Sony Xperia U

Mala zabavna Xperia

Xperia NXT serija (S, P, U modeli) zamišljena je da privuče kupce, kako svojim drugačijim dizajnom, tako i kvalitetom. Izbacivanjem top modela te serije (S), pa za njim i P modela, koji je srednje klase, došlo je vreme da se pojavi i najmanji i najjeftiniji među njima, kako bi serija bila kompletirana... I tako je došao na red i Xperia U model, koji, iako se nalazi na oficijelnom začelju kolone, nudi mnogo toga. Kao i svoja starija braća, i on će vas privući svojim nesvakidašnjim dizajnom, ali i performansama koje nudi.

 • Originalan dizajn
 • Dobar kvalitet izrade
 • Jaka baterija
 • 50 GB online prostora
 • Dobra brzina rada
 • Kvalitetan ekran
 • Brz browser
 • Dobre fotografije
 • Nisu podržane memorijske kartice
 • Zastareli Android 2.3
 • Uska tastatura
 • Mala memorija

Kako izgleda

Dizajn

Iako se po pitanju izgleda ne razlikuje od svojih prethodnika, ipak je urađeno par vizuelnih promena, kako bi i ovaj telefon bio poseban. Sa dodatkom „svetlosnih“ efekata potpuno odudara od ostalih, a i zamenjivim „kapicama“ na dnu uređaja kojih ima u vise boja. Telefon dolazi u osnovnoj crnoj i beloj boji. 

Svetli kao
novogodišnja jelka
Pored već prepoznatljivog Sony-jevog dizajna, prisutnog kod sva tri modela, Celo unibody kućište izrađeno je od plastike meke na dodir. Kvalitet izrade je na visokom nivou, nema pojave škriputavih zvukova plastike, a i cela konstrukcija deluje veoma čvsto i kompaktno. Zadnja strana uređaja presvučena je mat plastikom koja omogućava da ti uređaj dobro leži u ruci, i da ne kliza. Prednja strana deluje glatko, a ekran je savršeno uklopljen u četvrtasto kućište. Donja strana uređaja je vizuelno osvežena. Tu se nalazi providna traka  koja obavija ceo uređaj, i na kojoj se nalaze oznake za softverske tastere koji se nalaze malo iznad... Kao i kod S modela... Ono što je promenjeno u odnosu na S model, to je da traka može da svetli u raznim bojama. Pa će tako obaveštenja o propuštenim pozivima da svetle u jednoj boji, propušteni pozivi u drugoj itd. Pored toga, „kapice“ na dnu uređaja možeš menjati u boje u koje želiš. U prodajnom paketu dobijaš dve navlake. Ovo sve govori u prilog tome da je model namenjen mlađoj populaciji, em zbog pristupačne cene, em zbog dizajnerskih personalizacija.

Taster za kameru.Kućište

Mali i lagan.Dimenzije

Dimenzije Xperia U modela su 112 x 54 x 12 mm, a teži 110 grama.  Telefon je veoma lagan, malen i uzak. Veoma lepo leži u ruci i zbog njegovih dimenzija moći ćeš da upravljaš njime i jednom rukom.

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Vizuelno telefon izgleda stvarno zanimljivo. Veoma je neobičan, moderan, kvalitetno izrađen i praktičan za korišćenje. Deluje veoma kompaktno i čvsto, a svetleći efekti  i navlake u raznim bojama daju mu posebnu čar.Zabavan i simpatičan

Kako radi

Performanse

Za telefon ovih mogućnosti, brzina rada je odlična. Dual core procesor jačine 1 GHz se super pokazao u ovom telefonu, a uz pomoć 512 MB radne memorije obezbediće ti sasvim pristojan i neometan rad na ovom telefonu. Instaliranjem i pokretanjem većeg broja aplikacija nije bilo većih zastoja. Sve u svemu, zadovoljio je naša očekivanja.Dobra brzina rada

Memorija

50 GB dodatnog
online prostora
Memorija ovog telefona je solidna. Telefon poseduje 512 MB sistemske memorije, a ograničavajući faktor  je interna memorija od 4 GB koja se ne može proširiti, jer memorijske kartice nisu podržane. To je malo memorije za čuvanje podataka, ali što ti je, to ti je. Jedino što je dobro, je da ti Box aplikacija nudi 50 GB online prostora za čuvanje bilo kakvih fajlova.

Baterija

Li-Ion baterija kapaciteta 1320 mAh izdržaće ti dva dana bez punjača. Ovaj kapacitet baterije je sasvim zadvoljavajući za telefon ovih mogućnosti, tako da, možemo reći da je baterija jaka i dobra.Jaka i dobra baterija

Ekran

Ekran od 3.5 inča i rezolucije 480x854 piksela je izvrstan za ovu klasu. U pitanju je LCD ekran koji se svojom veličinom ne može baš pohvaliti, ali zato nudi odličan prikaz i oštrinu. Uglovi vidljivosti su solidni, a na dnevnom svetlu vidljivost je odlična. Odziv i preciznost su vrhunski. Ovaj ekran će se dopasti prosečnom korisniku, kome veličina nije sve. Zato opet smatramo da uređaj cilja na mlađu populaciju, koja nije tako zahtevna kao stariji i biznis android korisnici.

Kamera

Za ovu kategoriju telefona, kamera je super. Kamera sa 5MP, dolazi i sa LED blicom i autofokusom. Pored slikanja, moći ćeš i da snimaš sa njom, ali u maksmalnoj rezoluciji od 720 piksela.

3D panoramsko
slikanje
Brzina rada kamere je solidna. Okidač radi brzo, a još ako koristiš taster koji se nalazi na boku uređaja, neće ti promaći ništa. Interfejs kamere je sličan kao i kod modela S i P. Poseduje one stadardne opcije  podešavanja i uređivanja foografija.  Veliki broj scena doprinosi boljim i kvalitetnijim slikama  snimljenim u različitim uslovima - Portrait, Landscape, Night, Night Portrait, Sport., Beach&Snow. Autofokus je malo spor,ali generalno radi ok. Pored scena dostupni su i razni efekti, možeš podešavati ekspoziciju, balans beline, rezoluciju itd. Blic možeš da koristiš i tokom slikanja i tokom snimanja. Pored klasične panorama opcije slikanja, na raspolaganju ti je i 3D panorama mode. Detekcija lica i osmeha, geotagging i sl. se podrazumevaju.

Kvalitet fotografija je u rangu klase telefona - dobar. Na dnevnom svetlu slike su odlične, bez šumova, sa jasnim bojama i dobre oštrine. Kada padne noć, i kvalitet slike pada. U tim uslovima, slike su mutnije, pisutan je šum i nisu tako sjajne kao preko dana.Dobar kvalitet fotki

Video snimci su dobri, i možeš ih jedino snimati u HD (720p) rezoluciji, što je sasvim dovoljno. Snimci se čuvaju u MP4 formatu . Podržan je kontnuirani autofokus, što znači da možeš da se odaljavaš i približavaš objektu snimanja, a on će uvek biti izoštren.

Sony-jevi telefoni su poznati po dobrim kamerama, pa tako i ovaj telefon ne odskače od toga - u svojoj kategoriji. Nudi sasvim dobre i kvalitetne footgrafije, a i video snimke. Sigurni smo da će svojim kvalitetom zadovoljiti prosečnog korisnika.

Operativni sistem

Android Gingerbread 2.3 je operativni sistem Xperia U modela.  Malo nam je čudno što je ovaj sistem prisutan kod ovog modela, jer je već zastareo, ali dobro. Najavljena je nadogradnja na ICS, ali videćemo šta će biti od toga. Ovaj sistem je personalizovan od strane Sony-ja, pa tako imamo interfejs koji je koliko-toliko drugačiji od klasičnog androidskog.

 

Personalizacija
zadovoljena
Korisnički interfejs ovog telefona je isti kao i kod modela S i P. Nema velikih ni estetskih ni funkcionalnih promena. Veoma je pregledan i ugodan za korišćenje. Pozadine početnih ekrana, kojih ima pet,  možeš menjati dodavanjem raznih slika ili live wallpaper-a.  Na njih možeš dodavati razne prečice aplikacija, widgete itd. Na dnu ekrana nalazi se pet ikonica, koje te prate na koji god početni ekran da odeš. U pitanju su: multimedija, Market, meni sa apliakcijama, SMS i pozivi. Statusna traka  sadrži standardna obaveštenja o jačini signala, kapacitetu baterije, obaveštenja o porukama, pozivima i drugim propuštenim dešavanjima. Imenik nije dorađen, već je klasičan androidski. Sama Imenik aplikacija je pregledna, a pretraživač kontakata nalazi se na vrhu. Kontakti su poređani po abecednom redu.

Zastareli,
ali dobar OS
Ovaj telefon nema najnoviji Android OS ali radi sasvim dobro. Brzina rada je odlična ali prilikom korišćenja velikog broja aplikacija može doći do zastoja. Ostaje nam da sačekamo ICS verziju androida i sve pogodnosti koje ona donosi. Jedini problem koji će se tu potencijalno javiti je mala interna memorija od 4 GB. Budući da ICS zauzima mnogo više prostora od Gingerbread-a, pitanje je koliko će tebi ako krajnjem korisniku ostati slobodno. A da stvar bude još gora - nema microSD kartica.

Osnovne funkcije

Razgovori mogu biti beskonačno dugi, jer ovaj telefon ima i dobar kvalitet zvuka, a i dobar signal. Zvuk je čist i jasan, tako da ćeš super čuti sagovornika, kao i on tebe.

Smart dial opcija je jedina novost u aplikaciji za pozive. Sve ostalo je isto kao i pre.

Virtuelna tastatura je veoma uska i nezgodna za korišćenje. Ako imaš malo šire prste, imaćeš problema prilikom kucanja, jer su tasteri veoma blizu jedan drugog. Dakle, podrška za ćevapčiće je izostala. Kada prebaciš tastaturu u landscape režim, ugodnost je povećana, a samim tim i preciznost. Ako ti ova tastatura ne odgovara, možeš je zameniti nekom u Google Play Store-u.

Poruke su standardne, funkcionišu dobro, jedino će njihovo kuckanje biti malo teže zbog malo neprakične tastature.

Prepoznatljivi Timescape  okuplja sve tvoje pozive, poruke i društvene mreže na jedno mesto. Radi odlično i veoma je praktičan. Ovo je ujedno i jedno od najboljih softverskih rešenja iz Sony-ja.

Popularne socijalne mreže su bitna stavka ovog telefona. Rade besprekrno i možeš ih sinhrinzovati sa raznim servisima - imenikom, kalendarom itd. Tako će te standardni kalendar uvek podsećati na rođendane prijatelja i događaje koje bi eventualno posećivao.

  

  

Konekcija

Kada su načini povezivanja u pitanju, ovaj telefon podržava sve popularne. Preko Wi-Fi, DLNA, Bluetooth-a, pa do USB-a i Wi-Fi HotSpota-a.  Od mreža su podržane 2G i 3G. Wi-Fi sa DLNA opcijom priključka omogućiće ti gledanje sadržajasa telefona na kompatibilnom TV uređaju - kako drugačije nego bežično .

Bluetooth v2.1 sa A2DR i EDR podrškom radi odlično, a USB 2.0 obezbediće ti brzu sinhronizaciju sa računarom putem USB kabla koji dobijaš u sklopu prodajnog paketa.

Browser

Browser je brz i funkcionalan. Pregledavanje internet stranica je praviPregledan i
brz browser
užitak uz ovakav browser, a još ako imaš i dobru internet konekciju, onda ćeš bukvalno da letiš sa jedne stranice na drugu. Podržani su Flash, kao i svi uobičajeni načini zumiranja. Ekran jeste manji, ali pruža sasvim dobar pregled internet sadržaja, a ako ti je to malo, onda se opredeli za neki skuplji i bolji model, koji samim tim ima i više "centimetara".

E-mail

Kod e-mail-a sve je isto. Pored standardnog Gmail-a, na raspolaganju ti je i zajednički inbox za sve ostale naloge koje imaš.

Aplikacije

Sve je isto kao i na svakom Android-u. Veliki broj aplikacija i za zezanje i za posao, a sve što nemaš možeš dopuniti u Google Play Store-u. Od složenijih aplikacija tu su Wisepilot, Office Suite, Timescape, YouTube itd.

Multimedija

Audio

Sony-jevi telefoni su poznati kao odlični muzički uređaji, pa tako ni ovaj ne kaska po tom pitanju. Walkman radi odlično, nudi razne oblike uređivanja pesama, tako da ga maksimalno možeš prilagoditi svojim potrebama. Omogućene su ti prečice prema YouTube-u, a i razni vizuelni efekti. TrackID  prepoznaje pesme koje se čuju u tvojoj blizini, dok opcija SensMe reprodukuje pesme prema tvojim osećaijma koje pokušava da prepozna. Svaku pesmu možeš da oceniš i na taj način smanjiš ili povecaš učestalost njenog ponavljanja. Ovo je baš kul opcija. Kvalitet zvuka je izvrstan.

FM radio funkcioniše jedino uz slušalice. Poseduje RDS.

  

  

Video

Da bi uživao u reprodukciji video materijala moraćeš da instaliraš neke od DviX i XviD kodeka, jer ovaj plejer podržava smo MP4 i 3GP. Takođe, moraćeš da vodiš računa i o rezoluciji, jer mogu da se reprodukuju samo video zapisi rezolucije do 720p. Međutim, to je za njegov hardver jedino i moguće, a tek za njegov ekran - sasvim dovoljno.

Biznis podrška

Od aplikacija vezanih za poslovni život, imaš na raspolaganju sve oneOdličan
organizator
uobičajene, i neophodne. Pre svega, tu je kalendar za beleženje svih važnih sastanaka, događaja i tebi važnih datuma kako bi znao kada i šta treba da uradiš. Kalendar nudi pregled po danima, nedeljama, mesecima i godini. Možeš da ga sinhronizuješ sa Facebook-om i Google kalendarima, pa da tako imaš pregled svih događaja na jednom mestu. Alarm je klasičan i možeš ga prilagođavati svojim potrebama. Za pregled raznih office fajlova tu je Office Suite aplikaicja. Ona funkcioniše odlično, a ukoliko želiš da kreiraš ili uređuješ dokumenta, moraćeš da kupiš bolju verziju u Google Play Store-u.

Navigacija

Xperia U poseduje ugrađeni GPS čip. A za dobro navigiranje dostupne su ti Google mape ili Wisepilot koji možeš koristiti 30 dana - dok mu ne istekne licenca. Povezivanje na satelite traje oko 40ak sekundi, pa ćeš tako za kratko vreme biti spreman da kreneš na pravi put. Kad krećemo?

Video test

Sve u svemu

Sony Xperia U je veoma zanimljiv i interesantan smart phone u svakom pogledu. Nas je pridobio neobičnim dizajnom i izgledom, ali i kvalitetnim ekranom i multimedijom. Iako je najpovojniji i najmanji član Xperia NXT serije, zaslužuje pažnju. U malom i čvrstom kućištu, upakovano je dosta toga što možeš iskorstiti na najbolji mogući način. Zadovoljiće svakog prosečnog korisnika koji se ne loži na velike i glomazne telefone, a i veoma je atraktivnog izgleda, pa će time verovatno najviše privući mlade koji žele za malo para da dođu do dobrog smart-a. Posebno nas je oduševila fizička personalizacija u vidu zamenjivih kapica i raznih svetlosnih efekata. Sve u svemu, zanimljiv telefon po dobroj ceni.

Možda te zanimaju i...

HTC One V
Samsung Galaxy S
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...