Microsoft Lumia 950 Test

Pokušaj telefona da bude kompjuter

Da budemo surovo iskreni na početku – Microsoft nije prva asocijacija kada nabrajaš brendove za koje bi se odlučio kada biraš nov mobilni telefon. Kompanija je svesna nedovoljne eksponiranosti u ovom segmentu i to žele promeniti. Žele da budu konkurentni i svoju prednost vide u njihovoj Windows platformi, što je moramo priznati dobar, ali i teži pravac da se osvoji tržište. Modeli Lumia 950 i identični, samo krupniji rođak Lumia 950XL su najnoviji pokušaj izdvajanja iz mediokriteta koje su izbacivali na tržište do sada.

Imajući u vidu da je ovo prvi model telefona koji nosi Microsoft 10 platformu od njega se puno očekuje. Uz to, Microsoft Lumia 950 dobila je i pristojne specifikacije koje je guraju u tržišnu trku, ali istovremeno i nove funkcije poput Continuum dodatka. Elem, zaljubljenici u Microsoft (a to nije uopšte zanemarljiva armija fanova) verovatno će naći strasti da se obraduju ovom modelu, dok će ostalim korisnicima trebati mnogo više vremena da se prilagode na ovu grupu smartfona. Pogledajmo detaljno šta sve Microsoft Lumia 950 nudi. 

OSNOVNE SPECIFIKACIJE:

Dimenzije:145 x 73.2 x 8.2 mm, 150g

Ekran: 5.2'' AMOLED 1440x2560 (564ppi)

Procesor: SDragon 808, dual (2 x 1.82)&quad core (4 x 1.44GHZ)

Memorija: 32GB/3GB RAM

Kamera: 20MP/5MP

Baterija: 3 000mAh

Platforma:Windows 10 Mobile

  • Odličan displej
  • Dobro prilagođen procesor
  • Pouzdana kamera
  • Baterija nije integrisana
  • Dosadan dizajn
  • Previsoka cena
  • Nedovršen Windows 10
  • Prosečan izbor aplikacija 

dizajn

Ako želiš da ravnopravno istrčiš trku sa profi sprinterima, onda se na stazi ne pojavljuješ u starim, izlizanim patikama. Dizajn Microsoft Lumia 950 izgleda upravo tako – izlizano. Materijal izrade je u potpunosti plastika što je koncepcija telefona kao i kod prethodnih modela, bez prefinjenog aluminijuma ili stakla. Međutim, ukoliko pogledamo prezentaciju Microsofta, videćemo da su oni samouvereno predstavljali ovaj model sa osveženim dizajnom (?!?), izbacivši čak iživopisno lude boje po kojima je Lumia i prepoznatljiva. Nasuprot tome, ovaj model stiže u crnoj i beloj varijanti, što celu priču čini dosadnijom. Možda će nekome ove reči zvučati pregrubo, ali ako smo uspeli da sažvakamo plastiku kao dominantan materijal izrade, dizajn koji je u potpunosti prosečan copy/paste šablon nikako nam ne prija digestivnom traktu.

Deja vu koncept dizajna

                                         

Ok, matirana plastika od koje je sačinjen zadnji panel nije toliko loš, niti slab izbor, pa ćemo ublažiti našu kritiku. Panel je u stvari poklopac koji se preklapa i preko bočnih ivica, te možemo reći da to doprinosi boljoj kompaktnosti telefona. Svakako da je pohvalno, barem iz našeg ugla, ostaviti mogućnost pristupa i zamene baterije, što postaje sve ređi slučaj u svetu telefona.

Lumia 950 ima praktičnu ergonomiju ispod poklopca, pa možeš pristupati SD karticama, bez uklanjanja baterije. Takođe, pozicioniranje zvučnika u gornjem desnom uglu na pozadini telefona, čini se kao veoma funkcionalno rešenje. U istoj ravni nalaze se sočivo kamere i trostruki LED blic. Bočne strane su, osim standardnih kapacitativnih tastera za regulaciju zvuka i uključivanje, donele i posebno dugme za kameru. Potrebno je malo vremena da se za razliku od većine androida navikneš i na treći taster, ali ovaj deo držimo za funkcionalnu novinu. Prednja strana je presvučena Gorilla Glass staklom treće generacije što je korektno i bez iznenađenja. 

Same dimenzije svrstavaju Lumia 950 u grupu fableta, i težina od 150 grama sugerše da govorimo o nešto krupnijem uređaju. Širina telefona ne pogoduje opciji korišćenja jednom rukom, ali dijagonala od 5.2 inča čini da telefon izgleda sasvim kompaktno i u okviru prihvatljivih dimenzija.  

kućište

dimenzije i poređenje

kako radi

ekran

Kad se pogledaju brojke na ovom quad HD 5.2 –inčnom displeju, videćemo da nosi rezoluciju od 1440 x 2560 i koncentraciju od 564 piksela po inču, što ga čini oštrijim displejom od iPhone 6S i u istoj ravni sa Samsung Galaxy S6 modelima. Doduše, nivo osvetljenosti na Apple i Samsung uređajima je znatno bolji od Microsoft pulena, pa ga u konačno sumiranom utisku nadmašuju. U svakom slučaju ovo je jedan od dobrih pokazatelja da se kod Lumia 950 modela radi o odličnom displeju.

Windows 10 je po prirodi tamna tema. Dominira crna boja, tako da druge boje i gedžeti se prilično jasno izdvajaju na ekranu. Ono što se može desiti na ovakvoj platformi, jete da dislplej u pojedinim situacijama može igledati iskrzano, pogotovo ako je reč o prikazivanju crno-belog sadržaja na ekranu. Kada su boje u pitanju, kalibracija je skoro na najvišem mestu u klasi, pa se reprodukcija boja odvija bezmalo na savršenom nivou. Teoretski gledano, po brojkama iza Microsoft Lumia 950 modela ostaju veličine poput Galaxy S6, iPhone 6S i HTC One M9 modela, što je fantastično. Osim toga, oštrina koju donosi Windows 10 je na izuzetnom nivou, tako da preglednost u svakom trenutku korišćenja kod Lumia 950 modela ne dolazi u pitanje. Što se tiče uglova vidljivosti oni su na odličnom nivou, upravo zbog pomenutog kontrasta. Mala problematika se uočava u korišćenju telefona u spoljašnjem okruženju, gde se osvetljenost mora manuelno podešavati na viši nivo. Veoma oštar displej, uz fantastičnu reprodukciju boja

Korisni noviteti poput prilagođavanja glance screen moda se takođe mogu pohvaliti. Naime, kada je telefon zaključan, moguće je pozivati opciju sa tek nekoliko funkcija, bez da otključavaš telefon. Taj deo korisnik može prilagoditi svojim potrebama i učiniti da su mu opcije koje on izabere uvek lako dostupne. To je taj tzv.skraćeni pogled na ekran (glance screen). Osim toga, u potpunosti je prilagođen za korišćenje jednom rukom, pa je i to jedna od prednosti. Čak i po otključavanju telefona, ostaje upakovan zajednoručno korišćenje, tako da je neophodno dodirnuti Windows taster, da bi se telefon, odnosno raspored ikonica vratio u prvobitno stanje. 

procesor

Kada je izbor procesora u pitanju, u Microsoftu su odlučili da to bude Snapdragon 808, odnosno Snapdragon 810 koji je integrisan kod Lumia 950XL modela. Snapdragon 808 nije tako često spominjan, ali je prilčno čest izbor za modele koji se nalaze u višem delu srednjeg segmenta. Izabrani procesor ukomponovan je u hexa-core rešenja, pa tako imamo dva jezgra koja rade na 1.82GHz i četiri jezgra koja kucaju na frekvenciji od 1.44GHz. Ovo je prilično izbalansirana snaga, koja se odlikuje u dobro raspoređenom opisu posla, pa zbog toga telefon deluje uravnoteženo u obavljanju zadataka. Za manje zahtevne operacije zadužen je i manji broj jezgra, pa se dobija na uštedi energije. U prevodu – dobijaš bolju bateriju na prvom mestu, pouzdaniji rad na drugom. Osim toga, imaš 3GB RAM prostora što ti daje dovoljno prostora za ozbiljnije zahteve. Iako je u ovoj seriji Snapdragon 810 bio taj koga prati negativan publicitet vezan za pregrevanje, Lumia 950 koja ima slabiju verziju S808, takođe zna da pokaže iste simptome povišene temeperature. Kod krupnije Lumie 950XL primenjen je i tečni sistem hlađenja kako bi se predupredio ovaj problem, dok Lumia 950 nema taj fensi dodatak i zna pokazati slabosti, naročito prilikom korišćenja opcija koje nudi Continuum. Ali imajući u vidu da za vreme korišćenja te opcije i ne držiš telefon u rukama, to onda nije toliko ni važno ako se malo više i zagreje, sve dok ne utiče na performanse. Dobar, snažan procesor i stabilan rad

U ovom delu koji se tiču performansi, napomenuli bismo i internet pretraživanje. Tu se vidi napor Microsofta da unapredi iskustvo web pretraživača, ali se istovremeno zapaža zaostatak Edge browsera za Chrome i Safari konkurentnima. Učitavanje i otvaranje stranica je svakako unapređeno, ali postavke pri pretraživanju, kao i pomoćni alati, daleko su od pomenuta dva pretraživača koje nudi konkurencija. Može se reći da se Microsoft još traži na ovom polju, ali je sa svakom verzijom sve bolji.

interfejs

Microsoft Lumia 950 je prvi telefon koji nosi Windows 10 Mobile platformu. Kao naslednik Windows Phone 8, mnogo toga je prepoznatljivo - Live Tile screen, aplikacije, organizacija panela za podešavanja, sve je tu. S druge strane, platforma se uočljivo poboljšala i donela neke nove trikove koji je čine prilično zanimljivom. Krenimo redom.

Windows Hello sa očnim skenerom za prepoznavanje i otključavanje je prvi važan dodatak. Na početku, jasno je da se takva vrsta zaštite može naći kod PC računara koji izlaze iz ove kompanije, a sada su premenjeni i na pametnom telefonu. Iako važan, ovaj dodatak nas nije toliko oduševio, iz nekoliko razloga. Prvo, telefon moraš primaći blesavo blizu licu, odnosno oku da bi radio kako treba, a drugo, čini nam se da radi dosta sporije od čitača otiska prsta. Kao jedan od razloga sporijeg rada navode se i neke mere zaštite kako se ovaj sistem ne bi mogao zloupotrebljavati. Tako otpada mogućnost da neko usmeri tvoj telefon ka nekoj od tvojih fotografija koje se nalaze recimo na društvenim mrežama, i otključa ga. Osim toga, ovaj sistem radi zanimljivo, i kad se navikneš na namigivanje (koje dobiješ kad telefon očita prisustvo vlasnika), ova funkcija ti izgleda prilično napredno.

Još jedan adut za takmičenje koga Microsoft pokušava da osamostali jeste Microsoft Cortana. Isto ono što je za Appe Siri, odnosno za android populaciju Google Now – Cortana je virtuelni asistent. Funkcioniše pomoću glasovnih komandi, i nudi ti mogućnost pretraživanja samo na osnovu glasovnih komandi. Na ovom delu se vidi napredak jer je prvenstveno baza podataka sada nešto ažurnija, pa nećeš toliko često dobijati besmislene rezultate pretraživanja samo zbog nešto lošijeg izgovora. Pobojšanja se vide u segmentu da sada Cortana pokušava da sumira tvoja interesovanja u nekoliko tema. Na osnovu ranijih pretraživanja, ali i boljeg grupisanja različitih tema, sada to izgleda dosta bolje. Naravno i dalje ćeš imati mnoštvo nepovezanih rezultata, jer ne dolazimo sa istog govornog područja odakle i ovaj telefon, pa se nećeš baš uvek lako sporazumeti sa Cortanom. Virtuelni asistenti čini se nisu zaživeli u onoj meri koliko kompanije imaju nameru da to učine, ali slušajući pojedine stručnjake koji predviđaju eru zamene smartfona upravo nekom vrstom virtuelnih asistenata, onda svakako razvoj ovog dodatka vredi pratiti sa nešto većom pažnjom.

I najbolji trik koji nudi ovaj model svakako jeste Windows Continuum opcija. Ovo je opcija za koju možeš reći da tvoj pametni telefon pretvara u PC ili TV, ali bukvalno. Ovaj dodatak ti omogućava da spajanjem telefona na neki drugi monitor ili TV, prenosiš sve funkcije na taj drugi ekran, a uz dodatke tastature i miša namenjenih isključivo ovom modelu telefona, dobijaš jedan PC ispred sebe sa sve Windows Desktop platformom. Naravno, neke opcije su ograničene, ali ovo može biti dodatak koji će poslovni ljudi znati itekako da cene, ali i ljudi koji žele da reprodukciju različitih sadržaja sa telefona prenesu na neki veći ekran i podele te sadržaje sa drugim ljudima. E sad, pitanje je koliko ova opcija može da zadovolji ljude koji već koriste laptop ili tablete u ove svrhe, ali ono što Microsoft dobro radi jesu računari, pa su želeli da taj deo dobrog iskustva prenesu i na ovaj telefon. Dosta dobrog su iz Microsofta primenili na ovaj deo, tako da vrlo lako možeš dobiti potpuno funkcionalan Office, koji možeš koristiti sa telefona. Dakle, za radne ljude kreiranje i otvaranje dokumenta u Wordu ili PDF -u postaje mnogo pristupačnije i funkcionalnije. Način na koji su ovi programi postali kompatibilni sa telefonon, zaista je razultat jednog vidnog napretka koji je Microsoft napravio u ovom segmentu. Continuum se pokazuje kao najbolji trik Lumia 950

kamere

Saradnja koju je započela još stara dobra Nokia sa Carl Zeiss tehnologijama postala je deo Lumia serija, i to se nije promenilo ni kod ovog modela. Microsoft Lumia 950 dolazi sa kamerom od 20MP koliko ima glavna, i 5MP sporedna kamera. Kod priče o dizajnu, napomenuli smo da ovaj model stiže sa posebnim tasterom za ovu PureView kameru, i to je nešto što nam se dopada. Osim toga sam interfejs kamere je izmenjen, imajući u vidu novu platformu. Ono što vredi istaći jeste Rich Capture na prvom mestu. To je jedna opcija nalik HDR režimu, odnosno pokušaj da se boje na fotografijama predstave što je prirodnije moguće, a da se bitni detalji istaknu na kvalitetan način. Takođe, pri odabiru ovog režima naročito, kamera je prilično spora, i nemoj da te to iznervira, jer na kraju krajeva, možeš napraviti zaista sjajne fotografije sa Lumia 950 modelom. Kvalitetna sočiva, širok otvor blende i trostruki RGB LED blic omogućavaju da se kompenzuje nedostatak svetlosti, pa tako i u tim uslovima možeš uhvatiti prilično dobre fotografije. Prednja kamera je na isto tako zavidnom nivou, i očigledno da je Microsoft ovde usvojio dobre stvari zarad korisničkog zadovoljstva. Selfiji, ali i konferencijski pozivi mogu se obavljati veoma kvalitetno. Odlična kamera sa mnogo opcija i Carl Zeiss tehnologijom

baterija

Lumia 950 ima jedan prilično zahtevan displej i dobro ukomponovan procesor, ali i snažnu bateriju od 3000mAh da to sve podrži na adekvatan način. Baterija nije integrisana, te je moguće zameniti ukoliko dođe do nekih problema, i to je mogućnost koju volimo da vidimo. Rezultati koje ovaj paket omogućava u praksi jesu lagano korišćenje telefona od dva dana bez punjača, ukoliko ne forsiraš telefon do krajnjih granica. Čak i uz gejming i veb surfovanje u umerenom ritmu, dvodnevno korišćenje Lumia 950 modela se podrazumeva. Vidno poboljšanja opcija brzog punjenjenja radila je na odličnom nivou svaki put, a vredi napomenuti da je ostavljena mogućnost bežićnog punjanja. Naravno, dodatak za bežično punjenje se kupuje odvojeno, i na američkom tlu košta oko 40 dolara. Baterija za dvodnevni ritam bez punjača

sve u svemu

U mobilnom svetu kompanija Microsoft se nalazi prilično daleko iza ozbiljnih takmaca poput Google, Apple ili Samsung kompanija. Razdaljina koju mnogo smatraju nepremostivom, trebalo bi da bude skraćena pojavom Lumia 950 modela. Svakako da je još mnogo posla ispred stručnjaka koji rade u ovoj kompaniji, ali istovremeno čini se da posao koji obavljaju sa Lumia serijom napreduje sa svakim novim modelom. Lumia 950 treba da promoviše novu platformu koju Microsoft pokušava da optimizuje za mobilne telefone, i nakon što ova serija preleži "dečije bolesti", trebalo bi da nađe svoje mesto na tržištu. Što se tiče ovog telefona u Srbiji, nama je zasmetala cena od oko 520 (SIM free), za koju smatramo da je nerealno visoka. Osim toga, vidi se da je neophodan rad na interfejsu kako bi se odabrane aplikacije bolje prilagodile, dok dizajn predstavlja još jedan segment u kome mora biti izmena. Prilagođavanje Microsoft platforme za mobilne telefone, svakako je odlična namera, i optimizacija Office paketa će pre ili kasnije doneti kvalitetan napredak na ovom polju. Sve u svemu, imajući u vidu da je ovo prvi uređaj koji nosi Windows 10, smatramo da je taj posao odradio na odličan način, a segmenti koje može da poboljša samo se mogu pretvoriti u argumente koji će korisnicima dodatno preporučiti ovaj telefon.

 

Microsoft Lumia 950 karakteristike detaljna specifikacija

Microsoft Lumia 950 cena uporedi ponude

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...