Testovi

Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus Test

Jeftiniji iPhone modeli

Genijalci iz Kupertina su se već jednom opekli kada su napravili jeftinu varijantu iPhone-a, model sa oznakom 5C. Niko ga se ni ne seća jer nije želeo budžetsku alternativu, već su svi kupovali iPhone 5S. U sličnoj situaciji se danas nalaze iPhone 8 i 8 Plus. Oni su sada jeftiniji modeli, sa zastarelim dizajnom koji se nalaze u senci iPhone-a X. Ne želimo da predviđamo kako će ići njihova prodaja, ali zato želimo da ih probamo jer ipak su oni logični naslednici prošlog modela. Zanima nas kako se nose sa aktuelnim top modelim drugih proizvođača, i da li su zaslužili ceo novi broj ili su ipak trebali da ostanu na oznaci 7S.

  • Apsolutno najjači čipset na tržištu
  • Poboljšanja aparature i softvera kamere
  • iOS 11
  • Bežično punjenje
  • Dizajn nam je dosadio
  • iPhone 8 ima displej kao telefoni od 200 eura
  • Autonomija baterije nije poboljšana

DIZAJN

Naravno da iPhone 8 izgleda prepoznatljivo, kada izgleda gotovo identično kao iPhone 6, 6S i 7. Oblik, forma i veličina kućišta su iste kao na modelu iz 2014. godine i sada definitivno deluju zastarelo, naročito kada se uporede sa poslednjom generacijom novih Android top modela. Velika novost je to što je zadnji panel umesto od aluminijuma sada izrađen od stakla. Zaista deluje lepo i uglađeno, ali staklo je i dalje magnet za otiske prstiju. Iako Apple tvrdi kako je ovo najjače staklo koje se ugrađuje na jednom mobilnom telefonu, praktični testovi na YouTube-u su pokazali da ipak nije jače od gravitacije i tvrde podloge. Dobra vest je da će skoro sve stare maske za prošle iPhone uređaje pasovati i za „osmicu“.

Izbor materijala na leđima telefona je stvar ukusa. Nama se recimo oduvek dopadao metal na iPhone-u, ali su neki korisnici zadovoljni staklom jer tvrde da manje klizi. Drugi ponovo kažu da aluminijumsko kućište manje klizi, a mi ćemo samo reći da je metal sigurno izdržljiviji od stakla. Ipak, staklo je moralo da dođe na mesto metala, a kasnije ćemo objasniti i zašto.

Ostale izmene su manje očigledne. Na iPhone 8 Plus, okvir dual-camera setapa na zadnjoj strani je blago promenjen pa je sada manje upadljiv. Sama jabučica nije više urezana u metal, već se nalazi ispod stakla. iPhone 8 i 8 Plus su otporni na vodu i imaju IP67 sertifikat.

Previše plastike oko displeja otkriva koliko je zapravo ovaj dizajnerski koncept star, pa iPhone 8 deluje kao dinosaurus pored mlađe Android garde, a i predstojećeg iPhone-a X. Iako nisu najskuplji Apple telefoni, 8 i 8 Plus i dalje imaju visoku cenu pa je logično da korisnici očekuju više. Jednostavno, ako prelazite sa nekog iPhone-a starog jednu, dve ili čak tri generacije, nećete se osećati kao da ste kupili nov telefon. Još kada stigne „desetka“, iPhone 8 i 8 Plus će zaista delovati kao budžetski modeli koji su zbog uštede nasledili stari dizajn. 2014, 2015, 2016 i sada 2017. Toliko je star ovaj dizajn

Kako radi

Hardver

Za razliku od recikliranog dizajna, hardver koji kuca unutar ove dve „osmice“ je umetničko delo Apple inženjera. U pitanju A11 Bionic čipset koji je bez konkurencije najbrži procesor na tržištu i ostavlja u debeloj prašini Snapdragon 835 koji se ugrađuje u Android telefone. Treba napomenuti i da je iPhone 7 i dalje među najbržim telefonima današnjice pa se u praksi ovaj napredak i ne vidi toliko. Da, sve radi fluidno, brzo, trenutno... Ali to je sve isto kao i pre. Naravno, igrice se učitavaju vanserijski brzo, rade još brže... Opet, kao i pre. Razlika se vidi u novim naprednim funkcijama poput AR-a (eng. Augmented Reality), gde procesor mora da radi punom parom da bi dobili impresivne rezultate. Pravu snagu A11 Bionic pokazće na Apple iPhone-u X gde će se boriti sa većim ekranom i  rezolucijom.

Međutim, na iPhone-u 8 i 8 Plus, novi čipset garantuje vrhunske performanse i u budućnosti. Teško da će se u narednih godinu ili dve dana pojaviti softver i igrice koje neće raditi brzo i fluidno na ovom uređaju. Manja „osmica“ dolazi sa dva gigabajta RAM-a, a iPhone 8 Plus ima 3GB radne memorije. Što se tiče interne memorije, osnovna verzija sada ima 64 giga, a pored nje postoji još samo varijanta sa 256GB prostora. Zahvaljujući novom A11 Bionic čipsetu,
iPhone 8 i 8 Plus ostaju najbrži smartfoni danas

Mnogi korisnici su kritikovali nedovoljnu autonomiju baterije na iPhone-u 7, a po našem mišljenju oni neće biti zadovoljni baterijom ni sada. Sa 1.820mAh kapacitet je čak i manji nego na prošlom modelu, ali je novi čipset optimizovan za smanjenu potrošnju. Na Apple prezentaciji čula su se obećanja o boljoj autonomiji, ali mi imamo utisak da se ništa nije promenilo – „osmica“ će se tesno provući do kraja dana sa rezervom baterije uz malo intenzivnije korišćenje. Pravi izbor ostaje 8 Plus koji sa baterijom od skoro 2.700mAh komotno može i da prenoći i da nastavite korišćenje celo jutro bez punjenja.

Dobra vest je da i iPhone napokon podržava bežično punjenje. Ova opcija je godinama dostupna na Android telefonima, a odmah da razjasnimo da se ne radi o punjenju baterije bez ikakvog kontakta, već jednostavno nema žica. Smartfon se elegantno spusti na punjač, i to je dovoljno da punjenje počne. Još jedna dobra vest je da Apple telefoni podržavaju Qi (čita se Či) standard za bežično punjenje, pa možete koristiti punjače i drugih proizvođača. Probali smo da punimo iPhone 8 na Samsung Dash punjaču i sve radi savršeno. Autonomija baterije je ista kao i na prethodnoj generaciji

Ekran

Zvanična početna cena iPhone-a 8 u Americi i dobrom delu zapadne Evrope iznosi između 650 i 750 eura. Za taj novac kupac treba da očekuje svakako mnogo više od 750 x 1334 piksela na običnom IPS LCD displeju od 4.7 inča. Iako Apple pominje da je ekran unapređen, mi to nismo primetili. Da, boje su lepe, čiste i realne, ali to je isti displej kao i pre tri godine. Kod drugih proizvođača ovakvi ekrani ugrađuju se u telefoni najnižeg ranga.

Međutim, iPhone 8 Plus krasi displej od 5.5 inča u fullHD rezoluciji. Kvalitet prikaza je odličan, poozadinsko osvetljenje je jako, a boje su žive i dobro definisane u svim delovim spektra. Iskreno, na ovoj dijagonali ne mislimo da je neophodna viša rezolucija jer je prikaz i ovako sjajan, ali QHD panel bi svakako doprineo tome da korisnici imaju bolji osećaj da zaista dobijaju apsolutno najbolje za novac koji daju.

True Tone je tehnologija koju Apple primenjuje od nove serije osam na svojim telefonima. Iako bi po značenju reči mnogi pomislili da je u pitanju softverska kalibracija za realniji prikaz boja, True Tone je zapravo podešavanje prikaza u odnosu na okolinu. Recimo, ako ste u zamračenoj prostoriji, True Tone će smanjiti osvetljenje i presvući ceo panel žućkastom nijansom. Ništa epohalno, ali ovakav prikaz svakako deluje lepo i više prije očima. Deluje kao da Apple i dalje štedi na ekranima

Kamera

Na manjem iPhone-u 8 postoji samo jedno sočivo kamere od 12MP, sa faznim autofokusom, optičkom stabilizacijom slike, quad LED blicem, i f/1.8 aparaturom. Na većem modelu, tu je naravno dual-setup, sa dva sočiva od 12MP od kojih je jedno (56mm) rezervisano za 2X digitalni zum. Novost je što sada i ovo "telephoto" sočivo ima optičku stabilizaciju slike.

Fotografi amateri i entuzijasti oduvek su preferirali iPhone kada je u pitanju fotografisanje na mobilnim telefonima. Razlog je prost, iPhone oduvek ima jednu od najboljih ako ne i najbolju kameru na smartfonima, a i nije potrebno neko veliko fotografsko umeće da bi se dobile lepe i zanimljive slike. Slična situacija je i sada, fotografije pri optimalnom svetlu, napolju, po sunčanom i vedrom danu izgledaju super, mada se ne može uočiti preterani napredak u odnosu na prošli model. HDR je sada stalno uključen i pored toga softver kamere je fantastično brz. Napredak u samom kvalitetu fotografija bolje se vidi kod slika noću i u mračnim prostorijama. Apple je uspeo da postigne osvetljavanja najtamnijih delova spektra uz minimalno povećanje šuma. Drugim rečima, sada se na večernjim fotkama više toga vidi, bez gubitka kvaliteta celokupnog prikaza i detalja. iPhone 8 i 8 Plus ostaju među liderima po kvalitetu fotografija...

Ipak, čini se da je veći pomak napravljen kod video snimanja. Za početak, snimanje je moguće u 4K rezoluciji pri 30 i čak 60fps. Osim toga, usporni snimak pri 240fps može se dobiti u 1080p rezoluciji. Ako se ne razumete toliko u brojeve, samo ćemo reći da su ovo odlične specifikacije, a da su rezultati još bolji. Optička stabilizacija slike kod snimanja na iPhone-u radi potpuno sjajno, bolje nego na bilo kom drugom telefonu na tržištu. Video klipovi izgledaju kad su snimani na šinama, fokusirani su, sa odličnim prikazom boja i dobrim kontrastom. Snimanje u noćnim uslovima je takođe daleko bolje nego pre. Optička stabilizacija slike radi i kada snimate u 2X Zoom modu na iPhone-u 8 Plus.

Na papiru, selfi kamera je ista kao pre, sedam megapiksela, HDR i video snimanje do 1080p rezolucije pri 30fps. Fotografije koje pravi prednja kamera su odlične i za mnoge Instagram "influensere i trendesetere" iPhone sigurno ostaje prvi izbor. Njima će se sigurno dopasti i odličan Slow Sync Flash koji ima iPhone 8 Plus, koji ostavlja blendu duže otvorenom i pušta više svetlosti da uđe i osvetli kompletnu fotografiju.

Velika novost koja privlači puno pažnje korisnika je i Portrait Lightning mod koji omogućava poigravanje sa svetlom, nalik studijski uslovima. Ponuđena podešavanja su: Natural Light, Studio Light, Contour Light, Stage Light, and Stage Light Mono. Poslednja dva su još uvek u fazi razvoja, a daju efekat sličan stajanju na sceni sa tamnom pozadinom. Svi ostali modovi rade odlično, i iako to sigurno nisu efekti koji se mogu postići u studiju sa profesionalnom opremom, podižu kvalitet selfi portreta na jedan nov nivo. ... ali su apsolutno najbolji za video klipove i selfije

Softver

Kao i uvek, uz novi iPhone stiže i novi iOS, ovoga puta sa oznakom 11. Nije revolucija, ali ima nekoliko važnih izmena za iPhone 8 i 8 Plus, a pretpostavljamo da ćemo prave inovacije videti tek kada izađe iPhone X.

Za početak, više nema samostalnog panela sa obaveštenjima (Notification centre), već je on praktično sjedinjen sa Lockscreen-om. Vidi se kada uključite iPhone, a u toku rada ga pozivate swipe-om sa vrha ekrana. Tu možete da kliknete pojedinačnu notifikaciju da bi je detaljno pogledali ili da prevučete prstom na levo na Today ekran sa widgetima. U podešavanjima je korisniku sada dozvoljena veća kontrola nad notifikacijama, pa tako možete birati koje aplikacije će imati prednost, kakav će biti nivo njihov obaveštavanja i slično.

Najupadljivije promene je doživeo Kontrolni panel (Control Centre). I dalje se poziva prevlačenjem sa dna displeja, ali izgleda potpuno drugačije i zauzima ceo ekran. Organizovan je kao panel sa „quick toggles“ prečicama za određene funkcije i komande, kao i za najčešće korišćene aplikacije poput kamere, lampe, kalkulatora i slično. Novost što se sadržaj Control Centre-a i prečice koje se tu nalaze mogu podešavati, premeštati i birati. Takođe, gotovo svaka ikonica preko 3D Touch funkcije otvara detaljna i precizna podešavanja funkcije za koju je vezana. Trebaće malo vremena da se naviknete, ali je po nama ovo dobrodošla izmena. Control Centre izgleda drugačije, ali se može personalizovati

Siri je pametnija nego pre. Slično Google asistentu, može da prepoznaje kontekst u kome joj dajete komande, brže reaguje na glasovnu aktivaciju i prepoznaje čak i lošiji izgovor engleskog jezika. Takođe, Siri sada može da bude i prevodilac sa engleskog na kineski, nemački, italijanski, španski i francuski.

App Store je takođe dobio temeljni redizajn. Bliži se cifri od 180 milijardi preuzimanja od početka postojanja, pa je posle devet godina zaslužio jedan dobar fejslift. Zbog preglednosti, a i zbog sve većeg broj ozbiljnih gejmera na mobilnim telefonima, App Store je podeljen na dva dela – aplikacije i video igre. Kod video igara sada odmah ispod opisa stoje i opcije u samoj igri koje se mogu dokupiti, pa korisnik može odmah da prepozna igre koje mora da plati da bi igrao, od onih koje su suštinski besplatne sa pojedinim opcijama koje se plaćaju. Važna novost je i takozvani „offloading“. Ova opcija prepoznaje aplikacije koje koje se ne koriste i nudi mogućnost njihovog brisanja iz memorije telefona. Međutim, ikonica takve aplikacije ostaje, sa malim oblačićem u uglu, i kada zatreba, automatski se download-uje i aktivira.

Generalno, iOS 11 je doneo i niz novih unapređenja koja će korisnici primetiti u toku rada, a koja nisu toliko važna da bi ih izdvajali, poput unapređenog editovanja screenshot-ova i slično. Iako postoje određene stvari koje se možda neće dopasti dosadašnjim vernim korisnicima, mišljenja smo da je novi iOS još jedan korak napred koji je Apple napravio i da polako otvara svoj sistem za sve više podešavanja koja odgovaraju korisniku. iOS 11 nije revolucija, ali donosi neke značajne izmene

SVE U SVEMU

Kao i uvek, novi iPhone i njegov Plus blizanac su sjajni telefoni koji se lagano nose sa Android konkurencijom po pitanju kamere, softvera, brzine hardvera i u mnogim segmentima su zaista lideri na tržištu. iPhone 8 i 8 Plus su najmoćniji smartfoni na svetu, iako se to u praksi trenutno možda i ne može primetiti. Uvereni smo da bi prošli gotovo podjednako dobro ako ne i bolje kao njihovi prethodnici, ali ima jedno veliko ALI ...

Apple korisnici su navikli da kada kupe iPhone, dobiju najbolje što američka kompanija u tom trenutku ima da ponudi. S jedne strane, ubeđeni su u to da imaju verovatno najbolji telefon na svetu, a sa druge strane imaju i osećaj prestiža da koriste premium model i da, makar u njihovom eko sistemu, nema ničeg boljeg od toga. Ovoga puta, takav osećaj čeka samo vlasnike novog iPhone-a X. On je najbolji, najveći, najnapredniji i naravno, najskuplji i najpoželjniji. Utisak da koriste „second best“ uređaj samo pojačava i apsolutno zastareo dizajn.

Međutim, ako nemate problem sa „prestižom“ novih „osmica“, onda one vrlo lako mogu biti racionalan izbor u Apple svetu. Ukupno korisničko iskustvo između ovih modela i nastupajućeg iPhone-a X ne bi trebalo toliko da se razlikuje, a razlika u ceni od 200 i više eura je nešto o čemu treba razmisliti. Videćemo da li će tako misliti i armija Apple korisnika koja nije navikla da mora da bira između različitih specifikacija i tako radikalno različitog dizajna.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...