Testovi

Google Pixel 2 XL Test

Vrhunski fablet sa mnogo problema

 

 

Kažu da ne postoji loš publicitet, a šansu da to potvrdi dobio je Google sa svojim novim top modelom, Pixel 2 XL. Naslednik sjajnog fableta nije dospeo u medije zbog toga što je trentuno najbrži Android ili zbog toga što ima verovatno najbolju kameru na mobilnim telefonima danas, već zbog tehničkih problema koji su se samo gomilali. Neki od „bagova“ na koje se korisnici žale zaista postoje i Google je već počeo da ih otklanja, ali za pojedine probleme nismo sigurni da su uopšte realni i da nisu samo plod mašte malicioznih tviteraša. U svakom slučaju, evo kako smo mi prošli Google Pixel 2 XL –om i šta mislimo o njemu.

  • „Panda“ kombinacija boja i vrhunska izrada
  • Brzina
  • Kamera
  • Baterija
  • Problemi sa ekranom
  • Povremeni problemi sa softverom
  • Nema bežičnog punjena

DIZAJN

Za razliku od drugih, velikih top modela koji u startu deluju elegantno, poslovno i naravno, skupo, Google sa Pixel-ima koristi drugačiji pristup. Kao i prethodnici, Pixel 2 XL deluje originalno i sveže, prilagođeniji vremenu u kome korisnici koji žele najbolje od telefona i imaju novca da to plate nose brade, duboke patike i uske karirane košulje. Novi Google fablet bolje pristaje uz nekog hipstera, nego uz klasičnog poslovnog čoveka u odelu.

Sa prednje strane, Pixel 2 XL je dobio danas aktuelnu izduženu siluetu, sa 2:1 odnosom širine i visine uređaja. Plastika oko ekrana nije potpuno nestala, već imate par milimetara ispod i iznad displeja, a ostaje i po milimetar-dva sa leve i desne strane. Iskorišćenost prednjeg panela je preko 90%, ali ima taman toliko plastike da telefon možete komotno da držite bez bojazni da ćete aktivirati touch-screen. Iako je ovo pravi fablet sa ekranom od šest inča, koliko-toliko se može jednostavno koristiti i odlično leži u ruci.

Kombinacija staklo i aluminijum ponovo dominira zadnjim panelom, sa tim da je stakleni deo sada manji. Čini se da je staklo sada favorit za presvlačenje kućišta kod svih proizvođača, ali nam se dopada što Google nastavlja da koristi i metal koji ostavlja odličan osećaj u ruci. Pored crne i plave varijante, koje izgledaju odlično, tu je i potpuno fenomenalna „Panda“, crno-bela kombinacija boja koja je rezervisana za Pixel 2 XL.

Za nijansu izmenjeni dizajn doneo je napokon i otpornost na vodu i prašinu (IP67) što je postao standard za skuplje uređaje. Nažalost, više nema klasičnog 3.5 audio porta, ali se dobija USB-C to 3.5-jack konverter. Ono što je još veći problem je što zbog aluminijumskog kućišta nema ni bežičnog punjenja, iako su možda mogli da nabudže NFC čip negde ispod staklenog dela. Ovako, on nema nikakvu funkciju. Dizajn se oslanja na prethodnike, pa Pixel 2 XL i dalje deluje originalno i jedinstveno u moru elegantnih i već dosadno poslovnih fableta

KAKO RADI

Ekran

Sa celih šest inča dijagonale, Google Pixel 2 XL je svakako fablet. Sa P-OLED matricom i rezolucijom od 1440 x 2880 nudi fantastičnu oštrinu od čak 538ppi što je više nego dovoljno i za najizbirljivije korisnike. Međutim, nije sve tako sjajno i divno kao što piše na papiru... Ekran je najslabija tačka novog Pixel fableta, a ovo su kritike koje mu spočitavaju.

Burn in – pojava na OLED panelima kod koje delovi statične slike koja je duže vremena prikazana ostaju vidljivi i kada se slika promeni. Konkretno, pojedini korisnici su primetili da se na crnom ili sivom ekranu i dalje naziru ostaci navigacionih dugmića čak i kada više nisu tu. Mi ovo nismo primetili koliko god da smo se trudili, ali očigledno da se na ponekom Pixelu javlja ovaj problem. Ipak, „dokazi“ koji se vrte po YouTube-u su jedva uočljivi i burn-in navigacionih tastera se jedva vidi golim okom. Uostalom, koliko često gledate u potpuno siv ili crn ekran?!

Loši uglovi vidljivosti / deformacija boja ka plavoj – ovo je realan problem. Naime, kada iskrivite ugao gledanja, malo okrenete šaku ulevo ili udesno počinje deformacija boja i to tako što sve postaje presvučeno nekom plavom nijansom. Ceo displej je zamračen, a boje se ne vide kako treba. Ovo je najuočljivije kada gledate u potpuno beli ekran, koji tada postaje siv i plav, i definitivno se vidi u svakodnevnom korišćenju.

Nedovoljno zasićene boje –  jednostavno rečeno, boje nemaju intenzitet i ukupan prikaz, uprkos tome što je izuzetno oštar izgleda dosadno i mrtvo. Deluje kao da ste preko ekrana stavili sivi filter, a kada se tome doda i problem sa uglovima vidljivosti prikaz u pojedinim trenucima deluje očajno. Sličan problem postoji i na LG V30 fabletu, a kako korejski gigant pravi displej i za Pixel 2 XL, jasno je ko je pogrešio.

Google je već počeo da radi na rešenjima za neke od ovih problema. Konkretno, u podešavanja displeja je ubačen Vivid color mod, sa kojim ekran postaje svetliji, a boje nešto izraženije. Za burn-in se prirema softverska izmena koja će promeniti boju navigacionih tastera u sivu i manje intenzivnu, a za loše uglove vidljivosti bojimo se da nema rešenja. Međutim, čak i sa tim izmenama i zakrpama, prikaz displeja i je u najbolju ruku prosečan. Pixel 2 XL ima toliko dobrih osobina i mnogi korisnici neće ni primetiti ove probleme, ali ako Huawei Mate 10 može da ponudi briljantan ekran za manje novca, prosto je nejasno kako su giganti kao Google i LG mogli sebi da dozvole ovakav gaf. Displej ima ozbiljne probleme od kojih će neki biti rešeni softverski,
a neki će biti samo polovično sanirani

Hardver

Snapdragon 835 smo videli u različitim ulogama ove godine i u gotovo svakoj je briljirao – od Galaxy S8 i S8+ pa do novih LG V30 i Huawei Mate 10. Međutim, u Google Pixel 2 XL-u moćni čipset igra ulogu života. U realnom korišćenju, subjektivni osećaj je da nema bržeg telefona od druge verzije Pixel fableta. Pritom, ovo ne možemo da dokažemo na benchmark testiranjima, jer je tu Pixel 2 XL otprilike u klasi sa ostalim top modelima ove godine, ali u praksi on prosto razbija. Fluidnost i lakoću sa kojom se krećete kroz menije, otvarate i zatvarate aplikacije, ulazite u multitasking i skačete između programa, do sada nismo sreli ni na jednom drugom Android uređaju. Zahvaljujući sjajnoj optimizaciji operativnog sistema,
Pixel 2 XL ostavlja utisak najbržeg Android uređaja na tržištu

Google fablet je dostupan u verzijama sa 64 i 128GB interne memorije, koje se na žalost ne mogu proširiti microSD karticama. Osim toga, nema ni NFC čipa, odnosno bežičnog punjenja. Baterija od solidnih 3.520mAh je jako dobra i pruža autonomiju od dan i po opuštenog korišćenja uz opciju brzog punjenja. Ipak, ne možemo da shvatimo da u trenutku kada je Apple otvorio iPhone za bežično punjenje i kada bežični punjači počinju da niču kao pečurke posle kiše, Pixel 2 nema tu opciju.

Kamera

I dok su svi ostali proizvođači veću površinu kućišta fableta iskoristili da uglave još jednu kameru, Google se drži jednog sočiva i to ne sa preterano impresivnim specifikacijama. 12MP, LED blic, dual-pixel autofokus, optička stabilizacija slike i f/1.8 otvor blende. Ništa što bi nas ostavilo bez teksta, ali rezultati i fotografije koje pravi Pixel 2 XL govore drugačije. Ovo je jedna od najboljih kamera na telefonima danas i ovoga puta to možemo i da izmerimo – DxOmark joj je dao ocenu 98, što je za četiri poena više nego na Galaxy S8 ili iPhone-u 8.

I slike koje pravi glavna kamera zaista jesu odlične. Bogate su detaljima u svakom delu fotografije, što znači da ćete često moći da razaznate i grimase lica kod osoba koje su udaljene od vas i da uočite sitne neravnine na lišću u krošnji drveta. Oštrina, detalji, kontrast i široki dinamički opseg čine da kamera na Pixel 2 XL-u zaista odskače od svih ostalih. Makro snimci iz blizine su zaista sjajni, i softver fokusira subjekat brže i preciznije nego konkurencija, reprodukujući boje i detalje gotovo perfektno.

Iako nema dve kamere, Pixel 2 XL ima popularan „Portrait“ mod za fotografisanje aktova sa zamagljenom „boke“ pozadinom. U ovom modu softver se ne snalazi najbolje sa kosom likova koje slikate, ali je sve ostalo jako, jako dobro. Portreti su zapravo toliko dobri da bismo ih stavili rame uz rame sa slikama koje daje dual-camera setup na Note 8 ili čak iPhone 8+.

Sjajni rezultati dobijaju se i kada nestane svetla, po mraku i u mračnim zatvorenim prostorijama. Kroz povećani otvor blende ulazi više svetla što daje više podataka softveru koji na taj način može da napravi jasne, detaljne i lepe slike. Fantastično je koliko se Pixel 2 XL ne muči da napravi dobru fotku noću – nema ni previše šuma, nema ni gubitka boja. Softver tako dobro i brzo „pogađa“ kakvu scenu slikate i daje zaista fantastične rezultate. I fotografije noću su barem dobre kao na recimo Galaxy S8, ako ne i bolje. Šta god da slikate, kad god da slikate, Google Pixel 2 XL će napraviti odlične fotografije

Kako je Google uspeo da dobije ovakav kvalitet fotografija bez dve kamere? Umesto dva fizička sočiva koji prikupljaju podatke za pravljanje jedne slike, on koristi dual-pixel tehnologiju koja kombinuje fazni auto-fokus i laser. Količina prikupljenih podataka o bojama, oblicima i svetlosti je slična kao i kod korišćenja dve fizičke kamere, ali su oni ovoga puta u drugom obliku jer dolaze od lasera i optike. Takvu vrstu podataka obrađuje softver i spaja sa podacima sa sočiva od 12MP i na kraju dobijamo sliku kao rezultat. Drugim rečima, Google je napravio toliko dobar softver kamere, da je krajnji rezultat bolji nego kod drugih uređaja koji imaju dva odvojena sočiva. Na sve to, Pixel 2 serija su prvi mobilni uređaji koji koriste Google čipset pod imenom Pixel Visual Core. To su čipovi koji će brinuti isključivo o kameri i vizuelizaciji i koji će vremenom dodatno ubrzavati softver i dodavati nove funkcije kameri. U teoriji, Google Pixel 2 XL bi u budućnosti mogao da pravi i još bolje fotke, još brže! Umesto dve fizički odvojene kamere, Google je napravio fantastičan softver za procesuiranje fotografija i potukao konkurenciju

Što se video snimanja tiče, Pixel 2 XL i tu impresionira. Na prošlom modelu nas je oduševila elektronska stabilizacija slike koja je radila bolje nego optička stabilizacija (OIS) na mnogim konkurentskim modelima. Ovoga puta, Google fablet ima i OIS i snimci izgledaju kao da ste ih snimali na šinama. Doduše, boje, kontrast i senke izgledaju za nijansu lošije nego kada fotografišete, pa ćemo zato ostaviti iPhone 8 kao aktuelnog šampiona snimanja pokretnih slika. Ipak, ako želite, uvek možete u nekoj aplikaciji za video editing doraditi video snimak.

Softver

Ako vam nije jasno zašto svi priželjkuju generički Android na telefonima velikih proizvođača koji imaju svoj interfejs, probajte neki od Pixel uređaja i videćete. Novi Pixel 2 XL stiže sa poslednjom verzijom Android Oreo operativnog sistema. Čim uključite telefon, još pre lockscreen-a dočekaće vas AlwaysOn prikaz sata sa datumom i notifikacijama. Ovde nema opcija za prikaz sličica, satova u boji i slično, ali to je Google, sve je jednostavno i funkcionalno. Međutim, tu je i Now Playing opcija koja automatski prepoznaje koja muzika ili pesma se čuje u blizini telefona. Nije toliko precizna, ali je Now Playing sjajna stvar!

Kada otključate telefon videćete jednu od pet „Living Universe“ animiranih pozadina koji pokazuju neke od najlepših krajolika planete Zemlje posmatrane iz Earth view aplikacije. Nama se najviše dopada Lagos beach, prikaz plaže na kojoj lagano udaraju talasi po prelepom sunčanom danu ... Osim ako ne odete tamo, ove pozadine možete da vidite samo na Pixelu, jer su ekskluziva.

Google je premestio Search bar sa vrha displeja na dno, što i nije tako važno jer, ko još danas kuca nešto u pretragu? Tu je Google Assistant kome sve možete reći, pitati ga i potražiti, a aktivira se nikad lakše – stiskanjem telefona. Pixel 2 XL je dobio Active Edge, tehnologiju koju je uveo HTC sa U11 da pritiskanjem kućišta sa strane pozivate neku funkciju ili aplikaciju. Na Pixel-u je tu uvek i samo Google Assisstant, i iskreno vrlo brzo smo se navikli i na pritiskanje i na davanje komandi glasom. U podešavanjima se vrlo precizno može podesiti osetljivost senzor na ivicama telefona, pa se tako neće desiti da slučajno stavljajući uređaj u džep slučajno aktivirate ovu funkciju.

Sitnice i detalji koji su zaista korisni i zanimljivi su ono što čini Google interfejs tako dobrim. Jedna od takvih stvari je i promena boje panela u interfejsu u zavisnosti od boje pozadine. Ako imate svetlu i jarku sliku kao pozadinu na telefonu, i pozadine svih panela na telefonu će biti bele i svetle. Nasuprot tome, ako je vaš background image crn, teget, siv, i paneli će biti tamni i crni. Zahvaljujući sjajnoj optimizaciji, ovo je fantastično brz interfejs i zaista nam nisu nedostajale nikakve kerefeke koje u sopstvenoj izvedbi dodaju ostali proizvođači. Novi Pixel fablet dolazi sa stock Android 8.0 Oreo operativnim sistemom,
koji je brz, jednostavan i intuitivan

SVE U SVEMU

I pored svih dobrih osobina i sjajnih karakteristika, Google Pixel 2 XL je dobio najviše publiciteta zbog problematičnog displeja. Ipak, bagovi koje smo naveli ne dešavaju se na svim primercima, ali sigurno da svako ko je dao oko 900 eur za telefon ima pravo da se itekako buni ako mu se to desi. Takođe, i bez bagova, u klasi u kojoj se nalazi Pixel 2 XL zaslužuje daleko bolji i kvalitetniji displej. 

Međutim, ako vam ekran nije toliko važan i ako, iskreno, ne tražite dlaku u jajetu, sasvim lepo ćete se igrati i koristiti ovaj uređaj bez obzira na kvalitet prikaza. A u tome ćete uživati to je sigurno. Pixel 2 XL je fantastično brz, sa jednostavnim, brzim i inuitivnim softverom i verovatno najboljom kamerom na mobilnim telefonima u ovom trenutku. Naš glas i preporuku ima i pored svega.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...