Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S7 Edge Uporedni test

Sa ivicom ili bez nje, pitanje je sad

Nema dileme koji je top model obeležio prvu polovinu 2016. godine – Samsung Galaxy S7 je pobedio konkurenciju ne samo u testovima i merenjima, već i na tržištu. Čini se kao da su se po prvi put novinari, stručnjaci i korisnici složili u tome da su S7 i S7 Edge najbolji telefoni koje je Samsung izradio do danas i da na tržištu nemaju dostojnu alternativu.

Ipak, korisnici mogu da budu zbunjeni izborom između „običnog“ S7 i S7 Edge. Ovo je druga generacija korejskih flagshipa sa zakrivljenim ekranom, ali i dalje se nameću pitanja da li je Edge zaista bolji, šta drugačije radi nego regularni S7 i na kraju, da li je vredan razlike u ceni. Ako imate takve nedoumice, ovo je test baš za vas.

DIZAJN

Ako izuzmemo to što je displej veći i zakrivljen na levoj i desnoj ivici, između Galaxy S7 Edge i običnog Galaxy S7 nema razlika u izgledu. Naravno, veće dimenzije dovoljne su da S7 Edge više privlači pažnju, ali i da njegove zakrivljene ivice više dođu do izražaja. Treba napomenuti da je Galaxy S7 Edge zapravo preuzeo dijagonalu displeja od 5.5“ od prošlogodišnjeg Galaxy S6 Edge Plus, tako da je on zapravo njegov naslednik.

Sve ostalo je isto, konstrukcija staklo-metal-staklo je baza, a bela, srebrna, zlatna i crna boja opcije u kojima se mogu naći i jedan i drugi uređaj. Galaxy S7 je skoro dobio i roze varijantu, koja je toliko užasna da se nadamo da na S7 Edge neće ni biti u ponudi. Sve ostalo je maltene isto, glavna kamera na zadnjoj strani kao da je urezana u stakleni panel, upotrebljeni materijali ostavljaju osećaj luksuza, a preciznost završne obrade je perfektna. Kao i Galaxy S7, i S7 Edge dolazi sa sertifikatom IP68, što znači da je otporan na prašinu i sitne čestice, i još važnije, na potapanje u vodi dubokoj jedan metar. Zaista impresivno za ovako elegantne i luskuzne uređaje, koji pritom imaju i slot za microSD karticu.

Razlika se najviše oseća u rukovanju, pre svega zbog dimenzija. Jedno treba da bude jasno, iako je Samsung uradio stvarno dobar posao i sveo neiskorišćenu plastiku na prednjoj strani na minimum, Galaxy S7 Edge je i dalje na samoj granici fableta. Dobitak od 0.4 inča u dijagonali displeja, učinio je da se razlika u dimenzijama jasno oseća u ruci. Za današnje pojmove, regularni Galaxy S7 je maltene kompaktan flagship i uz malo vežbe može se koristiti čak i jednom rukom. To se ne može reći i za S7 Edge, koji je i pored svega glomazan i teže staje u džepove pantalona ili farmerki. Najveća razlika je u korišćenju, jer je Galaxy S7 Edge kabastiji telefon

Dimenzije poređenje

KAKO RADI

U oba modela ugrađuje se i identičan hardver. Za amerikance i deo Evrope to je Snapdragon 820, dok u Aziji, ostatku Evrope i naravno, kod nas, dolazi Exynos 8890 iz matične fabrike. Bilo da se odlučite za verziju sa običnim ili zakrivljenim ekranom, čeka vas četiri gigabajta RAM memorije, a dostupne su verzije sa 32 ili 64GB internog skladišnog prostora. Slot za microSD kartice se podrazumeva.

Kao što je i logično, sa istim čipsetom, memorijom i grafikom, Galaxy S7 i S7 Edge rade identično. To što je ekran na Edge modelu nešto veći, ne predstavlja nikakav problem i razlike u performansama se ne osećaju ni u svakodnevnom radu, ni u 3D video igrama, niti na benchmark testovima. Ako do sada nije jasno, čisto da spomenom da su Galaxy S7 modeli među najbržima na tržištu i da pružaju verovatno najbolje zaokruženo iskustvo na Androidu trenutno. U tom pogledu, između njih zaista ne postoje razlike.

Međutim, Galaxy S7 Edge ima bateriju od 3.600mAh, što je za oko 20% više nego baterija na običnom S7. Bez obzira na to što ima veći displej, koji sigurno troši više energije, razlika u kapacitetu se i dalje dobrano oseća. Slikovito, kada je Galaxy S7 na izdahu, sa svega jedan odsto baterije, Edge ima sasvim solidnu zalihu od 10 do 12% potpune napunjenosti. Upravo ta razlika može biti mail na koji ste odgovorili ili važan poziv koji ste imali prilike da obavite. Dobra vest je i da su i bežično punjenje i brzo punjenje dostupni na oba uređaja.  Isti hardver se preslikao u identične performanse, dok S7 Edge ima veću i izdržljiviju bateriju

Ekran

Naravno, razlika u ekranima je više nego očigledna, ali kao što rekosmo na početku, ako izuzmemo dimenzije i funkcionalne krivudave ivice, ovo su isti paneli. U pitanju je SuperAMOLED matrica, rezolucije 1440 x 2560 koja pruža živopisne boje i maltene neograničen kontrast. I pored truda ostalih proizvođača, Samsung ostaje proizvođač najboljih ekrana, a Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge su trentuno najbolji dokaz za to.

 

I pored veće dijagonale na S7 Edge, razlika u oštrini prikaza se ne primećuje, ali neke razlike ipak postoje. Prvo, za uživanje u video klipovima, displej od 5.5 inča je jednostavno boji izbor od onog od 5.1 inč. Isto važi i za igranje igrica, pregledanje web stranica, pa i slika na društevnim mrežama. Takođe, na Edge displeju, komande za video plejer ostaju na jednoj ivici, tako da cela površina ekrana ostaje na raspolaganju za gledanje sadržaja. Zbog veličine, displej na S7 Edge pruža više zadovoljstva u gledanju videa i igranju igrica

Kamera

Sočiva na ova dva uređaja su potpuno ista – imaju 12MP, sa povećanim megapikselima i otvorom blende, dual-pixel tehnologijom i brzim auto fokusom. Šta god da škljocnete, i u kojim god svetlosnim/vremenskim uslovima, dobićete identične fotografije koje su ruku na srce, stvarno jako dobre. Serija Galaxy S7 u ovom trenutku ima verovatno najbolju kameru na tržištu. Bilo da slikate napolju po vedrom danu, u zatvorenom prostoru ili noću, dobićete zaista fantastične rezultate sa kojima retko koji drugi uređaj može da se meri. Sve je veoma jednostavno i softver odlično prepoznaje o kojoj vrsti scene se radi, pa za najbolje rezultate nisu potrebna dodatna podešavanja ili poznavanje fotografskog zanata. Fotke koje prave Galaxy S7 i S7 Edge su odlične i - potpuno identične

Softver

Na oba telefona je preinstaliran Android Marshmallow, naravno sa Samsungovom TouchWiz nadogradnjom. O tome kako je novi korejski interfejs napredovao, kako više nema tone bezveznih aplikacija i kako sve dizajnerski lepše izgleda bilo je puno reči. Isto tako, pričali smo i o odličnoj optimizaciji, tako da na Galaxy S7 seriji zaista radi najbolji i najbrži interfejs koji su korejci do sada napravili. U poređenju sa onim na LG G5 recimo, TouchWiz UI izgleda lepše, zrelije i intuitivnije.

Međutim, upravo se u softveru ogleda najveća razlika između ova dva uređaja, jer se u okviru TouchWiz interfejsa nalaze napredne funkcije za S7 Edge. U tom smislu, zakrivljene delove displeja treba posmatrati kao ekrane koji su odvojeni od glavnog i koji imaju svoje funkcije. Pre svega, i pored Always On funkcije koja prikazuje notifikacije i kada je displej isključen, obaveštenja se prikazuju i na zakrivljenoj ivici. Ipak, za razliku od AlwaysOn ekrana koji ne reaguje dok ne otključaš telefon, notifikacije na Edge displeju možeš da listaš i pregledaš osnovne stvari. Druga funkcija su samostalne aplikacije za zakrivljene ivice. Primera radi, Yahoo je napravio Edge panele za svoje News i Sport web servise koji mogu da prikazuju najvažnije vesti i sportske rezultate čak i kada je glavni ekran isključen. Ponovo, između različitih vesti i rezultata može da se skroluje i da se menja prikaz. Samsung je izbacio alate za razvijanje aplikacija za Edge displej, tako da se u budoćnosti može očekivati više ovakvih panel-programčića sa različitim funkcijama. Zakrivljeni delovi displeja prikazuju mini-aplikacije i notifikacije

Ukoliko je telefon okrenut displejom ka stolu, ivice će svetleti određenom bojom prilikom poziva. Svaki kontakt može imati svoju boju, tako da možete znati ko vas zove i bez okretanja i prikazivanja ekrana osobama koje recimo sede sa vama. Takođe, na Edge displej moguće je postaviti desetak prečica ka funkcijama koje često koristite. Recimo, dugme za pisanje SMS poruke, ili e-mail-a, pa ikonica za pravljenje novog sastanka u kalendaru, dodavanje novog kontakta i slično. Swipe desno i ukazaće se još jedan panel sa ikonicama na Edge displeju u koji možete postaviti prečice ka najčešće korišćenim aplikacijama ili kontaktima koje često pozivate. Iako to možda nije prvobitna namera Samsunga, sa ovim sistemom prečica, moguće je tako organizovati telefon da sa njim zaista radite samo jednom rukom, s obzirom da ćete sve da vučete palcem sa desne strane. Korisnici koji su se potrudili i navikli na korišćenje Edge displeja smatraju ove funkcije nezamenljivim i obični uređaji, bez aktivnih ivica, čine im se komplikovanijim i siromašnijim. Mi ne bismo išli tako daleko, ali da Edge ima svojih dobrih strana, ima i te kako. Ko se navikne na Edge funkcije, teško ih se odriče

SVE U SVEMU

Razlika u ceni između običnog Samsung Galaxy S7 i S7 Edge iznosi oko 120 eura. Da odgovorimo na pitanje iz uvoda, da li je razlika u ceni opravdana – mi mislimo da svakako jeste. Jednostavno, Galaxy S7 Edge ima veći displej, ima veću bateriju i kome su te stvari potrebne, svakako će mu se dopasti i dopunske funkcije Edge ekrana. S druge strane, ko ceni kompaktnost, on sigurno ne gleda uređaje sa ekranom od 5.5 inča. Tu na scenu stupa Galaxy S7, koji je najmanji od aktuelnih flagship modela i kao što rekosmo, uz malo vežbe može da se koristi čak i jednom rukom. U svakom slučaju, Galaxy S7 serija je trenutno najbolje što možete kupiti u svetu mobilnih telefona, i nećete pogrešiti za koji god model se odlučite.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...