Samsung Galaxy Grand DUOS

Grandiozni Dual SIM

Grandiozni Samsung Galaxy Grand I9082 nova je gromada Galaxy serije. Ovaj telefon dolazi nam sa ekranom dijagonale 5.0 inča i Dual SIM podrškom, a generalno, po izgledu veoma podseća na Note 2. Međutim, samo podseća...

Pošto osim velike dijagonale ekrana, koja je nešto manja od Note 2 modela, ne poseduje neke impresivne tehničke mogućnosti koje možeš videti na Note 2. Ali daleko od toga da nema sta da ponudi.

 • Izrada i tankoća
 • Solidan procesor frekvencije 1.2 GHz
 • Podrška za memorijske kartice
 • Dobar kapacitet baterije
 • Android 4.1 Jelly Bean
 • Odlična multimedija
 • Dual SIM podrška
 • Velike dimenzije
 • TFT ekran
 • Ne poseduje taster za kameru
 • Kod video snimanja nije podržana 1080p rezolucija

Kako izgleda

Dizajn

Galaxy Grand veoma podseća na Note 2 model. Samo mu fali još olovčica i to bi bilo to... Šalu na stranu, ovaj telefon izgleda odlično. Njegove malo poveće dimenzije mogu biti problem pri rukovanju, ali i to je stvar navike.

Ono što je drugačije nego kod Note 2 modela, jeste zadnja strana. Dakle, kod ovog telefona nemamo u potpunosti glatku stranu, kao što je to slučaj sa Note 2, već kao da imamo neke sitne izrezbarene momente. Takođe, i mikrofon sa zadnje strane je promenio mesto, pa se sad nalazi odmah do sočiva kamere, a ne u donjem delu kao na Note2.

Prednja strana im je gotovo identična. Jedina razlika je u oznaci „duos“ koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Nema kamera tastera.Kućište

Veliki
debeli.
Dimenzije

Sa ekranom od 5.0 inča, ni dimenzije ne mogu biti male. Pa tako, Galaxy Grand dolazi sa dimenzijama: 143.5 x 76.9 x 9.6mm, i težinom od 162 grama. Ako ga poredimo sa džinovskim Note 2 modelom, videćemo da je ovaj uređaj nešto deblji, ali i lakši. Zbog ovih malo većih dimenzija, biće malo teže rukovati sa njim, pogotovo jednom rukom, pa zato savetujemo da ga dobro isprobas pre kupovine.

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Po izgledu
zamalo pa
Note 2
Ako si ljubitelj većih formata, onda nema šanse da ti se ne dopadne. Izgleda sasvim dobro, pokupio je dosta toga od Note 2 modela kada je izgled u pitanju, ali opet i dobio neke detalje koje ga čine drugačijim. Biće potrebna malo veća šaka kako bi lepo legao u ruku, a bogami ni u svaki džep neće stati tako lako.

Kako izgleda

Performanse

Dual core Cortex A9 procesor frekvencije 1.2 GHz i nije najimpresivniji na tržištu, ali zato sasvim dobro pokreće Jelly Bean na ovom uređaju. A i 1 GB sistemske memorije i Video Core HW grafički koprocesor pružaju sasvim dobre performanse i brzinu.

Sasvim solidan
hardver i brzina
Na Benchmark testovima se, međutim, nije pokazao najsjajnije. Na BenchmarkPi  testu nešto je lošiji od S II plus modela, dok je na AnTuTu testu dosta lošiji od One X i S3 modela. Nego, da se ne bavimo grafikonima, već da ti prenesemo kakve su naše impresije. Ukratko, nama se svidja kako radi ovaj uređaj.

Stranice su se otvarale brzo, a ni pri radu sa aplikacijama nismo primetili neke veće zastoje. Bilo je malo štuckanja u radu sa onim zahtevnijim, ali to se i očekivalo, jer kao što rekosmo, ovaj hardver ne kida, ali nije ni za bacanje.

Memorija

8 GB interne memorije
i podržane memorijske
kartice do 64GB
Memorija je solidna. Pored 1 GB radne memorije, tu je još i 8 GB interne. Ovih 8 GB i nije baš grande, ali su zato proizvođači bar omogućili dopunu, pa tako kupovinom memorijskih kartica do 64 GB sebi možeš tu dopunu i da priuštiš.Baterija

Dobra
izdržljivost
baterije
Baterija od 2100 mAh je odlična. Uz neku minimalnu upotrebu izdržaće do 2 dana. Kada smo ga malo više izrabljivali pričom, surfovanjem, raznim aplikacijama i izdržljivost se smanjila, pa smo već uveče morali da ga prikačimo na punjač.


Ekran

Od ekrana jedino ovih 5.0 inča deluje impresivno. Reč je o običnom TFT ekranu koji dolazi sa malom rezolucijom od 480 x 800 i gustinom od svega 187ppi.

Verujemo da je ova rezolucija ovako niska zbog toga što pripada cenovno pristupačnijim uređajima, ali smo ipak očekivali da uz ovako veliki ekran dobijemo i nešto bolju - makar 720p. Na odziv i preciznost nemamo zamerke, ali je zato prikaz sadržaja lošiji.

Ovaj ekran nećemo porediti sa Note 2 modelom, prosto jer je neuporediv - što zbog rezolucije, što zbog tehnologije. Tako da, ako ti nije važno da imaš baš ekstremno dobar prikaz, a pak, voliš velike ekrane, onda ti ga preporučujemo.
Kamera

8 MP kameraKamerom smo zadovoljni. Kvalitet koji pruža je u rangu ove kategorije, tako da možemo reći da je ispunila naša očekivanja. Inače, ovaj telefon dolazi sa dve kamere - glavnom od 8 MP i prednjom od 2 MP. Loše je jedino što video snimke nećeš moći da snimaš u 1080p rezoluciji, jer nije podržana.

Interfejs kamere je isti kao kod S III modela, jednostavan i pregledan. S tim daNema HDR nedostaje HDR mogućnost. Poseduje isti raspored opcija. Sa leve strane imaš pet prečica ka određenim opcijama kao što su prebacivanje sa prednje na zadnju kameru, podešavanje blica (on, off, auto), podešavanje načina snimanja (panorama ,single shot, detekcija lica i osmeha, slabo osvetljenje itd.) izbor efekata i meni sa dodatnim podešavanjima (rafalni snimak (on/off), rezolucija, balans bele boje, ISO osetljivost, kvalitet snimaka, GPS oznaka, kontrast, tajmer, panorama).Sa desne strane imamo virtuelni taster za okidanje, ispod njega pregled poslednje uslikane fotografije, i iznad njega taster za prebacivanje sa fotografisanja na snimanje. Super je i to što je podržano istovremeno slikanje i snimanje, s tim da video snimke možeš snimati samo u 720p rezoluciji.

Fotografije i video zapise možeš slati putem mail-a, Bluetooth-a, Wi-Fi-a, ali i podeliti ih putem društvenih mreža i drugih online servisa.

Sama brzina rada kamere je dobra. Blic se odmah pokreće ukoliko je uključen, a fokus radi odlično.

Dobar
kvalitet
fotografija
Kvalitet snimaka je sasvim dobar. Ako ga poredimo sa SII plus modelom koji je, takođe,  pripadnik srednje kategorije uređaja, videćemo da su im slike gotovo identične. Poseduju dobar prikaz detalja, kontrast je ok, a i boje nisu bledunjave, već naprotiv deluju veoma prirodno. Opet, ako ovu kameru uporedimo sa S III modelom, tu je kvalitet ipak na strani S III, jer nema pojave senki i boje su nekako življe.

Kod video snimaka jedini nedostatak je veća rezolucija. Međutim, i sa ovom manjom dobićeš dosta kvalitetne snimke, koji su bolji nego kod S II plus modela. Video zapisi su dosta čisti i pregledni, iako je primećena blaga doza šuma. Na zvuk nemamo nikakve zamerke, jer je odličan.

Kao što rekosmo na početku ovog dela, kamerom smo zadovoljni. Pružiće ti sasvim dobre fotke i video snimke, a i odlične opcije kojima možeš da unapređuješ njihov kvalitet.

Operativni sistem

Android Jelly
Bean 4.1.2
Samsung Galaxy Grand dolazi sa poslednjom verzijom Androida. Reč je o Jelly Bean 4.1.2 Android operativnom sistemu koji je personalizovan Samsungovim TouchWiz 4 Nature UX korisničkim interfejsom. Ovu istu kombinaciju imali smo prilike da vidimo i kod S III mini modela, pa tako, možemo reći da je interfejs opremljen identičnim funkcijama.

Kod lockscreen-a isto nema promena u odnosu na SIII mini model. Otključava se prevlačenjem prsta preko ekrana, a možeš podesiti i zvuk ako želiš (zvuk kapljanja vode). Za razliku od S III modela, u donjem delu lockscreen-a nemamo 5 prečica, već tri, i njih možeš menjati prema potrebi.

Nature 4.0 UX personalizacija
korisničkog interfejsa
Glavni ekran dolazi sa uobičajenim widget-om koji pokazuje vremensku prognozu, vreme i datum. Odmah ispod njega se nalazi Google search odeljak, kao i prečice ka pojedinim aplikacijama. U Dock-u su uobičajenih 5 prečica ka aplikacijama kao što su Phone, Contacts, Messaging, Internet i Apps. Ovih početnih ekrana, je inače sedam, i možeš ih menjati kako ti je volja.

Notification bar nudi nešto detaljnija obaveštenja u odnosu na ona koje imamo kod S III i Note 2 modela. Broj Toggle dugmića ka određenim akcijama je isti kao i kod ovih modela, pa tako, direktno iz ovog odeljka možemo uključiti/isključiti Bluetooth, zvuk, Wi-Fi, Automatsku rotaciju ekrana, GPS, All Share Cast, Sinhronizaciju, Mobile Data, Power saving i Blocking mode. Takođe, i osvetljenje ekrana možeš da podesiš na automatsko ili pak ručno.

 

App drawer ima tri moda prema kojima se uređuju aplikacije - Customizable grid, Alphabetical grid i Alphabetical list. Osim spiska svih aplikacija, u ovom odeljku možeš pregledati i widgete i nedavno skinute aplikacije.

Imenik dolazi sa velikim brojem opcija. U gornjem delu nalaze seIma skoro isti
interfejs
kao Galaxy S III
prečice ka brojčanoj tastaturi, grupama, favoritima i samoj listi kontakata. Ubačene su i opcije brzog pozivanja, prevlačenjem prsta preko kontakta u desno, kao i brz pristup SMS delu prevlačenjem prsta u levo. Svakom kontaktu možeš dodati melodiju, a možeš ga i ubaciti u određenu grupu. Klikom na olovčicu u gornjem desnom uglu ulaziš u editovanje kontakta. Kontakte možeš da share-uješ kao vizit kartu, dodati ih na reject listu, obrisati, ali i pogledati istoriju komunikacije sa tim brojem. 

Jelly Bean na ovom telefonu fenomenalno radi.  Veoma je pregledan i lak za korišćenje, nudi dosta opcija, a i odličnu brzinu. Aplikacije se pokreću veoma brzo, a i  rad sa njima je ok.

Osnovne funkcije

I naravno, ono po čemu je ovaj telefon specifičan jeste upravoDve kartice u
grande telefonu
Dual SIM podrška. Čim ubaciš karticu i pokreneš telefon na ekranu će se pojaviti interfejs u kojem možeš da promeniš naziv ili ikonu te SIM kartice kako bi uvek znao sa koje kartice zoveš. Super je i to što dok pričaš na jednoj kartici, možeš da dobijaš pozive i sa druge, jer one rade istovremeno. To se sve odvija tako što se pozivi sa ove druge kartice preusmeravaju na onu koja je trenutno aktivna.

Za svaku karticu možeš podesititi da bude uvek aktivna ili isključena, a moraš i da podesiš i koja će biti zadužena za Mobile data, jer obe ne mogu. SIM manager je zadužen za sve što je vezano za Dual SIM. Tu se nalaze apsolutno sve informacije vezane za obavljene pozive i podatke vezane za obe kartice. 

 

Obe kartice su
istovremeno
dostupne
Dialer je nešto drugačiji nego kod ostalih modela. Podržano je brzo biranje. U gornjem delu nalaze se prečice ka brojčanoj tastaturi, istoriji poziva, favoritima i kontaktima. U samom dnu brojčane tastature nalaze se dve zelene slušalice koje pokazuju SIM kartice sa kojih možeš da uputiš poziv. Tokom poziva, kartica sa koje se poziva pojavljuje se u vrhu ekrana. Reprodukcija zvuka tokom poziva je odlična, čak možemo reći da je veoma glasna, a ni problem sa signalom nije bio evidentan.

Odeljak sa porukama nije doživeo nikakve promene. Poruke su organizovane u konverzacije , a dodavanje nekog multimedijalnog sadržaja automatski je prebacuje u MMS formu. Možeš čak i da podesiš da se poruka pošalje kasnije, u neko određeno vreme, tako što ćeš da klikneš na opciju „scheduled“ koju pozivaš klikom na taster menu tokom kreiranja nove poruke.

Virtuelna tastatura je laka za korišćenje, iako imamo nešto veću dijagonala ekrana. Podržano je glasovno unošenje testa, koje ne radi baš sjajno.

Društvene mreže rade besprekorno. One ne dolaze kao preinstalirane aplikacije, već ćeš morati da ih skineš sa Google Play Store-a.

Konekcija

Samsung Galaxy Grand dolazi sa uobičajenim načinima povezivanja. Pa tako, ovaj model pre svega podržava 2G i 3G mreže za obe kartice (850/1900/2100 za SIM 1 i 900/1900/2100 za SIM 2). Brzina prenosa podataka je - HSDPA (21.1Mbp/s), HSUPA (5.6Mbs), EDGE (236kbps/s) i GPRS( 115Kbps/s).

Telefon poseduje Bluetooth 4.0 i Wi-Fi 802.11 b/g/n, a brzina prenosa podataka je 24 Mbps.

Bez NFC-aSa „AllShare Cast“  opcijom možeš bežično povezati svoj Galaxy Grand sa televizorom i preneti sadržaj sa telefonana na veći ekran.  Neke naprednije opcije poput NFC-a, Wi-Fi Direct-a nemoj da očekuješ, jer ih nema.

Browser

Obzirom da imamo ekran od 5.0 inča, onda ni ugođaj surfovanja ne bi trebalo da bude loš... A i nije... Brzina otvaranja stranica je ok, a što se tiče browser-a, sa telefonom dolaze dva preinstalirana - Chrome i Samsung.

Oba smo testirali, i oba odlično rade, s tim da Chrome nudi bolju optimizaciju sa desktop verzijom na tvom računaru. Ovaj Samsungov dolazi sa podrškom za sve uobičajene načine zumiranja i text reflow opcijom. Od nekih dodatnih opcija tu su i otvaranje više tabova, share-ovanje stranice, čuvanje stranica koje ćeš čitati kada si u offline režimu, podešavanje osvetljenja i mogućnost štampanja.

Sam pregled stranica je odličan, pogotovo jer imaš veliku površinu ekrana, a možeš i da podešavaš da li želiš desktop ili mobile verziju prikaza.Dva preinstalirana browsera

E-mail

I ovaj uređaj dolazi sa preinstaliranim aplikacijama za e-mail komunikaciju. Tu je Gmail za naloge koje imaš na njemu. Sinhronizacijom ovog mail-a sa svojim telefonom dobijaćeš sve svoje mail-ove direktno na telefon. Tokom testiranja nismo primetili nikakva kašnjenja mail-ova.

Čim otvoriš ovu aplikaciju u samom dnu ekrana imaš četiri prečice ka određenim funkcijama - kreiranje mail-a, pretraga, pregled svih mail-ova prema grupama i refresh. Pored Gmail-a tu je i zajednički inbox za sve naloge koje imaš. Možeš čak da podesiš da ti svi mail-ovi stižu u jedan folder, kako bi mogao brže da ih pregledaš.

Aplikacije

Uobičajen Samsung set preinstaliranih aplikacija možemo videti i ovde. Tu su, pre svega, one prostije, kao što su sat, kalkulator, game hub, video player, muzički player i sl. Pored njih, možeš naći i navigaciju, S Planer, S Sugest, Memo, Maps, Local, S Voice itd. Ima i nekih chat aplikacija kao što su Messenger i Gtalk, mada postoji i Samsungova Chat On aplikacija namenjena za tu svrhu.

Aplikacija Samsung Apps nudi veliki broj programčića namenjenih za Samsung uređaje, a tu je i prečica za Play Store u kojem možeš nabaviti sve one Android aplikacije koje želiš da imaš na svom phone-u.

Multimedija

Audio

Interfejs muzičkog plejera je isti kao kod S3 modela. Pesme se razvrstavaju prema uobičajenim kriterijumima, a postoji i opcija Music Squere koja je slična SenseMe opciji koju možemo videti na Sony Ericsson uređajima. Putem nje možeš da kreiraš playliste prema svom osećaju, jer ona upravo rangira pesme prema tome da li su uzbudljive, lagane, strastvene ili vesele. Pesme možeš da delite putem mail-a, Bluetooth-a, poruka, Wi-Fi-a.

SoundAlive tehnologija omogućava sprovođenje 7.1 zvuka, što osigurava izuzetan kvalitet audio reprodukcije. Prezadovoljni smo zvukom koji smo čuli - čist je i glasan.

Dobar zvuk
plejera + radio
FM radio funkcioniše samo sa slušalicama. Sam interfejs je veoma jednostavan. Nudi  mogućnost pretraživanja radio frekvencija, kao i memorisanje onih omiljenih (12 mesta za memorisanje). Radio možeš slušati i preko zvučnika, a možeš i snimati određene delove radio programa koje želiš sto je dobra opcija.

Video

Odličan
video
plejer
Video plejer je super. Njegov interfejs je veoma jenostavan. Čim otvoriš aplikaciju, pokazaće se video snimci koje imaš na telefonu. Ti snimci mogu da  se prikažu u obliku liste, foldera ili pokretnih sličica.

SoundAlive opcija je i ovde podržana, tako da sa zvukom nećeš imati problema. Od video formata, podržani su gotovo svi, osim MKV.

Video snimke možeš gledati u maksimalnoj rezoluciji od 1080p. Titlovi su podržani i ne moraju da imaju isti naziv kao fajl koji puštaš.

Biznis podrška

Polaris Office je zadužen za pregled i kreiranje dokumenata. Putem ove aplikacije nećeš moći da uređuješ ta dokumenta, ali zato, sa Play Store-a možeš skinuti neku bolju Office aplikaciju, koja će ponuditi i te mogućnosti. Mi smo skinuli Kingsoft Office koji nudi sve neophodne alate za uređivanje dokumenata.

Memo aplikaciju, koju si mogao da viditš i na Note 2 modelu, poseduje i ovaj phone. Ona omogućava beleženje pomoću naprednih mogućnosti, kombinovanjem unosa teksta kucanjem ili pisanjem po ekranu, sa glasovnim, video i foto beleškama na istom “listu” papira.

S planer ili kalendar je uobičajen. Nudi uobičajene preglede po danu, nedelji, mesecu. U njemu možeš kreirati razne podsetnike ili zadatke koje treba da odradiš. Alarm je veoma prost. Nalazi se u okviru aplikacije Sat.

Navigacija

Samsung Galaxy Grand dolazi sa uobičajenim navigacijskim setom. Tu su preinstalirane Google mape koje nude 3D prikaz objekata i glasovno navođenje za mnoge zemlje.

Takođe, one nude i pregled određene oblasti koju si tražio i u offline režimu - što je skroz dobro ako si u romingu ili nemaš Internet paket na svom telefonu. Povezivanje na satelit traje 1-2 min, što je opet solidno...Pregled mapa i
u offline režimu


Video

 

Sve u svemu

Ovaj telefon nema šanse da ne primetiš u nekoj radnji. Ne samo da poseduje ekran od 5 inča, već i elegantan dizajn, koji možemo videti i kod drugih top modela Galaxy serije. Ono što ga izdvaja i što je najveća prednost jeste podrška za dve SIM kartice. Međutim, Grand nudi  i dobru kameru za ovu klasu, odličnu multimediju i poslednju generaciju Androida. Najviše smo razočarani ekranom, koji osim veličine, ne nudi ništa više.

Generalno gledano, ovaj uređaj po svojim dimenzijama i veličini ekrana veoma podseća na Note 2 model, mada, ima i neke sličnosti sa S trojkom. Kombinacija ova dva top telefona nije slučajnost. Moramo reći da nije baš u rangu tih modela, ali manje i košta. Sa druge strane, jedini je izbor sa dve kartice pa ako to tražiš, ne moraš puno da razmišljaš koji da kupiš.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy S2 plus
Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy S III
HTC One X
Sony Xperia S
LG Nexus 4
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...