Testovi

Apple iPhone XS / XS Max

Zlatne jabuke nikad jače

Brendiranje kompanije Apple je verovatno najveći podvig u životu Stiva Džobsa, ali i industrije marketinga ikada. Kako drugačije objasniti da čak i posle njegove smrti, iPhone i dalje ostaje izbor armije korisnika koja neprestano raste. Vernost gedžetima sa znakom zagrižene jabuke poredi se sa religijom, pa zato svi ostali kritički, ali i sa nestrpljenjem očekuju nove modele.

Pred nama su iPhone XS i veći fablet, XS Max. Novi uređaji nastavljaju sistem oznaka po kome nova generacija prvo dobije broj, a nakon godinu dana unapređenu varijantu sa oznakom „S“. Dakle, nema „devetke“, Apple ju je ostavio iza sebe i sada smo prešli samo na X, odnosno deset. Novi model izgleda gotovo identično kao prošli, pa će kritičari na prvi pogled reći kako je potpuno isti.

Mi naravno znamo bolje, pa smo proverili šta je sve Apple promenio na novim modelima, koliko se međusobno razlikuju veći i manji model i na kraju – da li su novi XS telefoni dovoljno bolji od starih X modela da motivišu kupce.

  • Veliki ekran na XS Max ostavlja bez teksta
  • A12 čipset je daleko jači, brži i napredniji od konkurencije
  • Sitna poboljšanja kamere
  • Marginalno veća autonomija manjeg modela
  • Identičan dizajn kao stari model
  • XS Max nema nikakve dodatne funkcije u odnosu na manji model
  • Cena

DIZAJN

Iako su mnogi priželjkivali makar sitne promene, niko nije bio iznenađen što novi XS uređaji izgledaju identično kao prošli model, kao što su i svi „S“ modeli ličili na svoje parnjake po broju još od prvih iPhone-a. Manji, iPhone XS ćete vrlo lako zameniti za stari X, osim ako ne naletite na primerak u zlatnoj boji. Američki dizajneri su uradili dobar posao sa odabirom nijanse, jer oba uređaja u ovoj boji privlače pažnju i deluju luksuzno ne prelazeći granicu dobrog ukusa.

To je naročito važno za veći model, iPhone XS Max o kome ćemo malo više pričati s obzirom da ima najveći displej na jednom iPhone-u do sada. Fantastični AMOLED panel dijagonale 6.5“ dominira prednjim delom i izgleda prelepo kada se uključi. Kućište je gotovo istih dimenzija kao stari iPhone 8 Plus ili Galaxy Note 9, što je veliki plus za industrijski dizajn Apple-a. Ipak, i pored inženjerskog umeća da spakuju veliki ekran, kućište je i dalje glomazno. Dobro izgleda, ali bi voleli da je profil tanji, možda bi na taj način XS Max bolje ležao u ruci. Sa staklenim panelom i glatkim hromiranim okvirom, samo čeka da klizne iz šake, pa je zaštitna maska preporučljiva čak i ako krije efektni dizajn i prestižan znak jabuke. Manji model je preslikan stari iPhone X,
ali zato XS Max impresionira pojavom, dimenzijama i velikim ekranom

KAKO RADI

hardver

Voleli ili ne voleli Apple i njihov stil, jedna činjenica ostaje – svaki novi iPhone je ubedljivo najjači telefon na tržištu. iPhone XS i XS Max rade na A12 Bionic čipsetu, prvom Apple čipu izrađenom u 7nm tehnologiji. Mereno benchmark testovima, performanse novih iPhone-a ostavljaju prošli model debelo iza sebe, a najnoviji Android uređaji poput Note 9 ili Mate 20 nisu čak ni blizu. Koliko su Apple smartfoni dominantni najbolje pokazuje i to da najmoćniji Android čipsetovi u rangu Snapdragon 845 ne mogu da stignu po rezultatima ni prošlogodišnji iPhone X.

U praksi, to znači da su iPhone XS i XS Max vidljivo i osetno najbrži telefoni danas. 90% aplikacija učitava se bukvalno trenutno pa ćete imati utisak kao da je ekran osetljiviji od displeja na Android telefonima. Igre se učitavaju brže, rade sa većim frame-rate-om. Već smo rekli, ali opet ćemo, definitivno brže nego najbolje Android mašine.

Međutim, u odnosu na prošli „X“, brzina novih modela se ne oseća toliko. Snaga novog hardvera videće se vremenom, kada stignu nove aplikacije koje više koriste „mašinsko učenje“ (eng. machine learning) što je fensi izras amerikanaca za veštačku inteligenciju. Upravo zato, novi XS modeli imaju i napredni Image Signal procesor, izdvojeni čip za rad sa kamerom i koji bi trebalo da vremenom unapređuje kvalitet fotografija i video snimaka.Ako želite najbrži telefon današnjice, koji će pritom to i ostati
u narednih godinu i više dana, to su iPhone XS, odnosno XS Max

Tim Kuk je na prezentaciji hrabro izneo tvrdnju da će novi iPhone XS zahvaljujući novom hardveru i setu instrukcija u okviru mašinskog učenja imati 30 minuta dužu autonomiju baterije. To nije moguće proveriti jer zavisi od korisnika do korisnika, ali mi iskreno nismo primetili da baterija može da izdrži više, možda samo da imamo par procenata više pre stavljanja na punjač, to je sve. Ako se zna da baterija u novom modelu ima i manji kapacitet, onda to i nije tako loše. S druge strane, iPhone XS Max sigurno ima daleko veću bateriju, ali očigledno tu razliku pojede značajno veći displej tako da iako će imati više rezerve na kraju dana nego manji model, ni on neće moći da potraje značajno u drugom danu. To nas je pomalo razočaralo.

Ipak, ono što nas je ne samo razočaralo, nego i iznerviralo, je to da Apple jedini od svih proizvođača u standardnom pakovanju ne daje brzi punjač. On košta između 10 i 15 dolara, što i nije tako strašno, ali ako plaćate telefon 1000 eura i više, brzi punjač od deset eura morao bi da se nalazi u kutiji. Sa njim je za punjenje od nule do pola ukupnog kapaciteta potrebno oko 30 minuta, što je otrpilike u klasi sa Androidima. Naravno, kod njih to možete čim otvorite kutiju, a kod Apple-a morate ponovo u radnju.Baterija na oba modela će potrajti jedan ceo dan i možda koji sat više, ali je sramota to što Apple u pakovanju ne isporučuje brzi punjač od desetak dolara

Softver

Za novi hardver, optimizovan je i operativni sistem, pa je pred nama iOS 12. Apple je ranije počeo da isporučuje update na novi sistem za iPhone 8 i X koji takođe imaju novije funkcije, ali i rade brže i stabilnije. Naravno, XS i XS Max su najbrži. Iako nema revolucionarnih izmena, može se reći da je iOS 12 zrelo doba nove generacije softvera američke kompanije. Sve ono što nas je pomalo zbunjivalo u prošloj verziji, izostanak home dugmeta, kontrola aplikacija gestovima sada je logičnije i radi bolje. Možda smo se i mi navikli, ali kako god, opšti utisak je pozitivan.

U svakoj novoj iteraciji iOS donosi novosti u vezi sa notifikacijama, pokušavajući da stigne sjajan sistem koji već radi na Androidu. Ovoga puta, obaveštenja se ne gomilaju jedno ispod drugog na Home i Lock ekranima, već se grupišu po aplikacijama i vrstama obaveštenja, a kada kliknete na njih vidite ih detaljnije. I dalje nije moguća interakcija sa programima iz notifikacija, ali je moguće urediti nivoe i važnost za svaku aplikaciju posebno.

Poboljšan je i Do not disturb (DND) mod, pa se tako tačno može podesiti koji kontakti i kada ipak mogu proći blokadu, koliko dugo i koliko glasno. Takođe, DND je sada i automatizovan, pa se može aktivirati u različito vreme i podešavanja u zavisnosti od lokacije. Novost je i prikaz potrošnje baterije, koji je takođe sličniji onom na Androidu i gde se detaljno može pogledati koja aplikacija vuče najviše energije, u kome periodu i slično.

Sa ovim je povezana i Screen Time aplikacija, koja je zapravo odgovor Apple-a na sugestije i kritike o tome kako bi trebalo da bude više svestan poremećaja preterane upotrebe mobilnih uređaja i bolesti zavisnosti vezanih za gedžete. Screen Time detaljno analizira upotrebu iPhone-a, pokazuje tačno koliko vremena ste gledali u ekran, ali i šta ste radili tokom korišćenja. Grupe aktivnosti su razvrstane na zabavu, produktivnost (ili posao), zdravlje i fitnes, društvene mreže i edukaciju. Sjajna stvar koja upozorava koliko svog života zapravo ostavljamo na ovim spravicama. iOS 12 je optimizovan da iskoristi nove mogućnosti hardvera na iPhone-u XS, ali istovremeno uvodi red u nove funkcije i pojednostavljuje korišćenje

Kamera

Iako je aparatura prednje i zadnje kamere ostala ista kao na prethodnom modelu, iPhone XS ima neka značajna poboljšanja koja se oslanjaju pre svega na jači procesor i novi ISP (eng. Image Signal procesor). Pojednostavljeno, zahvaljujući procesoru koji je zadužen samo za obradu slike, kamera može brže da beleži slike, što znači više izvora informacija iz kojih će softver sklopiti finalnu fotografiju. Kamera i pre nego pritisnete dugme aparata počinje da snima u pozadini i kasnije od toga pravi konačnu fotku koju će smestiti u galeriju. Ako niste znali, to rade sve kamere, i na Androidima i na iPhone-u, samo što zahvaljujući boljem hardveru na XS modelima, mogu da zabeleže više.

U praksi, unapređen je Portrait mod sa boke efektom. Ovo je sada ozbiljno kompleksna operacija koja ne samo što analizira sliku i precizno iseca lik osobe od pozadine, već i definiše samu dubinu prostora iza osobe koja je na slici. Definišu se četiri nivoa udaljenosti u odnosu na subjekt koji se fotografiše, pa dolazimo do efekta da se udaljeniji delovi zamagljuju više, a oni bliže liku su oštriji, slično kao na profesionalnim aparatima. Nakon slikanja, možete i da podesite nivo „blur-a“, kao na Huawei i Samsung uređajima. Iako će vlasnici DSLR kamera odmahnuti rukom, fotografije su zaista bolje nego pre i ako znate da iskoristite nove mogućnosti možete da dobijete super rezultate.

Osim toga, primenjuju se i novi modovi osvetljenja, koji takođe u rukama kreativnih osoba mogu da pruže fantastične fotografije. SmartHDR mod pojačava kontrastiranje i razliku između različitih delova tamnog i svetlog spektra fotografije. Ne radi agresivno kao kod drugih proizvođača, već se aktivira samo kada zaista može da pomogne da slika izgleda bolje. Kamere koriste novi čip za postprocesuiranje fotografija, pa je novi Portrait mod verovatno najbolji na tržištu, a ukupni kvalitet slika je za nijansu bolji nego pre

Prednja kamera je ostala ista, ali i na njoj su dodati novi svetlosni efekti i omogućeno je snimanje u FullHD rezoluciji pri 60 frejmova u sekundi sa sinematskom video stabilizacijom koja stvarno radi odlično. Što se tiče video klipova na glavnoj kameri, Apple je i dalje šampion stabilnosti i snima kao da ga vučete po šinama. Ipak, nova stvar je mogućnost snimanja zvuka u Stereo modu. Iako ovo imaju gotovo svi premijum Android uređaji, lepo je videti da je i Apple kompletirao svoju inače fenomenalnu video kameru.

Ekran

Na samom kraju dolazimo i do najveće i jedine razlike između iPhone-a XS i većeg, XS Max.

Radi se o displeju, da budemo precizni, o njegovoj veličini. iPhone XS Max ima najveći displej ikad viđen na nekom smartfonu kompanije Apple, i da budemo iskreni, zaista ostavlja bez teksta. U pitanju je OLED matrica dijagonale čak 6.5 inča koja ide od ivice do ivice kućišta, sa moćnim pozadinskim osvetljenjem i neograničenim kontrastom. Rezolucija na manjem iPhone-u XS je 1125 x 2436 što daje gustinu od 458 piksela na dijagonali od 5.8 inča. Da bi izjednačio kvalitet prikaza, Apple je na XS Max podigao rezoluciju na 1242 x 2688, pa je tako prikaz podjednako oštar na oba uređaja. Ipak, veći model je definitivno pravi izbor ako provodite puno vremena na YouTube-u ili puno igrate igrice.

Po kvalitetu prikaza novi modeli stoje rame uz rame sa šampionima iz Samsunga, Galaxy S9 i Note 9 što je i logično ako se zna da je upravo korejska kompanija isporučila ekrane za iPhone XS i XS Max. Ako ih poredimo, treba reći da Note 9 ima displej ukupno veće površine, jer je širi, iako se po dijagonali to ne bi reklo. Takođe, Samsung je na svom fabletu ostavio i pravu QuadHD rezoluciju (1440 x 2960) što se možda neće toliko primetiti u svakodnevnom korišćenju, ali ako stavite dva uređaja jedan pored drugog, Note je ipak i dalje u maloj prednosti.  

SVE U SVEMU

Oduševila nas je lakoća korišćenja novih XS uređaja iz Apple-a. iPhone X je bio sjajno iznenađenje i dah svežine u odnosu na „siguricu“ na koju je američka kompanija igrala do tada, ali i nešto na šta smo trebali da se priviknemo. iPhone XS i XS Max su zreli proizvodi, kod kojih smo znali šta da očekujemo i to smo i dobili. Oni su tehnički najnapredniji uređaji danas, ali i ne samo to, oni su definitivno najbrži smartfoni koje možete kupiti. I to se vidi i oseti, i u svakodnevnom korišćenju, i u igricama, i u aplikacijama... Brzina novog hardvera je zaista sjajna i ostavlja utisak fluidnosti kakav nijedan drugi uređaj ne može da vam pruži.

Cene novih modela startuju od 1.000 eura i idu do skoro 1.500 eura. Znajući Apple, u narednih godinu dana nema šanse da bude nekakve korekcije ovih iznosa, pa se postavlja pitanje vredi li to zaista. Naš stav je da ako ste do sada koristili Apple, i niste kupili prošlogodišnji iPhone X, onda definitivno treba da uzmete neki od XS modela. Čak i ako imate iPhone 8 ili 8 Plus, vreme je za prelazak na novu generaciju i ako imate novca, nećete zažaliti. 

Nasuprot tome, ako ste vlasnik nekog premijum Androida, poput Note 9 ili Huawei P20 Pro, nema razloga da ulazite u iOS univerzum osim ako vam Google OS nije dosadio i svrbi vas višak novca u džepu. Apple uređaji su i dalje zatvoreni u sopstveni eko-sistem i ako koristite Android, prebacivanje i navikavanje na iOS će biti sporo i mučno. Postoji razlika u brzini, ali ne treba da bude jedini motiv da pređete na iPhone, jer su Android uređaji i dalje bogatiji specifičnim funkcijama i mogućnostima. Međutim, ako je prestiž u pitanju... Onda i sami znate da je zlato jedini izbor, a upravo u toj boji će svako znati da imate novi Apple telefon.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...