Testovi

Apple iPhone X vs. iPhone 8 Plus

Koja jabuka je slađa

 

Nismo ni očekivali da će Apple da napravi jeftin mobilni telefon, ali kada je zacepio cenu od 1.000 eura za novi iPhone X bilo je jasno da otvaraju vrata nove ere za gedžete koji postaju jasan statusni simbol. iPhone 8 i 8 Plus su i dalje skupi uređaji, ali su sa pojavom "desetke" u trenutku postali budžet varijanta.

U ovom uporednom testu nećemo pisati samo o tome koji uređaj je bolji, jer je to svima jasno. Umesto toga ćemo pokušati da odgovorimo na pitanja koliko je iPhone X drugačiji od iPhone 8 Plus, kao i da li ta razlika opravdava višu cenu.

DIZAJN

Stvarno je teško reći nešto novo o izgledu iPhone-a 8 Plus, s obzirom da o jednom te istom dizajnu pišemo već par godina unazad, još od iPhone-a 6 kada je prvi put predstavljen ovaj dizajnerski pravac. Apple je pokušao malo da osveži izgled novog modela upotrebom stakla umesto aluminijuma za izradu zadnjeg panela što je samo donekle uspelo. Naime, iPhone 8 Plus u staklenoj izvedbi izgleda i dalje veoma dobro i čak deluje nešto atraktivnije, ali nedovoljno različito u odnosu na iPhone 6, 6S i 7. Meastralni kvalitet izrade i čiste linije su nešto na šta nas je Apple navikao, a iPhone 8 Plus se u i ovako elegantnom staklenom odelu može pohvaliti da je otporan na vodu i prašinu. Nažalost, bez promene u dizajnu nema ni promene u ergonomiji, pa je 8 Plus jedan od najvećih fableta sa displejom od 5.5 inča na tržištu.

Model X je potpuno drugačiji i na prvi pogled je jasno da je on nešto potpuno novo u Apple univerzumu. Iako ima displej dijagonale 5.8 inča, iPhone X je vidljivo manji od 8 Plus i gotovo savršeno leži u ruci. To ima da zahvali ekranu koji prekriva ceo prednji panel uređaja sa izuzetkom malenog jezička na samom vrhu gde se nalaze kamere, zvučnik i senzori. Pomalo nevešto rešenje, ali izgleda da se i drugi proizvođači odlučuju za ovu varijantu. Home dugme i čitač otiska prsta su davno prošlo vreme za "desetku", koja se uključuje i otključava skeniranjem lica korisnika. Zadnji panel je izrađen od stakla, a za prednji deo je vezan sjajnim aluminijumskim prstenom. Da ne bi bilo dileme koji uređaj je u pitanju kada ga gledate otpozadi, iPhone X je dobio i setap kamere postavljen uzdužno, sa sočivima koja su jedno ispod drugog.

Prosto i jednostavno, iPhone 8 Plus izgleda dosadno i zastarelo. Nasuprot tome, iPhone X je pravi predstavnik nove generacije premium telefona za izduženom siluetom i ekranom od ivice do ivice . Za pojedine kupce, ovo je sasvim dovoljno da opravda razliku u ceni

KAKO RADI

Hardver

Mnoge korisnike je iznenadilo to što Apple ugrađuje identičan hardver u iPhone 8/8 Plus i u prestižni iPhone X. Trenutno najjači čipset na svetu, A11 Bionic, sa tri giga RAM memorije kuca u svim mobilnim telefonima američke kompanije ove godine. Razlike zaista nema, kako u specifikacijama, tako i u realnom korišćenju. iOS prosto leti na novom čipsetu, kao i sve igre, aplikacije, sistemske opcije. Šta više, A11 Bionic je toliko superioran da analitičari predviđaju da ni sledeća generacija hardvera koja se bude ugrađivala u Android telefone neće moći da ga dostigne. Svrha ovako moćnog procesora najbolje se vidi kod iPhone-a X koji ima napredni sistem za prepoznavanje lica koji radi brzo i precizno kao švajcarski sat. Slične napredne i zahtevne opcije ne postoje na iPhone-u 8 Plus, ali zato možete da budete sigurni da ćete u naredne dve, pa možda i tri godine imati jedan od najjačih smartfona na tržištu.

Apple želi da njihovi fanovi imaju ujednačeno korisničko iskustvo, pa zato i iPhone 8 Plus i iPhone X imaju identičan hardver. A11 Bionic je nestvarno moćan i zahvaljujući svojoj snazi garantuje da će kupci ovih telefona još dugo imati fluidan, brz i stabilan uređaj

Baterija na iPhone-u X ima kapacitet od 2716 ampera, što je marginalno više nego iPhone 8 Plus. Oba uređaja podržavaju bežično punjenje, i brzo punjenje za koje da bi ga iskoristili do maksimuma ćete morati da dokupite MacBook punjač od 29W. Low power mod aktivira se nakon što napunjenost baterije padne ispod 20%, ali se na svu sreću može isključiti u podešavanjima.

Iako je kapacitet baterije veći na iPhone-u X, to se u svakodnevnom korišćenju ne vidi, čak smo imali utisak da iPhone 8 Plus završava dan sa više rezerve. Verovatno je u pitanju potrošnja – „desetka“ ima svetliji i zahtevniji displej, a veliku količinu energije sigurno oduzima i FaceID otključavanje skeniranjem lica. iPhone 8 Plus je zamišljen kao fablet pa komotnije i češće ulazi u drugi dan korišćenja bez dopune.

Ekran

Sa predstavljanjem iPhone-a X, Apple fanovi su napokon dočekali jedan pravi, savremeni OLED ekran. Da budemo precizni, u pitanju je Samsungov SuperAMOLED panel, koji ima rezoluciju od 1125 x 2436 piksela i dijagonalu od 5.8 inča pri odnosu stranica 19.5:9. Dakle, izdužen po poslednjoj modi, ekran na „X“-u prikazuje jarko osvetljenu i veoma oštru sliku koja ima HDR10 i DolbyVision sertifikate. Dodatnim podešavanjem u Apple laboratorijama postignut je fenomenalan kvalitet prikaza, pa se lome koplja ko zapravo ima bolji displej, iPhone X ili Samsungovi premium telefoni.

Nažalost, iPhone 8 Plus se zadržao na IPS LCD panelu od 5.5 inča u FullHD rezoluciji. Prikaz je sasvim solidan, ali ipak ne može da se meri sa aktuelnim flagship modelima i mnogo manje zvučnih proizvođača nego što je Apple. 3D Touch je tu za oba modela, ali se razlika u prikazu i rezoluciji jasno vidi. SuperAMOLED panel na iPhone-u X je jedan od najboljih, ako ne i najbolji na tržištu. Klasičan IPS LCD displej na 8 Plus je ipak dve kategorije ispod

Kamera

Oba smartfona imaju gotovo identičan setap glavne kamere. Sočiva imaju po 12MP, sa tim da jedno ima otvor blende f/1.8, i to je kamera za „širokougaone“ fotografije, a druga je f/2.4 i to je takozvana Telephoto kamera. Zahvaljujući drugoj kameri, moguće je napraviti fotografije sa 2X optičkim zumom i digitalnim zumom do 10X. Umetnička namena ovog sočiva je „Boke“ efekat (eng. Bokeh) gde je jedan akter u fokusu, a ostatak slike je zamagljen, van fokusa. To je popularna fora sa profesionalnih aparata koja se veoma lepo prodaje i na mobilnim telefonima, a i rezultati su zaista dobri.

Razlika između kamera na ovim uređajima je u tome što iPhone X ima optičku stabilizaciju slike na obe zadnje kamere, dok iPhone 8 Plus ima OIS samo na kameri za, takoreći, obične fotografije. Optička stabilizacija utiče na to da pojedine slike izgledaju bolje, detaljnije i svetlije. To se odnosi na makro slike iz blizine, a razlika se ponajviše vidi kod fotografija noću ili kada je osvetljenje slabo i nedovoljno. Takve slike na iPhone X izgledaju mnogo detaljnije, sa više vidljivih delova fotografije i sa manje šuma. OIS na obe glavne kamere kod iPhone-a X zaslužna je za kvalitetnije slike noću i detaljnije fotke iz blizine i u optimalnim svetlosnim uslovima

Sa prednje strane, razlike su nešto veće, naročito sa tehničke strane. Apple iPhone 8 Plus ima selfi kameru od 7MP sa Retina blicem što znači da displej može da prikaže sjajnu belu boju i tako vas osvetli kada se slikate. Međutim, iPhone X napred ima TrueDepth kameru od takođe 7MP. Oznaka TrueDepth je tehnička novost, jer se radi o senzoru koji projektuje i očitava tačkice za prepoznavanje lica. Njegova glavna namena je FaceID otključavanje telefona, ali takođe omogućava Portrait Mode i Portrait lighting efekte kao na glavnoj kameri. To znači da iPhone X prednjom kamerom može da pravi selfije sa Bokeh efektom ili da se poigrava sa načinom osvetljenja lica preko Portrait lighting opcije. Na iPhone 8 Plus to nije moguće, i ovi efekti ostaju rezervisani samo za glavnu kameru.

Face ID

Kome smeta što iPhone X nema Home dugme i čitač otiska prsta, to ima da zahvali TrueDepth tehnologiji koja je omogućila otključavanje uređaja skeniranjem lica korisnika. Novi sistem projektuje tačkice na lice i potom se zapisani oblik šalje u iPhone. Ako se oblik lica poklapa sa memorisanim licem korisnika, smartfon se otključava. Kao što smo već pisali, FaceID nam se dopada, radi jako dobro, brzo i precizno i voleli bismo da vidimo ovaj sistem otključavanja na što više uređaja u budućnosti. Nažalost, trenutno je ekskluziva za iPhone X, dok će tradicionalisti moći da koriste otisak prsta na Home dugmetu koje još uvek postoji na iPhone 8 Plus. FaceID otključavanje je ekskluziva na iPhone-u X, ali nemate ni izbora. Nema više Home dugmeta i skenera otiska prsta, pa ako to želite, treba Vam iPhone 8

SOFTVER

Izostanak Home dugmeta omogućio je veći ekran i moderan izgled, ali zato je iPhone X morao da pretrpi i neke izmene softvera. Da se razumemo, iOS11 je suštinski isti na oba uređaja, sve aplikacije rade i na jednom i na drugom telefonu, sve softverske funkcije su dostupne i na „osmici“ i na „desetki“. Razlika je u tome što kod iPhone-a X funkciju Home dugmeta sada pozivate povlačenjem prstom sa dna telefona. Drugačije, ali se da uvežbati. Drugo, zbog jezička na vrhu displeja, notifikacije se pozivaju swipe-om sa vrha ekrana, a Control Center povlačenjem na dole iz gornjeg desnog ugla. Slično se pozivaju i Widgeti, Multitasking i drugi sistemski meniji, a odobravanje plaćanja na App Store-u sada se radi preko FaceID-a.

Ako ste već odvojili 1.000 i više eura za iPhone X, onda ćete sigurno ćutati i smeškati se dok učite nove gestove. Šalu na stranu, većina Apple korisnika smatra da su novi swipe pokreti za pozivanje menija i funkcija skroz u redu i kažu da su se lako navikli. Ipak, ima i onih koji ne žele da se opterećuju učenjem i pamćenjem pokreta, pa je za njih svakako bolja opcija iPhone 8 Plus. Jedino što se bojimo da će kad tad morati da pređu na novi sistem gestova, jer je to očigledno smer u kom se Apple kreće i u budućnosti. iOS na iPhone-u X radi drugačije nego na prethodnim Apple smartfonima, pa traži navikavanje i učenje novih komandi. Ko time neće da se bavi može da ostane na „osmici“, ali će morati da nauči ako planira da ostane veran jabuci

SVE U SVEMU

iPhone X deluje drugačije od svega što je Apple do sada predstavio u mobilnim telefonima, ali i dalje prati osnovne smernice američke kompanije. Prešli smo na FaceID, nema više TouchID-a. Nema Home dugmeta, sad se sve radi swipe-om. Sećate se onoga – nema više džeka za slušalice, ali zato imamo sjane bežične. To je Apple, prešli smo na novi sistem, naviknite sa na njega, a mi ćemo se pobrinuti da radi savršeno. I zaista, sve novo što je doneo iPhone X, funkcioniše na vrhunskom nivou i što ga više koristimo više ga volimo.

Osim tih novih stvari koje nećete naći nigde osim na „desetki“, iPhone 8 Plus je evolutivni pomak u odnosu seriju 7. Oni nudi identičan hardver, igre i aplikacije na njemu rade isto kao na „X“-u, gotovo istu zadnju kameru i suštinski isti softver. Kada uključite iPhone 8 Plus, nemate ništa novo da učite i da se privikavate, samo nastavite da radite i koristite iPhone kao što ste ga i do sada koristili – lako i intuitivno.

Na sve to, iPhone 8 Plus je oko 250 eura jeftiniji od iPhone-a X. To nije malo, četvrtina cene najskupljeg Apple telefona, vikend u Parizu ili solidan bicikl sa opremom. Međutim, iPhone 8 Plus izgleda kao svi Apple mobilni telefoni pre njega, i za njim se niko neće okrenuti. Nasuprot tome, iPhone X je pravi statusni simbol koji privlači poglede i pažnju i deluje skupo. “Desetka“ donosi i puno toga novog, i što je najvažnije - najboljeg na tržištu. Ekran, kamera, TrueDepth kamera, FaceID... Sve su to stvari koje će drugi proizvođači morati da sustignu i na koje su sigurno ljubomorni. Ako hoćete da drugi budu ljubomorni na vas, onda ćete morati da zavučete ruku dublje u džep, jer iPhone X nije bezveze najskuplji premium smartfon na svetu.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...