Sony Xperia Z1

/ Test

Aristokratija iz JapanaNije jasno kada su tačno kompanije iz zemlje izlazećeg Sunca izgubile poziciju lidera u oblasti visokih tehnologija, ali su ih definitivno na tom mestu smenile komšije iz Koreje. Okosnica nekada dominantne japanske elektronske industrije bio je Sony, koji je od Walkman-a, pa preko Flatron i Bravia televizora, važio za firmu koja postavlja standarde.

Posvećenost kvalitetu i inovacijama, u jednom trenutku je izgubila tržišnu trku sa korejskim proizvodima niske cene i jedva zadovoljavajućeg kvaliteta. Od tada, i LG i Samsung su zahvaljujući velikoj zaradi, podigli nivo kvaliteta i postali lideri u tehničkim inovacijama koje se drugi trude da stignu. Za to vreme, Sony je sarađivao sa Ericssonom, i pokušavao da igra korejsku igru izbacujući osrednje modele od kojih su samo retki bili dostojni njihovog renomea.

Međutim, posle ovogodišnjeg flagshipa Xperia Z, izgleda da se japanski gigant vraća principima koji su od njega načinili jednu od najpoštovaniji svetskih firmi. Performanse, kvalitet, upečatljiv dizajn i malo podsećanja na tradiciju upakovani su u prelepi Z1, koji potvrđuje odlučnost Sony-ja da ostane u vrhu tržišta mobilnih uređaja.

  • Izgled i kvalitet materijala
  • Otporan na prašinu i vodu
  • Vrhunski hardver
  • 20.7MP kamera
  • Velike dimenzije
  • Ekran gubi vidljivost pod širim uglom gledanja
  • Loše fotografije pod nedovoljnim svetlom

kako izgleda

Dizajn

Novi model se nastavlja na originalni pravougani dizajn Xperia-e Z sa jednom malom, ali bitnom razlikom. Spoj između prednjeg i zadnjeg dela više nije od gumirane plastike, već je u pitanju ram od sjajnog aluminijuma. Osim što izgleda daleko bolje, alu-ram ima blago zaobljene ivice pa je telefon prijatniji za držanje. Ostatak kućišta je presvučen kaljenim staklom otpornim na ogrebotine koje proizvođač naziva Dragon Glass, tako da Z1 izgleda prelepo, a vrhunski materijali doprinose premium utisku. Jedino što malo remeti ovaj dizajnerski sklad su poklopci otvora za microUSB, microSD i microSIM koji su obavezni da bi uređaj bio vodootporan. Sve ostalo na ovom uređaju izgleda fantastično, a posvećenost detaljima vidi se na svakom koraku, od metalnih prstenova oko kamere i on/off dugmeta, pa do višestruko zaobljenih uglova aluminijskog rama. Z1 dolazi u tri boje, crnoj, beloj, i ljubičastoj, a naš favorit kao pretežno muške redakcije je crna verzija.

Dimenzije i težina

Sva ta lepota i elegancija dolaze po ceni veličine. Rekli bismo po prilično visokoj ceni jer sa svojih 144 x 74 x 8.5 mm, nova Xperia je veća i od S4 i od HTC one, pa i od LG G2, koji ima čak i malo veći ekran od nje. Iako je tanak i lako ulazi u džep pantalona, zbog visine postoji opasnost da ako sedneš dok ti je u džepu, od Z1 nastane model na preklop. Hvala bogu pa će te težina od čak 170g upozoriti da je tu.

Kućište

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Čiste linije, velike površine od kaljenog stakla i aluminijumski detalji čine da ovaj telefon može komotno da se pojavi na nekoj izložbi moderne umetnosti. Jasno je da Sony nije štedeo, a osim vrhunskih materijala, kvalitet izrade i završna obrada su na najvišem nivou. Međutim, njegova veličina je na gornjoj granici sa fabletima iako ekrani od 5“ polako postaju standard kod telefona, pa se pitamo da li je kućište baš moralo da bude ovoliko?

Xperia Z1 je dizajnersko remek deloPa opet, bez obzira na veličinu, telefon izgleda toliko dobro, da bi možda i žrtvovali malo komfora u korišćenju za ovakvog lepotana. 

kako radi

Performanse

Impozantna spoljašnjost štiti moćnu unutrašnjost, pa Z1 koristi trenutno najjači Snapdragon800 čipset. Radi se o Krait procesoru sa četiri jezgra koji radi na 2.2GHz, Adreno 330 grafici i 2GB RAM-a. Na internetu je ekipa štrebera uspela da izmeri da procesor Z1 radi na nešto nižem radnom taktu nego onaj kod LG G2 i Note3, ali čak i da je tako, jasno je da snage ima na pretek. To se najbolje vidi u zahtevnim 3D igrama koje se brzo učitavaju, postižu odličan frame-rate, a za to vreme se u pozadini, recimo automatski proverava mail.

Zbog vrhunskih specifikacija i generalno odličnih performansi, iznenađuje da pri prolasku kroz menije ili skakanje i kroz neke manje zahtevne aplikacije, dolazi do jedva primetnog usporavanja. Pored ovakvog hardvera, ono ne bi smelo da se dešava, a razlog je verovatno loša optimizacija intefejsa, Najjači hardver obezbeđuje
odlične performanse
pa ostaje da se nadamo da će je Sony poboljšati u narednoj verziji. 

Memorija

Iako 16GB interne memorije nije bog zna šta, postoji mogućnost proširenja sa microSD karticom do 64GB, sa uključenom opcijom hot-swap, odnosno zamenom kartice dok je telefon uključen. 16GB interne memorije i
opcija SD kartica do 64GB

Baterija

U veliko kućište stala je i velika baterija od 3.000mAh, koja impresionira kapacitetom, ali u svakodnevnom radu smo očekivali više. Naime, po specifikacijama proizvođača, vreme za razgovor je fantastično, ali ako uključiš WiFi i poneku igricu, telefon će jedva pregurati jedan dan bez punjenja. Velika baterija mora na punjač svaki danOvaj rezultat je utoliko lošiji, ako se zna da istu bateriju i potrošnju postiže i model Z Ultra, ali koji ima veći ekran od čak 6.4“. 

Ekran

Kada je kod ekrana Xperia-e Z japanski proizvođač ponosno isticao Bravia engine, to se nije završilo očekivanim trijumfom, već je baš displej bio najčešći predmet kritika. Ovoga puta, tu su novi izrazi poput Triluminos diplay i X-reality engine, a rezultat nije izostao. FullHD ekran prikazuje oštru sliku kao žilet, a boje su realne i intenzivne, i čak i pod širim uglovima posmatranja ne deluju toliko isprano kao što je bio slučaj kod modela Z. Brzina odziva na dodir je takođe povećana, pa se više ne dešava da prstom završite pokret, a ekran reaguje kasnije. Što se tiče nekog subjektivnog utiska, prikaz na ovom uređaju je sličniji onom kod HTC One, nego preneglašenim bojama Samsungovog AMOLED ekrana. Napokon ekran kakav smo očekivali od Sony-ja

Kamera

Ukoliko su ti kamera i kvalitet fotografija najvažniji ovo je definitivno telefon za tebe. Xperia Z1 ima kameru od 20.7 megapiksela, što je najveća rezolucija među Android telefonima, i trenutno je samo Nokia 1020, barem na papiru, bolja od njega.

U pitanju je Sony-jeva G lens kamera sa jedinstvenim Exmor RS senzorom koji je veći od standardnih koji se ugrađuju u mobilne telefone, a namenjen je posebno za Xperia-u Z1. Kao što vidiš, japanski proizvođač je u svoj najnoviji flagship ugradio trenutno najnapredniji hardver, pa onih 20.7MP nije samo marketinški trik. Čim snimiš prvu fotografiju, u to ćeš se i definitivno uveriti jer su fotografije fantastične.  Zahvaljujući većem senzoru, u sočivo ulazi više svetlosti, pa ima manje potrebe za čišćenjem fotki od šuma što ostavlja više detalja. Reprodukcija boja je najvernija koju smo videli do sada, a ako slikaš na najvećoj rezoluciji, pri maksimalnom zumiranju videćeš detalje koje kamere od 13MP jednostavno ne mogu da zabeleže. Trenutno najbolja kamera na androidu

 

Za fotografisanje tu su Manual mod (koji se takođe može postaviti na Auto), i Superior Auto mod, kada softver pokušava da utvrdi šta pokušavaš da slikaš i prema tome podešava kameru. Tada se rezolucija spušta na svega 8MP što je razočaravajuće, iako su slike prilično dobre. Osim toga, postoji i nekoliko zanimljivih softverskih dodataka od kojih je najzanimljiviji Info-eye, koji je nešto kao Google Glasses. Dakle, šta god da fotkaš, kada uključiš info-eye, on će pokušati da prepozna šta je na slici i da na internetu pronađe podatke o tome. To mogu biti zgrade, spomenici, ali i knjige, flajeri, pa čak i etikete na pićima. Obradovalo nas je i to što postoji hardversko dugme za fotografisanje, koje je sve ređe na telefonima, a veoma je korisno.

Međutim, čak i sa 20.7MP i svim napakovanim hardverom, kamera ni na ovom telefonu ne uspeva da fotografiše sjajno u uslovima slabije vidljivosti. Šuma ima gotovo kao i kod manje naprednih kamera, detalji su često razmrljani, a imamo utisak kao da se zbog veće rezolucije to sve još više vidi. Upotreba Superior Auto moda donekle popravlja utisak, ali smo ipak očekivali više.  Za utehu, slike pod vodom su i više nego dobre.Po mraku i uslovima slabe osvetljenosti slika kao i svaka druga

Operativni sistem

Preko Android Jelly Beana 4.2.2. dolazi preinstaliran Xperia interfejs. Iako izgleda prilično drugačije od stock Androida, proizvođač nije radikalnije i dubinski menjao fabrički operativni sistem. Dakle, najviše promena ima u grafici i izgledu, a teme koje mogu da se aktiviraju izgledaju odlično i kao da su napravljene da pokažu Triluminos displej u najboljem svetlu.
Sony ima nekoliko svojih custom widgeta, poput onih za Walkman ili socijalne mreže, koje se zajedno sa ostalima mogu postavljati i na panele lockscreena.
Pošto nema dugmića sa prednje strane, na dnu ekrana su softverski tasteri Back, Home i Task switcher, a tik iznad njih su četiri prečice koje možete menjati, a standardno su tu Google Chrome, Play Store, Call i Messaging. Ova postavka je stalno na ekranu osim kada gledaš video klipove, ali recimo, tri softverska tastera su tu i u nekim video igrama, što ume da smeta i smanjuje raspoloživu površinu ekrana.

SONY-jev Xperia interfejs je prelep i funkcionalan,
ali ponekad ume da uspori korišćenje
Panel za obaveštenja je manje više standardan i na njemu se nalaze i prečice za uključivanje WiFi-ja, GPS-a, moda za štednju baterije itd. Ove prečice možeš da skroluješ ili da im menjaš mesta i dodaješ nove.

Zahvaljujući moćnom hardveru, zastajkivanja praktično i nema, ali smo u par situacija primetili usporenje, konkertno u prolasku kroz panele aplikacija i to su verovatno izazvali grafički efekti prelaza. Kao što rekosmo, nadamo se da će Sony ovo ispraviti u narednoj verziji. O zakucavanju i resetovanju naravno nema ni govora. 

Osnovne funkcije

Nismo imali nikakvih problema sa hvatanjem signala niti sa sagovornicima koje smo dobro čuli zahvaljujući glasnom i usmerenom zvučniku. Sekundarni mikrofon radi dobro i čisti šumove i okolnu buku kada razgovaraš.
Jačina zvona dolaznih poziva čak i kad je podešena na najjače može da bude nedovoljna, ali na svu sreću možeš uključiti xLOUD podešavanje, kada je zvuk spoljnjeg zvučnika glasniji i čistiji.

Konekcije

Podržani su svi standardi mobilnih mreža GSM/2G/3G, kao i 4G i LTE prenos podataka. Ove poslednje nismo mogli da proverimo jer ih nijedan naš operater ne podržava.

Za bežično povezivanje podržani su svi aktuelni WiFi standardi, uključujići DLNA i WiFi Direct, a tu je i nova Throw funkcija, koja omogućava da bežično prikažeš ekran sa telefona na TV-u, naravno, ukoliko televizor podržava DLNA. Punjenje je preko microUSB porta, koji podržava MHL pa uz adapter može da posluži i kao HDMI izlaz.

Jedina mala nelogičnost je to što su i microUSB i konektori za povezivanje sa baznom stanicom sa iste strane. To znači da ako prikačiš telefon da se puni na dock-u, on je okrenut nadole, gotovo da ne možeš da pristupiš microUSB-u, ako recimo hoćeš da povežeš telefon i TV da bi pogledao film.

Browser

Za pretraživanje interneta, Sony je odlučio postavi Google Chrome kao default pretraživač. To je očigledno bio dobar potez, jer Google stalno dorađuje svoj browser koji na ovom telefonu radi odlično. Tu su tabovi između kojih možeš da prolaziš swipe-om, zatim možeš da podešavaš primanje cookies-a, učitavanje skripti, slika, a tu je i Inkognito mod za surfovanje bez čuvanja podataka o posećenim stranama. U ovoj verziji Chrome donosi i Reduced data usage opciju, koja prvo učitava internet prezentaciju na Google serverima, smanjuje ih i onda šalje na telefon, smanjujući tako potrošnju protoka podataka. Ovako nešto već postoji kod Nokie i zove se Nokia Xpress, ali je svakako sjajno rešenje i drago nam je što je sada dostupno i na Androidu.

Google Chrome je default browser

 

Mail

Za manupulaciju mailovima tu je Gmail aplikacija, ali i generički mail klijent. Podržava POP i IMAP protokole i kombinovani inbox za poruke koje stižu sa različitih naloga. Korisna opcija je preview panel koji se pojavljuje u donjem delu ekrana, ali samo kada je telefon u landscape modu.

Aplikacije

Dopada nam se što Sony nije pretovario svoj najnoviji model gomilom sopstvenog softvera, već svo što ti treba, možeš potražiti na Play Store-u. Ipak, tu i tamo ima fabričkih programčića od kojih pojedini mogu biti baš korisni.
Za početak tu je SmartConnect, aplikacija preko koje možeš da namestiš da kada god se Z1 poveže na neki uređaj ili mrežu, uključi neku aplikaciju ili se oglasi alarm. Tako recimo kad god priključiš telefon na TV preko HDMI veze, automatski startuje video player.
Tu je i TV Sideview aplikacija koja je poznata sa ranijih Xperia kao Sony Media Remote. Preko nje se upravlja različitim HiFi uređajima, ali je moguće puštati zapise sa jednog na drugi, recimo video klipove sa računara na televizoru. Jedini problem je što Z1 nema IR blaster, pa ova aplikacija radi samo na uređajima koji su povezani na istu WiFi mrežu.

Aplikacija Note sada služi samo za hvatanje tekstualnih i audio beleški, a ako imaš potrebu da se umetnički iskažeš tu je Sketch, u kom možeš da crtaš, bojiš i piskaraš do mile volje.

Sirova procesorska snaga i količina RAM-a najbolje se vide u SmallAps, aplikacijama koje liče na male widgete, koje možeš da otvaraš i razvlačiš gde god želiš po ekranu. Za sada ih je ukupno devet među kojima su Calendar, Active clip, Chrome bookmarks, Browser, Gmail, Timer, Calculator, Notes i Voice recorder.

Ove aplikacije se otvaraju preko programa koji je aktivan i stoje na ekranu sve dok ih ne ugasiš. Tako recimo možeš otvoriti browser dok čitaš mail ili zapisivati beleške dok gledaš video klip. Widgeti mogu da se pretvore u SmallAps, a nove aplikacije sa ovom opcijom mogu da se skinu sa PlayStore-a.

SmallAps su programčići koji
rade istovremeno sa aktivnim aplikacijama

Multimedia

Audio   

Bez obzira na to što Walkman music player nosi naziv iz slavne prošlosti japanskog proizvođača, veoma je funkcionalan i izgleda odlično, kao i uostalom sve na ovom mobilnom telefonu. U My music sekciji, preko neta se osvežavaju podaci o pesmama, izvođaču i albumima. Tu je SenseMe označavanje pesama kao energetic, mellow, dance i tako dalje, pa ćeš tako moći da biraš muziku i u zavisnosti od toga kako si raspoložen. Walkman se integriše i u tvoj FB profil, pa sa prijateljima koji takođe koriste ovaj player možeš da deliš playliste. Now playing ekran nudi standardne kontrole i prikazuje sliku izvođača, a tu je i Infinity dugme koje aktivira traženje spota na YouTube-u i reči pesme.

Međutim, sve je to šminka, a prave stvari Walkman music nudi u podešavanjima. Pre svega tu je ClearAudio+ opcija koja uključuje podešavanje ekvilajzera za svaku pesmu posebno kako bi se dobio što bolji zvuk. Tu je Surround sound mod koji ima tri podešavanja Studio, Club i Concert hall, zatim Clear stereo koji detaljno odvaja zvukove za levi i desni izlaz, a tu su i Clear phase koji čisti i xLOUD koji pojačava zvuk spoljneg zvučika. Osim toga tu je i pet ekvilajzera za manuelna podešavanja.

Sva ova unapređenja i opcije stvarno prave veliku razliku kada se sluša muzika preko kvalitetnog kućnog audio sistema ili kvalitetnih slušalica pa ti toplo preporučujemo Z1 ako si zaljubljenik u muziku. Walkman music player obezbeđuje vrhunski zvuk i nudi zanimljive opcije

Video

Za puštanje video klipova služi aplikacija Movies. U veoma lep interfejs integrisan je i Gracenote, servis koji traži podatke o filmovima i serijama koje imaš na telefonu. Video fajlovi se učitavaju brzo i puštaju bez lagovanja i seckanja, a za svaki posebno je moguće podešavati zasićenost boja, kontrast i sjajnost. Nema problema u puštanju MP4, DivX i X264 klipova, ali nažalost mnogi popularni formati kao što su AVI, MKV i XviD nisu podržani. Naravno, sve se lako rešava skidanjem nekog sposobnijeg playera sa Play Store servisa.

Biznis podrška

Za otvaranje i pregled Word, Excel, Powerpoint i PDF dokumenata namenjen je Office Suite 7, ali ako hoćete i da ih menjate ili pravite nove, moraćete da doplatite za Pro verziju. Ekran je precizan, a postoji izbor između nekoliko vrsta tastatura pa je pisanje kraćih tekstova lako i brzo, naročito ako je tastatura u landscape modu.

ZStandardne opcije za
organizaciju i posao
a organizaciju je zadužen Kalendar, u koji možete unositi sastanke i zadatke, i za svaki postavljati alarme i podsetnike. Omogućena je integracija sa Facebook-om, Google Calendarom i Microsoft Exchange servisom. 

GPS

Odlična navigacija zahvaljujući
Google Maps-u i velikom displeju
Ugrađen je najsavremeniji A-GPS risiver koji sa GLONASS podrškom može da locira satelite za manje od minut ako je vidljivost dobra. Za navigaciju se koristi veoma sposobni Google maps, a ako ideš u inostranstvo, mape koje ćeš da koristiš možeš da sačuvaš u memoriji za offline upotrebu. Odličan veliki ekran pruža sav komfor korišćenja kao i samostalni uređaji za navigaciju. 

Video

Sve u svemu

Xperia Z1 je vrhunski izrađen i prelepo dizajniran mobilni telefon koji prosto odiše kvalitetom. Zahtevne 3D igre i multimedija mogu da iskoriste snažan hardver ovog lepotana, a uživanje je zagarantovano zahvaljujući odličnom displeju koji smo dugo čekali od Sony-ja. Telefon je osetno brži od prve Xperia-e Z, ali i od Samsunga SIV i HTC One. Jedini njegovi pravi konkurenti su trenutno LG G2 i Xperia Z Ultra, koja je doduše potpuno druga kategorija. Kada se na sve to doda i trenutno verovatno najbolja kamera među Android telefonima, vrlo je lako zaboraviti na njegove sitne mane i veličinu.
Na ovom uređaju se vidi posvećenost detaljima i težnja ka savršenstvu koja je nekada bila zaštitni znak japanske kompanije. Drago nam je što je Sony napravio ovakav uređaj i pokazao da ne moraju svi flagship telefoni da budu zveri u zaobljenim sjajnim plastičnim kućištima. Individualnost i beskompromisni kvalitet uvek će imati svoje kupce.

Možda te zanimaju i...

LG G2
HTC One
Samsung Galaxy S IV
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...