Samsung Galaxy Mini 2

Galaxy u mini izdanju, drugi deo

Samsung Galaxy Mini 2 je urađen kao poboljšana verzija prethodnog modela Galaxy Mini, u odnosu na koga je promenjen ne samo izgled, već i još mnogo toga.

Tako sada imamo jači hardver, bolji OS, memoriju, ali i veću dijagonalu ekrana... Da li su značajna sva ova unapređenja ili je u pitanju samo ušminkavanje?

 • Dizajn
 • Male dimenzije
 • Dobar hardver
 • Podrška za memorijske kartice
 • Brz i fluidan OS
 • Dobar kvalitet zvuka
 • Cena
 • Taster za pokretanje kamere
 • Zastarela TFT matrica
 • Nema prednje kamere i LED blica
 • Loša video reprodukcija
 • Prosečna baterija

Kako izgleda

Dizajn

Kućište je doživelo transformaciju. Zadržan je oblik prethodnog modela, dok su se mnogi detalji redizajnirali. Prvo što smo primetili, jeste da kod ovog telefona nemamo više tri hardverska tastera, kao što je to bio slučaj kod Galaxy Mini modela, već imamo jedan hardverski (Home) i dva softverska. I Home taster je doživeo remake, pa je sad kockastiji, za razliku od Mini modela gde je bio oblika romba. Poklopac na zadnjoj strani uređaja je sad gladak i ukloniv, a i deluje otmenije u odnosu na onaj koji smo imali prilike da vidimo kod Mini-ja (prost i hrapav).

U prodajnom paketu dobijaš i rezervni pokopac u drugoj boji, kako bi imao da zameniš kad ti se ovaj ošteti, ili kad god ti poželiš. Imitacija aluminijuma na bokovima je i ovde prisutna, ali nema izrezbarenih detalja po njemu kao kod Mini modela. Donji deo je ispupčen sa zadnje strane kako bi telefon stabilno stajao u ruci.

Ni traga ni glasa
od Camera tastera
.
Kućište

Mali format
i velika 
praktičnost.
Dimenzije

Dimenzije Samsung Galaxy Mini 2 modela su 109.4 x 58.6 x 11.6 mm, a njegova težina je 105 grama. U odnosu na Galaxy Mini njegove dimenzije su se smanjile za milimetar do dva, ali je zato težina ostala ista. Lagano ćeš moći da upravljaš njime i jednom rukom, za razliku od popularnih androida sa ekranima preko 4 inča, za koje će ti trebati, i veća šaka ili dve, kao i veći džep. Dimenzije su realno najveća prednost ovog modela, baš kao što mu i ime kaže.

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Nama se više sviđa izgled ovog modela u odnosu na prvi mini jer deluje elegantnije i kvalitetnije.Bolje izgleda od prethodnika

Kako radi

Performanse

Hardver je sad snažniji. Qualcomm MSM7227 procesor radnogJači hardver
za ugodan rad
takta 800MHz pokreće ovaj telefon. Procesor je isti kao i kod Galaxy Mini modela, s tim da je radni takt nešto veći (Mini- 600MHz), a i  brzina je bolja. Prilikom otvaranja aplikacija nije bilo zastoja, ali zato ako želiš da igraš neku zahtevniju igricu na njemu, to i neće biti baš zabavno, jer će malo više bagovati. Hardver još čine i 512 MB RAM memorije i Adreno 200 grafički procesor.

Memorija

Veća, ali opet
nedovoljna
količina
memorije
512 MB radne memorije je svakako bolje nego 384 MB koje imamo kod Galaxy Mini modela. Takođe, i interna memorija je narasla, pa sad imamo na raspolaganju 4 GB. Naravno, od tih 4 GB iskoristivo je samo 2 GB. Podržane su i memorijske kartice do 32 GB, kojima možeš dopuniti svoj skladišteni prostor... Naravno, o svom trošku. Sveukupno gledano, ovo je za  neke dovoljno memorije za telefon ove kategorije ali nama nije. Ipak je ovo telefon Galaxy familije i zasluzio je vise.


Baterija

Baterija je kapaciteta 1300 mAh. Ukoliko slabo koristiš Internet ona će ti izdržati do jedan i po dan, ali u suprotonom budi spreman da ga puniš svako veče. Vreme punjenja je oko jedan sat. Ovo je pomalo razočaravajuće, obzirom da telefon nije ni tanak, a nema ni veliki ekran.Manji kapacitet
baterije - 1 dan
Ekran

Osrednji ekranEkran je solidnog kvaliteta. U pitanju je zastarela LCD-TFT matrica koju možemo  videti i kod modela Galaxy Mini. Ali, iako je matrica ista, dijagonala i rezolucija nisu. Za razliku od 240 x 320 piksela koje smo imali kod Galaxy Mini modela, ovde imamo 320 x 480 sa gustinom od 176ppi, a i dijagonala je sa 3.14 inča, porasla na 3.27. Ova razlika u rezoluciji i dijagonali donela je bolji i kvalitetniji prikaz na svakom polju. Sadržaj je čitljiv, uglovi vidljivosti ok, kao i prikaz boja.


Kamera

Kamera ima dosta nedostataka. Pre svega, glavna kamera namNema LED blica
ni prednje kamere
dolazi sa 3 MP i bez autofokusa. Sa njom možeš snimati video u maksimalnoj rezoluciji od 640 x 480, ali samo preko dana, pošto ni LED blica nema. Takođe, i na video pozive nemoj da računaš, jer je i prednja kamera izostala kod ovog modela. Ako kvalitet kamere poredimo sa Galaxy Mini modelom, možemo samo da zaključimo da je osim rezolucije koja je nešto veća, sve ostalo isto.

Interfejs kamere je vrlo jednostavan. Sa leve strane se nalaze opcije izbora režima fotografisanja (panorama, detekcija osmeha i single shot), izbor scena, kontrola osvetljenosti i meni koji vodi ka podešavanjima balansa beline, rezolucije, kvaliteta, ali i izboru efekata i tajmera za samoslikanje. Sa desne strane nalazi se taster za okidanje. Odmah iznad njega smešten je taster za prelazak sa sikanja na snimanje, dok je ispod njega Galerija.Kod video snimanja situacija sa opcijama je još siromašnija. Pa tako na glavnom ekranu imaš samo da izabereš režim snimanja i podesiš osvetljenje, dok se u meniju nalaze opcije poput podešavanja kvaliteta videa, uravnoteženje beline, podešavanje rezolucije i efekti.

Slika veoma brzo, što nas je prijatno iznenadilo.

Loš kvalitet
fotografija
Obzirom da nemamo blic, slike u loše osvetljenim prostorijama i mraku je nemoguće komentarisati. Međutim, i one uslikane preko dana nisu ništa posebno. Na njima primećujemo dosta šuma, boje su malo bledunjave, a i kontrast nije najbolji. A i onaj nedostatak autofokusa ćeš najviše osetiti kada budeš slikao neki predmet izbliza.

Video snimanje, takođe, nije ništa posebno. Ni ovde nećemo komentaristati kvalitet video snimaka noću, jer nismo imali šta da vidimo. Prikaz detalja je u rangu piksela sa kojim ova kamera dolazi - znači mali. Snimci se automatski save-uju u Galeriji.

Sve u svemu, kamerom nismo zadovoljni. Iskreno, nismo mi sad očekivali neko ludilo na telefonu koji je jeftin, ali LED blic jesmo. Kvalitetom video snimaka i fotografija nismo oduševljeni. Njihov kvalitet nije ništa posebno, tako da, ako ti je važno da imaš dobru kameru na telefonu, tražI alternativu.

Operativni sistem

Samsung Galaxy Mini 2 dolazi i sa boljom verzijom operativnog sistema u odnosu na prethodnika.  Android Gingerbread 2.3.6 je operativni sistem koji pokreće ovaj phone, a tu je i Samsungova TouchWiz nadogradnja korisničkog interfejsa. Za sada ne znamo da li će postojati nadogradnja na ICS, ali, iskreno, sumnjamo.

Interfejs je pregledan i jednostavan, ali i malo dosadan, jer ne donosi nikakva poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Sve je manje-više isto... Počećemo od Lockscreen-a koji ne sadrži nikave prečice ka aplikacijma, već samo osnovne podatke o vremenu, datumu, kapacitetu baterije i mreži. Otključava se kružnim pokretom prsta preko sredine ekrana.

 

Glavni ekran pokazuje veliki widget vremenske prognoze, koji možeš ukloniti ako te nervira. U samom dnu ekrana, popularnom Dock-u, nalaze se prečice ka pozivima, kontaktima, porukama i aplikacijama. Dužim zadržavanjem prsta na ekranu aktivira se meni za dodavanje sadržaja.

Notification bar pokazuje se povlačenjem ekrana od vrha na dole. Tu ti stižu sva obaveštenja o pristiglim porukama, sms-ovima, mail-ovima itd, ali i informacije o drugim radnjama na telefonu ( kada se povežeš putem USB-a, obaveštenja o novim aužuriranjima aplikacija, kontrole muzičkog playera kad je aktivan itd.). U gornjem delu notification bara nalaze se prečice ka Bluetooth-u, Wi-Fi-ju, GPS-u, Uključenju/isključenju tona, Auto rotaciji itd.Jednostavan interfejs 

Kontakti su poređani po abecednom redu. Možeš ih pretraživati prema početnom slovu, a postoji i mogućnost napredne pretrage ukucavanjem početnog slova ili broja telefona. Nove kontakte kreiraš klikom na „+“ virtuelni taster, a prilikom kreiranja, svakom kontaktu možeš da dodaš, pored broja telefona, i podatke o mail-u, adresi i sl.

Dobar i
brz OS
Operativni sistem u kombinaciji sa procesorom daje sasvim dobru brzinu ovom uređaju. Tokom testiranja aplikacije su radile dobro, na njihovo otvaranje nismo morali da čekamo neki duži period, a i prelasci sa ekrana na ekran su tekli brzo.


Osnovne funkcije

Aplikacija za telefoniranje je identična kao i na drugim Samsung uređajima sa ovim OS. Sadrži uobičajene prečice ka brojčanoj tastaturi, istoriji poziva, kontaktima i favoritima. Na samoj brojčanoj tastaturi unošenjem početnih brojeva pokazaće ti se kontakti iz imenika koji počinju upravo na taj broj. Tu je i prečica ka kreiranju SMS-a, kao i mogućnost podešavanja brzog biranja.

Samsungova i Swype tastatura su namenjene za kuckanje poruka. Osetljivost tastera je odlična, a moći ćeš da je koristiš i jednom rukom obzirom da imamo malu dijagonalu ekrana. Postoji i mogućnost glasovnog unošenja teksta. 

SMS poruke su prikazane kao konverzacije (čuveni oblačići) i razvrstane su prema svakom kontaktu .

U radu sa društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i sl. nismo primetili nikakve nedostatke.


Konekcija

Samsung Galaxy Mini 2 podržava 2G i 3G mreže. Osim ove podrške, tu su i razni načini povezivanja kako bi razne fajlove što brže prosledio. Pa tako, imamo Bluetooth 3.0 koji radi odlično. Wi-Fi je, takođe, radio besprekorno. Aktiviranjem Wi-Fi-a pokazaće ti se prozorčić sa trenutno pronađenim mrežama na koje se možeš zakačiti (sa šifrom ili bez nje).

USB kabl je standardni deo prodajnog paketa. Služi kako zapovezivanje sa računarom, tako i za punjenje. Uređaj može biti i pristupna tačka - Wi-Fi HotSpot.

Browser

Surfovanje nije
za pohvalu
Surfovanje i nije neki ugođaj na ovom telefonu. Mali ekran u mnogome doprinosi tom utisku, ali i loš prikaz stranica. Mnogo nas je nerviralo što svaku strancu moramo toliko da zumiramo da bukvalno čitamo pasus po pasus te sadržine. Podržani su Flash sadržaji, ali ne i text reflow. Preinstalirani web pretraživač je ok, njegov interfejs je jedonstavan, kao i samo korišćenje. U svakom slučaju, surfovanje nije nešto što bismo preporučili kao vrhunsku stvar na ovom uređaju.

E-mail

Mail podrška je obezbeđena i za ovaj uređaj. Gmail i zajednički inbox dolaze kao preinstalirane aplikacije za mail komunikaciju. Sve naloge koje imaš možeš sinhronizovati sa svojim telefonom, i tako sva obaveštenja vezana za ove servise dobijati direktno na svoj phone.

Aplikacije

Preinstaliranih aplikacija na ovom uređaju ima dovoljno. Sve njih možeš da vidiš i na ostalim Samsungovim uređajima, tako da nekih novijih nema. Pored onih uobičajenih koje poseduju gotovo svi android uređaji (alarm, kalendar, kalkulator itd.), tu su Navigacija, Mape, All Share putem kojeg možeš fotogafije i video zapise, snimljene svojim telefonom bežičnim putem, preneti na računar, a tu su i Messenger, Gtalk, Google+, Ch@t on, Thinkfree Office, Dropbox i mnoge druge.

Tu je i Samsung App opremljen velikim brojem aplikacija za tvoj Samsung uređaj, a i Google Play Store na kojem možeš nabaviti gomilu aplikacija kreiranih za Android uređaje.


Multimedija

Audio

Audio player je klasičan, bez nekih dodatnih vizuelnih efekata. Nudi uobičajene načine razvrstavanja muzike, kao i podršku za 5.1 zvuk. Dodata je i mogućnost podešavanja ekvilajzera. Možeš kreirati i  svoje playliste, a i podeliti svoje omiljene pesme putem mail-a, bluetooth-a, dropbox-a i sms-a.

Reprodukcija pesama je solidna. Zvuk čist, ali ne i preterano jak. Kada smo koristili slušalice, zvuk je bio nešto bolji.

Postoji i FM radio kao posebna apikacija. Interfejs radio prijemnika je prost i lak za korišćenje. Stanice možeš da memorišeš kako ih ne bi stalno pretraživao.

Kada uđeš u  samu aplikaciju pojaviće ti se veliki taster koji, kada ga pritisnteš, automatski startuje radio. Strelice sa njegove leve i desne strane služe za pretraživanje frekvencije  (87-108 MHz), a imaš i mogućnost skeniranja, koja ti prikazuje spisak svih stanica koje je uređaj trenutno registrovao.
Video

Video player postoji kao zasebna aplikacija. Ovaj telefon ne preporučujemo za gledanje video sadržaja, što zbog malog ekrana, što zbog male rezolucije… Nije podržan DivX video format, ali zato jesu mp4 i 3gp.

Biznis podrška

Thinkfree Office je preinstalirana aplikacija za pregled Word, Excel i Power Point dokumenta. Sa ovom aplikacijom dokumena nećeš moći i da uređuješ, ali zato imaš pregršt sličnih (Kingsoft Office,Polaris Office i sl.) na Play Store-u koje možeš instalirati kako bi i tu mogućnost imao.Jednostavna
biznis podrška

Kalendar je jednostavan. Klikom na određeni datum možeš pogledati se aktivnosti za taj dan, ali i dodati nove ako želiš. Tu su i Alarm koji se nalazi u sklopu aplikacije „Sat“, kao i Notes za kreiranje raznih beleški.

Navigacija

Google
mape
su tu
Telefon poseduje GPS navigaciju. Prilikom prvog pokretanja aplikacije uređaj će prvo definisati tvoju trenutnu lokaciju (to traje 1-2 min.). Google mape su ti na raspolaganju za rute. Potrebno je samo da uneseš lokaciju za koju ti treba navigacija, kako bi ti se pokazala ruta kojom treba da ideš, kao i vreme  za koje ćeš stići.  Postoje i mnoge druge aplikacije za navigaciju koje možeš da skineš sa Play Store-a ako ti se ova ne dopada.

Sve u svemu

Samsung Galaxy Mini 2 je sasvim solidan smartphone za prosečnog korisnika. Kad kažemo prosečnog korisnika, mislimo na one kojima telefon služi pretežno za telefoniranje i poruke, kojima nije važno kakva im je kamera, multimedija, veličina ekrana i sl. Telefon sasvim dobro izgleda, poseduje sasvim dobar hardver za ovu klasu, kao i brz i fluidan operativni sistem. Kamera ima mnogo nedostataka, kao i video reprodukcija, zato ga nikako ne preporučujemo onima koji žele dobar camera phone. Ekran je mali, a TFT matrica malo zastarela.

U odnosu na Galaxy Mini, dosta toga je unapređeno, ali je i dalje ovo telefon neke niže srednje klase.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy Mini
Samsung Galaxy Ace+
HTC Wildfire
Sony Ericsson Xperia mini
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...