Testovi

HomePod - na prvi pogled

Stiže prvi pametni zvučnik iz Apple-a

Tokom leta 2017. godine Apple je najavio prvi pametni zvučnik baziran na Siri veštačkoj inteligenciji. HomePod, koji je dizajniran godinama unazad, ima za cilj da predstavi slušanje muzike u kući na sasvim drugačiji, kvalitetniji način, misleći na sam kvalitet zvuka koji se reprodukuje. Prema rečima Apple-a, za razliku od svih ostalih zvučnika, ovaj ima sasvim jedinstvenu funkciju – on kombinuje pametni zvučnik sa visokim kvalitetom zvuka.

Kako bi se izdvojio od svojih konkurenata, Google Home-a i Amazon Echo-a, Apple se veoma fokusirao na sam audio kvalitet. HomePod je samo skoro 18 cm visok, ali je Apple u tih 18 cm spakovao dosta tehnologije. On sadrži 7 visoko-frekventnih zvučnika, od kojih svaki zvučnik ima sopstvene drajvere, kao i vufer dizajniran specijalno od strane Apple-a, za jasan i čist zvuk čak i uz maksimalno pojačavanje. „Mislimo da možemo da napravimo mnogo sa ovim zvučnikom. Baš kao što smo to učinili sa muzikom koja se nosi u džepu, mislim da možemo da stvorimo novi doživljaj sa muzikom koja se sluša kod kuće“, rekao je direktor marketinga Apple-a, Phil Schiller.

Dizajn

Interne komponente samog HomePod-a su kontrolisane od strane A8 čipa, što ga čini dosta moćnijim od konkurencije. Ono što ga takođe izdava je sposobnost da proceni veličinu prostora u kom se nalazi i da tome prilagodi adekvatan kvalitet zvuka. Na samom vrhu zvučnika nalaze se touch opcije, kao i 1 GB RAM memorije. HomePod ima oblik manjeg valjka, visine nešto manje od 18 cm. Apple kaže da uprkos veličini, kreiran je da u svakom prostoru emituje izvanredan zvuk. Boje u kojima je dostupan su bela i space gray, i osim fabričke 3D mrežice i LED svetala na vrhu, nema ništa više na sebi, što njegov dizajn čini izuzetno jednostavnim.

Funkcije

Jedno „tapkanje“ služi za play/pause. Duplo tapkanje služi za prebacivanje sledeće pesme. Troduplo tapkanje služi da se vratite na prethodnu numeru. Ukoliko tapnete i zadržite prst, aktiviraće se Siri. Takođe, Siri se aktivira i ako kažete „Hey Siri“ iz bilo kog dela sobe, čak i ako svira muzika, jer HomePod ima čak 6 mikrofona unutar sebe, pa je u stanju da čuje sve u potadini. Takođe, tu su plus i minus za pojačavanje i smanjivanje. Pored 7 zvučnika, 6 mikrofona i sopstvenim vuferom, ovaj zvučnik poseduje i automatsko kontrolisanje bassa, uz pomoć nisko-frekventnog posebnog zvučnika i softvera, što će smanjiti distorziju zvuka čak i pri glasnom emitovanju. HomePod moći će da se upari sa još jednim ili više HomePod uređaja putem softvera, koji će biti usavršen kasnije, tokom 2018. HomePod podržava sledeće audio formate: HE-AAC (V1), AAC (16 to 320 Kbps), zaštićeni AAC (iz iTunes Store), MP3 (16 do 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, AIFF, WAV i FLAC.

Emitovanje muzike

HomePod integrisan je sa Apple Music, Applovim muzičkim servisom. Konektuje se direktno na Apple muziku koja je na Cloudu, preko WIFI , tako da je u stanju da se spoji odmah na korisnikov nalog, plejliste itd. Bez pretplate na Apple Music servis, HomePod može da reprodukuje zvuk sa iTunes zajedno sa Beats 1 radio sadržajem. Takođe, na glasovnu komandu svako može da kaže Siri da pusti vašu muziku sa iCloud Music Library. HomePod podržava Bluetooth 5.0, ali još uvek ne znamo da li će HomePod moći da emituje muziku putem uređaja koji ne poseduju iOS.

Siri integracija

Prema navodima Apple-a, ključna stvar HomePod-a je muzički direktor – Siri. Siri je ovog puta apdejtovana sa boljim razumevanjem muzičkih aspekata, što omogućava ovom asistentu da odgovori na mnogo širi opseg muzičkih pitanja. Kroz integraciju sa Apple Music, Siri je u stanju da nauči preferencije korisnika i da predloži preporuke. Na primer, pitanja i komande koja su moguća uputiti Siri sada su: "Play more songs like this," "Play something new," "Who's singing?" ili "Play more like that." Dodatna pitanja koja se mogu uputiti predstavljena su i na slici ispod. Siri će emitovati sadržaj sa vašeg Apple Music naloga ili iCloud Music Library. Međutim, kada primarni korisnik nije kod kuće, Siri će biti ograničena samo na puštanje muzike, bez mogućnosti slanja poruka ili zakazivanja podsetnika. Još jedna važna informacija je da zvučnik ništa ne snima dok se ne pozove sa „Hey Siri“. Tada komande šalje na Apple-ov server, ali je sva komunikacija kriptovana. HomePod će moći da kontroliše sve HomeKit uređaje kao i iPhone i iPad, ukoliko korisnik to uvede.

Kompatibilni uređaji sa HomePod:

Cena i budućnost HomePod-a:

Krajem januara, tačnije 26. Apple je krenuo da prima narudžbine za HomePod u Americi, po ceni od 349$, u UK po ceni od 319 funti i Australiji, po ceni od 499$. Isporuka će početi 9. Februara, a kasnije tokom proleća stići će i na tržište Francuske i Nemačke. Tokom godine ga možemo očekivati i kod nas. Što se tiče budućnosti, verovatno će u nekom momentu moći da se očekuje Face ID. Ali budućnost nam donosi pametne uređaje u domovima, koji će upravo jednim ovakvim zvuničkom da se kontrolišu i kroz deceniju to će verovatno postati novi standard u uređivanju domova.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...