Testovi

Nokia 3 Test

Poznato ime na prosečnom telefonu

 

 

Posle razvoda od Microsofta, finska Nokia pokuašava da se vrati na mapu velikih proizvođača mobilnih telefona. Iako imaju veliko ime, finci su odlučili da u svoj pohod krenu bukvalno sa dna, i to sa tri budžetska modela. Prva Nokia sa Android operativnim sistemom koja je stigla kod nas je naslabiji i najjeftiniji model sa oznakom „3“. Pomalo razočarni što finci nisu odlučili da  krenu u pohod sa nekim top modelom, ipak smo jedva čekali da vidimo kakav je uređaj napravila čuvena Nokia, koja je za ceo svet svojevremeno bila sinonim za mobilne telefone.

  • Vrhunska izrada
  • 4G podrška
  • Android 7.0 Nougat
  • Performanse opadaju tokom vremena
  • Skromna baterija

Dizajn

Moramo priznati da nova Nokia liči na stare Lumia smartfone pa smo u startu bili pomalo razočarani što finci (u vlasništvu kineza), nisu promenili dizajn kako bi označili novi početak. Ipak, Nokia 3 odmah stavlja do znanja da su kvalitet materijala i izrada na prvom mestu, pa tako displej i zadnji panel drži zajedno aluminijumski okvir. Na metal nismo navikli u budžetskoj klasi, a precizno isečeni i teksturisani dugmići za uključivanje i kontrolu zvuka pojačavaju utisak kvalitetne završne obrade.

Sa prednje i zadnje strane, postaje jasno da se radi o jeftinom smartfonu. Oko displeja ima puno neiskorišćene plastike, a ispod njega nalaze se kapacitivni dugmići koji pritom nemaju pozadinsko osvetljenje pa ćete morati da pamtite raspored. Zadnji panel je plastičan, od pedantno obrađenog polikarbonata koji izgleda lepo i ostavlja dobar osećaj, ali ipak ne može da sakrije skromno poreklo.

Zahvaljujući relativno malim dimenzijama, pre svega zbog ekrana od pet inča, Nokia 3 ima odličnu ergonomiju i prijatno leži u ruci. Metalni okvir je zaobljen pa popravlja ukupan utisak, a doprinosi i osećaju da je u pitanju dobro izrađen i izdržljiv smartfon. „Trojka“ ima i 3.5 audio džek i slot za memorijsku karticu pored koga se nalazi pozicija sa drugu SIM karticu. Prostor unutar kućišta je očigledno odlično organizovan. Ne oduševljava izgledom, ali čini se da je dizajnerima bila važnija funkcija od forme. Nokia 3 je bolje izrađena nego gotovo svi konkurenti u ovoj klasi i ostavlja solidan utisak u ruci, iako sigurno neće privlačiti pažnju svojim dizajnom. Nokia 3 izgleda obično, ali je kvalitet izrade i završne obrade iznad proseka

KAKO RADI

Hardver

MediaTek MT6737 čipset pokreće više budžetskih telefona na tržištu, a sa 2GB RAM memorije korisnici, makar u svakodnevnom radu mogu da očekuju solidne performanse. Ipak, primetili smo da Nokia 3 usporava kako skidate dodatne aplikacije i što je duže koristite. Na kraju, ni najobičnije skrolovanje kroz aplikacije i prolasci kroz sistemske menije nisu mogli da prođu bez povremenog štucanja i usporavanja, ali je reset rešavao problem. Ono gde rešenja nažalost nema su video igre. Osim najjednostavnijih, 2D video igara, nemojte računati da Mali grafički čip može da pruži zadovoljavajući frame-rate u bilo kojoj 3D igri.

Kupcima koji ciljaju najjeftinije modele, 16GB interne memorije će verovatno biti sasvim dovoljno, a ako im zatreba više, tu je slot za microSD karticu. Baterija od 2.630mAh će izdržati jedva ceo dan malo intenzivnijeg korišćenja. Problem je u lošoj optimizaciji softvera, koji u stand-by režimu troši neuobičajeno mnogo. Nadamo se će narednim update-om ovo biti rešeno, a žao nam je što Nokia nije omogućila korisniku da sam zameni bateriju, pogotovo jer je ovde plastični zadnji panel. Ovo jeste jeftin telefon, ali smo očekivali i bolje performanse i bolju autonomiju

Ekran

Sa dijagonalom od pet inča i rezolucijom od 720x1280 piksela displej ima sasvim korektnu oštrinu od 294ppi. Iznenađuje to što iako je u pitanju precizni IPS LCD panel, boje na slici malo vuku na plavu, mada to verovatno ima veze i sa softverom. Odziv ekrana na dodir je brz i može da zabeleži više pritisaka odjednom, a malo nam je nedostajalo jače pozadinsko osvetljenje. Naime, po ovako sunčanim danima, čak i kada je osvetljenost panela na maksimumu, jako je teško videti šta piše i šta se prikazuje na ekranu.

Kamera

Sa osam megapiksela, autofokusom i LED blicem, kamera na iPhone-u 5 je pravila fantastične slike. Nažalost, iako sočivo i hardver kamere zvuče isto, Nokia 3 pravi jedva prosečne fotografije. Boje su pomalo sivkaste i anemične, a kontrast je slab. Detalja nema dovoljno, a postprocesuiranje ima tendenciju da bespotrebno „omekšava“ ivice gde se dodatno gube detalji i slika u celosti može da deluje pomalo neprirodno. S druge strane, ako slikate pejzaže, ili fotografije na kojima nema puno detalja i boje su čiste, onda možete da očekujete pristojne rezultate. Naravno, kada nema dovoljno svetlosti, slike gube na kvalitetu, pa ne očekujte da će Nokia 3 ovekovečiti neki epski noćni izlazak.

Snimanje video klipova moguće je samo do 720p rezolucije što je čudno s obzirom da pojedini telefoni sa istim hardverom lagano izvlače i fullHD. Video snimci sa „trojke“ u principu pate od istih boljki kao i fotografije, ali se to na pokretnim slikama daleko manje primeti, pa je Nokia 3 sasvim pristojan kamkoder.

Zanimljiva je prednja, selfi kamera. Naime, ona ima 8MP, kao i prednja, i autofokus – što nije često na ovako jeftinim telefonima. Autofokus bi trebalo da obezbedi bolji kvalitet selfija, i oni jesu dobri, ali opet ne treba očekivati čuda u ovoj cenovnoj kategoriji. Boje lica i kože su realne, ali zbog peglanja nepravilnosti izostaju neki detalji pa slike deluju pomalo plastično. Mnogi misle da automatsko fokusiranje ne radi dovoljno dobro, ali treba imati na umu da brzina fokusiranja zavisi od hardvera. Zato je neophodno sačekati malo da kamera precizno fokusira i tek onda slikati. U suprotnom, fokus zaista može da pobrljavi, a fotke da ispadnu blurovane i razmrljane. Selfi kamera je za nijansu iznad konkurencije u ovom cenovnom rangu

Softver

Ovo je prva Nokia sa Android operativnim sistemom koju smo testirali. Instalirana je verzija 7.0 Nougat, ali je već najavljen update na verziju 7.1.1. Iako su sada u vlasništvu kineske kompanije HMD, Nokia je zadržala princip jednostavnosti u funkcionisanju telefona pa je njihov interfejs nenametljiv i jednostavan. Osnovna razlika u odnosu na generički Android je u tome što su sve sistemske ikonice plave boje, okrugle i imaju svoje simbole koji nisu uvek isti kao oni na koje su korisnici Androida navikli. To znači da će na početku korišćenja biti potrebno malo istraživanja, ali neće biti problema da se naviknete. Plava boja inače se slaže i fabričkim Google dizajnom, pa se sve nekako uklopilo. Sve aplikacije koje instalirate imaju svoje originalne ikonice i pa ćete ih razlikovati u odnosu na sistemske.

Osim paketa Google aplikacija, Nokia 3 maltene i nema drugih preinstaliranih programa, a i oni koji su tu mogu se obrisati. Ipak, to ne znači da će tako i ostati posle tretmana kod domaćih operatora, ali Nokia je uradila sve što je bilo do nje da stvari učini što jednostavnijim. Što se samih funkcija tiče, tu je sve kao i na fabričkom Androidu. Postoji multitasking, koji radi iznenađujuće dobro s obzirom na skroman hardver, detaljna kontrola nad notifikacijama, osveženi e-moji i slično. Ono što je Nokia dodala na „trojci“ jesu pojedine kontrole gestovima. Veoma korisna stvar je swipe sa dva prsta nadole koji skroluje stranicu aplikacije, browsera ili čitača teksta, a slično je i sa trostrukim brzim klikom koji zumira sadržaj ekrana.

Međutim, ta jednostavnost i odsustvo nekih kompleksnijih funkcija sigurno će smetati pojedinim korisnicima. Recimo, mogli su da ubace podršku za teme ili barem mogućnost da promenite ikonice na aplikacijama, ali toga nema. Takođe, Lumia telefoni su imali i poseban softver kamere sa različitim kontrolama i opcijama koje su bile veoma zanimljive. Toga sada nema, sve je čisto i „lagano“, Jednostavan interfejs bez mogućnosti za personalizaciju
neće se dopasti svim korisnicima
ali se to nije preslikalo na optimizaciju softvera, pa Nokia 3 tu i tamo ume i da uspori i da se na trenutak zakuca. 

SVE U SVEMU

Nokia 3 je prosečan budžetski telefon koji se ne izdvaja dovoljno od konkurencije da bi napravio veći uspeh ili da bi mogli da ga preporučimo kao bolji izbor u odnosu na druge modele. Metalni okvir i kvalitet izrade prosto nisu dovoljni da zanemarimo probleme sa performansama, a selfi kamera uprkos auto-fokusu ne daje slike koje su značajno bolje u odnosu na druge uređaje iste klase. Smatramo da je Nokia ipak trebalo da ponudi nešto drugačije, neku sitnicu, softversku ili hardversku, koja bi izdvojila njihov uređaj u moru sličnih. Nadamo se da će se to promeniti kod druga dva modela, Nokia 5 i 6 koji tek treba da stignu na naše tržište.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...