene jabuke, rekli bismo da je u pitanju visoko-kvalitetni iPhone klon. Na OnePlus 5 kamera sa dva sočiva stoji na istom mestu kao na aktuelnom Apple fabletu, ispupčena je, gotovo istih dimenzija, a čak i je i okrugli blic na identičnoj poziciji. Dodajte tome i da su antene na obodu metalnog kućišta i jasno se vidi zbog čega je dizajn možda i najkritikovaniji segment ovog uređaja.

Prednja strana je ipak nešto drugačija, pa se levo i desno od keramičkog čitača otiska prsta nalaze kapacitivni tasteri kojima sami dodeljujete funkciju. Displej od 5.5“ nije izdužen po poslednjoj modi, ali je količina neiskorišćene plastike oko leve i desne ivice minimalna, pa OnePlus 5 lagano leži u ruci. Svi dugmići na ivicama telefona su precizno isečeni i imaju teksturu kojom ćete ih lakše napipati. Posebno nam se dopada Mute dugme sa leve strane, koje ne viđamo često na Android telefonima. Na samom dnu pored USB-C porta za napajanje nalazi se i 3.5 audio slot. I pored toga, smartfon je izuzetno tanak, ali inženjeri nisu uspeli da ga zaštite i od vode i prašine, pa OnePlus 5 nema IP sertifikat.

Na stranu što bezobrazno liči na iPhone, OnePlus 5 ipak izgleda jako lepo i elegantno. Obrada metala je savršena, nekako je baš gladak i hladan, a zaobljene ivice su vrhunski obrađene i doprinose ionako odličnoj ergonomiji ovog telefona. Dostupne su dve verzije koje izgledaju gotovo identično. Crna i gotovo crna, ili u izvedbi OnePlus marketinškog odeljenja – „slate grey“ i „midnight black“. Svetlija varijanta je bazni model sa manje memorije, a tamnija, crna top verzija sa 8GB RAM-a i 128GB interne memorije. Iako previše liči na iPhone 7+, OnePLus 5 je lep i odlično izrađen telefon

KAKO RADI

kamera

Koliko je novi Dual-setup kamere sa dva sočiva važan za OnePlus 5 najbolje govori to što se i na samoj kutiji naglašava da je ovo najbolja kamera na OnePlus telefonu do sada. Kvalitet fotografija je bio možda i najočigledniji nedostatak OnePlus uređaja u odnosu na top modele većih proizvođača, pa je dobro videti da mlada kompanija sluša tržište i kupce.

Glavna kamera ima 16MP i Telephoto sočivo od 20MP. To je setap sličan kao na iPhone 7+, gde drugo sočivo služi za digitalni zum, pa se slika može uvećati do dva puta bez gubitka kvaliteta. Osim toga, Telephoto sočivo služi i za popularni „Bokeh“ efekat gde je pozadina zamagljena i to u principu izgleda jako dobro na novoj „petici“. Fotografije su veoma lepe, sa jakim bojama i puno detalja. U odnosu na vodeće kamere iz sveta mobilnih telefona, OnePlus 5 pravi za nijansu svetlije slike i tako otkriva više detalja uz odličan dinamički opseg. Doduše, dešava se da delovi fotografije budu previše osvetljeni, pa da izgube na intenzitetu boja ili da dođe do prejakog izoštravanja gde se gube detalji. U svakom slučaju, u dnevnim varijantama razlike između slika koje pravi OnePlus 5 i smartfona sa jačim imenom su samo u nijansama.

Nedostatak optičke stabilizacije slike vidi se kod snimanja noću ili u mračnim prostorijama. Jednostavno, OnePlus 5 se ne snalazi dobro sa pojedinačnim izvorima svetlosti koji deluju razmrljano, a fotografije su pune šuma i bez detalja. Takođe, ni fokusiranje po mraku ne radi kako treba, pa čak i akteri koji se sporo kreću često izgledaju mrljavo i zamagljeno. Da nema OIS, vidi se i na video snimcima koji inače nisu loši, ali im fali brži fokus i jače boje. Kamera je poboljšana, ali fotografije noću
i video klipovi zaostaju za naljboljima na tržištu

Hardver

Stvar na koju uvek možemo da računamo kod OnePlus telefona je to da na čipsetu neće štedeti. Novu peticu pokreće Snapdragon 835 sa šest, odnosno osam gigabajta RAM-a za jaču varijantu. Verovatno ni inženjeri u kineskoj kompaniji ne znaju čemu toliko radne memorije, ali svakako zvuči dobro. Osim toga, performanse ne izostaju. OnePlus 5 je fantastično brz telefon, kako u svakodnevnom radu tako i u igrama, aplikacijama, multi-taskingu i lagano staje na crtu uređajima poput iPhone-a i Galaxy S8. Deo zasluga pripada i displeju niže rezolucije nego kod većine konkurenata koji ne opterećuje GPU, ali nema zbora da je ovo jedan od najbržih Android telefona na tržištu.

Baterija od 3.300mAh je sasvim dovoljna za ceo dan intenzivnijeg korišćenja, a njihova DashCharge tehnologija radi odlično. U pitanju je poseban, DashCharge punjač koji se dobija uz telefon i koju omogućava da se smartfon od nule do nekih 60 – 70% napuni za svega pola sata. Sjajan rezultat na kome mogu pozavideti i neki daleko skuplji modeli. Dostupne su verzije sa 64 i 128GB interne memorije, ali nažalost microSD slot je izostao. OnePlus 5 je jedan od najbržih Androida trenutno

Ekran

Tradicionalno, OnePlus štedi na displeju, pa su tako ugradili AMOLED panel od 5.5 inča u fullHD rezoluciji koji je nasleđen sa modela prošle generacije. U vremenu kada svi flagship konkurenti imaju QHD, a neki čak i 4K panele, OnePlus 5 ne prati korak. Ali, da li nam je to smetalo? Iskreno, ni najmanje.

Pojedini aktuelni top modeli koji se hvale 1440p i 4K prikazom, zapravo rade u fullHD rezoluciji, a samo po potrebi uključuju režim rada u višoj rezoluciji. Ovo je slučaj sa Galaxy S8 i sa Sony Xperia XZ Premium, a slična opcija je prisutna i na HTC U11 i LG G6. Šta više, na svim pomenutim uređajima rezolucija može da se spusti i u video igrama kako bi se dobile bolje performanse.

Osim toga, AMOLED displej daje sjajnu sliku, koja je i dalje bolja od IPS i LCD panela kakve koristi veći deo konkurencije. Slobodno možemo reći da je prikaz na OnePlus 5 bolji i kvalitetniji od onog na iPhone 7 Plus. Slika je oštra, boje su intenzivne, a kontrast gotovo neograničen. Takođe, uveden je i odličan reading mode, koji sada prikazuje monohromatsku sliku teksta (crno-belo) i podiže oštrinu prikaza kako bi sitna slova bila što jasnija. Razlike se primete u HDR video klipovima sa Netflixa i Amazona, ili 4K snimcima sa YouTube-a. Ako vam je to glavni razlog što kupujete top model, onda nećete biti zadovoljni sa One Plus 5. U svakom drugom slučaju, AMOLED panel radi sasvim dobar posao. Apsurdno, ali AMOLED 1080p displej je ušteda koje se najmanje vidi

Softver

Naša iskustva sa OnePlus 5 završavamo verovatno najjačim adutom ovog uređaja, a to je softver, odnosno Oxygen OS interfejs. Radi preko Androida 7.1.1., a proizvođač najavljuje i podršku za Android O kada izađe. Inače, Oxygen OS izgleda kao generički Android, ali sa modifikacijama koje su inteligentne i zaista pomažu. Odmah da bude jasno, dodatne funkcije interfejsa su nenametljive i ako sami malo ne pročačkate sistem vam ih neće gurati pod prste non-stop. Oxygen OS dolazi bez ikakvog bloatware-a i besmislenih dupliranih aplikacija, sve je čisto i ako vam nešto treba, to možete da skinete sa Play Store-a.

Počećemo od kapacitivnih dugmića ispod ekrana koji mogu da imaju bilo koju funkciju koju im dodelite. Postoje čak i tri vrste komandi – jedan klik na dugme, dupli klik i dugo držanje. Čitač otiska prsta je home taster i njemu možete dodeliti dodatne funkcije, a pritom je vanserijski brz i precizan. Povrh svega, sve tastere možete da prebacite da budu softverski, odnosno da budu prikazani na dnu displeja.

Dok je ekran ugašen, možete ispisivati različita slova da bi pozvali različite aplikacije. Ovo ne znači da morate da „napišete“ slovo C da bi startovali kameru, već sami birate koje slovo pokreće aplikaciju ili funkciju. Sjajna stvar je i korišćenje mogućnosti da displej registruje više dodira. Swipe nadole na bilo kom mestu na displeju poziva notifikacije, swipe sa dva prsta brze prečice. Swipe sa tri prsta nadole snima screenshot, a ako nakon toga dodate i još jedan swipe nadole, snimiće kompletan sadržaj aplikacije ili web strane.

AppSwitcher prikazuje aplikacije koje su trenutno aktivne i kao na stock Androidu možete ih „ubijati“ svaku posebnu ili sve zajedno. Međutim, postoji i Deep Clean opcija u podešavanjima, koja osim gašenja samog programa, počisti i sve što je aplikacija ostavila za sobom kako u radnoj, tako i u internoj memoriji. Za razliku od svih ostalih konkurenata, OnePlus nema svog digitalnog asistenta, već je Google Assistant tu u punom sjaju. Sjajna vest za sve koje iritiraju Bixby, Sense Companion i slične gluposti. Oxygen OS je vanserijski brz, dobro optimizovan i pametno osmišljen

SVE U SVEMU

Ako nam je nešto stvarno smetalo na OnePlus, onda je to nedostatak otpornosti na vodu i prašinu, što danas imaju svi top modeli na tržištu.Jasno je da su ugrađujući generaciju-dve star displej ostvarili uštedu, ali i smatramo da ako je negde trebalo da uštede, onda se tu zaista najmanje primeti. A ušteda je i pored cene od oko 500 eura više nego solidna s obzirom ta je to i dalje 30 do 40% niže od konkurencije, pre svega iPhone-a i Galaxy S8. Ko očekuje da ovako kvalitetno izrađen, vanserijski brz smartfon sa sjajnim softverom može da bude jeftiniji, zaista nije realan.

U Srbiji OnePlus 5 u prodavnicama košta oko 700 eura, što je vrlo blizu cene najskupljih top modela i što je ipak previše. Kod nas je on ipak egzotika, a ne postoji direktna isporuka preko sajta za Srbiju. Ako se tome doda da na postoji jednostavan način da ga servisirate, jasno je da OnePlus 5 ovde nažalost još uvek neće steći veću popularnost. A to je zaista šteta.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...