LG G5 Test

„Totalno drukčiji od drugih“

Sećate se Projekta Ara? To je bio koncept telefon kompanije Google (ili beše Motorola), koji nije odmakao dalje od zanimljive 3D animacije. Procesor, grafički čip, memorija, RAM, kamera i ekran su slagani kao kockice. Njih je korisnik mogao da kombinuje, pomera i dodaje i dobije telefon sa na primer boljom kamerom ili jačom grafikom. Otprilike kao zamena komponenti na PC-u. Kocke su bile komponente, delovi, i na kraju – moduli. Ipak, takva „LEGO“ modularnost je moguća jedino kao animacija, pa je LG predstavio nešto što je prvi korak ka potpuno prilagodljivim i modularnim mobilnim uređajima.

LG G5 je prvi modularni telefon u serijskoj proizvodnji, koji je odmah ugrabio pažnju medija i posetilaca MWC sajma, jer da se ne lažemo, svi vole nešto što do sada nije viđeno. Osim modularnosti, LG G5 je i pravi pravcati top model koji donosi najnoviji hardver, vrhunske performanse, novotarije za kameru i sve to u premium kućištu. Šta ta famozna modularnost znači u praksi, kako radi novi G5 i koje su njegove mane, objasnićemo u detaljnom testu.

  • Mogućnost zamene i dodavanja komponenti
  • Odličan QuadHD displej
  • Snapdragon 820 čipset radi kao sat
  • Prva Wide-angle kamera
  • Luksuzni materijal
  • Dizajn se neće svima dopasti
  • Nema više multifunkcionalnog dugmeta pozadi
  • LG interfejs nije za Android čistunce

DIZAJN

Napokon je LG odlučio da napravi zaista luksuzno kućište, kakvo i priliči jednom flagship modelu. LG G5 je spakovan u aluminijumsko kućište koje je sa prednje strane sve do donje ivice sa logoom kompanije presvučeno staklom. Zadnji panel je hladan i gladak na dodir, a ceo uređaj je relativno lagan za svoje dimenzije i činjenicu da je izrađen dobrim delom od metala. Deluje kao da oko telefona ide metalni prsten, ali je G5 zapravo izrađen iz jednog komada aluminijuma, koji je na ivicama blago zasečen, taman toliko da uređaj ne bude previše klizav s obzirom na dimenzije. Na prednoj strani je veliki displej koji je zakrivljen, ali ne onako kako smo do sada viđali. Verovatno u želji da bude drugačiji, LG je zakrivio IPS matricu na vrhu telefona, preko same slušalice. Zvuči blesavo, ali izgleda super i efektno iako nema nikakvu funkcionalnu vrednost.

Ispod displeja je parče metala sa LG logoom. Tu se nalazi famozni Magic Slot, koji se vadi zajedno sa baterijom. Ovo je modularni deo, na koji umesto fabričke baterije možete da nakačite neki drugi dodatak sa baterijom, koja može biti veća ili menja, spoljni zvučnik, 3D dekoder ili šta već budu smislili u budućnosti. Donji deo se odvaja od ostatka telefona preko dugmenceta sa leve strane koje treba pritisnuti malo jače da otpusti mehanizam. Nakon toga izvučete slot sa baterijom, skinete bateriju, nakačite drugi gedžet i vratite unutra. LG nas je oduševio kako je ovaj pokretni deo dobro uklopljen sa ostatkom kućišta. Ništa ne mrda, ne škripi, nema praznog prostora i što je najvažnije, nikako se ne može desiti da slučajno izbacite slot napolje. Iako traži preciznost u rukovanju, Magic Slot je bezbedno ušuškan u ostatak kućišta i impresionira kvalitetom završne obrade. O njegovim funkcijama pričaćemo posle. Magic Slot je perfektno uklopljen u kućite

Zadnji panel jeste od metala, ali je pomalo problematičan što se tiče izgleda. Ne dopada nam se što je LG uklonio svoje multifunkcionalno dugme za koje smo oduvek mislili da je super rešenje. Umesto njega, sada je tu čitač otiska prsta, koji je istovremeno i on/off dugme. Lepo izgleda nema šta, ali setap kamere iznad njega koji je još pomalo ispupčen napolju stvarno kvari utisak. LG je ugradio dva sočiva kamere između kojih su blic i autofokus i to sve upakovao u zaobljeni pravougaonik crne boje koji se nikako ne uklapa u parče čistog i lepo obrađenog aluminijuma. Doduše, nismo sigurni ni kako bi drugačije uklopili ovu budžu, ali naše je da kritikujemo, a njihovo da traže rešenja.

Na priču o metalnom kućištu senku bacaju pojedini YouTube kanali na kojima se tvrdi da kućište G petice zapravo nije od metala. Kao krunski dokaz, navodi se da se pod prstima  osećaju blage, oku neprimetne neravnine, kao i da se posle jačeg grebanja ključem pojavljuju ogrebotine u drugoj nijansi. Samo se jedan od ovih kritičara potrudio da kontaktira LG koji je objasnio u čemu je reč. Kućište LG G5 je urađeno od posebne vrste aluminujuma koju karakteriše čvrstina i mala težina. Da ne bi kvarili izgled kućišta, LG je odlučio da antene (koje možemo da vidimo kao štrafte na iPhone-u 6/6S) sakrije ispod tankog sloja laka sa metalnim česticama. Kada ogrebete ključem zadnji panel vi zapravo skidate sloj laka kojim je ofarban aluminijum, a te neravnine su zapravo antene. Da budemo iskreni, mi ništa nismo osetili pod prstima, a nije nam ni padalo napamet da grebemo kućište ključem. Naš primerak je doduše serijska verzija, a ne pretprodajni model koji su strani novinari dobijali, tako da u kvalitet izrade i metal ne treba ni najmanje da sumnjate. Hladni alumijum daje osećaj luksuza koji je do sada nedostajao LG top modelima

DIMENZIJE POREĐENJE

KAKO RADI

Hardver

Kod LG G5 najvažniji deo zadužen za modularnost je zapravo baterija, da budemo precizniji, konektori na vrhu i dnu baterije. Kada utaknete bateriju u novi modul ili dodatak, ona se na drugoj strani povezuje sa ostatkom telefona i prijavljuje novi deo. Donji deo metalnog kućišta se skida i ustupa mesto novom modulu.

Uzmimo za primer Cam Plus dodatak. To je kockica na kojoj imate dugme za okidanje, točkić za zumiranje i dugmence za promenu moda snimanja. Dakle, služi za lakše fotografisanje, jer više ne dodirujete ekran da bi fotkali, već sve radite kao na klasičnom point-and-shoot aparatu. Kada postavljate Cam Plus, bateriju stavljate na modul, ubacujete sve zajedno u kućište, a dobijate i novu bateriju od 1.200 mAh koja se nalazi u toj samoj kockici. Kada softver dobije signal koji je dodatak nakačen, on gasi touch-screen dugmiće u aplikaciji kamere i LG G5 koristite kao klasičan foto-aparat. Sudeći po postojećim uređajima, za sada sve radi kao podmazano i baš onako kako je korejska firma najavila. Kompletan sistem je otvoren i dostupan proizvođačima koji mogu da razvijaju sami dodatke za LG G5. Od toga koliko će oni biti kreativni i motivisani umnogome zavisi koliki će uspeh biti ne samo novog LG top modela, već i ovakvih uređaja uopšte. Odgovor na to pitanje daće vreme, a mi ćemo sada predstaviti još nekoliko dodataka za G5, ili kako ih LG zove „LG Friends. Modularnost na LG način

Osim Cam Plus modula, LG je u startu predstavio još neke dodatke koje proizvodi sam ili u saradnji sa partnerima. Jedan od prvih modula Bang and Oluffsen Play Sound (ili B&O Play), digitalno pojačalo koje se može nakačiti na LG G5, ali i raditi nezavisno. Čuvena audio kompanija potpisuje minijaturno pojačalo koje daje fantastičan zvuk, može da posluži kao bežični izlaz, digitalni dekoder ili spoljni zvučnik.

360 Cam je još jedan sjajni gedžet koji se može koristiti uz LG G5, ali i uz druge uređaje preko USB konekcije. Ova mala kamera može da pravi sferične fotografije i video zapise, koje dok pregledaš imaš utisak kao da si bukvalno u centru scene koja je zabeležena. Funkcioniše tako što dva širokougaona sočiva snimaju pod uglom od čak 178 stepeni, a softver sam spaja fotke i pravi unutrašnjost lopte.

Da bi gledao Sphere video klipove i fotke, najbolje je da koristiš LG 360 VR. U pitanju su naočare za virtuelnu realnost koje se povezuju i kontrolišu pomoću softvera na LG G5. Nismo ih probali, ali ako rade onako kako se to vidi na promo spotovima, ovo je sjajna stvar.

Naš omiljeni LG Friend je ipak LG Rolling Bot, simpatična lopta, koja se kontroliše daljinski preko G5 telefona i softvera, koja je opremljena kamerom, laserima i zvučnicima. To znači da može da posluži kao kamera za bezbednost, igračka, pokretni zvučnik. Još uvek nije dostupna u prodaji, ali deluje kao sjajna i što je važnije, ostvariva zamisao. LG Friends dodaci za G5 su zanimljiva družina gedžeta sa sjajnim opcijama za zabavu

To su dodaci i moduli za LG G5, a ostaje da vidimo koje će gedžete izmisliti u budućnosti ili će Magic Slot ostati samo lepa ideja. Međutim, i bez njih LG G5 je fenomenalan telefon. U njemu kuca najnoviji Snapdragon 820 čipset, koji koristi dva procesora sa dva jezgra, i još dva procesora sa po četiri jezgra. Komplikovan setap koji na svu sreću, radi daleko bolje nego prošlogodišnji 810, koji je imao problema sa zagrevanjem i održavanjem konstantnih performansi. LG G5 uz podršku 4GB RAM memorije postiže rezultate rame uz rame sa Galaxy S7 i iPhone-om 6S, a u pojedinim stvarima ih i prestiže. To se odnosi na brzinu učitavanja 3D igrica koje obiluju kompleksnim teksturama i mapama gde Adreno 530 grafički čip demonstrira svoju snagu i nadmoć nad konkurencijom. Sve ostalo radi jako, jako brzo i ovoga puta je Qualcomm, a samim tim i LG, napravio odličan posao.

Za sada je dostupna samo verzija sa 32GB interne memorije, ali to je skroz u redu s obzirom da LG G5 ima mogućnost primanja microSD kartica kapaciteta do 200GB. Baterija od 2.800 mAh ne zvuči kao da će da obara rekorde, a u praksi će izdržati ceo dan umerenog korišćenja i ni sat više. Na svu sreću, baterija može da se zameni ili proširi preko pomenutog Magic Slota, pa je i tu LG G5 u prednosti na ostalom konkurencijom koja ima zaptivena kućišta. Zahvaljujući novom Snapdragon 820 čipsetu, G5 u na trenutke radi i brže od konkurencije

EKRAN

Iako komšije iz Samsung vladaju SuperAMOLED tehnologijom, LG i dalje koristi staru, dobru IPS matricu za izradu ekrana. U pitanju je touch-screen u QHD rezoluciji (1440 x 2560), koji ima dijagonalu od čak 5.3 inča. To je manje nego LG G4 i G3, ali nama iskreno ne smeta, ovo su i dalje telefoni, a ne fableti i ne bi imali ništa protiv i da je dijagonala pet inča. Oštrina prikaza je fenomenalna sa 554 tačke po inču i kvalitet prikaza je odličan. Kontrast je veoma izražen, a i pored toga IPS panel uspeva da prikaže iznenađujuće realne i intenzivne boje. Ipak, ograničenja tehnologije se vide u maksimalnoj svetlini displeja koja je vidno ispod one na Galaxy S6 ili S7. Na automatskom podešavanju pozadinskog osvetljenja G5 može da na uštrb veće potrošnje baterije osvetli ekran i jače, ali je i to jedva dovoljno za čitljivost na direktnom suncu. S druge strane, minimalna osvetljenost (najniža tačka svetline displeja, a da je sadržaj još vidljiv) je niža nego na AMOLED matrici, pa je LG G5 bolji izbor za recimo čitanje u mraku, jer ne umara oči i ne svetli kao uskršnja jelka. U svakom slučaju, ovo je stvarno vrhunski QHD displej, verovatno najbolji posle onog koji smo videli na Galaxy S seriji, ali očigledno da LG treba da razmisli o prelazu na noviju tehologiju izrade. Veliki IPS displej je oštar, ali mu fali pozadinskog osvetljenja na direktnom suncu

KAMERA

Da nije samo modularnost i Magic Slot nešto oko čega su se inženjeri potrudili pokazuje originalna zamisao funkcionisanja kamere, ili bolje reći, dve kamere. Osim što su naružili zadnju stranu kućišta, dva sočiva i te kako imaju svoju svrhu. Naime, LG G5 raspolaže sa jednom kamerom od 16MP koja može da zahvati ugao od 78 stepeni u odnosu na fotografa, što je standard za sve mobilne telefone danas. Međutim, sočivo pored je modul od 8MP koji slika širakougaone (ultra-wide) fotografije, i može da zahvati ugao od čak 135 stepeni. To znači da sa iste pozicije možeš da slikaš mnogo više, odnosno u kadar može da stane mnogo više. Za prebacivanje iz običnog u wide angle mod potrebno je bukvalno samo pola sekunde od pritiska na ikonicu, i rezultati su prilično dobri. Ali, da krenemo od „običnih“ fotki koje nastaju sa kamerom od 16MP.

U pitanju je isti modul koji smo videl na LG V10, što znači da pravi baš dobre fotografije. Prvo, boje su veoma realne i intenzivne, detalja ima koliko voliš, a dinamički opseg je veoma širok što znači da lepo možeš da razlikuješ nijanse i senke. Laserski autofokus je brz kao munja, i radi jako dobro čak i kada se ispred kamere nalazi nekoliko aktera koji se kreću. Optička stabilizacija slike pomaže kod fotografisanja noću, i što se tiče kvaliteta fotki uopšte, LG G5 može komotno da stane na crtu Galaxy S7-ici i iPhone-u 6S. Kamera na LG G5 je barem na nivou konkurencije iz Apple-a i Samsunga

Ono gde će korisnik LG G5 biti u prednosti nad vlasnicima telefona konkurentskih brendova ja kada uključi širokogaono snimanje. Prosto je neverovatno koliko može da stane u kadar, toliko da će vam u početku upadati prsti kojima držite telefon u fotografiju. Ovaj način fotografisanja je idealan za panorame ili situacije kada ste blizu scene, ali je potrebno da uhvatite što veću širinu. Wide-angle fotografije su veoma, veoma dobre, ali nisu na nivou onih koje nastaju sa modulom od 16MP. Za nijansu su tamnije i beleže manje detalja, ali to i nema puno veze i ne primećuje se na tipu fotografija za koje zapravo namjeno širokougaono sočivo.

Softver kamere je bogat podešavanjima, od kojih su neka do sada bila rezervisana samo poluprofi DSLR aparate. Ipak, i dalje je sve podređeno jednostavnosti pa su ti odličan automatski mod sa HDR-om koji se uključuje po potrebi. Naravno, tu je i gomila efekata i načina snimanja, ali i dalje ćeš bolje rezultate dobiti na Instagramu. LG G5 može da snima fullHD i 4K video klipove do 30fps, a iznenadilo nas je da nema mogućnost da snima 1080p pri 60fps. Zašto je tako nemamo pojma, jer je jasno da uređaj ima više nego dovoljan hardver i za taj podvig. Video snimci koji su dostupni su odličnog kvaliteta, a optička stabilizacija pokazuje svu svoju korisnost kada se krećete i snimate. Neverovatno je koliko može da stane u scenu pri snimanju wide-angle kamerom

SOFTVER

Sa novim LG top modelom, uvek stiže i nova verzija interfejsa. LG UX ovoga puta dolazi u verziji 5.0, koja radi na Androidu 6.0.1 Marshmallow i donosi neke izmene. To je važno, jer je po mnogima upravo interfejs bio najslabija karika LG telefona u prošlosti. Korejci su insistirali na besmislenom menjaju svega što donosi fabrički Android, tako da su od svog softvera pravili bućkuriš u kome su se teško snalazili i najuporniji ljubitelji gedžeta. Ali, izgleda da stvari kreću u drugom smeru. LG UX nove generacije je pojednostavaljen, više liči na stock Android i što je možda najveća promena – više nema App Drawer-a. Dakle, sve aplikacije koje instalirate idu direktno na Home panele, kao na iPhone-u ili recimo Huawei telefonima. Sa ovako velikim displejom to je skroz prihvatljivo, a kada se navikneš, po nama i sasvim dobro rešenje. Ipak, za one kojima nedostaje klasičan App Drawer, uvek mogu da ga ponovo aktiviraju u podešavanjima.

Od novih opcija, tu je AlwayOn, koji smo već videli na Samsungu S7, ali nam se čini da je LG ipak uradio bolji posao. Poenta je da ovde pored prikaza vremena i datuma, na ekranu mogu da stoje i notifikacije, a da se preko prečica mogu pozvati i različite aplikacije. Pritom, iz LG-a tvrde da AlwayOn troši svega 0.8% baterije na sat vremena. Novi čitač otiska prsta na zadnjem panelu je istovremeno i dugme za uključivanje uređaja, radi munjevito brzo i verovatno je najbezbedniji i najbrži način za otključavanje telefona. Kome se ipak to ne dopada, tu je i odlični Knock code sa kojim otključavaš ekran kuckanjem po njemu. Teška srca konstatujemo i da nema više multifunkcionalnog dumeta na zadnjoj strani, ali bi to uz senzor otiska prsta i setap kamere verovatno izgledalo totalno nakardno. LG je pročistio svoj UI, ali i dalje ima prostora za napredak

Ono što nam se ne dopada je što LG u pojedinim segmentima i dalje insistira na „svom“ dizajnu. Najbolji primer za to je notifikacijski panel u belo-plavoj kombinaciji koji prosto bode oči i odskače od ostatka interfejsa. Pritom, prva četiri reda su zauzeta sa slajderom za prečice, slajderom za osvetljenje ekrana, potenciometrom za jačinu zvuka i prečicama za Screen Share i File Share. Sve to, pa tek onda SMS-ovi, mailovi, poruke i slično. Čemu ?!

Takođe, i dalje je tu gomila napotrebnog LG softvera koji duplira funkcije sa Google i nekim drugim opšte prihvaćenim aplikacijama. Da budemo iskreni, ta vrsta programa odvlači pažnju sa nekih super aplikacija poput LG Backup ili Q Remote koji se prosto utapaju u taj buljuk bloatware-a.

Video

SVE U SVEMU

Ideja modularnog dizajna i promena komponenti telefona zarad unapređivanja specifikacija zvuči super, ali LG G5 pokazuje koliko smo zapravo daleko od toga. Da, dodaci koje je LG spremio su sjajni, zabavni i zanimljivi, ali su to ipak dodaci koji ne menjaju specifikacije. Ni Cam Plus, dodatak za kameru, ne menja kvalitet fotografija ili same kamere, već samo olakšava snimanje. Modularnost kakvu smo zamišljali i priželjkivali na konceptu ARA, očigledno ćemo još čekati... Ostaje da vidimo da li će neki nezavisni proizvođači dođi do genijalnih ideja za module pa će i to verovatno uticati na budućnost LG-jevo Magic Touch-a.

Čak i ako zanemarimo modularnost i bateriju koja može da se menja, LG G5 je vrhunski uređaj. Samsung je sa Galaxy S7 napravio gotovo savršen telefon, ali mu je i pored toga LG sa svojim top modelom bliži nego ikad pre. Performanse su im u najmanju ruku izjednačene, a možda čak i na strani G5-ice, a isto važi i za kameru. Sa druge strane, Samsung ima prečišćen softver, perfektan dizajn i kućište i sve nekako radi baš kako bi trebalo. Ipak, ako si ljubitelj gedžeta, onda sigurno uvek želiš da probaš nešto stvarno novo i tu je G5 u očiglednoj prednosti. Pritom je on zaista sjajan telefon, u luksuznom kućištu, koji će vremenom, sa novim dodacima možda postati i još bolji.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...