Samsung Galaxy Note 7 Test

Big Bang

 

 

Da, ovo je fablet koji "eksplodira i gori", a mi smo ga testirali i evo i dalje smo živi i zdravi. Prvi pogled na Note 7 i pomislićete kako su napokon napravili telefon sa displejom od ivice do ivice i da je budućnost stigla. Na drugi pogled, biće jasno da je to novi izdanak loze najpopularnijih, i zašto da ne, najboljih fableta današnjice, bez obzira na to što su korejci preskočili šesticu (koja ide posle Note5) i otišli pravo na sedmicu. Igra sa brojevima je tu kako bi se uskladio kontinuitet sa serijom Galaxy S7, ali ovo je zaista najbolji Note do sada, koji je i najviše napredovao u odnosu na prethodnika pa je skok sa pet na sedam opravdan. Naš primerak ćemo zameniti, ali iako Samsung nudi da biramo između vraćanja novca, zamene za S7 ili S7 Edge, mi sigurno ponovo uzimamo Note 7. Evo i zbog čega.

  • Fantastičan displej sa dodatnim opcijama
  • Perfektan dizajn
  • Stilus
  • Funkcije koje koriste prednosti fableta
  • Hardver možda neće biti dovoljan u budućnosti
  • Očekivali smo veću bateriju
  • Cena

DIZAJN

Znate one koncept 3D modele smartfona kojima je prednji panel prekriven staklom od ivice do ivice? E pa Note 7 izgleda upravo tako. Na prednjoj strani dominira veliki displej dijagonale 5.7 inča koji je zakrivljen na levoj i desnoj ivici, tako da se praktično preliva sve do aluminijumskog okvira. Međutim, ovo nije zakrivljeni panel kao na Edge modelima, već je ugao zakrivljenosti oštriji, što znači da je ekran „duže“ ravan i se naglo uliva u stranicu. Efekat izgleda sjajno i Note 7 stvarno deluje kao uređaj iz fikcija grafičkih dizajnera.

Iz Samsunga sa ponosom ističu da im je simetričnost bila ideja vodilja prilikom stvaranja kućišta za novi fablet. Poenta je u tome što su i prednji panel i zadnji panel gotovo isti – zadnja strana je takođe od stakla koje je pritom zakrivljeno isto kao i displej sa druge strane. Staklo se uliva u efektni metalni okvir pa uređaj izgleda zaista prelepo i odlično leži u ruci. Jedini problem može da nastane kada telefon vadite iz džepa, jer na dodir nije uvek lako proceniti gde je koja strana, pa se dešava da Note 7 morate nekoliko puta da okrenete dok ne ugledate ekran. Što se tiče izdržljivosti, novi flagship fablet je i tu napredovao, pa sada i prednju i zadnju stranu štiti Gorilla Glass staklo pete generacije kod koga je povećana otpornost na padove i udarce za skoro 30 odsto.

Ovo je definitivno fablet, ali Samsungovom odeljenju za industrijski dizajn treba odati veliko priznanje. Iako ima veći ekran, Note 7 je manji od gotovo svih konkurenata, pa je recimo od iPhone-a 6S Plus i niži i uži i dobrih 25 grama lakši. Zahvaljujući iskorišćenosti kućišta od 78% (procenat ukupne površine prednjeg panela koji zauzima ekran) Note 7 je otprilike istih dimenzija kao uređaji sa ekranima od 5.5 inča. Takođe, moramo napomenuti da je ovo prvi Note koji ima oznaku IP68 što znači da je otporan na vodu i prašinu. Sjajna stvar s obzirom na to kako ovaj fablet nežno i krhko izgleda, pa čak ima i microSD slot. Kao što vidite, lista dobrih karakteristika se samo nastavlja, pa možemo da kažemo da je ovo sigurno trenutno najbolje dizajnirani fablet na tržištu. Izgleda bolje nego ikad, a otporan je i na vodu i prašinu

Dimenzije poređenje

KAKO RADI

Nema iznenađenja sa mašinom koja pokreće novi Note, pa je tako zavisno od tržišta instaliran čipset Snapdragon 820 ili Exynos8890 sa četiri giga RAM-a u obe varijante. Hardver nam je dobro poznat iz modela S7 i S7 Edge i u principu nemamo zamerki jer trenutno ništa jače nisu ni mogli da ugrade. S druge strane, pomalo smo skeptični kako će Note 7 raditi u budućnosti. Za sada je sve fluidno i stvarno brzo, ali smo tu i tamo imali utisak da novi fablet ipak ne radi tako rasterećeno kao njegova manja i mlađa braća iz serije sedam. Razlog je verovatno to što he Note 7 napucan funkcijama i opcijama, posebno onim koje rade u pozadini, odnosno „u stand-by režimu“ i o njima ćemo detaljno pričati u delu o interfejsu. Ipak i pored toga, ovo je veoma brz i moćan telefon što se pre svega vidi u 3D igrama koje prosto lete i igranje je pravo uživanje. Snapdragon 820 se jedva bori sa funkcijama bogatim interfejsom

Jedna od hardverskih novosti na novom Note 7 je i skener rožnjače, koji se nalazi u kameri iznad displeja. Još jedna fora koja čini da ovaj uređaj izgleda kao da je stigao iz budućnosti, jer je dovoljno da pogledate u displej i senzor prepozna vaše oči i otključa telefon. Za početak, skener radi odlično i ne greši, ni kada nosite sočiva ili naočare. Nije potrebno da posebno otvarate oči ili gledate u neku određenu tačku, ali mehanizam traži da držite telefon na određenoj udaljenosti (traži malo navikavanja) i da ne žmurite. To je sve. Kako vreme odmiče, brzina rada skenera je sve brža i stvarno je komforno za korišćenje. U principu, ako ste se navikli na čitač otiska prsta, nema razloga da ne probate i skener rožnjače, naročito jer će biti koristana kada dođe zima i budete u rukavicama. Sistem je maksimalno bezbedan i ne može se prevariti ako ispred njega držite svoju fotografiju ili video snimak. Prvi skener rožnjače na mobilnim telefonima!

PROBLEM SA BATERIJOM

Za razliku od sistema za otključavanje skeniranjem rožnjače koji je potpuno bezbedan, izgleda da baterija nije. "Eksplodiranje" Note 7 stavljamo namerno pod navodnike, jer nijedan od 35 problematičnih modela koji su prijavljeni nije zaista eksplodirao već se zapalio. Doduše, nekoliko korisnika tvrdi da se to desilo dok su koristili telefon dok je kod svih ostalih topljenje i ekstremnog pregrevanje nastupilo tokom punjenja. Prema zvaničnom saopštenju, uzrok je loš kvalitet baterija koje su ugrađene u prve serije Note sedmice, i kod kojih litijum jonske ćelije tokom punjenja nisu mogle da zadrže toplotu. Dakle, problem zaista postoji, Note 7 nije bezbedan za korišćenje, ali to ne znači da će Vam eksplodirati u ruci ili otkinuti uvo, već da će početi da se topi. U svakom slučaju, nemojte da sumnjate ili isprobavate da li imate problematičnu bateriju ili ne, jednostavno zamenite svoj Note 7, isporuke novih modela u Srbiji počele su 19. septembra. Isporuke zamenskih Note 7 u Srbiji počele su 19. septembra

SOFTVER

Novi način otključavanja telefona je samo prva od hrpe novih funkcija sa kojima raspolaže Note 7. Preko Androida Marshmellow instaliran je Samsungov interfejs koji dizajnerski podseća na fabrički Android, ali je zato obogaćen novim opcijama i funkcijama koje služe da iskoriste veliki displej i odlični stilus. Ako nas pitate, fableti i treba da koriste izmenjeni Android softver, jer ih ti dodaci čine realno funkcionalnijim u odnosu na klasične telefone.

Stilus na Note fabletu pojedini korisnici ni ne vade iz kućišta, a to je prava šteta jer je ovo zaista korisna stvarčica. Prvo, na ovako velikom ekranu stilus može da se koristi i svakodnevno umesto miša, jer je sa njim sve nekako lakše i preciznije nego sa prstima. Drugo, tu je čitava plejada funkcija koja dolazi sa njim a mi ćemo nabrojati one nove.

Prvo, Magnifier pretvara vrh stilusa u lupu, pa kad god pređete preko dela displeja sa njim, on ga uveća do 4X. Sjajna stvar ako čitate neki sitan tekst ili tražite detalje na fotografijama. Translator služi za prevođenje, kao što mu i ime kaže, i to tako što prevlačite stilusom iznad teksta, a iznad svake reči se pojavljuje prevod koji ste odabrali. U ponudi je gomila jezika, rečnici su prilično bogati i moguće je čak i čuti izgovor reči iznad koje ste se zadržali.

Nama najzanimljivija opcija je GIF kreator. Uz pomoć ove funkcije, stilusom možete da ocrtate kvadrat na ekranu koji ćete sačuvati kao animirani GIF od 15 sekundi. To može da bude prozor sa video klipom u okviru nekog news servisa, Poboljšani stilus dolazi sa novim funkcijama
i više ne može da se vrati „naopako“
YouTube snimak, video sa Instagrama – bukvalno bilo kakve pokretne slike na displeju, čuvaju se kao animacija od 15 sec. Sjajna stvar! 

Uvedena su poboljšanja pojedinih funkcija koje su nam poznate sa ranijih korejskih modela. Konkretno, AlwaysOn sada može da prikazuje proširene notifikacije na ugašenom displeju, a možete da ostavite i poruku koju zapišete na brzinu stilusom. Dovoljno je izvaditi stilus i odmah možete da pišete po displeju koji će zapamtiti to što ste zapisali i po potrebi zadržati na AlwaysOn prikazu. Ovo je fantastično korisna opcija i sa njom Samsung definitivno uspeva da nas odvoji od klasičnih papirića i hemijske olovke kao najbržeg načina zapisivanja podsetnika.

Edge aplikacije su tu baš kao i na modelu S7 Edge i tu nismo primetili nikakve promene. Doduše, ovako oštre ivice nam se više dopadaju, a poboljšan je i softver za prepoznavanje dodira pa se tako ređe dešava da telefon pomisli da pokušavate da aktivirate Edge Apps, kada samo pokušavate da dodirnete nešto blizu same ivice ekrana. Teme koje sve bolje izgledaju su ponovo tu i izbor je sve veći, ali na Note 7 ne morate uvek da menjate sve već možete odabrati koji elementi će se promeniti: recimo, možete da zadržite fontove i ikonice, ali da promenite pozadinu i notifikacijski panel. Naravno, uz stilus i veliki displej, otvaranje dve aplikacije na istom displeju napokon ima smisla, jer možete da razmenjujte informacije između njih, prevlačite sadržaje iz jednu u drugu i slično. Note 7 ostaje ultimativna mašina za multitasking.

Kada se uzme u obzir kojim sve opcijama za korisnika raspolaže novi Note, lako je utvrditi zašto nije tako brz i rasterećen kao recimo Galaxy S7 Edge. Samo kada izvučete stilus ceo sistem uđe u neku vrstu stanja pripravnosti čeka vaš potez. Primera radi, GIF Creator ostavlja slobodno mesto u RAM memoriji da ubeleži 15 sekundi video snimka u bilo kojoj rezoluciji, bili da je u prozorčetu 200x200 piksela ili u modu preko celog ekrana. Dovoljno je da se shvati sa kojim se izazovim sreće Snapdragon 820, pa verujemo da bi gigabajt ili čak dva dobro došli ovom fabletu. Fantastični Note7 ima bezbroj softverskih poboljšanja i novih funkcija

EKRAN

Nema mnogo nauke kada Samsung pravi flagship – on mora da ima najbolji displej na tržištu. Note 7 za prikaz koristi displej od 5.7 inča, izrađen od SuperAMOLED matrice, sa poboljšanom preciznošću za stilus i dodir prstom. Rezolucija je naravno QHD (1440x2560), a boje su izražene, jake i intenzivne. Da skratimo, osim S7 uređaja, nijedan ekran na tržištu trenutno ne može da se poredi sa Note 7 po kvalitetu prikaza i lepoti slike koju pruža.

Osim samo prikaza, korejci su na novom Note-u uveli još nekoliko novosti. Pre svega, displej više ne mora stalno raditi u QHD rezoluciji, već u cilju uštede baterije ili ubrzavanja zahtevnijih igara možete oboriti rezoluciju u fullHD. Ovo može biti automatizovano, kada procenat baterije padne ispod određenog nivoa, ili to možete uraditi sami preko prečice u QuickToggles.

Druga super novost je BlueScreen opcija koja služi da presvuče prikaz plavim filterom tako da je prijatniji za gledanje noću ili u zatamnjenim prostorijama. Veoma korisno za sve koji čitaju mailove ili pregledaju društvene mreže pred spavanje. Kao i uvek, Samsung postavlja standarde po pitanju displeja

KAMERA

Potpuno nova aparatura je predstavljena za Galaxy S7 / S7 Edge, a koliko smo mogli da vidimo isti setap radi i na Galaxy Note 7. U pitanju je sočivo od 12MP sa dual-pixel tehnologijom, brzim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike (OIS), koja pomaže u snimanju videa, ali i snimaka u noćnim uslovima. Statične fotografije izgledaju stvarno odlično i ako niste previše zahtevni, Note 7 može komotno da zameni point-and-shoot foto-aparate niže i srednje klase. Kao i uvek, fotografije u noćnim uslovima su slaba tačka, ali i tu je postignut veliki napredak, pa ako u sceni nema pokretnih aktera i objekata, mogu da ispadnu veoma dobre. Iako nudi veliki broj podešavanja parametara kamere, koji mogu da poboljšaju kvalitet dobijenih fotografija, Note 7 najčešće postiže najbolje rezultate sa automatskim biranjem modova i tu veoma retko greši. Bukvalno usmerite, kliknete i gotovo sigurno dobijate odlične rezultate.

Možda pet megapiksela ne zvuči mnogo za prednju kameru, ali su selfi fotografije zapravo odlične. U okviru postprocesuiranja, kada softver kamere obrađuje sliku kako bi je dodatno „utegao“, Note 7 zna i da pretera pa lica mogu da izgledaju kao da ste puder nanosili špatulicom. Pozadina i okolina aktera u kadru izgleda odlično i oštro, maltene kao da je slikana glavnom kamerom – boje su jarke i jasno definisane, ima dovoljno detalja, a tu je i HDR mod kada je potrebna ekstra oštrina i kontrast. Treba napomenuti da je Samsung u startu izbacio i dodatke za kameru koji omogućavaju menjanje sočiva i tako zaokružio verovatno najbolju kameru na mobilnim telefonima danas. Odlična kamera preuzeta je sa modela Galaxy S7

HARDVERSKI DODACI

Iznenadili smo se kada smo videli da standardno pakovanje Note sedmice sadrži i bežični punjač, popularnu „tacnu“. Ako ste se pitali zašto je kutija u kojoj stiže Note 7 tako velika, eto odgovora. Originalni Samsungovi bežični punjači koštaju oko 100 eura, pa je tako ovo stvarno šmekerski potez korejske kompanije. Pored toga, već sada je dostupan i Battery pack, dodatna baterija koja se poput nekakve plastične futrole nakači na uređaj i dodaje još oko 2.500mAh snage. Veoma korisna stvar, naročito ako se zna da je standardna baterija od 3.500mAh jedva može da izdrži ceo dan nešto intenzivnijeg korišćenja, a Note 7 je svakako gedžet koji se upravo tako i koristi.

Za kraj, dopala su nam se i dodatna sočiva na kameru, koja se preko posebne futrole „šrafe“ preko standardne kamere. Trenutno je dostupno širakougaono, wide-lens sočivo, i Telephoto sočivo koje omogućava mehanički zum od 200 posto. Kome ni ovo nije dovoljno, zajedno sa Note 7 stiže i serijska verzija Gear 360 kamere.

SVE U SVEMU

Svake godine, novi Note natera korisnike da se zapitaju da li im je zapravo potreban fablet. Veliki, vrhunski displej, prelepo, vodotporno kućište i kvalitetni materijali, odlična kamera, moćan hardver ... Sve su to stvari koje privlače kupce, ali ono što Note 7 i sve Note modele pre njega izdvaja od konkurencije su odlični stilus i bogatsvo opcija koje u punoj snazi koriste potencijal ovog fableta. Jednostavno, na tržištu trenutno ne postoji uređaj koji možete da iskoristite za toliko različitih stvari, a da opet može da stane u (veći) džep. Samsungov plan je da Note bude uređaj za korisnike koji imaju potrebu i za telefonom i za tabletom, i da na ovaj način dobiju najbolje od oba sveta.

Havarija sa baterijama na Note 7 modelima je Samsung skupo koštala, ne samo u novcu, već i u ugledu koji uživa kod konkurencije i kod korisnika. Ipak, još veća šteta je to što veliki broj korisnika neće ovaj uređaj uzeti u obzir zbog (opravdanog) straha.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...