LG L Fino

Fin i nenametljiv

Fantastično je kako danas izgleda kategorija budžet smart telefona. I dalje to nisu biseri dizajna ili zveri po specifikacijama, ali jeftini telefoni danas mogu da urade daleko više nego što su mogli pre. Osim toga, ranije je upotrebljivost najjeftnijijh smartfona bila samo načelna, jer su u praksi zapravo bili toliko spori i loši da su bili maltene beskorisni. Danas to više nije slučaj jer uz malo programerskih trikova Android radi pristojno i na slabijem hardveru. Smart telefone u ovom cenovnom rangu kupuju najčešće korisnici iz mnogoljudnih zemalja u razvoju poput Kine i Indije pa eto razloga zašto se proizvođači polomiše da izbace što bolje modele baš u ovoj kategoriji. Kad bolje pogledamo, ako izuzmemo najskuplje uređaje sa vrha, low-budget je trenutno najzanimljivija kategorija.

LG je do sada svoje telefone označavao sa L pa cifra, a sada su odlučili da slično italijanima u automobilskoj industriji, modele nazivaju imenom. Tako smo dobili LG L Bello i bratski model koji smo testirali, Fino. U pitanju je uređaj koji se uklapa u priču o sve jačim smart telefonima za sitan novac. Kategorija u kojoj LG Fino bori je oko 150 eura, a tu ima solidan broj takmaca. Dakle, za uspeh će mu trebati nešto više od simpatičnog dizajna, pa smo proverili da li LG L Fino ima to što je potrebno da se dopadne korisnicima koji cene svoj dinar i koji za malo para, traže puno muzike. 

  • Kvalitetna izrada
  • Performanse
  • 8MP kamera
  • Sramotno malo interne memorije
  • Niska rezolucija ekrana
  • Loše postavljeno zadnje dugme

KAKO IZGLEDA

DIZAJN

Da li se sećaš prvog Nexusa 4, telefona koji je za Google proizvodio LG? Kombinacija zakrivljenih i pravih linija, sa zanimljivom teksturom zadnje strane ... Sećao se ili ne, LG L Fino se očigledno oslonio na stare nacrte pretposlednjeg LG Nexusa i neizmerno liči na njega. Nije da je to nešto loše, ali u principu čak i u ovoj klasi korisnici treba da očekuju koliko toliko originalnosti. Prednji panel i stranice su potpuno čiste, jer nema nikakvih hardverskih i kapacitivnih dugmića, već je sve objedinjeno u veliki taster na zadnjem poklopcu. Rešenje koje smo prvi put sreli kod LG G2 i koje nam se veoma dopalo implementirano je i ovde. Ipak, umesto metalnog, pedantno oblikovanog dugmeta, na LG L  Fino zadnji taster je izrađen od parčeta prilično jeftine plastike koja je doduše lepo uklopljena ispod kamere. Zadnji poklopac dolazi u tri boje, crnoj, sivoj, beloj i tamno ljubičastoj. Poslednje dve su naši favoriti jer bela deluje najskuplje i matirana je, a tamno ljubičasta je veoma originalna i ostavlja elegantno-poslovni utisak. Zadnji poklopac se skida, a uklapanje sa prednjim delom je precizno i bez ikakvog praznog prostora. Nema uvijanja, škripanja i pomeranja, uopšte, završna obrada i Dizajn je već viđen na LG Nexus 4kvalitet izrade su na nivou skupljih LG modela. 

Prežalili smo što nema one disko pozadine kao Nexusu 4, ali je i displej manji, pa LG L Fino odličo leži u ruci. Sa dimenzijama od 127.5 x 67.9 x 11.9 mm, za današnje pojmove spada u kompaktne telefone, a iako su ivice po malo oštre, ergonomija je odlična i lako je koristiti ga jednom rukom. U principu, lepuškast i svakako kvalitetno odrađen telefon koji deluje kao da bi mogao da izdrži po koji pad i udarac. Nažalost, dizajn je već viđen pa se LG L Fino utapa u masu, pa čak i deluje po malo zastarelo.

Dimenzije poređenje

Kućište

KAKO RADI

U sve više modela niže kategorije ugrađuje se Snapdragon 400, ali je LG ipak odlučio da u L Fino ubaci slabiji čipset serije 200. On podrazumeva Quad-core procesor na 1.2Ghz, Adreno 302 grafiku i jedan gigabajt RAM-a. Sigurno je da u ovoj kategoriji ima i jačeg hardvera, ali možemo da kažemo da je LG L Fino i dalje u proseku klase. Očekivano na Benchmark testovima igra derbi začelja sa sličnim uređajima, ali nas je u praksi prijatno iznenadio. Ne samo da je u svakodnevnom radu fluidan i koliko-toliko brz, već može da potera i po koju noviju 3D igru. Tačnije, L Fino može da pokrene sve trenutno aktuelne 3D igre, čak i one najzahtevnije, ali će pristojno raditi samo ako podešavanja svedete na minimum. One igre koje ne ostavljaju mogućnost za smanjivanje grafičkih detalja radiće sporo i seckaće, ali će Dead Trigger 2 ili Fallen 2 na minimalnim podešavanjim raditi sasvim lepo. Usporenja se vide i kada puno aplikacija radi u pozadini, ali u principu novi jeftini LG može komotno da se nosi sa konkurencijom koja ima čak i nešto jači hardver. LG L Fino radi sasvim fino

Ono sa čim ne možemo da se pomirimo je mala količina interne memorije. Jasno je da ovo jeftiniji model, kao i to da većina konkurencije ne nudi ništa više, ali 4GB je zaista sramotno malo. Pogotovo zato što kada oduzmeš custom operativni sistem i preinstalirane aplikacije korisnik na raspolaganju ima mizernih 1.4GB. To je tridesetak fotografija, po koji video klip, aplikacija i dve-tri video igre. Dobra vest je da LG L Fino podržava microSD kartice do 64GB, a to je još jedan trošak na koji kupci iz ove kategorije često nisu spremni.

Osim toga, tu je i baterija od 1.900 mAh koja je nešto veća nego što smo navikli u ovoj klasi. Sirove specifikacije ne menjaju mnogo stvari ni u ovom slučaju pa će L Fino morati na punjač posle jednog dana korišćenja, i to ne preterano intenzivnog. Razočaravajuće, pogotovo ako se zna da Snapdragon 200 i nije neki potrošač, a slično se može reći i za ekran od 4.5 inča. Dobro je da se poklopac skida i da baterija može da se promeni, ali voleli bi da LG u nekoj od narednih Automonija i interna memorija su nas razočaralizakrpa ubaci i kod koji će regulisati očigledno preveliku potrošnju. 

Možemo samo da zamislimo kakva bi potronšnja bila da je ekran veći i sa višom rezolucijom. Ipak, ni sa dijagonalom od 4.5 inča i 800x480 rezolucijom nije tako loš. Oštrina prikaza od svega 207 ppi ne izgleda loša kao što zvuči na ovoj dijagonali, iako se pikselizacija primećuje tu i tamo, naročito kod sitnog teksta i prikaza ikonica. Reprodukcija boja je najvećim delom realna, pošto je reč o IPS displeju, a jedini problem koji smo primetili je prikaz bele boje. Ona čas vuče na sivu, čas na plavu, ali nikako nije čisto bela. Osim toga kontrast i uglovi vidljivosti su dobri, a vidljivost napolju bi mogla da bude bolja. Doduše, preterana refleksija zasluga je i Corning Gorilla Glass 3 zaštite, pa je vidljivost na suncu žrtva koju će neki korisnici biti spremni da podnesu zarad bolje zaštite LCD panela.

S druge strane, kamera od 8MP je sigurno nešto na šta nismo navikli u entry-level klasi. Da stvar bude bolja, ovo nije nikakav trik napucanog senzora koji daje polovične fotografije, ne, slike su stvarno veoma dobre. Odmah da bude jasno, to što ima kameru sa istim brojem megapiksela kao i iPhone 6 ne znači da su fotke istog kvaliteta, ni blizu, ali daleko od toga da su loše. Sve dok je dan sunčan i osvetljenje stabilno, slike imaju dovoljno detalja, realne boje i fokusirane su. Promeni bilo koji od ovih parametara i kvalitet fotografija pada, ali opet je daleko bolje nego kod konkurencije. Ovakva kamera je kao stvorena za slikanje širokih panorama grada, priroda i slične statike, dok kada treba da zabeleži pokret ima malo problema, ali ništa strašno. Ako moramo da kritikujemo, voleli bi i da su boje malo toplije, ali kao što rekosmo, po ovoj ceni, gotovo da nema telefona sa boljom kamerom. Odlična kamera i prosečan ekran

Deo zasluga za solidne performanse ide sigurno i Google-u, koji je odlično optimizovao novi Android 4.4.2 KitKat, ali i LG, koji to nije poremetio svojim interfejsom. Doduše, estetika se neće svim dopasti, jer iako prati glavne KitKat smernice, interfejs izgleda nekako previše štreberski i pravougaono, bez ikakve stilizacije. Maltene kao da su dizajneri otišli na kafu kad su radili UI.

To opet ne znači da nema dodatne funkcionalnosti, i to čak nekih opcija sa skupljih LG modela. Primera radi, tu je i KnockCode, opcija otključavanja displeja samo kuckanjem po određenom rasporedu u četiri ugla ekrana. Takođe, tu je i bezbroj podešavanja samog interfejsa, od animacija prelaza između panela, pa do toga kojiLG interfejs nije lep, ali nije ni zahtevan će sve dugmići da budu na navigacionom baru u dnu ekrana. 

Dopada nam se što LG za razliku od drugih proizvođača na svom najjeftinijem modelu nije štedeo na funkcijama, tačnije, sve što može da radi iole dobro – tu je. Između ostalog tu je dugme na zadnjem poklopcu koje inkorporira sve dugmiće koji se inače nalaze na kućištu, on/off taster, taster kamere, pojačavanje i utišavanje zvuka. Koncept koji nam se inače veoma dopada, ali na LG L Fino nije dobro implementiran. Jednostavno, zbog ukupnih dimenzija u ruci, kažiprst ne leži tačno na zadnjem tasteru, nego iznad njega. Zato ako hoćeš da ga pritisneš, moraš da izvedeš neki čudan polu-baletski pokret prstom, što niti je prijatno, niti je brzo. Možda je rešenje bilo da se dugme postavi još više, čak i iznad kamere, ili da bude manje, ali ovako svakako ne stoji kako treba.

SVE U SVEMU

LG L Fino je klasičan primer low-budget uređaja o kojima smo pričali na početku testa, koji za relativno malo novca pružaju gotovo sve funkcije skupljih modela uz sasvim pristojno korisničko iskustvo. Dobre performanse, fluidno svakodnevno korišćenje, odlična kamera i pristojan displej do pre samo godinu dana bili su nezamislivi po ceni od 150 eura. Na LG L  Fino rade čak i zahtevne 3D igre!

Međutim, takvih uređaja je sve više. Iako je sam po sebi veoma dobar i isplativ, LG L Fino u poređenju sa konkurencijom jednostavno ne nudi nijedan razlog zbog koga bi izabrao baš njega. Previše često smo u tekstu koristili izraze „standard za ovu klasu“ ili „prosek u ovoj kategoriji“. LG L Fino je upravo takav, jeftin i praktičan, ali i potpuno prosečan, toliko da je neprimetan. Jedini razlog zbog koga bi trebalo da se odlučiš baš za ovaj LG može da bude dobra ponuda operatora, jer se L Fino nalazi u ponudi sve tri telekomunikacione kompanije od nas. Sve ponude možeš pogledati i analizirati na našem sajtu u delu Top ponude

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...