Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

Stilus i funkcije protiv luskuza

U toku emisije o morskim lavovima koja se ovih dana vrtela na TV-u prikazan je i sukob između starijeg alfa mužjaka i mlađeg izazivača. Borba u početku izgleda komično jer ove grdosije nisu predviđene za funkcionisanje na suvom, ali situacija dobija na ozbiljnosti kada krene krv na sve strane i kada shvatiš da se sudaraju dve tone mišića i sala. Koliko god da su smotani i trapavi, snagu imaju. Ne znam zašto, ali to me je pomalo podsetilo na ovaj uporedni test. Fableti su kao morski lavovi, veliki i jaki, neprilagođeni za korišćenje jednom rukom ili boravak u džepu od farmerki, ali zato impresioniraju specifikacijama i funkcijama tokom rada. Samsung Galaxy Note 4 je poslednja generacija prvog fableta koji sve do sada nije imao ozbiljnog takmaca. Međutim, u igru se napokon uključio i Apple sa svojim modelom iPhone 6 Plus. Prošlu godinu je završio na drugom mestu najprodavanijih fableta, što je vrhunski rezultat za jednog novajliju, čak i ako nosi znak gricnute jabuke. Stavili smo ih jedan naspram drugog da proverimo da li je alfa Beležnica iz Samsunga i dalje apsolutni favorit, ili je samo pitanje trenutka kada će potisnuti mlađa i luksuznija konkurencija.

Samsung

  • Vrhunski displej
  • Stilus
  • Kvalitetna izrada
  • Funkcije i performanse

·

Apple

  • Dizajn
  • Čitač otiska prsta
  • Zvučnici
  • Performanse

DIZAJN

Bez mnogo razmišljanja i truda, Apple je samo uvećao kućište nove iPhone šestice, u njega smestio veći ekran i eto nama iPhone 6 Plus-a. Sa profilom od svega 7.1 milimetar ovo je jedan od najtanjih fableta na tržištu, a zahvaljujući potpuno zaobljenim aluminijumskim ivicama lepo leži u ruci. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da je 6 Plus mogao biti manji, jer sa prednje strane ima previše neiskorišćene plastike iznad i ispod displeja. Takođe, iPhone 6 spada među najlepše i najatraktivnije telefone današnjice, ali ovako predimenzioniran je na ivici dobrog ukusa,  pa je u zlatnoj varijanti čak i pomalo kič. Doduše, uvećanu jabuku na zadnjoj strani ceniće svi ljubitelji poznatih brendova koji imaju poseban fetiš ka što većim i što upadljivijim znacima poznatih firmi na garderobi i aksesoarima.

Nasuprot atraktivnom iPhone-u je Galaxy Note 4, i ovoga puta izrađen u pretežno plastičnom kućištu. Kažemo pretežno, jer je Note među prvim Samsungovim telefonima dobio aluminijumski ram. Potpuno je ravan, pedatno isečen i uklapa se fantastično sa prednjim i plastičnim zadnjim panelom. Sada zaista imaš utisak da u ruci držiš telefon čija se cene kreća oko 700 eura, a ne neki plastični mid-ranger. Zadnji poklopac je izrađen od mekane i savitljive plastike, a na svu sreću Samsung je digao ruke od lažne kože i imitacije šavova, pa sada imamo decentnu tačkastu teksturu. Kao i uvek, poklopac se skida, pa korisnici Note-a mogu sami da zamene bateriju ili ubace microSD karticu – stvari o kojima Apple korisnici samo mogu da sanjaju. Pa i pored toga, čisto sumnjamo da bi olako zamenili svoj veliki iPhone za Note 4. Prestiž, estetika i kvalitet izrade su i dalje na strani Apple-a, ali je barem što se fableta tiče, Samsung veoma blizu. POBEDNIK: Apple iPhone 6 Plus

Dimenzije poređenje

KAKO RADI

Ekran

Možda i nije najvažnija, ali je ekran svakako definišuća karakteristika jednog fableta. Mi smo granicu između mobilnih telefona i fableta postavili na 5.5 inča, a upravo je to dijagonala koja krasi iPhone 6 Plus. Svoj prvi izlet u svet fableta, Apple je obeležio i na još jedan način: ovo je prvi displej na nekom smart telefonu američke kompanije koji dolazi u fullHD rezoluciji. To IPS panelu daje odličnu oštrinu od 401 piksel po inču i ovo je sigurno najimpresivniji displej koji je do sada ugrađen u neki iPhone. Boje su fenomalno zasićene i realne, kontrast je odličan, a vidljivost na suncu među najboljim na tržištu, što ima da zahvali veoma jakom LED pozadinskom osvetljenju. Još jedna osobina Apple telefona je i brzina reakcije na dodir, koja nije zaobišla ni iPhone 6 Plus. Imaš utisak da telefon brže reaguje nego konkurencija, a koliko je to do samog ekrana ili zasluge idu i močnom hardveru, ostavićemo za neki drugi test.

Da li to znači da će Apple fanovi moći ponovo da se hvale kako imaju najbolji displej? Ne, sve dok je tu Samsung i njegovi SuperAMOLED paneli. Tehnologija koja je u početku dobijala kritike na račun nadrealnog prikaza boja, sada je na vrhuncu, izlečena od dečijih bolesti. Pre svega, Samsung je uspeo da u gotovo identično kućište upakuje veći displej i to dijagonale 5.7 inča. Još važnije, rezolucija je ovoga puta 1440 x 2560 što znači da je oštrina prikaza fenomenalnih 515 ppi, daleko više nego iPhone. Pusti neki od 4K video klipova koji se mogu naći na telefonu i biće ti jasno da razlika i te kako postoji. Ukoliko su ti boje previše intenzivne, uvek možeš da ih ublažiš preko podešavanja tako da izgledaju realne kao na IPS panelima. Dakle, ako je ekran na iPhone 6 Plus među najboljima na tržištu, onda je Note 4 gotovo sigurno najbolji. POBEDNIK Samsung Galaxy Note 4 Viša rezolucija i veća dijagonala dovoljni su za pobedu

Hardver

A iza i oko velikog displeja ostaje poprilično mesta za moćne komponente koje će da poteraju silne piksele, igrice i aplikacije. Samsung je izbacio dve verzije Note-a 4, jednu koju pokreće Snapdragon 805 čipset i druga sa sopstvenim Exynos 5433 čipsetom koji broji ukupno osam jezgara. I jedan i drugi čipsete pružaju vrhunse performanse, mada je Exynos u blagoj prednosti. Ipak, brzine i snage ne fali ni jednom ni drugom, pa smo sigurno da retko zastajkivanje ima veze sa softverom, a ne toliko sa hardverom. Ako si i pomislio da Samsung opet ima problem sa lagovanjem, to je daleko, daleko manje uočljivo nego pre par godina i Note 4 je i dalje upadljivo brži od gotovo svih Androida na tržištu.

Međutim, to nije dovoljno da pobedi mistifikovani A8 čipset na Apple uređajima. Kao i na manjem iPhone-u 6, a od skora i na iPad Air 2, 64-bitna kombinacija procesora ne pokazuje znake umora ili nedostatka snage. Sve leti, brzo je i fluidno, i prema nekom subjektivnom osećaju, iPhone 6 Plus jeste brži uređaj od Note-a 4. Razlika koja se jedva vidi i na benchmark testovima, još teže se oseti u svakodnevnom radu, ali ipak postoji. Ostaje pitanje da li je to samo bolja optimizacija softvera, pogotovu jer video igre i aplikacije rade vanserijski brzo i na jednom i na drugom fabletu. To je utoliko čudnije jer novije 3D igre na Note-u 4 rade u još višoj rezoluciji nego na iPhone-u 6 Plus, ali razlike u performansama nema. Šta god da je razlog, 6 Plus je nešto brži, pa tako i ovde odnosi pobedu. POBEDNIK Apple iPhone 6 Plus Da li je uzrok bolja optimizacija ili zaista bolji hardver?

Baterija i memorija

Veliki ekran i moćan hardver mora neko i da napaja. Iako su prohtevi nesumnjivo veliki, i jedan i drugi fablet preguraće barem dan i po bez punjača, s tim što će Samsung izdržati par sati duže. Očekivano s obzirom da je njegova baterija od 3.200mAh nešto veća od one na iPhone-u od 2.915mAh. Osim toga, na Note-u 4 baterija lako može da se zameni, a već sada postoji i naponska jedinica identičnih dimenzija, ali proširenog kapaciteta. Na sve to, Samsungove opcije za uštedu energije su mnogo efikasnije od onih koje je skoro implementirao Apple.

S druge strane, Note 4 bolje stoji i po pitanju memorije. iPhone 6 Plus dolazi u verzijama sa 16,64 i 128GB interne memorije dok Note 4 stiže samo sa 32 ili 64GB. Sa jedne strane, to znači da Samsungov najslabiji model ima duplo više memorije nego entry-level iPhone 6 Plus, a kome to nije dovoljno, uvek može sa microSD karticom da nakrca još 128GB. To kod Apple-a i dalje nije moguće, iako je uveliko 21. vek, a na kućištu ima više nego dovoljno mesta.

Isto tako, Apple tvrdoglavo ostaje kod samo jednog gigabajta RAM-a, iako u kategoriji fableta vladaju neka druga pravila. Pre svega, multitasking je daleko kompleksniji i trebalo bi da bude u prvom planu, pa zato Note 4 stiže sa čak 3GB RAM-a, što bi trebalo da bude dovoljno i u bližoj budućnosti. Ako ćemo iskreno, nismo sigurni ni za šta bi služio dodatni RAM na iPhone-u, ali to je već problem druge prirode. POBEDNIK Samsung Galaxy Note 4 Tri puta više RAM-a, veća baterija i  microSD kartica

SOFTVER

Da budemo precizni, softverske prirode. Čuveni iOS sada stiže u osmoj iteraciji, oslanjajući se na čuvenu jednostavnost korišćenja i lako savladavanje funkcija. Apple ima taj luksuz da na istom mestu razvija hardver i softver, tako da je optimizacija gotovo savršena. Da budemo precizni, savršena u smislu brzine svakodnevnog rada, ali ne i stabilnosti. Oh, da li je to moguće, Apple nije stabilan? Da, kao i na iPhone-u 6, i na Plus varijanti su se pojavili različiti „gremlini“ na koje se korisnici žale. Sve se svodi na periodično resetovanje pojedinih aplikacija, što je trebalo da reši prvi update. Na veliku sramotu američke kompanije, ispostavilo se da je i iOS update pun rupa i zakrpa tako da je povučen. Izbačen je novi i situacija je donekle bolja, ali reputacija Apple-a i te kako poljuljana.

iOS je i dalje brži, ali više nije stabilniji od unapređenog TouchWiz-a Samsung u smislu stabilnosti nije imao šta ni da izgubi. Problemi sa brzinom i stabilnošću njihovog TouchWiz-a odavno nisu tako strašni kao u početku, ali loš glas ih i dalje bije. Neopravdano po našem mišljenju, jer Samsung UI nije ništa lošiji po pitanju stabinosti od novog iOS-a. S druge strane, radilo se i na dizajnu pa je sada korejski interfejs daleko lepši iako će Android puritancima i dalje biti previše. Zahvaljujući vanserijski snažnom hardveru radi veoma brzo i fluidno veći deo vremena, ali ipak ne može da se poredi sa iOS-om. Uklapanje operativnog sistema i hardvera u istoj kuhinji i dalje je kec iz rukava američke kompanije.

Stabilnost ipak nije jedini nedostatak koji ima softver na iPhone-u 6 Plus. Problem je u tome što gotovo da nema razlike u odnosu na interfejs na običnom iPhone-u. Nasuprot tome, Samsung jedini zapravo ima interfejs prilagođen fabletu koji detaljno i efektno razvija još od prvog Note-a. Čuveni dual Window mod u kome se otvaraju dve aplikacije jedna pored druge sada je još bolje rešen, prenos podataka između aplikacija je olakšan upotrebom stilusa i naprednim funkcijama. Možda TouchWiz nudi i previše opcija i funkcija, ali za to fableti upravo i služe – da bi napredni korisnici mogli brže i jednostavnije da završe pojedine zadatke u odnosu na korisnike telefona. Veliki ekran i snažan hardver upravo tome i služe, da dodaju novu vrednost Note-u 4, dok iPhone 6 Plus zbog nedostatka softverskih rešenja ostaje samo iPhone 6 sa veliki displejom. POBEDNIK Samsung Galaxy Note 4 Napredan interfejs od Note-a 4
pravi upravo ono što fablet treba da bude – brz, precizan i moćan alat

Konekcije

Kao uređaj koji se nalazi između telefona i tableta, ili čak telefona i laptopa, sigurno je da fablet mora da bude sposoban za povezivanje sa svim i svačim. Samsung Galaxy Note 4 to upravo i jeste, jer nismo uspeli da se setimo nijednog standardna bežičnog ili žičnog povezivanja koji ne podržava. Sve je tu - WiFi a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, WiFi Hotspot, NFC, Bluetooth. Na sve to, podržan je USB-on-the-go, MHL izlaz koji preko adaptera i USB porta povezuje fablet sa televizorom i naravno klasičan microUSB 2.0 port. Šta god da je, ukoliko ima WiFi antenu ili USB port, 90% može da se poveže sa Note-om 4.

Onih 10% bi moglo da otpada na Apple uređaje. Da budemo jasni, ako imaš Apple računar, MacBook, iPad i slično, nema nikakvih problema sa povezivanjem na iPhone 6 Plus. Ipak, ako nisi opsednut znakom jabukice i imaš uređaje drugih proizvođača, u problemu si. Dobro, nisi baš u problemu, ali nećeš moći tako lako sve da ih povežeš kao što bi to uradio sa nekim Androidom, a pogotovu ne sa Note 4. U najvećem broj slučajeva treba ti posrednička aplikacija u vidu iTunes servisa, a tada postoje ograničenja po pitanju fajlova koje možeš da preneseš. Najbolji primer su različite vrste video klipova koje pre nego stignu do iPhone-a moraš da konvertuješ u .MOV fajl, pa tek onda u iTunes, pa na kraju na fablet. Komplikovano. POBEDNIK Samsung Galaxy Note 4 Samsung fablet nudi više opcija za
povezivanje koje su jednostavne za korišćenje

Kamera

U galimatijasu funkcija, snage i velikih ekrana zaboravili smo na malene kružiće na poleđini fableta. Po ceni od 800 i više eura, logično je očekivati da telefon ima dobru kameru, i tu ni Note 4 ni iPhone 6 Plus ne razočaravaju. Samsung polako unapređuje svoju kameru koja je sada dostigla 16MP, ima optičku stabilizaciju slike i može da snima 4K video klipove. Slike su fenomenalne u svakom pogledu, od oštrine, reprodukcije boja pa do zabeleženih detalja. Za sada, ovo je najbolja kamera sa kojom smo se susreli na Samsung telefonima.

Ipak, nije dovoljno dobra da pobedi kameru od 8MP sa iPhone-a 6 Plus, koja je kao i sve ostalo, preuzeta sa manjeg modela. Veći senzor omogućava kameri na 6 Plus da zabeleži veće piksele i više podataka. Slike pri optimalnom svetlu su marginalno bolje od onih na Note 4, iako je subjektivni utisak da su boje na iPhone-u realnije zabeležene. U principu, oba modula su izjednačena sve dok ne počne da mrak, kada Apple apsolutno dominira. Vešto sklopljena aparatura, uz odličan softver za post procesuiranje daju rezultate u noćnim uslovima koji su jasno bolji od kompletne konkurencije. Jedino ostaje nejasno zašto Apple nije omogućio snimanje 4K video klipova? POBEDNIK Apple iPhone 6 Plus Najbolji kvalitet fotografija u noćnim uslovima

Stilus i čitač otiska prsta

Obezbeđivanje telefona preko otiska prsta uveo je Apple na iPhone-u 5S, a unapređena verzija skenera otiska sada radi i na modelima 6 i 6 Plus. Iako funkcionalnost nije bitno promenjena, čitač je nešto bolji jer može da uporedi i parcijalne otiske i brži je. To znači da možeš ovlaš da zadržiš jagodicu prsta na dugmetu ispod ekrana i on će pravilno očitati otisak. Možda još uvek ne radi savršeno, ali je veoma blizu toga.

Za razliku od iPhone-a, Samsungov čitač na Note-u 4 i dalje radi po starom, pa da bi pravilno pročitao otisak moraš da klizneš čitavom dužinom jagodice preko Home dugmeta. Osim manje komfornog korišćenja, Samsungov čitač nije naročito ni precizan.

Pa opet, Note 4 korisniku ima da ponudi nešto što nema iPhone 6 Plus, a kako stvari stoje nijedan drugi popularniji fablet na tržištu. To je stilus, digitalna olovčica koja se krije na dnu kućišta i koju možeš da koristiš za pisanje po ekranu, ali i i mnogo više od toga. Korejci unapređuju stilus još od druge iteracije Note-a, tako da je sada postao zaista impresivan komad hardvera. Pre svega, Note 4 zna kada je olovčica iznad ekrana i pritiskom na dugme na telu stilusa aktiviraš AirCommand meni sa kojim možeš da manipulišeš sadržajima na ekranu. Sa stilusom možeš da isecaš linkove, rečenice, video klipove, FB statuse, šta god ti padne napamet, da ih čuvaš za kasniju upotrebu ubacuješ u kalendar ili druge aplikacije koje su istovremeno otvoreno. Stilus je nezamenljiv i za precizno selektovanje tekstova, a pomoću njega možeš i da pišeš i crtaš. Osetljiv je na pritisak, pa uz sasvim solidne Samsungove aplikacije za crtanje možeš da napraviš ozbiljne sličice ako imaš barem malo kreativnosti i umetničkog dara. Samsungova digitalna olovčica donosi Note 4 fabletu ogromnu prednost u odnosu na slične uređaje, i donosi daleko veću korisnost jednom uređaju nego što to čini čitač otiska prsta, koliko god da je dobar. POBEDNIK Samsung Galaxy Note 4 Digitalni stilus je fantastičan

SVE U SVEMU

Ako si fan Apple proizvoda i svaki elektronski uređaj na i oko tebe nosi znak jabuke, verovatno ti već drhte ruke dok pokušavaš da napišeš komentar bez upotrebe psovki na ovaj naš test. U tom slučaju, ti si znao koji ćeš fablet kupiti još i pre nego što je izašao iPhone 6 Plus, tako da ovaj tekst osim što te nervira za tebe ni nema nikakvu drugu svrhu.

S druge strane, ako nisi baš zapeo za aluminijumskim kućištem i fensi dizajnom, onda svakako treba da razmisliš da li ćeš 800 i kusur eura da daš za uveličani iPhone 6? Koliko god da je prvi Apple fablet impresivan sam za sebe, on nijednom funkcijom ili specifikacijom osim velikog ekrana sebe ne distancira od običnih telefona. Za razliku od njega, Samsung Galaxy Note 4 je i dalje suvereni vladar fablet segmenta. Odličan ekran, solidan dizajn, softverske funkcije jedinstvene za fablet kao i odlični stilus, čine ga najboljim mogućim izborom za sve one korisnike kojima je potreban mobilni uređaj koji je nešto više od smart telefona.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...