Samsung Galaxy S6

Veliki prasak i zvezda je rođena

Postoji jedan Biblijski citat koji kaže „Da bi stvorio nešto zaista novo, nekada moraš da uništiš ono staro“ koji se između ostalog odnosi i na to kako je Bog stvorio zemlju ni iz čega, a ako je nečega i bilo tu pre nje, sada ga više nema. Ne poredimo Samsung sa Bogom, niti Galaxy S6 sa planetom Zemljom, ali nova korejska perjanica jeste nešto potpuno novo i sa prošlim modelom uništene su mnoge stvari koje smo smatrali svetim za Samsung.

Da ostavimo svete stvari i religiju, pa da se vratimo na ovozemaljsko. U kakvom god kontekstu govorili o novom Samsung Galaxy S6, moramo da upotrebimo reči novo, epohalno i revolucionarno. Dok su drugi proizvođači svako predstavljanje novog modela godinama počinjali sa floskulom „evolucija, a ne revolucija“, Samsung je stisnuo petlju i napravio pravu revoluciju. Puč je uspeo i Galaxy S6 se našao usamljen na vrhu Android čopora. Trenutno je tako visoko na tom vrhu, da maltene nijedan telefon sa Google operativnim sistemom ne može ni da vidi i jedini takmac kog ima u vidokrugu je Apple iPhone 6. Kao i u svakoj revoluciji, neke stvari su nestale, a mi ćemo u ekskluzivnom testu proveriti da li se bez tih pojedinosti može i čime je to Galaxy S6 zaludeo celu planetu i sve ljubitelje mobilnih telefona.

  • Novi dizajn i materijali
  • Fenomenalan ekran
  • Performanse Exynos čipseta
  • Softver i hardver se razvijaju na istom mestu
  • Kamera
  • Nema microSD kartice
  • Baterija ne može da se menja
  • Nema više IP67 sertifikata

DIZAJN

Jedna od stvari koje su nestale u revoluciji i za koje nije bilo mesta u novom početku Galaxy S sage su plastika i praktičan, ali jeftin dizajn. Novi Samsung Galaxy S6 je punokrvni premium model kojim dominiraju stakleni panel pozadi, metalni ram i staklom presvučeni ekran s prednje strane. Zvuči poznato? Ako ćemo pravo, i izgleda tako, naročito na dnu gde su korejski dizajneri definitivno prešli granicu pa S6 izgleda gotovo identično kao iPhone 6. Ipak, ako planiraš na dno da smestiš microUSB port, 3,5mm audio izlaz i spoljni zvučnik onda i ne može da bude mnogo razlike, naročito ako se sve nalazi na zaobljenom metalnom ramu. Sigurni smo da će se ovime detaljnije pozabaviti Apple advokati, a mi nastavljamo dalje.

Metalni prsten koji okružuje telefon je potpuno zaobljen sa gornje i donje strane, ali je zato na levoj i desnoj stranici zaravnjen blizu sredine. Ovo daje veom zanimljiv efekat presijavanja uz zadržavanje udobnosti korišćenja. Zadnji panel je potpuno ravan sa staklom koje prelazi preko plastične osnove. Ova osnova može biti u različitim bojama, beloj, crnoj, zlatnoj i nama omiljenoj smaragdno zelenoj varijanti koja je rezervisana za Galaxy S6 Edge. Slično rešenje je već viđeno na iPhone-u 4, a zatim i na Sony Xperia Z liniji, ali je po nama Samsung uradio najbolji posao. Presijavanje preko staklene presvlake urađeno je tako da se boja neznatno menja, pa tako crni model vuče na  kraljevsko teget nijansu, dok zlatni podseća na bakar pod dnevnim ili veštačkim svetlom. Možda zvuči kitnjasto, ali uživo izgleda super i sa ukusom, iako Metal i staklo nikad nisu izgledali ovako dobrostaklena presvlaka privlači otiske prstiju kao magnet. 

Sa prednje strane deluje kao da nije bilo toliko promena. Anfas Samsung Galaxy S6-ice u potpunosti prati dizajnerki jezik dosadašnjih korejskih telefona, s tim što mu ivice metalnog okvira koje se vide napred daju određenu dozu luksuza. Kao i uvek, sve je pedatno uklopljeno i utegnuto tako da o kvalitetu izrade ne treba trošiti reči. Jedino je hardversko home dugme malko veće u odnosu na ranije iteracije, ali za to postoji funkcionalno opravdanje o kome ćemo govoriti kasnije.

Samsung Galaxy S6 je najbolje dizajnirani i najlepši korejski telefon do sada, koji napokon izgleda onako koliko i košta. Top model sa vrhunskim specifikacijama upakovan u luksuzno kućište od metala i stakla je nešto što smo dugo čekali od Samsunga i kritičari koji su Galaxy S seriju nazivali plastikanerskom sada moraju da ćute. Međutim, drugi korisnici će sigurno imati šta da kažu, i to korisnici koji su godinama verni korejskoj kompaniji.

Samsung Galaxy S6 Official Introduction VIDEO :

Naime, kućište je sada potpuno zatvoreno, pa zadnji poklopac ne može da se skine i nema zamene baterije. To je bila jedna od glavnih prednosti Galaxy S top modela u odnosu na konkurenciju, jer si kad ti baterija iscuri jednostavno mogao da utakneš drugu i nastaviš sa radom. To više nije moguće, nego moraš da tražiš slobodan šteker u zidu, gde god se nalazio. Osim toga, nedostaje i slot za microSD karticu. I da nekako opravdamo zaptiveno kućište, koje uzgred više nije vodootporno, pitamo se da li stvarno nigde na ovoliko kućištu nije bilo moguće napraviti prorez za malenu memorijsku karticu? Samsung i na ovo ima odgovor koji ćemo izneti u delu o hardveru samo se malo strpi.

Da se vratimo na priču o revoluciji. Baterija koja može da se menja, kao i microSD kartica su ustupili mesto estetici, luksuzu i fensi materijalima. Iako pojedini korisnici neće biti spremni da se pomire sa ovim nedostacima, mi ipak jesmo. Napokon nema rasprave da li Samsung Galaxy S6 izgleda lepo i luksuzno, i posle toliko vremena imamo utisak da jedan korejski flagship i u ruci ostavlja utisak vrhunskog uređaja u svakom smislu. Dizajn i materijali napokon prate unutrašnjost Samsung flagshipa

Dimenzije poređenje

Kućište

Samsung Galaxy S6 & S6 Edge - Design Hands on VIDEO :

Galaxy S6 & Galaxy S5 & iPhone 5

KAKO RADI

Hardver

Kada je završio sa poziranjem ispred fotografa u Barseloni, došlo je vreme da Galaxy S6 pokaže šta ume. Ispod skupocenog oklopa od stakla i aluminijuma kuca srce junačko, da budemo precizni, korejsko srce junačko. Samsung se napokon odvažio da u svoj najjači model ugradi sopstveni Exynos čipset i, barem što se tiče Galaxy S6, prekine saradnju sa Qualcomm-om. Prilično radikalan potez koji je mogao da bude pucanj u nogu jer će kompletna Android konkurencija ove godine preći na Snapdragon 810 čipset iz Qualcomm-a. Ispostavilo se da izbor sopstvenog čipseta nije bio greška, nego najbolja stvar koju je Samsung uradio sa novim modelom. Pre svega, Exynos 7420 je u potpunosti 64-bitni čipset sa ukupno osam jezgara, četiri na 2.1GHz i još toliko na 1.5GHz uz podršku takođe kućnog Mali-T760 grafičkog čipa. Kada sabereš silne procesore i hercažu na kojoj rade dobijaš sličnu konfiguraciju kao kod Snapdragon-a 810, ali je Samsung po prvim rezultatima ipak uradio bolji posao. Prvi benchmark testovi pokazuju da je Galaxy S6 daleko ispred konkurencije i to ne samo prošlogodišnje, već i ispred HTC One m9 i LG G Flex 2. U gotovo svim testovima, razlike su zaista ogromne. Primera radi, Galaxy S6 je u pojedinim kalkulacijama brži od novog HTC-a više nego što je One M9 brži od prošlogodišnjeg One M8. Kad analiziraš šta smo ovde hteli da kažemo, svhatićeš da su rezultati zaista impresivni.

Uspehu Samsunga sigurno je doprinelo i to što su softver i hardver razvijani na istom mestu, kao što to godinama unazad radi Apple. To znači da su programeri koji rade na TouchWiz interfejsu u svakom trenutku mogli da se konsultuju i dogovore sa kolegama inženjerima koji konstruišu i projektuju hardver. Rezultat je ubedljivo najbrži Android uređaj na tržištu i Samsung zaslužuje dubok naklon i korisnika, ali i konkurencije. Nema dileme, Exynos čipset je oduvao konkurenciju

Oduševljenje specifikacijama, tehničkim podacima i rezultatima testova pomalo splasne kada uživo probaš telefon. Naime, vrhunski smartfoni su već vanserijski brzi i uskoro će jedini način da budu brži biti verovatno da nam čitaju misli. Zato se razlika u ciframa ne primećuje toliko u svakodnevnom radu, ali nema zbora da je Galaxy S6 najbrži. Naš subjektivni utisak je da je nova korejska perjanica lagano brža i od Note-a 4, kao i od LG G Flex-a 2, koji smo počeli da testiramo pre nego što nam je stigao S6. Napokon jedan Galaxy S nigde ne trza, ne zastajkuje, reaguje munjevito u svakom trenutku. Igre razvaljuju i rade perfektno i brzo iako je rezolucija ekrana dobrano uvećana. Sa multitaskingom nema nikakvih problema jer je tu tri gigabajta RAM-a. Doduše, imamo mali problem sa internom memorijom.

Nema više proširivanja memorije microSD karticom. Samsungov odgovor je čak 32GB interne memorije na početnom modelu, što je odličan potez jer će to većini korisnika biti dovoljno. Oni koji bi više mogu da se odluče za varijantu od 64GB ili čak 128GB memorije koja tek treba da se pojavi na tržištu. S druge strane, objašnjenje zašto nema microSD kartice je nešto kompleksnije. Prostora na kućištu ima dovoljno i nije bilo problema da stane i prorez za proširenje memorije. Razlog je to što Galaxy S6 koristi novu vrstu memorije, koja je preuzela „Command queue“ tehnologiju sa SSD hard diskova za računare, u čijoj proizvodnji je Samsung trenutno lider. Uprošćeno, nova tehnologija omogućava da se podaci brže čitaju i brže upisuju na memorijske module, što omogućava lakše otvaranje pojedinačnih fajlova, čitavih aplikacija i njihov brži rad. Teorijski, nova memorija je 2.7 puta brža od stare. U praksi, izmereno je da se podaci upisuju 3.1 put brže nego na Galaxy S5, a čitaju skoro 3.5 puta brže. Kada ovakve rezulate upariš sa munjevitim Exynos čipsetom, jasno je kako je  Samsung razvalio konkurenciju jer moćan procesor radi punom snagom pošto memorija više nije usko grlo. Da rezimiramo, upotreba memorijskih kartica usporila bi ceo smartfon pa je to razlog zašto ih je Samsung izbegao. Nova interna memorija je preko tri puta brža od stare

Korisnicima koji ne ispuštaju telefon iz ruku po ceo dan sigurno se nije dopalo kada su čuli da je baterija smanjena na 2.550mAh. Ekran ima višu rezoluciju, procesor je jači, a baterija sada čak ne može ni da se zameni, gde nas to onda vodi? Pa, možeš da računaš da ćeš uz umereno korišćenje lagano izdržati jedan ceo dan pa i malo više bez punjača, dok ako budeš forsirao igrice, video klipove i net nećeš uspeti da dočekaš veče sa jednim punjenjem. Dakle, baterija iako je manja pruža otprilike isto radno vreme kao i konkurencija, kao i prošli model Galaxy S5. To je postignuto zahvaljujući tome što je Exynos čipset bolje optimizovan po pitanju potrošnje, ali i zbog toga što su procesori nalemljeni u 14nm tehnici pa je potrebno manje vremena da informacije putuju i samim tim se manje troši energije. Sve to je bilo dovoljno da i pored displeja veće rezolucije i veće snage hardvera anulira manju bateriju i ponudi korisniku istu autonomiju. Ono što nije dobro je to što baterija više ne može da se menja prostim skidanjem zadnjeg poklopca. Uvek smo cenili kod Samsunga to što je dao prednost funkciji nad formom, ali ako ćemo iskreno, gotovo niko u celoj našoj redakciji nije furao rezervnu bateriju u džepu koju je menjao kada mu se ova u telefonu istroši. S druge strane, još uvek nismo čuli da je neko menjao svoj iPhone za Galaxy S samo zbog izmenljive baterije. Ipak, koliko je ovaj potez bio pametan pokazaće vreme i rezultati prodaje. Baterija je manja, ali lako može da izdrži ceo dan rada

Softver

Koliko god da je bio moćan hardver koji su ugrađivali, Samsung smartfoni su uvek kuburuli sa njihovim TouchWiz interfejsom. Loša optimizacija, zahtevni i najčešće nepotrebni grafički elementi, kao i hrpa polu-besmislenih funkcija zatrpavali su procesore i korisnike ne dajući im da dišu. Na svu sreću, to se sada promenilo. Ne sumnjamo da bi Exynos 7420 možda mogao i da se izbori sa nekim prethodnim verzijama TouchWiz-a, ali korejci su ovoga puta ozbiljno trimovali i olakšali sopstveni interfejs. Nova verzija radi na Androidu Lollipop 5.0.2 koji je prvi Google operativni sistem optimizovan za 64-bitni procesor. Napokon sve radi fluidno, bez trzaja, bez usporenja i apsolutno stabilno. Mnoge nepotrebne funkcije su potpuno uklonjene, dok su druge i dalje tu, samo se ne nameću korisniku tako agresivno. Ukoliko ti nešto zatreba i poželiš da vidiš šta sve Galaxy S6 može da ti ponudi, uvek možeš da aktiviraš on-line uputstvo, u suprotnom, TouchWiz može da se koristi gotovo kao stock Android.

To znači da je sada Lockscreen bogatiji informacijama, pa može da prikazuje i notifikacije. U startu se vide samo dve koje možeš da proširiš na ceo ekran, a zatim i da uđeš u aplikaciju za koju je vezano obaveštenje. U levom donjem uglu nalazi se prečica ka brojčaniku telefona i kontaktima, a preko puta nje u desnom ćošku je prečica kamere. Ipak, nama se mnogo više dopada prečica kamere kojoj se pristupa duplim klikom na hardversko Home dugme ispod displeja. To dugme je sada malo većih dimenzija nego inače, a razlog je to što je ispod njega ponovo čitač otiska prsta. Ovoga puta radi kako treba, nema potrebe da prevlačiš jagodicu prsta preko njega nego je samo prisloniš. Preciznost i brzina su daleko bolji nego na Galaxy S5 i slobodno možemo da kažemo isti kao na novom iPhone-u. Novost je i Smart Lock, opcija koja isključuje zaključavanje ekrana kada se nalazi povezan sa određenim uređajem poput Bluetooth slušalice ili na lokaciji koja definisana od strane korisnika kao „bezbedna“. TouchWiz napokon radi potpuno fluidno

Kada otključaš uređaj, tu je standardni Android Home panel presvučen i dalje šarenim TouchWiz-om. Da, i dalje je šaren, i dalje je pomalo šizofreničan, ali to je očigledno Samsungov fazon i od toga ne odstupaju. Doduše, ikonice, boje i uopšte ceo utisak su sada približeni dizajnerskom pravcu generičkog Androida, ali TouchWiz će i dalje biti previše za one koji vole ogoljeni Google OS. U tom smislu, njima se verovatno neće dopasti ni to što su korejci definitivno uveli teme u svoj interfejs. Preko tema može se promeniti pozadinska slika, primarne boje interfejsa, fontovi, ikonice i tonovi zvona. Trenutno je izbor sužen na svega četiri-pet i da budemo iskreni, osim Avengers teme sve ostale su poprilično bezveze. Ipak, Galaxy S6 je tek stigao pa treba očekivati još novih tema, naročito od mladih nezavisnih dizajnera. Ono što na prvu loptu nismo primetili je Parallax efekat pozadine kakav je Apple uveo sa iPhone-om 5. Radi se o specifičnoj vrsti optičke varke koja se oslanja na pomeranje displeja, ugla posmatranja i senčenje ikonica pa dodaje osećaj dubine kada posmatraš interfejs. Teme su ponovo aktuelne, a TouchWiz je dobio i Parallax efekat

Notifikacijski panel je ostao isti, sa onom užasnom šerpa plavom bojom i okruglim žutim ikonicama. Nema zbor da je funkcionalnost ista kao i kod svih ostalih, ali neko od programera ili dizajnera je provereno daltonista. Ostatak interfejsa je manje-više ono na što smo navikli od Androida, postavljanje widgeta, premeštanje ikonica, folderi, App Drawer... Samsungov MultiWindow je i dalje tu i radi kao sat. Ko ne zna, preko ove funkcije istovremeno na jednom ekranu otvaraš i radiš u dve različite aplikacije. Recimo, YouTube i Gmail, ili Facebook i Office Suite. Kako je u pitanju multitasking, tri giga RAM-a su definitivno dobro odradila posao. Novost je da se MultiWindow može pokrenuti i iz Task menadžera, u koji se ulazi preko levog kapacitivnog dugmeta ispod displeja. U gornjem desnom uglu ikonice aplikacije koja radi nalazi se MultiWindow dugme koje odmah prebacuje tu aplikaciju na polovinu ekrana.

Ovo je ujedno i jedina dodatna funkcija koju korisnik primeti na novom Galaxy S6, nema više iskakanja onih glupih nauči-kako-da-mašeš-rukom tutorijala i sličnih funkcija koje gotovo niko ne koristi. One su doduše i dalje tu, ali Samsung ih je sakrio po menijima i mogu se otkriti preko Help dokumenata na Internetu. Smanjen je i broj preinstaliranih aplikacija, pa tako na SimFree modelima ima svega jedan i po panel zauzet ikonicama. Doduše, sve aplikacije koje smo do sada viđali na korejskim smartfonima sada su na Samsung Apps prodavnici, ali je super stvar što te niko ne tera da ih koristiš, niti se podrazumeva da moraš da ih instaliraš. Jednostavno, TouchWiz sada radi gotovo kao fabrički Android, a ukoliko poželiš Najjednostavniji TouchWiz do sadanešto više to možeš naknadno da aktiviraš bez puno problema. 

Samsung Galaxy S6 performanse VIDEO :

Ekran

Nešto što se Samsungu nikada nije moglo osporiti, barem ne racionalnim argumentima, su vrhunski ekrani. Njihova SuperAMOLED tehnologija izrade displeja od tečnog kristala je superiorna u odnosu na IPS i svakom sledećom generacijom otklanja nedostatke i dodatno napreduje. Ipak, glavna novost je to što je na Samsung Galaxy S6-ici rezolucija napumpana do 2560x1440, što postaje odlika high-end fableta i tableta. Međutim, Galaxy S6 nije fablet i ima ekran od 5,1 inč, što daje nestvarnu oštrinu od 577ppi. Iako postoje pojedini manji azijski proizvođači koji nude sličnu gustinu piksela po inču, Samsung je prvi globalni brend koji je ponudio ekran ove veličine sa QuadHD rezolucijom. Trenutno ni HTC, ni LG, ni Sony nemaju odgovor na ovako oštar i impresivan ekran koji zaista ostavlja bez teksta. Oštrina se vidi na slikama, video klipovima, video igrama koje podržavaju ovu rezoluciju, ali i na prikazu web strana i teksta. Neko će reći, nema potrebe za bilo čim višim od fullHD rezolucije, ali s druge strane to se govorilo i kada se 1080p pojavio nasuprot 720p. Možda QuadHD nije preterano korisna rezolucija na displeju ove dijagonale, ali izgleda vanserijski dobro i privlači pažnju.

Osim toga, i sam kvalitet prikaza je vrhunski. U startu je ekran podešen tako da su boje toliko intenzivne da bole oči. Ipak, sve se može umiriti i vratiti na razumne vrednosti preko podešavanja, pa tako sad postoji i Professional mod koji nudi realne i intenzivne boje. Kontrast je gotovo neograničen, a svetlina displeja ponovo ostavlja bez teksta. QuadHD rezolucija i kvalitet prikaza su bez konkurencijePo nama, ovo je sigurno najbolji displej na mobilnim telefonima danas. 

Kamera

Do sada su Samsung flagship-ovi imali odlične kamere sa solidnim brojem megapiksela, ali su uvek nekako kaskali za iPhone-om, naročito u poslednjoj, šestoj verziji kada je Apple napravio stvarno vanserijsku kameru. Ipak, vremena se menjaju, korejci napreduju i modul od 16MP koji poprilično viri iz kućišta na zadnjoj strani radi barem dobro kao kamera na iPhone-u 6. Ne bi išli toliko daleko da kažemo da je bolja, ali recimo da neke stvari radi ... Pa drugačije.

Za početak, Samsung je pojednostavio interfejs kamere i izbacio onu gomilu modova među kojima niko nije mogao da se snađe. Pojedini, kao Sport shot mogu da se nađu među Samsung Apps, dok se drugi kriju kao efekti za obradu slike. Osim toga, kamera je brža nego ranije, a auto-fokus je precizniji. Tu je i novi Focus tracking koji omogućava bolji kvalitet fotografija na kojima su objekti snimljeni u pokretu. I dalje ne radi savršeno jer po pravilu fokusira objekte koji su sporiji, ali opet je bolje nego ranije. Slike su pune detalja, boje su realne mada umeju da deluju po malo isprano kada ih gledaš na monitoru ili nekom drugom displeju. Na SuperAMOLED ekranu u QuadHD rezoluciji stvari izgledaju bolje nego što stvarno jesu, pa i fotografije. Sama veličina fotografija je takođe važan faktor, jer su u direktnom poređenju sa iPhone-om primera radi duplo veće što će pojedinim korisnicima sigurno biti važno. Sada je tu i odlično Pro mode, koji omogućava manuelnu kontrolu nad fokusom, podešavanje osetljivosti senzora i na kraju Bokeh efekat kada su pojedini objekti na slici u fokusu, dok drugi nisu. Jednostavnost korišćenja ovih podešavanja, koja stvarno menjaju fotografije, je fenomenalna, sve radi brzo i kada se jednom navikneš tačno možeš da znaš šta ćeš dobiti kada pritisneš okidač. Sa tim u vezi, brza prečica ka aplikaciji kamere je dupli klik na Home dugme. Ovo je najbolja kamera među aktuelnim Andorid top modelima

Večita boljka kamera na telefonima je fotografisanje u noćnim uslovima, a kako svi znamo u tome je do sada najbolji iPhone 6. Međutim, Samsung Galaxy S6 je podjednako dobar, možda i bolji, zavisno od toga šta ti treba i kakve fotografije vodiš. Radi se o tome da kada slikaš u noćnim uslovima sa iPhone-om dobijaš sliku punu detalja i bez mnogo šuma, ali sa održavanjem mračne atmosfere i dramatičnosti. Ako bi baš tražili izraz kojim bi ih opisali u poređenju sa Samsungovim, onda bi to bio „dramatičnije“. Ipak, Galaxy S6 stavlja estetiku, atmosferu i dramu na drugo mesto i pokušava da izvuče što više podataka sa slike. Na taj način dobijamo fotografije kod kojih su i tamni delovi spektra osvetljeni i koliko toliko vidljivi, bez gubljenja kvaliteta, detalja i preteranog šuma. Nekome će se ovo dopasti više, nekome manje, ali su fotke u uslovima slabije vidljivosti i noću definitivno bolje nego ranije, i bolje nego na svim ostalim Android telefonima.

Prednja kamera ovoga puta ima pet megapiksela i pravi sasvim solidne fotke, kao i video kamera koja može da snima 4K video klipove. Ono gde je Apple i dalje u prednosti je usporeni snimak. Sličnu opciju ima i Galaxy S6, snimanje u fullHD rezoluciji pri brzini od 240 frejmova u sekundi koji se posle reprodukuju usporeno. Izgleda dobro i može da bude veoma zabavno, ali i dalje nije kao SlowMo mod na iPhone-u.

Konekcije

Korejska kompanija je uvek bila velikodušna po pitanju povezivanja sa spoljnim uređajima i internetom pa je i sada tako. Nismo mogli da se setimo načina za povezivanje koji nije podržan. U principu, sve što ima WiFi prijemnik ili microUSB port može da se poveže sa Galaxy S6. Napokon, možemo da kažemo da je važno i to što podržava 4G konekcije koje su od skora dostupne i kod nas. 3G se naravno podrazumeva.

Podržani su i WiFi a/b/g/n/ac protokoli, WiFi Hotspot, WiFi Direct, a preinstalirani multimedijalni programi poput video i muzičkih plejera u startu podržavaju i DLNA povezivanje sa multimedijalnim uređajima. Kome su draži kablovi, microUSB port podržava MHL izlaz preko koga možeš da izbaciš sliku na TV u 2160p rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi. Takođe, kroz MHL 3.0 je podržan i 7.1 zvuk pa Galaxy S6 zaista može da se koristi kao pravi mali multimedijalni plejer. Uz odgovarajuću softver za reprodukciju, nema šta ne može da pusti. Kabl ili bežična konekcija, nije bitno, Galaxy S6 podržava bukvalno sve

Sa velikim, oštrim i svetlim ekranom koji sve dobro vidi i pod direktnim suncem, Samsung Galaxy S6 će sigurno zameniti mnoge stand-alone GPS uređaje. Njegov GPS modul je sam po sebi odličan i nismo imali problema ni da uhvatimo signal, ni da ga održimo. Kao dodatak, podržani su A-GPS standrad, ruski GLONASS, pa čak i kineski Baidou. Iako ovaj poslednji ne zvuči naročito važno, napomenućemo da je to skup protokola za preciznije pozicioniranje preko satelita u planinskim predelima koji se uskoro očekuje i na tlu Evrope. U svakom slučaju, Galaxy S6 uz odgovarajući softver može da zameni gotovo svaki samostalni navigacioni uređaj na tržištu.

SVE U SVEMU

Ovaj test je nešto duži od ostalih na sajtu Topmobilni.rs, ali smatramo da postoji puno stvari na novom S6 koje su zahtevale detaljniji opis i pojašnjenje. Novi čipset iz Samsung kuhinje, nova super-brza memorija, izmenjeni softver... Sve su to novotarije koje do sada nismo videli i koje su u određenim slučajevima zamenile i uklonile neke karakteristike zbog kojih smo izuzetno cenili Samsung. Međutim, korejci za sve imaju dobar razlog i ponudili su dobru alternativu – nema više microSD kartica, ali je zato minimum interne memorije sada 32GB. Nema baterije koju možeš sam da menjaš, ali i ova sada može da izdrži kao i kod konkurencije. Novo fensi stakleno-metalno kućište, ekran u QuadHD rezoluciji i fenomenalna kamera su plusevi. Pojednostavljen softver je sada mnogo jednostavniji, manje agresivan i daleko brži. Jednostavno, Samsung je unapredio sve što je mogao, a što nije mogao je promenio. Od tebe zavisi da li ćeš se sa tim promenama pomiriti, ali što se nas tiče ovo je trenutno najbolji Android telefon na tržištu. Za sada, bez konkurencije.

Detaljnu specifikaciju za Galaxy S6 pogledaj ovde - Galaxy S6 karakteristike

Proveri i Samsung Galaxy S6 Edge ovde - Galaxy S6 Edge

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...