Testovi

Apple iPhone XR

Drugo pakovanje, niža cena, ali suština ista

 

Amerikanci su već jednom napravili jeftiniji iPhone i znate kako je to prošlo. Da li se uopšte sećate kako se zvao? iPhone 5C, ne sećate se i pojma nemate ni kako je izgledao, eto tako je prošlo. Odlučili su ponovo da probaju pa je pred nama je model XR. On može da bude samo jeftiniji, jer sa početnom cenom od 750 eura nikako ne može da bude jeftin.

U odnosu na moćni iPhone XS, pristupačnijem Apple smartfonu fale pojedine stvari, ali nismo sigurni da će vam one baš toliko nedostajati. Uostalom, hardver je potpuno isti, glavna kamera takođe, a o razlikama u odnosu na iPhone XS, kao i o tome da li je XR zapravo bolja kupovina nego skuplji model, čitajte u nastavku.

  • Zanimljiv dizajn i različite boje
  • Veća baterija i bolja automija
  • Identičan hardver kao na skupljim modelima
  • Odične kamere
  • Cena
  • LCD displej niže rezolucije
  • Dimenzije su mogle biti manje

DIZAJN

Da je Apple definitivno raskrstio sa Home dugmetom, vidi se i na iPhone-u XR, jer je cela prednja strana u displeju, a na vrhu je sada već čuveni jezičak, iliti na engleskom „notch“. Jeftinija varijanta iPhone-a ima FaceID sa pratećim hardverom poslednje generacije. Ono što upada u oči je da ima više crne plastike oko ekrana u odnosu na X, XS i XS Max, ali je to i dalje prihvatljivo. Da su crne margine manje, uređaj bi verovatno bio kompaktniji, a razlog za deblji crni okvir leži između ostalog i kod tehnologije izrade displeja. Ovako, sa ekranom dijagonale 6.1 inč, iPhone XR se smestio negde između obično XS-a i XS Max. Iako je lakši za rukovanje od Max fableta, XR je i dalje veliki uređaj i ne može se koristiti jednom rukom.

Na spoju prednje i zadnje strane, XR ima aluminijumski prsten, što je razlika u odnosu na metalnu leguru kod skupljih Apple modela. Razlika se vidi i oseti pod prstima, ali iskreno, ne mislimo da je aluminijum ni malo lošiji, šta više izgleda skroz dobro i odlično se uklapa u kompletan izgled.

Zadnji panel je najupadljiviji, i to ne zbog sjajne jabukice koja se šepuri sredinom, već zbog atraktivnih i smelih boja. Plava, žuta, zelena, narandžasta, crvena, crna i naš favorit bela. Boje su jarke i žive i razbijaju monotoniju sive, bele i zlatne elegancije u koju su utonuli XS i XS Max. Zadnji panel je od stakla, ali je obrada drugačija, pa ceo uređaj deluje drugačije u odnosu na skuplji model. Ako bi morali da kažemo na koji način drugačije, rekli bismo da izgleda manje elegatno i luksuzno, ali u pozitivnom smislu. iPhone XR se zahvaljujući bojama izdvaja i jasno razlikuje kako od braće iz iste kompanije, tako i od drugih uređaja na tržištu. Novi iPhone XR možda nije tako luksuzan kao modeli XS i XS Max, ali zahvaljujući jarkim bojama u kojima dolazi izgleda hrabro i jedinstveno

KAKO RADI

Hardver

Dobra vest je da Apple nije štedeo na hardveru, tačnije na čipsetu. Prvi 7nm čip iz američke kompanije, A12 Bionic pokreće i iPhone XR, a performanse su iste kao kod XS i XS Max. Jedina razlika je u količini RAM memorije, jer ovaj uređaj ima tri gigabajta, što je za giga manje nego kod skupljih varijanti. U svakodnevnom korišćenju se razlika ne vidi, pa čak ni u igrama što bi moglo da se objasni nižom rezolucijom displeja pa samim tim i teksturama koje se koriste, i koje tako zauzimaju manje mesta u radnoj memoriji. Sa setom funkcija rezervisanih za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju iPhone XR je jedan od najmoćnijih smartfona na tržištu i brži od Android konkurencije. Zahvaljujući naprednom A12 Bionic čipu, iPhone XR je jedan od najbržih telefona današnjice i lagano ostavlja iza sebe kompletnu Android konkurenciju

Velika, izdržljiva baterija će za mnoge korisnike biti upravo i najveća prednost iPhone-a XR. Naime, on ima veću bateriju od iPhone-a XS i nešto manju od one na XS Max, ali je autonomija značajno bolja. U poređenju sa luksuznijim rođacima iz Apple famije, iPhone XR će nakon istovetnog korišćenja, na kraju dana, ostati sa nekih deset odsto rezerve više. To i dalje nije dovoljno da kažemo da može da izdrži dva dana bez punjenja, ali je svakako dovoljno za komotnije i sigurnije korišćenje. Kada iPhone XS i XS Max moraju na punjač,
iPhone Xr ima još desetak odsto rezerve

Ekran

Ako je autonomija najveća prednost iPhone-a XR, onda je ekran njegova najočiglednija mana. Kažemo najočiglednija, jer displej dijagonale od 6.1 inč ima rezoluciju od 828 x 1792 piksela, što mu daje oštrinu prikaza od 326ppi i nikako se ne može reći da je impresivan. Šta više, istu oštrinu imao je iPhone 4-te generacije! Međutim, brojevi ipak ne govore sve.

Za početak, Apple je stvarno uradio odličan posao sa, realno gledano, zastarelim LCD panelom. Boje su žive i intenzivne, kontrast je solidan, a osvetljenje ekrana je veoma jako. Naravno, kontrast nije kao kod AMOLED matrice, ali ukupni kvalitet prikaza je sasvim u redu. U svakodnevnom korišćenju verovatno nećete ni primetiti da se ne radi o displeju sa rezolucijom „da se posečeš“, ali ako ste navikli na OLED panele novije generacije, možda prilikom listanja sajtova i gledanja video klipova ipak budete malo razočarani.

Treba napomenuti da LCD RGB paneli nemaju mogućnost zaobljenih ivica, pa su Apple-ovi inženjeri morali da bukvalno zasenče i sakriju oštre uglove i tako stvore efekat displeja sa zaobljenim uglovima. Upravo zbog toga margine oko displeja i jesu nešto veće, jer sakrivaju piksele koji su neaktivni i zasenčeni. Iako ekran nije najnovije generacije, pa čak ni one prošle, nama to nije smetalo u korišćenju, čak ni kod igranja i gledanja video klipova. Ipak, ako ste koristili neki savremeni 1080p ili 4K OLED panel do sada, donekle ćete biti razočarani

Kamera

I dok se drugi proizvođači utrkuju ko će da načička zadnju stranu sa više sočiva kamere, Apple je, valjda u cilju uštede, na iPhone XR stavio samo jednu glavnu kameru. I kako stoje stvari, to je briljantan potez.

Ako kažemo da su iPhone XS i XS Max u samom vrhu po kvalitetu fotografija, onda to moramo reći i za iPhone XR, makar što se tiče svakodnevnih slika koje nastaju pri optimalnom prirodnom osvetljenju. Oštrina, kontrast, senke... Sve je istovetno kao kod skuplje braće, mada će u retkim situacijama, kada recimo sunce ide direktno u sočivo kamere, boje delovati manje živo i intenzivno. Ali, to je zaista retko. Nećete biti razočarani ni kvalitetom slika koje nastaju noću, predveče ili u lošije osvetljenim zatvorenim prostorima. Golim okom realno ne bi mogli da razlikujete slike koje su nastale na XS i XS Max, od onih koje pravi jeftiniji uređaj. Glavna kamera na iPhone-u XR daje sjajne rezultate i nimalo ne zaostaje za skupljim modelima.
To je i razumljivo jer u pitanju isti setap, sa tim da XR nema telephoto sočivo

Međutim, šta je sa zumiranim fotografijama i portret modom, koji koriste drugo „telephoto“ sočivo kog nema na XR-u? Ovde razlike postoje i lako se vide, ali ne možda onako kako očekujete. Nema zbora da dvostruki digitalni zum ne izgleda dobro kao onaj pravi, 2X optički zum koji može da napravi dodatna telephoto kamera, ali ćete biti iznenađeni koliko zapravo nije ni loše. Tehnologija post-procesuiranja je suludo napredovala i razlika u kvalitetu nije tako velika, naročite ne kao pre par godina kada se pojavio prvi iPhone sa dva sočiva.

Slično je i sa tako popularnim portret modom i „boke“ efektom zamagljivanja van fokusa koji se primenjuje na pozadinu. Softver za obradu radi sjajan posao, precizno isecajući lik koji je u fokusu i odvaja ga od pozadine. Ako zumirate fotografiju u portret modu primetićete da kod kose, ušiju ili sitnih detalja garderobe, kod prelaza između fokusiranog lika i zamagljene pozadine postoje sitne greške. Doduše, vidi se kada zumirate, ali na Instagramu i drugim društvenim mrežama to se neće primetiti. Ono što će svi primetiti jeste da portret fotografije izgledaju kao da su slikane iz veće daljine, jer iPhone XR nema telephoto sočivo, već uvek koristi kameru sa širim uglom snimanja, pa je tako kadar širi i veći. Ako želite baš da slikate lice, onda ćete morati da približite telefon onome koga slikate. Odličan softver kamere i post-procesuiranja slika nadoknađuje izostanak drugog sočiva za zumiranje i „boke“ efekat, pa iako razlike postoje, iPhone XR uspeva zadrži vrhunski kvalitet i ovakvih, specifičnih fotografija

Razlike, ali ponovo male, postoje i kod selfija. Deluje kao da iPhone XR ima širokougaono sočivo sa prednje strane, pa je kadar širi. Ipak, kontrast je slabiji i slike lica su obrađene za nijansu više nego što bi trebalo, pa XS i XS Max imaju realnije i detaljima bogatije selfi fotografije. A ko više ceni video snimke od statičnih slika, sigurno će biti srećan da čuje da je iPhone XR nasledio verovatno najbolju stabilizaciju slike među svim smartfonima, a da sa ukupnim video kvalitetom može da se poredi retko koji drugi uređaj na tržištu.

Softver

Da budemo precizni, iPhone XR stiže sa iOS-om 12.0.1., što znači da je u „tačkciu“ isti kao operativni sistem na kom rade trenutno sve verzije Apple-ovih telefona. Funkcionalnost nije okrnjena, pa tako FaceID radi podjednako precizno i brzo kao i na skupljim varijantama. Iako je stabilnost bila pomalo problematična u početku, novi update-ovi su rešili problem, pa XR radi kao sat. AR trikovi, poruke, Animoji, Reachability i gestovi kojima sada upravljate smartfonom (jer nema više home dugmeta) rade odlično i predvidivo. iPhone možda više nije kralj intuitivnosti, ali kada se jednom naviknete na način rada, potpuno ćete zaboraviti fizičke tastere. Jedino što smo primetili je da pozivanje Control Centre-a, swipeom sa desne gornje ivice je malo teže, zbog većih dimenzija. Za utehu, na XS Max-u je još teže.

SVE U SVEMU

Jedina prava mana ovog smartfona je njegov zastareli displej. U njegovu odbranu, pogledajt YouTube klipove gde ljudi uživo, često zapravo odaberu kao bolji ekran na XR, nego na drugim iPhone-ima ili čak Androidima sa AMOLED tehnologijom. Što se kamere tiče, razlike su zaista male i ako fotografije koristite za društvene mreže verovatno ih nećete ni primetiti. Sve ostalo, hardver, softver, način rada i brzina, potpuno su isti na XR kao i na skupljim iPhone modelima. Ako nas pitate, sa cenom koja je za četvrtinu manja nego iPhone XS i XS Max, „jeftini“ iPhone XR je pravi izbor. Ne samo da pruža mnogo više nego što mu cena govori, već može komotno da stane na crtu i najboljim Androidima. Ako želite da najnoviju Apple tehnologiju u rukama i da pritom uštedite 250 eura, ovo je pravi smartfon za vas. Takođe, ako želite da probate iOS, ali vas je do sad odbijala cena, XR može biti pravi izbor.  

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...