Nokia Lumia Icon / 929

Alfa mužjak Windows čopora

Prvo su se svi iznenadili kada je Nokia odlučila da pravi telefone sa Windows phone operativnim sistemom. Onda su pojedini tvrdili kako nisu iznenađeni što je prodaja relativno slaba i što WP OS ipak ne može da se trka sa Androidom i iOS-om. A onda su se svi zajedno šokirali kada je Microsoft kupio finsku diku i ponos.  Ipak, kako vreme odmiče to izgleda i nije tako loša stvar. Naprotiv, opet se mnogi iznenanađuju kako Nokija pravi sve bolje i bolje uređaje.

Posle Lumie 1020 i njene mitske kamere od 41MP, finski brend je blago promenio dizajn i sa elegantnom Lumiom 925 uplovio u premium vode. Otprilike tu negde je Microsoft izbacio update za svoj mobilni OS koji je zablistao punim sjajem na moćnoj Lumiji 1520. Sve do sada, to je bio najjači Windows phone uređaj, ali je sa ekranom od celih šest inča ipak u pitanju fablet, a ne telefon. Međutim, ovih dana na scenu stupa Lumia Icon, model sa prelepim ekranom od pet inča i hardverom koji izaziva i najjače Android rivale. Trenutno je dostupan jedino u specijalnoj verziji za Verizon mrežu, a SimFree verzija će verovatno poneti oznaku Lumia 929. Čudnim i misterioznim kanalima preko mora, okeana i FedEx-a, i mi smo se dokopali jednog primerka.

  • Dizajn i materijali
  • FullHD ekran od pet inča
  • Kvalitet fotografija
  • Performanse
  • Masivan i težak
  • Spora kamera
  • Nedostatak aplikacija za WP

kako izgleda

Dizajn

Mnogi će se razočarati što Icon ne dolazi u lepim i nesvakidašnjim pastelnim bojama kao prethodni Lumia modeli, ali moguće da je to samo u ovoj prvoj ediciji koja je rađena po narudžbini Verizon mreže. Trenutno su dostupne crna i bela varijanta, i po našem mišljenju, ne zna se koja bolje izgleda. Ceo telefon uokviren je širokim ramom od pravog aluminijuma, prednja strana i ekran su kompletno presvučeni zaštitnim staklom, a zadnja strana je urađena od mat polikarbonatske plastike na kakvu smo navikli kod prethodnih Lumia telefona. Kod crnog uređaja aluminjumski okvir je crn, a kod belog srebrni. Što se tiče izbora, kvaliteta pa i kombinacije materijala, čista desetka.

S druge strane, oblik se verovatno neće baš svima dopasti. Posmatran sa prednje ili zadnje strane, Icon ima oblik pravougaonika koji je blago zaobljen na ivicama. Iz profila, potpuno je ravan i ivice su gotovo oštre. Zbog toga može da stoji uspravno na bilo kojoj stranici, ali je osećaj u ruci pomalo čudan. Blago ispupčen zadnji poklopac lepo staje u dlan, ali oštre metalne ivice su nešto na šta u poslednje vreme nismo navikli. Međutim, posle nekog vremana, shvatili smo da ta, uslovno rečeno, neudobnost u ruci ima i svojih prednosti. Baš zbog ravnih ivica, šaka se maltene prirodno čvršće stiska oko kućišta, pa su mnogo manje šanse da ti uređaj ispadne. Takođe, zahvaljujući pomalo nesvakidašnjem obliku, mislimo da će Lumia Icon privlačiti pažnju, jer iako je gabaritnija, Nema pastelnih boja, ali su materijali fantastičniostavlja utisak elegantnog i izdržljivog premium uređaja. 

Dimenzije i težina

Ovo sigurno nije jedan od kompaktnijih telefona sa ekranom od pet inča, ali budimo realni, ni ostale Lumie to nisu. Upravo taj robusni fazon je ono što su ljubitelji Nokia uređaja hvalili, pa je tako i Icon sa skoro ceo centimetar debljine i sa skoro 170 grama prava cigla među anoreksičnim Androidima. Za razliku od prethodnih Lumia, a pogotovu od recimo Lumie 920, novi model ima ubedljivo najmanje prostora oko ekrana i po tom pitanju prati aktuelne trendove. Iako ima malo viška sa strane i kilaže, Lumia Icon se manje-više podjednako koristi kao i svi drugi telefoni sa sličnom dijagonalom displeja, a staće i u svaki džep u koji staje Galaxy S4 ili HTC One.

Kućište

Nokia Lumia Icon

Dimenzije poređenje

Nokia Lumia Icon

Opšti utisak

Dopada nam se što je Lumia Icon drugačija i što pomalo odskače od dizajnerskog klišea koji trenutno prate svi aktuelni udarni modeli. Dizajn je minimalistički čist, a pažnja koja je posvećena malobrojnim detaljima po ko zna koji put pokazuje Nokijinu posvećenost zadovoljstvu korisnika. Njima će se robusno kućište i premium osećaj koji ostavljaju upotrebljeni materijali sigurno dopasti, a u budućnosti sigurno možemo da očekujemo i još boja. Osim operativnim sistemom, Windows telefoni se sada i dizajnom jasno razlikuju od konkurencije. I to na najbolji mogući način.

Ovo je prvi, pravi premium
uređaj sa WP OS-om

kako radi

To što je Lumia Icon nasledila hardver od fableta Lumia 1520 nikako ne može da bude loša stvar. Zahvaljujući manjem ekranu, čini se da Icon radi još brže sa Snapdragon 800 čipsetom. U pitanju je quad-core Krait 400 procesor na 2.2.Ghz, a podršku mu daje Adreno 330 GPU i 2GB RAM-a. Dakle, mašina koja može da izađe na megdan bilo kom Android flagshipu. Napomenućemo da je Windows phone u principu manje zahtevan i bolje optimizovan operativni sistem nego Android, pa zato ni za jeftinije uređaje nije moglo da se kaže da su spori i da seckaju u svadnovnom radu. Međutim, Icon sve to diže na jedan drugi nivo. Prelazne animacije između panela, ulasci i izlasci iz aplikacija, promene sadržaja na Window tiles, sve radi brže i fluidnije nego do sada. Nema problema ni sa najzahtevnijim 3D igrama, sve leti, a vreme za učitavanje je kraće čak i na pojedinim Android uređajima sa sličnim specifikacijama. Najbrži WP uređaj koji smo koristili

Sa 2GB RAM-a nismo imali nikakvih problema, ali nam je pomalo žao što se nigde na aluminijumskom ramu ne nalazi ulaz za microSD karticu. Moraćeš da se snađeš sa 32GB interne memorije, što i nije tako loše, ali bi voleli da smo videli i verzije sa 16, odnosno 64GB. Pošto je u pitanju Unibody kućište, znači da nema ništa od skidanja zadnjeg poklopca pa tako ni od menjanja baterije. Ipak, sa 2.420 mAh ona ima više nego dovoljno snage da izgura ceo dan solidnog maltretmana bez punjenja, a ako budeš malo pažljiviji sa WiFi-jem, GPS-om i video klipovimaBaterija ne može da se menja, ali
može bez problema da izdrži ceo dan
, može da izdrži i dva. 

Ekran

Čak i ako ne voliš nerealno intenzivan prikaz boja AMOLED displeja, moraćeš da priznaš da jednobojne Windows Live tiles na njemu izgledaju odlično. FullHD rezoluciju smo već videli na Lumiji 1520, ali je ovde zbog za inč manjeg ekrana gustina piksela impozantnih 441ppi. Prikaz je stvarno vrhunski, a sa uključenom ClearBlack tehnologijom, crne su baš crne, a bele su samo za nijansu tamnije nego na IPS ekranima. Moguća su i fina podešavanja displeja tako da prikaz bude baš onakav kakav želiš. Cela prednja strana pa samim tim i ekran zaštićeni su Corning Gorilla Glassom treće generecije, a kada je ekran ugašen, izgleda da uopšte nema ivica oko ekrana, jer je sve velika staklena površina. Odziv touch-screena je odličan, a zahvaljujući brojnim podešavanjima displej može da se podesi tako da bude veoma čitljiv čak i na direktnom suncu. Još uvek ne može da pobedi iPhone 5S, ali je veoma blizu. Tu razliku svakako nadoknađuje veličinom, rezolucijom i kvalitetom prikaza pa je ovo idealan uređaj za multimediu i video igrice. Displej je veliki, lep i oštar

Kamera

Zahvaljujući sjajnim modelima koji su bili više kamere nego telefoni, od kojih je poslednja u nizu Lumia 1020, Finci su uspeli da ime Nokia asociraju sa najboljim fotografijama koje mobilni telefoni mogu da naprave. U skladu sa tim, Lumia Icon kao pravi udarni model nije mogla da se zadovolji nekom kamerom od 10 ili 13 megapiksela, već je nasledila sočivo od 20MP sa Lumie 1520. Odmah da se razumemo, kada se jednom postavi visok standard kao što je to uradila Lumia 1020, teško je opravdati sve ispod toga. Ipak, kamera od 41MP bi i dalje morala da zjapi sa telefona kao grba, tako da je 20MP logičan izbor, pogotovu ako se zna da su neke od najboljih Android kamera još uvek na 13MP.

Sjajna PureView tehnologija ne bi mnogo vredela da nema sjajne aplikacije za fotografisanje koja nudi detaljna podešavanja kao što su ISO, trajanje ekspozicije, kontrast i brzina okidanja. Nije baš profesionalna kamera, ali je daleko od ostalih konkurenata. Osim toga, i kvalitet slika je bolji nego kod većine drugih uređaja. Opet ponavljamo, nije kao na 1020, ali je daleko od 13MP kamere na Galaxy S4, a jasno je da su slike bolje čak i od Xperie Z1 koja ima 20.7MP. Reprodukcija boja je neverovatno realna, nema gubljenja oštrine ni detalja, jedina velika mana je jako, jako sporo fotografisanje, tačnije vreme potrebno od stiskanja dugmeta za okidanje do kada je uređaj opet spreman za slikanje. Ovo znači da praktično nema ništa od hvatanja nekog pravog trenutka što za mnoge može da bude odlučujući faktor. Stvar se donekle može popraviti samostalnim fokusiranjem, ali čak je i tada vreme potrebno za okidanje oko jedne, jedne i po sekunde. Zaista previše.

Kamera je spora, ali je kvalitet slika odličanZa utehu, slike su zaista jako dobre i čuvaju se u dve veličine, 19MP za kasniju upotrebu i 5MP za upload na Facebook ili Instagram. Manje slike se dobijaju oversamplingom, pa da ne ulazimo u detalje, izgledaju fantastično. Osim u JPG formatu, slike mogu da se čuvaju i kao RAW, ukoliko hoćeš da ih kasnije koristiš za štampu ili slično. Ipak, najveća razlika vidi se u fotkama koje nastaju u uslovima slabe vidljivosti ili noću. Trenutno ni jedna Android kamera ne može da se poredi sa rezultatima Nokie, tako da je ovo svakako još jedan plus. 

Operativni sistem

Kao što smo već spomenuli, Windows prozorčići super izgledaju na AMOLED displeju. Lumia Icon koristi poslednju verziju Windows phone 8 Black, a kao dodatak dolazi i set aplikacija Lumia Black. Najveći napredak koji je donela poslednja verzija je podrška za veće ekrane u fullHD rezoluciji. Na Icon-u postoje tri kolone LiveTiles-a, koji mogu biti u četiri različite veličine, pa tako na ekranu možete imati gomilu prozorčića ili manji broj velikih prozora. Ako ne znaš, ovi prozorčići ili ikonice, Live Tiles, su zapravo glavna fora Windows OS-a. Za razliku od Androida, ikone služe i da prikazuju podatke koji se osvežavaju preko interneta. Tako recimo, FB Live tile nije samo prečica ka aplikaciji, već ako je dovoljno veliki može stalno da prikazuje nove statuse, komentare i slike. Isto važi i za Live tile koji radi sa mailovima, SMS-ovima i slično. Snažan hardver i solidna količina RAM-a, omogućavaju veliki broj Live Tiles-a istovremeno na ekranu, pa tako možeš imati gomilu podataka koji se smenjuju na ekranu.

U okviru operativnog sistema je i odlična People sistemska aplikacija. Ugrubo rečeno, u pitanju je Phonebook, ali sa funkcijama pravog komunikacionog centra. U stvari, iz People aplikacije možeš da obavljaš bukvalno sve vrste komunikacije, od običnih telefonskih poziva, preko SMS-ova i Mailova pa do FB messengera ili Twittera. To znači da ne moraš da uđeš u FB aplikaciju da bi lajkovao ili komentarisao sliku, niti da ideš na mail aplikaciju da bi odgovorio na e-mail. Sve radi brzo i fluidno

Čeka se Windows Phone 8.1WP je i ovako solidan operativni sistem, ali mu ipak fale neke funkcije na koje korisnici već dugo čekaju. Live Tiles su super fora, ali nedostaje neki jednostavniji i pregledniji sistem obaveštenja, poput Notification Bar-a na Androidu i od skora iOS-u. Osim toga, jedna od stvari koje su korisnici voleli kod novijih Lumia, Glance screen, ovde ne postoji. Ko ne zna, ekran je čak i kada je ugašen monohromatski prikazivao vreme, datum, obaveštenja o pristiglim porukama, mailovima i propuštenim pozivima. Zašto ga nema na Icon-u pojma nemamo.

 Sve ovo, pa i neka druga bitna unapređenja mogla bi da se pojave za par meseci sa najnovijom verzijom, Windows Phone 8.1. Govorkanja su da će se nova verzija pojaviti na serijskoj verziji Icona, koja bi trebalo da ponese oznaku Lumia 929, pa je zato možda bolje malo sačekati sa nabavkom.

Osnovne funkcije

Niko više ni ne očekuje od Nokie išta manje od vrhunskog zvuka dolaznih i odlaznih poziva. Međutim, Icon ima četiri mikrofona, pa su pojedini sagovornici primetili da nas čuju „nekako toplije“ nego sa drugih telefona.

S druge strane, kucanje SMS-ova je lako i pregledno zahvaljujući velikom ekranu, mada bi tastatura mogla da ima brži odziv i da brže uči gde najčešće grešiš u kucanju. Nažalost, broj nezavisnih tastatura koje se mogu skinuti je i dalje daleko od onog na Play Store-u pa ti je bolje da se koncentrišeš i naučiš da precizno kucaš.

Čak četiri mikrofona brinu
o kvalitetu odlaznih poziva

Konekcije

Pošto kod nas nema podrške za 4G ili LTE mreže, moraćeš da se osloniš na 3G prenos podataka ili neke druge oblike povezivanja, a na svu sreću, Icon ih ima više nego dovoljno. Podržani su WiFi a/b/g/n/ac standardi, dual WiFi, WiFi Hotspod, DLNA, Bluetooth v4.0, pa čak i NFC. Dakle, nema brige, Lumia Icon će uvek naći način da se nakači na internet, a ako se nađeš u inostranstvu, možeš da probaš i brze 4G konekcije.

Browser

Na Microsoft operativnom sistemu, gle čuda, Internet explorer. Nemoj odmah da se mrštiš i odmahuješ glavom, mobilna verzija ovog browsera radi daleko bolje nego desktop varijanta. Strane se učitavaju podjednako brzo kao i na Chrome browseru, skrolovanje je takođe veoma brzo i fluidno, a ne fale ni popularne opcije, kao što su tabovi ili private browsing. Čak je moguće sinhronizovati Internet explorer mobile sa desktop verzijom, mada ne znamo ko još koristi IE na računaru. Dizajnerski gledano, Explorer izgleda čisto i pravougaono, pa čak i malo previše jednostavno, ali se to slaže sa celokupnim dizajnom telefona. Na ekranu od pet inča nema nikakvih problema sa pregledanjem sajtova za mobilne uređaje, a čak i sitna slova na desktop verzijama se u većini slučajeva veoma dobro vide.  

Mail

Spomenuli smo odličan People servis preko koga se između ostalog mogu slati i primati mailovi. Ipak, mail nalozi moraju se uneti preko generičkog klijenta. U startu su podržani Gmail, Hotmail, Yahoo, Nokia mail, pa čak i Apple mail. Svi ostali nalozi sa raznoraznih provajdera mogu se uneti ručno. Tu su sve standardne opcije za filtriranje, prema tome da li je poruka pročitana ili ne, prema vremenu primanja, prema pošiljaocu, a moguće je koristiti i jedinstven inbox ili da svaki nalog ima svoj. Čitanje mailova je jednostavno i pregledno jer je ekran veliki, ali nam je zafalila podela ekrana na dva dela u landscape modu kakvu smo viđali kod pojedinih Android uređaja. Da ne bi morao stalno da ulaziš i proveravaš da li ti je stigao novi mail, možeš da prevučeš Live Tile svakog naloga na Homescreen. Na prozorčiću se u tom slučaju samo vidi da ti je stigao novi mail, ali ne i od koga ili kakvog sadržaja. Ovde se možda i Kompletan mail klijent, ali
notifikacije ipak nedostaju
najviše oseća nedostatak notifikacija kakve već imaju Android i iOS. 

Aplikacije

Pošto je ovo uređaj napravljen specijalno za Verizon mrežu, očekivali smo buljuk bloatware od provajdera, ali za divno čudo u memoriji se nalaze svega dve-tri aplikacije od provajdera i da stvar bude još bolja, bez problema mogu da se deinstaliraju.

Nasuprot tome, Nokia je instalirala tonu aplikacija, od kojih većina u stvari služi kao alternativa nekim popularnijim aplikacijama koje još uvek nisu stigle na Windows Phone. Svima koji vole društvene mreže laknuće kada čuju da su tu sada i Instagram i Twitter, mada bi ovaj prvi mogao da bude malo stabilniji i brži. Od ekskluzivnih Lumia aplikacija, prvo bi izdvojili Zinio, program koji na osnovu tvojih interesovanja i internet pretraga pravi liste zanimljvih tekstova za čitanje. Tekstovi se skidaju na telefon sa kompresovanim ili full slikama i možeš da ih čitaš kad god poželiš. Takođe, Zinio nudi i mogućnost kupovine časopisa, uz godišnju pretplatu ili pojedinačno.

Nokijina aplikacija CoolStudio služi za obradu fotografija i dodavanje efekata. Ako bi morali da uporedimo sa Instagramom, efekti su slični ali je kontrola daleko veća i rezultati su mnogo bolji. Pravi alat za svakog hipster-umetnik-fotografa. Ako si u tom fazonu.

Na kraju vredi pomenuti i StoryTeller, aplikaciju koja povezuje fotografije i video klipove u priče na osnovu toga gde su snimljene i koje se osobe nalaze u njima. Ako se malo potrudiš možeš da napraviš veoma zanimljive prezentacije koje će se ipak najviše dopasti bakama i dekama. Šalu na stranu, ovakav program ima skoro svaki proizvođač, ali je Storyteller najjednostavniji i najintuitivniji za korišćenje, iako ima gomilu opcija i podešavanja.

Dopada nam se što je gotovo sve preinstalirane aplikacije moguće izbrisati. Ono što nam se ne dopada je to što Microsoft umesto da radi na Skoro sve preinstalirane aplikacije mogu jednostavno da se obrišuprilagođavanju popularnih aplikacija i servisa za WP, insistira na izradi alternativnih programa koji najčešće nisu dobri kao originali. Ipak, jasno je da se radi na povećavanju broja aplikacija, ali taj proces kao da nije dovoljno brz a ni kvalitetan, jer mnoge aplikacije, poput Instagrama i donekle Facebooka i dalje deluju kao da su u fazi testiranja. 

Multimedia

Audio   

Music + Video aplikacija je postala okosnica Lumia sistemskih aplikacija. Razlog je prilično jednostavan, ovo je jedna od najboljih aplikacija za puštanje muzike na svim operativnim sistemima. Pesme i video klipovi su prikazani na jednom mestu, ali kada klikneš na neki audio fajl ulaziš u Music deo aplikacije. Pesme su razvrstane prema imenu, izvođaču, albumu, datumu uploada ili u okviru playlista. Aplikacija sama download-uje slike i ilustracije za albume, a sve je poređano jedno ispod drugog, kao na spisku aplikacija. Nakon puštanja pesme, prikazuju se standarde, backward, play/stop, forward kontrole, koje se vide i na lockscreen-u, kao i svaki put kada pritisneš dugme za pojačavanje/smanjivanje zvuka. U okviru Music aplikacije dostupan je i FM radio. Zvuk spoljnjeg zvučnika je pomalo tih, ali čist, a za pravo uživanje u zvuku ipak ćeš morati da nabaviš neke malo bolje slušalice.  

Video

Funkcijama bogati Music player donekle baca senku na solidnu Video aplikaciju, koja pušta gotovo sve – DivX, XviD, WMV, AVI, MP4... Izostala je podrška za MKV format, ali na svu sreću i za Windows phone postoji mnoštvo nezavisnih plejera koji možeš da skineš. Preko kog god plejera da puštaš video zapise, fullHD AMOLED ekran oduševljava. Oštri prikaz na koji možeš da se posečeš, žive boje, snažan kontrast i fluidno prikazani pokreti prave od Lumie Icon pravu multimedijalnu spravicu na kojoj zaista možeš da uživaš u fullHD videu. Zahvaljujući jakom hardveru i 2GB RAM-a, čak i najveći video klipovi učitavaju se brzo i reprodukuju se bez seckanja. Šteta samo što nema više interne memorije, Lumia Icon je sjajna i za muziku i za filmove

Biznis podrška

Imperija Bila Gejtsa pravila je svakavke gafove tokom svog postojanja, ali je paket MS Office jedan od njihovih najboljih i najkonzistentnijih proizvoda koji je svakom verzijom sve bolji i bolji. U skladu sa tim, mogli smo da očekujemo da će se Microsoft potruditi i oko mobilne verzije, što na svu sreću i jeste. Zaboravi na sve editore i viewere egzotičnih imena, na Windows phone-u je punokrvni Office for mobile paket sa kojim možeš da edituješ, ali i da ispočetka praviš Word, Excel i Powerpoint dokumente. Većina funkcija koje su prenete sa desktop verzije upotrebljiva je i na mobilnom, mada naravno, ne treba očekivati podjednaki komfor i brzinu korišćenja. S druge strane, sinhronizacija sa laptop-om ili desktop računarom je najjednostavnija moguća i po tome je Office u nedostižnoj prednosti u odnosu na bilo koji drugi paket na tržištu – što je i očekivano. Takođe, ono što je za Google Drive, za HTC DropBox, to je za Windows phone SkyDrive, na kom svaki kupac Lumie Icon dobija sedam gigabajta prostora. Iz nove verzije Office-a za desktop računare moguć je jednostavan backup svih fajlova na SkyDrive pa na taj način preko mobilnog u svakom trenutku možeš da pristupiš dokumentima. Očekivano, Office for mobile radi fantastično

GPS / Navigacija

Sa ekranom od pet inča koji je oštriji i bolji od verovatno svakog stand-alone navigacionog uređaja i GLONASS i A-GPS podrškom, Lumia Icon je odličan izbor i za navigaciju. U prilog ovoj tezi ide i HERE+ paket aplikacija, od kojih je za navigaciju vitalna HERE Drive. Ovo je čist Nokijin proizvod, i već smo ga nekoliko puta hvalili, pa čak i rekli kako je bolji od Google Maps. Međutim, sada kada je i Google Maps omogućio turn-by-turn navigaciju za Srbiju, konkurencija je jaka, ali se nama HERE Drive i dalje za nijansu više dopada. Ako nastave redovno da osvežavaju i dopunjavaju mape, vlasnici Windows Phone-a imaće barem jednu stvar koju njihovi uređaji rade bolje i od Androida i od iPhone-a.

sve u svemu

Kada smo malo pogledali tekst, svhatili smo da smo veći deo testa pričali u superlativima. Doduše, kako i ne bi, ovo je bez konkurencije najbolji Windows telefon do sada, i verovatno prvi pravi flagship koji može da se poredi sa konkurencijom na bilo kom OS-u. Međutim, to što može da se poredi, ne znači da je i bolji. Nokia je definitivno sustigla Android konkurenciju po pitanju hardvera i brzine, donekle je i prestigla sa kamerom, ali funkcionalnost zavisi i od softvera. To je trenutno najveći problem svih Windows telefona, pa tako i zaista odlične Lumie Icon. Microsoft kao da izbegava da uvede neke promene u svoj OS, poput toliko puta pominjanih i očekivanih notifikacija, a sa druge strane i broj aplikacija se ne povećava dovoljno brzo. Povrh svega, neke popularne aplikacije, poput recimo YouTube-a imaju neke polu-amaterske alternative koje rade sporo i nestabilno. Sve dok se to ne promeni, džabe i moćan hardver i nesvakidašnji dizajn. Ostaje nam da sačekamo Windows Phone 8.1, koji će se pojaviti u proleće. Sudbina svih Lumia, pa i Lumie Icon, tesno je vezana za njega.

Možda te zanimaju i...

Nokia Lumia 1520
LG Google Nexus 5
Sony Xperia Z1
Apple iPhone 5s
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...