Testovi

HTC U11 Test

Jesi li za stiskavac?

 

Svaki Android smartfon koji danas pretenduje na titulu najboljeg mora da ima neku jedinstvenu opciju, funkciju ili caku kojom će se razlikovati od drugih. Tajvanskom HTC-u ne cvetaju ruže, pa traže originalna rešenja koja će da privuku što veći broj kupaca.

U tom smislu, ima li šta originalnije od telefona koji reaguje na stiskanje kućišta? Dakle, ne na pritisak prstom ili šakom po ekranu, nego uzmete kućište u ruku i pritisnete, a smartfon to registruje. I čak očita snagu kojom ste pritisnuli! Priznajte, to još niste videli.

Osim toga, HTC U11 je sa beskrompisnim hardverom, najboljom kamerom koju su imali do sada i dizajnom koji privlači pažnju pravi flagship smartfon za 2017. godinu. Osim pritiskanja, novi U11 ima još nekoliko fora kojima će da se bori sa teškašima u Android areni, a u detaljnom testu možete da pročitate i o čemu se tačno radi.

  • Odlične performanse
  • BoomSound zvučnici i U-Sonic slušalice
  • Solidna kamera
  • Dimenzije
  • Očekivali smo veću bateriju

DIZAJN

Kad ga vidite sa prednje strane, zapitaćete se da vam nisu podvalili neki telefon iz 2015. godine. Po centimetar plastike ispod i iznad ekrana, sa punačkim linijama sa leve i desne strane, pa još dijagonala od 5.5 inča... HTC U11 je stvarno glomazan telefon.

Ipak, sa druge strane je totalno druga priča, a tajvanci su je nazvali „Liquid surface glass“. Stakleni zadnji panel je tako obrađen da se boje prelivaju kako pomerate uređaj i kako svetlost menja ugao pod kojim pada. Efekat je fantastičan i izgleda prelepo i jedinstveno. Srebrna i plava varijanta izgledaju kao da su od vode, ali je prava stvar Solar Red verzija koja izgleda kao smartfon koji bi koristila Deneris Targarijen, kraljica zmajeva iz „Igre prestola“. Prelivanje boja ide od jarko narandžaste do gotovo ljubičaste, sa celim spektrom između.

Novi HTC flagship je otporan na vodu i prašinu, što je napredak u odnosu na HTC 10. U11 je izrađen perfektno, bez ikakvih zazora i škriputanja, a ivice i svi ostali oštri delovi su uglačani i zaobljeni do savršenstva. Tajvanci možda ne ulažu u marketing i dizajn, ali ostaju broj jedan po kvalitetu izrade. Zadnji panel je stvarno prelep i originalan, ali je magnet za otiske prstiju, pa je HTC ubacio i providnu zaštitnu masku. Lep gest, samo što se plastična maska takođe brzo prlja, a i dodatno povećava i ovako veliki uređaj. „Liquid surface“ zadnji panel izgleda nestvarno!

KAKO RADI

Hardver

Snapdragon 835, 4GB RAM-a i odlično optimizovan Sense interfejs dovoljni su da U11 prosto leti. Ovo je jedan od najbržih telefona novije generacije koje smo koristili, a HTC je dodatno podigao osetljivost displeja pa je utisak brzine veći nego kod konkurenata. Igrice, multitasking, video editing - za šta god da uzimate ovako skup uređaj, U11 neće razočarati. Ovo je jedan od najbržih smartfona na tržištu

Baterija od 3.000 mAh nas je pomalo razočarala kapacitetom na papiru, u ovolikom kućištu očekivali smo više. Ipak, u praksi se pokazala sasvim dobra, pa čak i tokom najintenzivnijeg korišćenja nismo morali da je dopunjujemo u toku dana. Treba napomenuti da HTC U11 dolazi u dve verzije, osnovnoj sa 64GB interne memorije i jačoj, sa 128GB memorije i šest gigabajta RAM-a. U oba slučaja, moguće je proširenje microSD memorijskom karticom.

Ekran

SuperLCD 5 tehnologija izrade panela nije sam vrh trenutne tehnološke ponude, ali to nije smetalo HTC-u da napravi odličan displej. Dijagonale pet i po inča i u QHD rezoluciji (1440 x 2560) ekran na HTC U11 izgleda jako lepo, sa realnim bojama, solidnim kontrastom i velikom oštrinom prikaza. Možda nije sjajan i intenzivan kao AMOLED matrica na Galaxy S7 ili S8, ali ima odličan senzor spoljnjeg osvetljenja i jako dobro podešava snagu pozadinskog osvetljenja u zavisnosti da li ste napolju na suncu ili čitate u mraku. Ono što će nedostajati ljubiteljima video materijala je izostanak HDR sertifikata, pa sve veći broj klipova koji dolaze sa ovom tehnologijom neće biti prikazani u punom sjaju. Iskreno, HDR10 standard je izmišljen pre svega za prikaz na velikim LCD ekranima televizora, tako da mi i ne primećujemo neku razliku na ovako malom displeju, ali nekome i to znači. Iako ima zastarelu tehnologiju, displej na HTC U11 prikazuje lepu i oštru sliku

Audio

Ako ste se pitali kako je moguće da dizajneri HTC-a u 2017. ne mogu da naprave kompaktnije kućište od ovog, odgovor je – Boom Sound zvučnici. U pitanju su stereo zvučnici koji se nalaze ispod i iznad displeja pa zato ima tako puno neiskorišćene plastike. Ipak, za svakoga ko ceni kvalitetan zvuk, dimenzije su opravdana žrtva. Tajvanci kažu da su glasnost i kvalitet zvuka na novom top modelu poboljšani za čak 100% u odnosu na HTC10, a kada čujete kako grmi novi HTC U11 biće vam jasno da to nije daleko od istine. Sa ovim smartfonom neće vam biti potrebni nikakvi dodatni spoljni zvučnici, jer je Boom Sound verovatno najkvalitetniji i najglasniji integrisani zvučnik na jednom mobilnom telefonu.

Pored toga, Usonic slušalice su toliko dobre da smo uz njih prežalili izostanak klasičnog 3.5 audio porta. U pitanju su slušalice koje imaju „Active Noise cancelation“ tehnologiju, koja praktično eliminiše i utišava zvuke spoljašnjosti kako bi što bolje čuli zvuk koji dolazi iz slušalica. Kvalitet zvuka je zaista odličan, slušalice su veoma glasne, a poseduju i opciju skeniranja ušnog kanala i prilagođavanja zvuka svakom korisniku ponaosob. Da ovakve slušalice kupujete odvojeno od telefona, koštale bi između 70 i 100 eura. Zahvaljujući BoomSound zvučnicima i Usonic slušalicama,
HTC U11 je najbolji izbor za sve koji cene vrhunski zvuk

Kamera

Tajvanci su napokon napravili kameru koja je sustigla konkurente iz Samsunga, LG-a i Apple-a. Fanovi HTC-a se verovatno neće složiti sa tim, ali činjenica je da su kamere na dosadašnjim top modelima HTC-a, iako hardverski impresivne, pravile fotografije koje nisu dorasle konkurentskim. Dobra vest, dnevne fotografije su odlične, svetle, sa puno detalja i jakim, ali realnim bojama. U pojedinim situacijama može da se primeti nedostatak detalja, ali isto tako nema veštačkog izoštravanja slike i prenaglašenih boja. Ako bi poredili sa etabliranim kamerama smartfona, fotografije sa U11 više liče na one koje pravi iPhone, nego Galaxy S.

Ono što i nije tako dobro su slike u noćnim uslovima ili u mraku. Kao da postoji problem sa pojedinačnim izvorima svetlosti. Jedna obična sijalica u zamračenoj sobi može da svetli kao Las Vegas na HTC U11. Uvek ima previše odsjaja, a onda se pojavljuje šum, gube detalji i tako dalje. Čak i ako se poigrate sa ISO podešavanjima i ekspozicijom, rezultati će biti polovični.

Prednja kamera je ostala bez optičke stabilizacije slike, što se vidi prilikom snimanja selfie – video klipova. Dok je na HTC10 snimak bio kao po šinama, sada se primećuje bilo kakvo kretanje i mrdanje rukom. Osim toga, selfi kamera ima širok ugao snimanja, fotografije su dobre, sa puno detalja i lepim bojama. Kamera od 19MP je napokon u rangu ostalih top modelaZapravo, ako niste V-loger, OIS sa prednje strane vam neće nedostajati. 

Softver

Napokon da pomenemo i Edge Sense, novu funkciju kojom se U11 i te kako ponosi. Novi HTC možete da pritisnete dok ga držite u ruci i on će aktiviriti neku aplikaciju. Leva i desna ivica imaju senzore pritiska i kada registruje da stiskate telefon, puštaju u rad aplikaciju koju ste odabrali. U startu se „na stiskanje“ aktivira kamera i odmah slika, ali je to verovatno najgora opcija jer se od stiskanja ruka drma i slike izgledaju glupo, barem dok malo ne uvežbate kolika sila pritiska treba da bude. Mi smo posle odabrali da se na kratak stisak aktivira muzički plejer, a na dugi pritisak prelazi na sledeću pesmu i radilo je stvarno jako dobro. Ako ovom funkcijom zamenite neku komandu koju često koristite, brzo ćete se navići, ali u suprotnom, pritiskanje će biti još jedna fora na koju ćete brzo zaboraviti. Ipak, treba probati i po našem mišljenju je daleko intuitivnije za korišćenje od onih mahanja ruke ispred ekrana telefona. „Edge Sense“ je zanimljiva opcija na koju možete jako brzo da se naviknete

Inače, tajvanski „Sense“ interfejs je sušta suprotnost svim proizvođačima koji fabrički Android menjaju do neprepoznatljivosti svojim ikonama, temama i gomilom bespotrebnih funkcija. HTC to radi daleko elegantnije, pa je ovo interfejs koji najviše liči na stock Android 7.0. Sense UX se oslanja na crnu boju i jednostavne forme, pa pored toga što deluje lepo i elegantno, on i radi jako brzo. HTC podržava i teme koje menjaju izgled interfejsa, ali samo donekle, pa će Sense u svakom slučaju izgledati dobro. Optimizacija je odlična, hardver i softver su jako dobro uklopljeni i ovo je jedan od najbržih telefona trenutno na tržištu.

Tome doprinosi i to što HTC ne insistira na dupliranju aplikacija, već na U11 dobijate jedan mail klijent, jedan kalendar, jedan muzički plejer... Od njihovih programa treba spomenuti servis za integraciju vesti sa portala i društvenih mreža BlinkFeed i Sense Boost, koji analizira rad sistema i optimizuje ga. Obe aplikacije su korisne i savetujemo da ih obavezno probate. Ono što nas nije oduševilo je Sense Companion, digitalni, smart asistent koji je HTC razvio. On, kao i Bixby na Samsungu svoje predloge informacija izbacuje na karticama, ali je ipak gluv pa ne možete da koristite glasom. Na svu sreću, tu je i odlični Google asistent koji poznaje komande glasom i leži na ogromnom bunaru informacija matične firme tako da komotno možete da zaboravite na sve ostale. Iskreno i ne shvatamo zašto proizvođači razvijaju svoje asistente, kad je ovaj iz Google-a maltene veštačka inteligencija.

SVE U SVEMU

HTC U11 neće razočarati ni jednog ljubitelja gedžeta, niti bilo koga ko traži jedan pravi flagship. Takođe, ako volite muziku i kvalitetan zvuk ili ako inače koristite smartfon za slušanje muzike, novi U11 je trenutno najbolji izbor ukoliko cena nije važna. Za njegov dizajn i dimenzije će pojedini korisnici reći da su zastareli, ali nama se zadnji, „Liquid Surface“ deo baš dopada i tu nismo videli veći problem. Ovo je odličan flagship koji bez većih problema može da izađe na crtu najjačim smartfon uređajima današnjice.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...