Testovi

Huawei Mate 10 / 10 Pro

Toliko različiti, a podjednako moćni

 

 

Od best-buy mobilnog brenda, Huawei je došao do jednog od prva tri proizvođača mobilnih telefona na svetu. I dok je njihova P-linija alternativa flagship modelima zvučnijih kompanija, Huawei Mate serija fableta je pokazni poligon za ono najbolje što kinezi mogu da ugrade u mobilni uređaj. U poslednjoj, desetoj generaciji pred nama su za Mate 10 i Mate 10 Pro. Zanimljiva varijanta ponude za različite korisnike koja u početku deluje potpuno nelogično, ali kako tekst odmiče shvatićete zbog čega je Huawei baš ovako označio ova dva modela.

  • Izuzetan dizajn i kvalitet izrade
  • Ogromna baterija
  • Kvalitet displeja
  • Odličan čipset sa NPU jedinicom
  • Veoma dobra kamera
  • Kompromisi na 10 ili 10 Pro modelima za neke korisnike neće biti prihvatljivi
  • Interfejs se neće dopasti svima
  • Video snimanje
  • Nema bežičnog punjenja

Dizajn

U dizajnu mobilnih telefona možda više nema revolucije, ali je Huawei uspeo brižljivo uklopljenim detaljima da napravi elegantne uređaje koji privlače pažnju i stvarno lepo izgledaju. Za početak Mate 10 ima konvencionalan odnos stranica displeja od 16:9 koji zauzima preko 80% prednjega panela, praktično bez leve i desne ivice, i sa minimalno prostora ispod i iznad ekrana. Pro varijanta ima popularnu izduženu formu 18:9 sa još manjim marginama. Sa uključenim ekranima, oba fableta izgledaju impozantno.

Trud dizajnera se najviše vidi po simetrično dizajniranim zadnjim panelima koji su izrađeni od prelepo obrađenog stakla. Dva sočiva kamere smeštena su jedan ispod drugog, a na pro modelu je ispod i pozicinioran čitač otiska prsta. Ovi „krugovi“ nalaze se tačno na sredini gornjeg dela kućišta, a sa njihove leve i desne strane su laserski fokus, odnosno LED blic. Znači, simetrija i jedno od najboljih rešenja setapa zadnjih kamera koje smo skoro videli. Deo sa sočivima kamera je akcentovan tamnom senkom zavisno od boje. To može biti siva, šampanj zlatna, roze zlatna, nama omiljena moka braon i ponoćno plava boja koja je rezervisana samo za Pro modele.

Koju god varijantu da odaberete, nećete pogrešiti. Huawei Mate 10 i 10 Pro su prelepi fableti koji su dizajnerski gledano mnogo uspelije kreacije nego recimo Note 8 ili iPhone 8 Plus. Ipak, samo je Pro model otporan na potapanje u vodi i prašinu, dok će obična „desetka“ preživeti samo blago prskanje. Dizajneri kineske kompanije su se potrudili
i napravili verovatno najlepše fablete na tržištu

KAKO RADI

Ekran

Prvo da razjasnimo razliku između panela na Mate 10 i Mate 10 Pro fabletima.

Huawei Mate 10 ima IPS LCD displej dijagonale 5.9“ sa QuadHD rezolucijom (1440x2560), i odnosom stranica 16:9.

Huawei Mate 10 Pro ima AMOLED panel dijagonale 6.0“ sa fullHD+ rezolucijom (1080x2160), uz odnos stranica 18:9.

Ovo je idealna prilika da razjasnimo i to da dijagonala kod novih, izduženih ekrana zapravo ne donosi nužno i veći displej, tačnije veću površinu. Konkretno, kod Mate 10 površina ekrana iznosi 95.6cm2, a kod Mate 10 Pro, iako ima formalno veću dijagonalu, površina je 92.9cm2. To je zbog toga što izduženi ekrani sa 18:9 stranicama imaju manju širinu nego konvencionalni i samim tim i manju ukupnu površinu.

Međutim, kvalitet samog prikaza je vrlo vrlo sličan, iako Mate 10 ima višu rezoluciju i oštriji prikaz, to se toliko ne primećuje. Isto kao što se ne primećuje toliko da 10 Pro koristi napredni AMOLED panel iz Samsunga. On jeste svetliji, ima bolji kontrast i za nijansu jače boje, ali iskreno i IPS na običnom Mate 10 izgleda odlično pre svega zbog visoke rezolucije. I jedan i drugi telefon načelno imaju HDR10 sertifikat ali nažalost nismo uspeli da ga testiramo jer softver nije hteo da pusti nijedan YouTube klip sa ovim standardom. Igrice, fotografije, video klipovi koje smo uspeli da pogledamo izgledaju potpuno sjajno i oba fableta zaslužuju veoma visoke ocene za displej. Iako se razlikuju i po tehnologiji i po rezoluciji i po veličini, ekrani na oba Huawei fableta imaju jednu zajedničku osobinu – fantastičan kvalitet prikaza

Hardver

Veštačka inteligencija je jedna od ključnih tačaka prodaje novih Huawei fableta koji koriste novi Kirin970 čipset iz sestrinske kompanije Hisilicon. To je prvi čipset izrađen u 10nm tehnologiji što mu obezbeđuje odlične performanse i efikasniju potrošnju, a izraz veštačka inteligencija odnosi se na prvi Neuralni procesor – Neural Processing Unit (NPU) u jednom smartfonu. Radi se o čipu koji bi trebalo da „uči“ od korisnika, i da vremenom unapređuje performanse Mate 10 i Mate 10 Pro fableta tako da budu brže i bolje prilagođene osobi koja ih koristi. Možda i najvažnije je to što Huawei tvrdi da će njihovi novi fableti zadržati brzinu i biti još brži posle 18 meseci korišćenja zahvaljujući NPU čipu. Rezultati rada ovog parčeta hardvera videće se tek za šest do osam meseci od početka korišćenja, pa nam ostaje da tada proverimo da li je NPU zaista nešto revolucionarno ili samo prodajni slogan.

Inače, na benchmark testovima Mate 10 i Mate 10 Pro su u rangu Snapdragon 835 čipseta i rame uz rame sa uređajima poput Galaxy Note 8. Treba napomenuti i da ne ja Mate 10 Pro nešto brži od obične „desetke“, verovatno i zbog toga što ima čak šest gigabajta RAM memorije. Mate 10 ima četiri.

Veliki pomak u performansama napravljen je i zahvaljujući odličnom Mali-G72 MP12 grafičkom čipu, koji su do sada inače bili slaba tačka Huawei smartfona. Novi GPU kida, razbija u igricama, brzini prikaza ekrana bogatim slikama pa Huawei napokon ima i grafiku na nivou konkurenata. Kirin970 je najbrži i najbolji čipset koji je Huawei napravio, a novi grafički čip je napokon na nivou koji se očekuje za top modele

Još jedna razlika između Mate 10 i njegove Pro verzije je u količini interne memorije. Regularna „desetka“ dolazi sa 64GB interne memorije i sa slotom za microSD kartice, a 10 Pro ima 128GB ugrađene memorije i nema opciju proširivanja memorijskom karticom. Računa se valjda da će čak i za „PROfesionalce“ to biti dovoljno, a manje od toga im nije dosta.

O autonomiji Mate fableta se ne priča puno, a to je nepravda jer oni tu zaista briljiraju u odnosu na konkurenciju. Deseta generacija Mate fableta ima baterije kapaciteta čak 4.000mAh što je daleko više od drugih u klasi. Oba uređaja izdržaće komotno dan i po korišćenja, a ako uključite neki od modova za štednju, i cela dva dana. Brzo punjenje za svega 30 minuta napuni bateriju od 0 do 60% što je sjajan rezultat. Na drugoj strani, velika zamerka je što i pored staklenog kućišta, nema bežičnog punjenja. Baterija od 4.000mAh obezbeđuje jedan i po do dva dana autonomije.
Daleko više nego najbliži konkurenti

Kamera

Saradnja čuvenog fotografskog brenda Leica i Huawei-ja traje već neko vreme, a kamere na Mate 10 i Mate 10 Pro su dokaz da veliko ime i te kako znači za kvalitet fotografija. Kineski proizvođač se među prvima odlučio za korišćenje dva sočiva za glavnu kameru, jedno od 12MP kolor, i drugo od 20MP sa monohromatskim senzorom. Kamera za slikanje „u boji“ koristi i optičku stabilizaciju slike (OIS), a oba sočiva imaju otvor blende od f/1.6.

Fotografije po dnevnom svetlu ili prim optimalnom osvetljenju u zatvorenom prostoru izgledaju stvarno dobro, bogate su detaljima sa jakim i jasno definisanim bojama i senkama. Dinamički opseg bi mogao da bude veći, ali i bez te odlike, „desetke“ imaju neki svoj fazon pravljenja i obrade slika. Softver uvek insistira na dodatnom izoštravanju, što kod slikanja velikog broja sitnih objekata koji su blizu jedan drugom, poput lišća na granama drveta, može da dovede do relativno čudnih rezultata. To nije obavezno loše i rezultati su gotovo uvek impresivni, ali je razlika koja se primeti u odnosu na ostale fablete.

Glavna namena monohromatskog senzora od 20MP služi za pravljanje crno-belih fotografija koje zaista izgledaju jako dobro, ali nismo sigurni da su bog zna kako kvalitetnije od kolor fotki koje presvučete crno-belim filterom. Osim toga, senzor služi i za prikupljanje informacija za slikanje u mraku i za hibridni 2X zum. Naime, pošto ima veći senzor, čak 20MP, zumiranje daje bolje rezultate jer se praktično kropuje veća fotografija, pa je gubitak kvaliteta manji. Novi Huawei fableti pravo odlične fotografije koje pritom imaju i specifičan stil

Za razliku od statičnih fotografija, inženjeri iz Huawei-ja kao da su potpuno zaboravili na video snimanje. Mate 10 i Mate 10 Pro mogu da snimaju klipove rezolucije 2160p pri 30fps i u fullHD rezoluciji pri 60fps. Specifikacije su sasvim korektne, ali rezultati nažalost nisu. Video snimci su lošeg kvaliteta, deluju krzavo i nedevoljno oštro, sa bledim bojama i auto-fokusom koji malo malo pa izoštrava sliku. Nadamo se da je problem samo softverski, jer prosto ne možemo da verujema da kamere koja prave ovako dobre fotografije, toliko loše snimaju.

SOFTVER

I dok nove verzije Androida 8.0 Oreo tek stižu na mobilne uređaje drugih proizvođača, Mate 10 i Mate 10 Pro dolaze fabrički sa ovim operativnim sistemom. Sa njim u paketu, dolazi i Huawei interfejs EMUI u verziji 8, kako bi se numerički izjednačili sa Androidom. Novi EMUI vizuelno ostaje zanimljivi hibrid fabričkog Google operativnog sistema i Apple-ovog iOS-a. I dok pojedini korisnici hvale njegov izgled, drugi će svakako pre odabrati neku od ponuđenih tema, a dobra vest je da ih zaista ima mnogo, različitih stilova i dizajnerskih rešenja.

EMUI po default-u dolazi bez App Drawer-a, ali se on može uključiti u podešavanjima. Iako je izgled notifikacija i quick toggles prečica promenjen u odnosi na generički Android i dalje zadržava istu funkcionalnost. Osim toga, Huawei korisnika bombarduje sopstvenim i preinstaliranim aplikacijama i funkcijama drugih proizvođača. Na svu sreću, tu može da se nađe ponešto i korisno, poput Twins funkcije koja omogućava da imate dve ili više ikona iste aplikacije. Recimo, imate dva ili tri Facebook naloga i za svaki imate posebnu ikonicu.

Od korisnih stvari treba pomenuti odličnu aplikaciju za detaljnu kontrolu nad optimizacijom potrošnje baterije koje može da obezbedi još barem 50% autonomije. Takođe, tu su i funkcije vezane za NPU čip za veštačku inteligenciju koji smo spominjali na početku. On stalno osmatra situaciju u kojoj se nalazi korisnik, pa ako recimo primeti da čitate dokument u mračnoj prostoriji, sam će ponuditi Blue Light filter za čitanje. Slično je i kod softvera kamere, koji sam procenjuje u kojoj se situaciji nalazi korisnik i pre uključivanja kamere i sam sprema podešavanja za slikanje još pre nego što ste kliknuli na ikonicu. U EMUI interfejsu, u ovakvoj gužvi funkcija i aplikacija,
sigurno je da ima i korisnih stvari

Multimedija, dodaci

Sećate se kako smo se oduševili DeX radnom stanicom za Samsung S8 i Note 8 koja pretvara mobilni telefon u PC povezivanjem sa monitorom ? E pa Huawei ima svoje viđenje ove funkcije koja se kod njih zove Projection, i osim USB-C to HDMI kabla za povezivanje sa monitorom ništa vam drugo ne treba. Naime, kada povežete telefon preko kabla koji se dobija u pakovanju na neki monitor ili TV, aktivira se projection mod. U ovom modu Mate 10 ili Mate 10 Pro može da se koristi kao veliki touch pad, a preko Bluetooth-a na njega mogu da se povežu miš i tastatura. Stvarno sjajna stvar, za koju vam je pritom dovoljan samo kabl, ali ipak ima i nekoliko mana. Prvo, USB-C port zauzima kabl pa fablet ne može da se puni, a i za razliko od DeX-a, nemate gde da utaknete spoljnu memoriju i slične periferije.

SVE U SVEMU

Projektovane cene za nove Mate fablete su 800 eura za Pro varijantu i 700 eura za „običan“, Huawei Mate 10. Iako nije malo, to je za 10 do 20% jeftinije u odnosu na konkurente iz Apple-a, Samsunga i LG-a. Osim cene, Mate uređaji mogu da se pohvale i odličnim dizajnom i pojedinim funkcijama koje se u budućnosti mogu pokazati veoma korisnim.

Nažalost, kompromisi koji su napravljeni na oba uređaja će odbiti pojedine korisnike. Recimo, ako želite da koristite microSD kartice ili 3.5 audio džek treba vam Mate 10, ali na njemu nemate IP67 otpornost na vodu i prašinu koju imate na Mate 10 Pro, a koji nema MicroSD slot i 3.5 audio izlaz. Da bi uštedeli na ceni, inženjeri su napravili uštede na svakom modelu, pa su tako korisnici ostali uskraćeni za jedan „bezkompromisno moćan“ fablet iz Huawei-ja. To se možda neće dopasti svima, ali za korisnike koji ne kupuju fablet da bi imali apsolutno sve što se trenutno može naći u ponudi jednog brenda, ova dva modela mogu da budu i te kako dobar izbor.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...