YotaPhone 2

Ekran na sve strane

Jedan od najinventivnijih i najoriginalnijih proizvoda koje smo testirali u proteklih godinu dana je YotaPhone. Reći tako nešto za bilo koji mobilni telefon je velika stvar s obzirom da se radi o grani industrije koja skoro deceniju unazad beleži najbrži rast i razvoj. Ipak, među zaista velikim i važnim novostima u svetu mobilnih uređaja i dalje nema puno smartfona sa dva ekrana. Jedinstvenost Yota telefona je upravo u tome što pored glavnog ekrana sa prednje strane, i na poleđini ima displej u E-Ink tehnologiji. Teorijiski, to mu omogućava čitav niz novih, originalnih funkcija i opcija koje drugi smartfoni ne mogu da pruže.

Prva verzija nas je oduševila, ali više svojom inventivnošću i hrabrošću nego upotrebljivošću u realnom svetu i svakodnevnom radu. Iz kompanije Yota su obećali da će druga verzija uređaja biti identično koncipirana, ali da će izvlačiti daleko više iz činjenica da poseduje dva displeja. Pred nama je YotaPhone 2 koji je već na prvi pogled napredovao u gotovo svim aspektima. Jači hardver, daleko bolji i veći ekrani, kvalitetan i lepuškast dizajn. Ostaje pitanje da li su uspeli drugi ekran da pretvore u nešto upotrebljivo ili je i dalje tu samo da bi privlačio pažnju?

  • Nove softverske funkcije za E-Ink disple
  • Odličan primarni displej od pet inča
  • Respektabilan hardver
  • Dizajn i izrada
  • Cena
  • Kamera
  • Bagovi u Yota softveru

Dizajn

Iako kućište nije izrađeno od aluminijuma, YotaPhone 2 privlači pažnju u svakom slučaju jer je drugi ekran prosto nemoguće ignorisati. Zato je možda priču o dizajnu najbolje početi upravo sa zadnje strane na kojoj je se nalazi elektronski papirni displej (eng. electronic paper display) iliti E-Ink. Prvo što upada u oči je to da je zadnji displej perfektno utopljen u kućište i kada pogledaš YotaPhone 2 sa zadnje strane deluje kao da se informacije projektuju direktno na plastiku. Zapravo, kućište nije izrađeno od plastike, nego od legure magnezijuma i pod prstima ostavlja hladan, gladak osećaj. Posle nekog vremena napokon smo se setili na koji nam telefon liči YotaPhone 2 – na Samsung Galaxy Nexus S. To nikako nije loša stvar, s obzirom da je za to vreme to bio jedan od lepših smartfona, a svakako je najbolje izgledao u tadašnjoj Samsungovoj gami.

Svi uglovi na novom Yota telefon su zaobljeni, pa zahvaljujući tome veoma lepo leži u ruci. Osećej je doduše malo drugačiji kada ga držiš tako da je zadnji displej okrenut ka tebi, jer se od prednje strane ivice spuštaju i sužavaju ka zadnjem panelu. Čudno, mada ne i neudobno, u svakom slučaju navići ćeš se. Pojedini detalji, poput rupica spoljnjeg zvučnika i USB porta na dnu uređaja koji podsećaju na rešenje na iPhone-u otkrivaju da se ipak radi o savremenom uređaju. Ostale sitnice poput dugmića za uključivanje ili regulaciju zvuka su kvalitetno izrađeni i pedantno uklopljeni, tako da samo možemo da pohvalimo Yota-u što već kao mlada firma obraća pažnju na ove stvari. S druge strane, možda je dizajn mogao da bude inventivniji, ali sigurni smo da će ti sa dva displeja biti sasvim dovoljno originalnosti. Pomalo liči na Nexus S, ali je izrada vrhunska

Dimenzije poređenje

Kućište

KAKO RADI

Ekran

Da ne okolišamo, glavna fora ovog telefona su dva ekrana, tačnije E-Ink panel na zadnjoj strani. Zašto baš E-ink, ili papirni displej? Naravno da ekran nije izrađen od papira, to je samo marketinški trik jer je ovakav tip displeja prvenstveno namenjen za elektronske čitače knjiga, poput Kindle-a. Da li zbog toga što ne čitamo knjige ili nekog drugog razloga, ovakvi uređaji kod nas nikada nisu zaživeli, ali su u inostranstvu veoma popularni. Prikaz teksta na ovakvim ekranima je daleko prirodniji i ne zamaraju oči kao oni sa pozadinskim osvetljenjem koji zapravo trepere. Takođe i ušteda energije je ogromna jer su u pitanju monohromatski paneli sa niskom frekvencijom osvežavanja.

U varijanti koja se nalazi na YotaPhone-u 2, sekundarni ekran nema pozadinsko osvetljenje što znači da neće biti vidljiv u mraku. Dovoljan mu je i minimalan izvor svetla da bi radio, ali opet, što je jače svetlo, to je svetliji prikaz. On je konstanto uključen i stalno radi, mada može da bude zaključan tako da prikazuje sliku a ne reaguje na dodir. Količina energije koju troši je zanemarljiva, a tome i novim opcijama nešto više u delu o hardveru i softveru. Monohromatski E-Ink displej je stalno uključen

Sam E-ink displej na ovom smartfonu ima dijagonalu od 4.7 inča i rezoluciju od 540 x 960 piksela. Iako zvuči totalno zastarelo, za ovakav tip ekrana je to sasvim zadovoljavajuće, a i u odnosu na prvu verziju YotaPhone-a je veliki napredak. Jedna od glavnih prednosti u odnosu na prošlu verziju i to što je sada osetljiv na više dodira istovremeno, što omogućava dodatne funkcije kao na regularnom LCD touch-screen-u. Takođe, E-Ink panel sada može da prikaže i kompletan sadržaj glavnog ekrana, što znači da možeš regularno da koristiš Android i sve aplikacije i na njemu. Ipak, imaj u vidu da ako odlučiš da igraš igricu ili gledaš video klip, E-Ink displej troši više energije jer nije predviđen za tako brza osvežavanja ekrana, a o kvalitetu prikaza ne vredi ni da govorimo. Recimo da sve izgleda kao da pokušavaš da gledaš Avatara u fullHD-u na 40 godina starom crno-belom televizoru.

Glavni zadatak sekundarnog displeja je da prikazuje tekst i jednostavnu grafiku Ali to zaista ne treba da uzmeš kao manu ovog ekrana. Njegova namena je da prikazuje informacije kroz tekst i jednostavne grafike što on radi veoma dobro. Osim toga, utrošak energije je minimalan, daleko manji nego da stalno uključuješ i gasiš glavni SuperAMOLED displej da bi video koliko ima sati ili pročitao poruku. Kad smo kod poruka, da napomenemo da je osetljivost na dodir E-Ink ekrana poboljšana u odnosu na prošli model, ali da i dalje ne reaguje brzo kao LCD. Primera radi kada kucaš poruku na sekundarnom displeju, nije toliki problem u registrovanju dodira na tastaturi, nego i to što slova relativno sporo „stižu“ na displej. Kažemo relativno, jer zapravo nije toliko sporo nego smo mi navikli na brze LCD ekrane.

Sa druge strane je situacija mnogo drugačija. Tu je svetli, blistavi i šareni LCD trošadžija u fullHD rezoluciji i sa dijagonalom od celih pet inča. Jedan od boljih izdanaka Samsungove SuperAMOLED tehnologije ima fenomanalan kontrast, žive boje i veoma je svetao, mada može da bude problema ako ga gledaš pod direktnom sunčevom svetlošću. Ipak, za sve ono za šta E-Ink nije prikladan, prednji displej je kao stvoren. Gledanje filmova, serija, YouTube klipova i igranje igrica su njegov teren i tu se odlično snalazi.

Softver

Dakle, E-Ink displej je definitivno koristan i pun potencijala, ali koliko će biti upotrebljiv zavisi od softvera. Kao i kod ekrana, YotaPhone 2 je i softverski podvojena ličnost. Operativni sistem je Android KitKat 4.4.3, koji je maltene bez ikakvih izmena i dorada i deluje totalno generički. Međutim, na drugoj strani, na sekundarnom ekranu radi YotaCover, softverska osnova ispod koje se nalazi plejada Yota programa, widgeta ili aplikacija koje su razvijane upravo za E-Ink displej. Svi Yota programi podešavaju se preko Yota Android Hub-a koji radi i na jednom i na drugom ekranu.

Glavna novost u odnosu na prošli model je što sada možeš da gledaš sliku sa glavnog ekrana na E-Ink displeju, ali i da radiš na njemu. Aplikacija se zove Yota Miror i poziva se tako što dugo držiš Home dugme na glavnom ekranu pa odeš na Mirror ikonicu. Šta god da je u tom trenutku na LCD-u prebacuje se na sekundarni panel gde možeš da nastaviš sa radom. Yota Mirror možeš da pokreneš u bilo kom trenutku, bilo da igraš neku 3D igricu ili kucaš post na Twitter-u. Veoma slična je i opcija Yota Snap, koja prenosi sliku sa glavnog ekrana na pomoćni, ali tako da možeš samo da je gledaš. Iako deluje pomalo bespotrebno kada već postoji Mirror, nije baš tako. Kada prebaciš samo jednu sliku ona stoji na E-Ink displeju non-stop i gotovo da ne troši bateriju. Ta slika recimo može da bude mapa ili neki tekstualni podsetnik. Yota Hub je središte aplikacija za E-Ink ekran

Kada ne koristiš YotaMirror, na displeju sa zadnje strane su uključeni YotaCover ili YotaPanels, koji su zapravo default aplikacije za pomoćni ekran. Cover je slika koja konstantno stoji na zadnjem panelu, a možeš da biraš da li će to biti samo jedna fotka, ili će recimo da svako malo menja slike iz tvog FB albuma. Preko slike se vide četiri ikonice, pozivi, poruke, mail-ovi i podsetnici koje se menjaju i služe za obaveštenja. Kada otključaš YotaCover, swipe pokretom sa tri prsta ili preko PIN koda, aktiviraćeš YotaPanels. Kao što im i ime kaže, radi se o panelima na kojima stoje različite aplikacije i informativni widgeti. Sadržaj panela možeš sam da kombinuješ, pa tako možeš da rasporediš sat, kalendar sa podsetnicima, SMS notifikacije, propuštene pozive, pregle Tweet-ova i slično. Koncepcijski, YotaPanels prikazuju sve ono za šta bi inače morao da uključuješ glavni ekran i to non-stop. Osim toga, preko YotaPanela možeš da direktno odgovaraš na poruke, mail-ove, poruke na FB-u i slično. Kucanje nije brzo i precizno kao na SuperAMOLED ekranu, ali ćeš se navići pa ti neće toliko smetati. YotaPanels su najkorisnije specijalizovane aplikacije

Dobra vest je da je YotaHUB gde možeš da podešavaš sve E-Ink aplikacije i widgete nije previše komplikovan i da nudi odličan odnos između broja funkcija i jednostavnosti korišćenja. Takođe, nema ni mnogo preinstaliranog softvera: tu su Facebook i Twitter za početak, puna verzija Office Suite-a, i Yota E-book čitač koji ne može da se deinstalira. Ne treba zaboraviti ni par jednostavnih igrica za crno-beli displej i RSS čitač.

Hardver

Dva velika ekrana, maltene dva operativna sistema, nije to mala količina podataka koju treba obraditi i ispratiti. Na svu sreću, Snapdragon 801 čipset sa quad-core procesorom na 2.3GHz je odličan izbor i svoj posao radi veoma dobro. Kada je prikazan na glavnom ekranu, Android maltene leti i usporavanja i seckanja su veoma retka. Moramo priznati da ne radi kao na recimo Nexusu 5, ali treba imati razumevanja jer se ispod valjaju Yota aplikacije za E-Ink. Dva gigabajta RAM-a sigurno umnogome pomažu. Probali smo nekoliko 3D igara poput Asphalt Airborne i Nba Jam i sve su radile kao i na bilo kom drugom prošlogodišnjem top modelu. Zadnji ekran i YotaPanels rade fluidno, mada ponekada umeju da zakucajuIako ima dva ekrana, YotaPhone 2 radi brzo i fluidno što je verovatno softverski, a ne hardverski problem. 

Trenutno je dostupna verzija jedino sa 32GB interne memorije, a rusi su najavili i beli uređaj koji će imati 64 ili 128 gigabajta. Ovo je veoma važno jer nema slota za microSD karticu, a Yota se nije potrudila ni da ponudi neki Cloud prostor za kupce. Nije da je to sada neki veliki problem sa besplatnim Google Disc-om ili OneDrive-om, ali bilo bi lepo da smo dobili i par gigabajta plaćenog virtuelnog prostora.

Baterija od 2.500mAh ne zvuči posebno impresivno, naročito ako ti kažemo da će uz neko standardno korišćenje izdražati jedva preko jednog dana. Ipak, sekundarni monohromatski panel ostavlja puno prostora za značajne uštede. Kako se budeš navikavao da pratiš notifikacije na zadnjem panelu, sve ćeš manje uključivati glavni ekran. Ako preko E-Ink displeja budeš i odgovarao na poruke i ukucavao podsetnike, vreme između punjenja će polako rasti. Jednostavno, što više koristiš štedljivi E-Ink ekran, to manje koristiš rasipnički SuperAMOLED pa tako i smanjuješ potrošnju. U tome pomaže i YotaENERGY aplikacija za štednju energije koja te podseća da možeš da koristiš sekundarni displej, ali može i potpuno da isključi LCD panel. U tom slučaju, sa svega 15% baterije, YotaPhone 2 će raditi još osam i po sati uz normalno korišćenje. Poređenja radi, ako sa tim procentom nastaviš da koristiš glavni displej, ostaje ti nešto manje od dva sata regularnog korišćenja. E-Ink displej može značajno da uštedi bateriju

Kamera

Kada smo videli da je kamera sa 13MP pala na svega osam, u odnosu na prošli YotaPhone, pomislili smo kako nije sve u megapikselima. Tu smo svakako bili u pravu, mada to za YotaPhone 2 važi samo donekle, jer kamera na novom modelu nije lošija, ali nije ni mnogo bolja nego na starom. Slike su manje, ali je tu odličan HDR mode koji može da se aktivira automatski. Fokusiranje je brzo i precizno, i nije nam se desilo da YotaPhone omaši u izoštravanju elemenata fotografije. Takođe, kamera radi na bazičnom Google interfejsu što znači da je korišćenje jednostavno, bez previše opcija za podešavanje. Tu su jedino četiri moda za fotkanje: regular, panorama, lens blur i Photo Sphere. Ne možemo da se požalimo, svi rade veoma dobro i brzo.

Trebalo je još da porade na kameriSve ove dobre stvari kada se iskombinuju sa jakim dnevnim svetlom daju veoma dobre rezultate. Slike su oštre, bogate detaljima, sa realno zabeleženim bojama... Ma sve kako se samo poželeti može. Međutim, kako pada mrak, tako pada i kvalitet, mada nemamo utisak da je baš za sve kriv sam modul kamere. Naime, postprocesuiranje kao da naglašava pogrešne delove slike kada nema dovoljno svetla i ostavlja previše šuma. Slike pri slabijem osvetljenju deluje kao kod nekog telefona srednje kategorije, a problem je u tome što to „slabije osvetljenje“ je maltene svaka svetlost koja nije sunčeva.

Ponovo, stvar donekle vadi zadnji E-Ink displej koji može da posluži za slikanje selfija. Trik je u sledećem – uključiš kameru, onda aktiviraš YotaMirror i okreneš zadnju kameru ka sebi. Kad ono, na zadnjem poklopcu eto tvog lika jer E-Ink panel prenosi sliku sa glavnog ekrana. Ne znamo zbog čega su onda uopšte unapređivali prednju kameru, koja ruku na srce jeste bila očajna sa VGA rezolucijom na prvom modelu.

KONEKCIJE

Kažu mudri ljudi što ne znaš, to ti i ne nedostaje, pa tako i nas baš briga što YotaPhone 2 podržava 4G mreže širom Evrope – kod nas brzi mobilni internet još uvek nije stigao, a kada će i da li će, ne zna se!

Zato nas zanima stari dobri 3G, pa je dobra vest da i što se toga tiče YotaPhone podržava sve najnovije standarde. Takođe, podržava i WiFi a/b/g/n/ac protokole bežičnog povezivanja, što znači da su tu i WiFi Hotspot i WiFi Direct funkcije za povezivanje sa drugim uređajima. Pregledanje Internet stranica na glavnom ekranu je pravo uživanje zbog visoke rezolucije i solidnog hardvera, ali ukoliko bi samo da čitaš, onda možeš da prebaciš i na E-Ink panel. Posebno je koristan Reader mod u Android web čitaču koji će odstraniti fotografije, linkove i multimedijalne sadržaje sa strane i ostaviti samo tekst. Onda samo učitaš takvu stranu, prebaciš na zadnji ekran i polako uživaš, bez bojazni da arčiš bateriju.

Takođe, zadnji panel može da bude koristan i ako koristiš navigaciju, a pri kraju si sa baterijom. Osim što možeš da pošalješ sliku mape na E-Ink displej, preko Mirror funkcije možeš da pustiš i recimo kompletnu Google Maps navigaciju. Vektorske slike se vide sasvim dobro,E-Ink ekran može da se koristi i za internet i za navigaciju a sporo osvežavanje nije neki problem jer se ona strelica relativno sporo kreće. 

SVE U SVEMU

Ispostavilo se da E-Ink displej može da bude i te kako upotrebljiv ako imaš prave alate. YotaHUB, Cover i Panels su samo početak jer je krajem 2014. izbačen SDK za programere tako da se već pojavljuju prvi widgeti i aplikacije za Yota E-Ink displej. Pa i pored svega što smo nabrojali u tekstu, još uvek nismo zadovoljni. Prvo, sama E-Ink tehnologija nije bez mana. Da, možeš da koristiš i Android na zadnjem displeju, ali većina korisnika će dići ruke od toga jer je čudno i često sporo zbog sporog osvežavanje slike. Tu je i Ghost efekat, pojava da prilikom promena sadržaja na ekranu prošli sadržaj ostaje u tragovima. Dešava se retko, ali u najvećem broju slučajeva nema druge nego da resetuješ ceo displej kako bi ga očistio. Iz Yote kažu da će to rešiti softverskim update-om, ali mislimo da su za to male šanse jer je to odlika elektronskog papira. Ono gde bi update mogao da pomogne je nestabilnost Yota aplikacija i widgeta koji i dalje ponekad umeju da zakoče ceo telefon. I dalje imamo utisak kao je u pitanju prototip, ili kao da Yota ne proveri dovoljno pojedine funkcije pre nego što ih pusti na tržište. 

Bez sekundarnog displeja, YotaPhone 2 je još samo jedan moćni smartfon. Međutim, cena od 700 eura je prevelika. U toj cifri se nalaze zveri poput iPhone-a 6 i dolazeći top-modeli, dok za nekih 200 eura manje možeš da uzmeš Galaxy S5 ili Nexus 5 koji su kao flagship telefoni ipak bolji od YotaPhone-a 2. Tako da naša preporuka i ovog puta ostaje – ukoliko imaš viška novca u džepu, a pritom želiš nesvakidašnji uređaj koji zaista nudi nešto novo i donekle revolucionarno, onda je YotaPhone 2 dobar izbor. Ukoliko razmišljaš racinalnije, možda je bolje da uzmeš neki mainstream top model i da ti ostane novca za jeftiniji tablet ili vikend putovanje.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...