Samsung Galaxy S5

Unapređen po meri korisnika

Dobro je što je Samsung predstavio svoj novi udarni model pre dodele Oskara, inače bi Galaxy S5 morao da se otima za medijsku pažnju sa holivudskim zvezdama. Ovako, posle Xperie Z2 i prvih Nokia na Adroidu, korejci su predstavili svog pulena i objektivno gledano, bacili sve druge premijere u senku.

Dakle, sama premijera je dobro prošla, svi su gledali, čekali i cupkali da vide to novo čudo, nadajući se raznoranim promenama u odnosu na prošli model. Neki su se nadali da će ostvariti tračevi o aluminijumskom kućištu, drugi su priželjkivali 2K ekran, a treći da će Samsung pratiti Apple i predstaviti 64bitni procesor. Međutim, kada je direktor Samsunga na sceni pokazao telefon, publika je bila donekle razočarana. Nema ništa od aluminijuma, tu je stara dobra plastika, ekran je i dalje fullHD, a za dizajn se može reći da je prepoznatljiv, u najboljem slučaju. Ipak, da li to znači da konkurencija može da bude mirna?

Nikako. Galaxy S5 je predstavnik nove filozofije korejskog proizvođača koja će što direktnije pokušati da odgovori na zahteve kupaca, umesto da im nameće nova tehnološka rešenja. Zato se najveća poboljšanja nalaze ispod plastičnog kućišta i ne vide se tako lako. Unapređenja ima zaista mnogo, pa iako nijedno za sada ne deluje kao revolucionarno, kada uređaj dobijemo na veliki test videćemo tačno kako stoje stvari. Za sada, prenosimo ti šta se zna na prvi pogled.

  • Odličan ekran
  • Moćan hardver
  • Otporan na vodu i prašinu
  • 16MP kamera i UHD video snimanje
  • Pulsmetar
  • Dosadni dizajn i osrednji materijali
  • Dimenzije su porasle
  • UI je i dalje šaren

kako izgleda

Dizajn

Posmatran sa prednje strane, Galaxy S5 izgleda kao mešavina S4 i Note 3. Uglovi su zaobljeni manje nego ranije, a ivice i dalje imaju onaj metalni odsjaj, mada nam se čini da je diskretniji. Očekivano, najveće promene su na zadnjem poklopcu koji sada prati stajling Note porodice fableta i tableta. U pitanju je imitacija kože, ali ovoga puta umesto patine i štepova imamo imitaciju perforacije. Takva koža se upotrebljava na sedištima luksuznih automobila, koja su praktično izbockana kako bi disala, odnosno hladila ili grejala vozača ili putnike. Naravno, kod Galaxy-ja S5 u pitanju je samo imitacija koja je najbolje uspela na belom i donekle na crnom modelu. Plava verzija izgleda kao tačkasta plastika, a bakarna ili zlatna varijanta liči na prezategnuti donji veš jeftine striptizerke kojoj kipi salce sa strane. Ko ne zna kako to izgleda može da pogleda i rane radove Seke Aleksić. Ako zanemarimo promašaj sa novim bojama, za crnu, a posebno belu varijantu, možemo reći da izgledaju bolje nego na prošlom modelu. Lažna perforirana koža izgleda najbolje u beloj verziji

Sve ostalo je manje više isto kao pre, a jedino se izdvaja pomalo nezgrapan poklopac microUSB porta na dnu uređaja. Iako je veliki i pomalo štrči, lako se otvara. Ako dosad nisi shvatio, poklopac je tu jer Galaxy S5 ponosno nosi oznaku IP67 standarda koji označava otpornost na vodu i prašinu. Zbog toga su i dimenzije donekle veće nego što bi trebalo da budu za rast ekrana od svega 0.1 inč. Međutim, da ne bude zabune, Galaxy S5 je i dalje vidljivo manji od Xperie Z1, koja uz to ima i manji ekran. Toliko o Sony-jevoj priči da uređaj mora da bude glomazan da bi bio vodootporan. Osim većih dimenzija i težina je porasla za 15 grama, ali to ne utiče preterano na osećaj u ruci koji S5 ostavlja. Kao i do sada, nekima će biti previše lagan i šupalj, dok će drugima biti baš kako treba.

Kućište / Raspored tastera

TopMobilni - Samsung Galaxy S5 test

Dimenzije poređenje

TopMobilni - Samsung Galaxy S5 test

kako radi

U pojedinim najavama i forumskim prepiskama, moglo se pročitati da Samsung radi na 64bitnom procesoru koji bi trebalo da se ugradi u S5. To ipak nije tačno jer, barem za sada, Galaxy S5 koristi najnoviji Qualcomm-ov čipset Snapdragon 801 klokovan na 2.5GHz i Adreno 330 grafiku. Iako je u pitanju prava zver od procesora, ovo definitivno nije hardver sledeće generacije kakav poseduje iPhone 5S, mada to i ne mora da bude toliko bitno za krajnje korisnike i performanse. Kao dokaz toga, na prezentaciji i hands-on video snimcima sa MWC-a Galaxy S5 sa 2GB RAM-a radi fantastično brzo i fluidno, čak bismo rekli i vidljivo brže nego prethodnik. Napajanje celog uređaja ide preko malo veće baterije od 2.800mAh, ali će autonomija biti daleko veća nego kod S4 ponajviše zbog UltraPower Saving moda koji potpuno može da ugasi komponente koje se ne koriste. Za konačne utiske, ipak ćemo morati da sačekamo da nam jedan primerak padne šaka.

Snapdragon 801 je moćan, ali nije 64bit

U medijima su se pojavili tekstovi o tome kako je Google suptilno uslovio Samsung da smanji doživljaje sa izmenama interfejsa Android OS-a. Mnogi su to shvatili kao dobru stvar jer TouchWiz zaista jeste previše šaren, kompleksan i pun opcija čija funkcija nije uvek najbolje jasna. Na njihovu žalost, to se nije desilo. Interfejs na kom radi Android 4.4 jeste malo dvodimenzionalniji, ikonice su jednostavnije, a boje su malo smirenije, ali ništa više od toga. Notifikacije su od crne, dobile plavu boju na vrhu, a ispod ikonica sa prečicama nalaze se i dve tekstualne prečice S Finder i Quick Connect. Prva menja Google Search i nije nam jasno zašto uopšte postoji kada imate odličan Google Search bar widget na Home panelu, a Quick Connect nam se dopada. Ona otvara meni sa konekcijama koje su dostupne u okruženju, a zahvaljujući velikom broju podržanih standarda, Galaxy S5 može da se nakači maltene i na šporet. Samsung je posebno ponosan na izgled Settings menija, koji sada čine okrugle ikonice sa natpisima ispod. Ima ih gomila, jesu jednostavne, ali previše liče na interfejs Android Nokia. Nije nam jasno kako je ovo napredak u odnosu na tabove i tekstualne podmenije, ali kako god bilo, za dobre perfomanse zaslužan je sigurno i Android 4.4 KitKat. TouchWiz je šaren, ali umereniji nego pre

Pitomiji izgled interfejsa delimično je rezultat i smirivanja pomalo šizofreno intenzivnih boja SuperAMOLED ekrana. Reprodukcija boja ovoga puta je realnija i bliža toplim tonovima IPS displeja, ali i sada preko podešavanja može da se podesi da bude onako Samsung vesela. Iako je veći za svega 0.1 inč, proizvođač kaže da je na ekranu napravljeno nekoliko izmena da bi prikaz bio još bolji i ako je to ikako moguće, svetliji. Moraćemo da im verujemo na reč, dok ga ne budemo videli svojim očima.

Stari Galaxy S4 imao je odličnu kameru od 13MP, ali čini se da ni publika ni mediji tome nisu posvećivali bog-zna kakvu pažnju, jer se to od jednog flagshipa i očekuje. Korejci su ovoga puta posebno skrenuli pažnju na novi modul od 16MP i inovacije koje on donosi. Među najvažnijima je auto-fokus, koji po najavama proizvođača trebalo da bude šampion brzine među kamerama na mobilnim telefonima. Vreme potrebno za čuvanje fotografije od okidanja iznosi samo 0.3 sekunde, a koliko smo videli na primerima, čak i na unutrašnjom osvetljenju nije bilo zamućivanja slike i ispadanja iz fokusa. Druga bitna stvar je 2K video snimanje pri 30fps, a o snazi procesora i inovativnom softveru najbolje svedoči HDR preview opcija koja na ekranu prikazuje kako će HDR fotografija izgledati i pre okidanja. Najavljeno je i prikazano još zanimljvih funkcija koje ćemo detaljno opisati u velikom testu. Suptilna poboljšanja ekrana i atraktivna zadnja kamera

Potpuna i donekle neočekivana novost je IP67 standard. To znači da je Galaxy S5 potpuno otporan na prašinu, kao i da može oko 30 sekundi da izdrži  u vodi na dubini od 15cm do jednog metra. Dakle, nema ronjenja sa telefonom, ali će preživeti dok ne shvatiš da si prosuo čašu po njemu ili dok ga ne izvučeš iz WC šolje – da, i to se dešava.

Očigledno, Samsung smatra da su budući korisnici Galaxy-ja S5 neoprezni i trapavi, ali i aktivni, pa je zato unapredio S health aplikaciju koja služi za prikupljanje podataka sa trčanja i drugih sportskih aktivnosti. Brojač utrošenih kalorija sada je još precizniji zahvaljujući senzoru za merenje pulsa ispod kamere na koji je samo potrebno prisloniti jagodicu kažiprsta. Na osnovu pulsa i unete težine, softver precizno može da izračuna koliko si kalorija potrošio, pa čak i šta će to značiti za tvoju kilažu. Elegantnije rešenje je Galaxy Gear Fit, fitness narukvica koja takođe može da se integriše sa S5 i tako zaokruži ponuda gedžeta za sportske tipove.

S druge strane, skener otiska prsta je bio uveliko najavljivan i pre premijere. Kao i kod iPhone-a nalazi se na Home dugmetu, ali ovde nije dovoljno da držiš prst na njemu, već moraš da klizneš odozgo na dole. Ostaje da se vidi koliko je efikasan u praksi, ali Samsung nije samo iskopirao rešenje od Apple-a već planira da mu doda i jednu veoma važnu prednost. Naime, skener otiska prsta na iPhone-u služi da bi se otključavao telefon i odobravale kupovine na iTunes-u. Ukoliko pregovori Samsunga i PayPal-a prođu kako treba, preko skenera na Galaxy S5 moći ćeš i da odobravaš on-line kupovine. Otisak prsta je svakako bezbednije i jednostavnije rešenje od svih vrsta PIN kodova, šifara i tajnih pitanja. Voda mu ne može ništa, broji kalorije i čita otiske prsta

Po običaju, Samsung ne dozvoljava da ga konkurentski odnosi spreče u tome da korisniku pruži bukvalne sve mogućnosti za povezivanje na internet i sa drugim uređajima koje su trenutno aktuelne. U startu treba napomenuti da se IR blaster ponovo tu, a da je obezbeđena i podrška za MIMO standard koji obezbeđuje bržu i bolju vezu preko različitih antena na uređaju. Takođe, tamo gde postoji 4G podrška, radiće download booster, koji će kombinovati 4G/LTE, 3G i WiFi konekcije kako bi postavio nove brzinske rekorde downloada. Kao i kod prošlog modela, ugrađene su najnovije verzije A-GPS i GLONASS risivera za GPS.

Sve u svemu

Kada pogledamo dužinu ovog teksta, jasno je da već na prvi pogled Samsung Galaxy S5 itekako ima čime da se pohvali. Ono što svi zaboravljaju je to da između modela S4 i novog Galaxy-ja S5, Samsung nije izbacio nekog polu-naslednika kao što je Sony uradio sa Xperiom Z1. Iako postoji Note 3, Galaxy S5 je ipak veliki korak napred u odnosu na S4.

Potpuno druga stvar je to što su mnogi očekivali da će korejci napraviti ubicu iPhone-a koji će se još lakše izboriti sa Android konkurencijom. To se nije desilo, ali to ne znači da S5 nije napredan i donekle revolucionaran uređaj. Po rečima CEO-a Samsunga, JK Shina, Galaxy S5 je nastao na novoj filozofiji njegove kompanije koja polazi od toga da korisnici ne žele novu tehnologiju zbog nje same, već zbog toga šta u praksi i realnom životu može da im pruži. Zato S5 ne igra na specifikacije na papiru, koji su zapravo i dalje ispred konkurencije, već pre svega na suptilna i smislena poboljšanja koja obogaćuju i olakšavaju život korisnika. Neka od tih unapređenja i inovacija mogu da se vide već sada, ali tu vrstu detalja i pojedinosti ne možemo da shvatimo kako bi upotrebili i čemu služe sve dok ne probamo telefon. Od toga stvarno i zavisi uspeh i prodaja S5-ice koja počinje 11. aprila širom sveta, a mi ćemo se potruditi da ga što pre istestiramo i prenesemo ti naše utiske.    

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy S4
Apple iPhone 5s
Sony Xperia Z2
Nokia Lumia Icon
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...