LG G Pro 2

Previše veliki da ne uspe

 

Tržište fableta je postala prava liga šampiona mobilnih uređaja. Osim što su ekrani za klasu veći nego mobilnim telefonima, velika kućišta nude prostor i za najjači hardver. Većina fableta su zapravo flagshipovi njihovih proizvođača u kojima bukvalno na veliko prikazuju šta umeju i mogu. Od prošle godine, i LG se učklljučio u ovu trku sa modelom G Pro. Iako se radi solidnom uređaju koji je mogao da parira tada neprikosnovenom Note-u 2, stidljiv marketing i kasno pojavljivanje na evropskom tržištu krivi su što je prošao pomalo neprimećeno.

Međutim, posle prošlogodišnjeg G2, koji je u trenutku kada se pojavio do nogu potukao veći deo konkurencije, korejski proizvođač dobija sve više medijske pažnje. Posle inovativnog G Flex-a sa zakrivljenim ekranom, u 2014. LG je predstavio G Pro 2, fablet nove generacije koji bi trebalo da izađe na megdan Samsungovom Note-u 3. Ovoga puta su mediji daleko ozbiljnije shvatili korejsku kompaniju pa su pojedini modeli već stigli do evropskih novinara, a jedan smo uspeli i mi da ugrabimo. Već po ekranu i specifikacijama, vidi se da LG nije štedeo i da je ovo jedan od top-modela koji će predstavljati okosnicu ponude. Ipak, nisu svi utisci pozitivni, a imamo i par dilema koje svakako treba razrešiti kada ocenjujemo ovaj uređaj. U nastavku pročitajte o čemu se radi i kako se G Pro 2 pokazao na našem iscrpnom testu. 

  • 5.9“ fullHD IPS displej
  • Snažan hardver i dobre perfomanse
  • Inovativne funkcije
  • Multitasking
  • Android KitKat 4.4
  • Klizavo plastično kućište
  • Tekstura plastike na prednjem panelu
  • Ne zna se kada stiže u Evropu

Kako izgleda

Dizajn

Ako kažemo da G Pro 2 izgleda kao uvećani LG G2, onda je to svakako dobra stvar, jer smo čak i od nekih vlasnika iPhone-a kojima je tradicionalno teško ugoditi, čuli da im se dopada. Sa blago zaobljenim uglovima, G Pro 2 izgleda elegantno i ozbiljno, i u crnoj i u beloj boji. Međutim, sa prednje strane crna varijanta ima nekakvu svetlucavu teksturu, koju ne možemo bolje da opišemo nego kao da su se po plastici prosule sitne ženske šljokice. Ne shvatamo zbog čega je uopšte tu, G Pro 2 je veliki, ozbiljni uređaj uz koji nikako ne ide neki retro-disko fazon, a svetlucava plastika izgleda upravo tako. Na svu sreću, svetlucanje se ne primećuje toliko jer plastike oko ogromnog ekrana ima rekordno malo, a i na beloj verziji ga uopšte nema. Kada je uključen, fantastični displej potpuno dominira prednjom stranom, naročito zbog toga što izgleda kao da ide od leve do desne ivice.

Zadnji poklopac lepo izgleda, ali je klizav

Po stranicama i ispod ekrana nema nijednog jedinog dugmeta, ni kapacitivnog ni fizičkog, ali je zato na zadnjem poklopcu prava žurka. Ispod kamere je veliko univerzalno dugme kojim LG vrlo uspešno menja sva ostala, a u sredini je dodatna LED notifikacija. Sjajna stvar na koju ćeš se vrlo brzo navići. Tekstura zadnjeg poklopca nas podseća na materijal nekog kvalitetnog britanskog odela, i koliko je to moguće za mekanu plastiku, uopšte ne deluje jeftino. Povrh toga, plastika se ne sjaji nego je matirana i na njoj ne se ne vide otisci prstiju i prašina. Nažalost, i veoma je klizava, a pošto se radi o masivnom uređaju nije ga lako zadržati u ruci naročito ako sa ovolikim ekranom pokušavaš da se izboriš jednom rukom. Iako su spojevi precizno uklopljeni i uređaj ima čvrstinu, nismo sigurni da li bi izdržao padove sa metar i po visine.

Dimenzije

Rekli smo da kod fableta nećemo da kritikujemo dimenzije jer su oni i napravljeni da budu veći od običnih mobilnih telefona. Međutim, LG G Pro 2 moramo da pohvalimo. Ovo je svakako veliki uređaj i tu nema rasprave, ali iako veći ekran od Note 3, samo je nekoliko milimetara viši od njega, dok je u ostalim dimenzijama manje-više isti. Koliko je LG napravio dobar posao, vidi se najbolje kada G Pro 2 uporedite sa HTC One MAX, koji je uz isti displej viši skoro ceo centimetar, širi i čak 45 grama teži. Izgleda da je prostora oko ekrana još manje nego kod G2, a LG tvrdi da čak 77% prednjeg panela zauzima displej, što je verovatno rekord. Leva i desna ivica oko ekrana gotovo da ne postoje. Sve pohvale za industrijski dizajn. Gotovo da nema plastike sa leve i desne strane ekrana

Kućište

TopMobilni - LG G Pro 2 test

Dimenzije komparacija

TopMobilni - LG G Pro 2 test

Opšti utisak

LG sa G Pro 2 nastavlja jedan dizajnerski pravac po kome se već sada prepoznaju top modeli ove kompanije. U ruci ostavlja odličan osećaj čvrstine, i pored toga što je lagan i izrađen od plastike. Nismo primetili nikakve zazore ni škriputanje. I pored pomalo neuobičajenog prednjeg panela kod crne varijante, ovaj fablet, kao i svaki drugi uostalom, zahvaljujući svojoj veličini zrači određenom dozom moći, pa čak i luksuza. Kod G Pro 2 tome dodatno pomaže i dominantni displej. Zadnji poklopac je diskretan korak napred u odnosu na prošle modele, ali ne možemo da kažemo da nismo očekivali više. Ako i nismo očekivali, onda smo barem priželjkivali neki originalni aluminijumski detalj ili bilo šta novo. Ovako, nije loše, ali je sigurno moglo i bolje.

Za plastičan uređaj,
G Pro 2 ostavlja odličan utisak

kako radi

Da smo ovaj test radili sredinom januara, kada je G Pro 2 počeo da se prodaje u Koreji, komotno bi mogli da kažemo da poseduje najsnažniji hardver na tržištu. U pitanju je Snapdragon 800 čipset, koji koriste i G2, Note 3, Xperia Z1, u kombinaciji sa Adreno 330 grafikom i 3GB RAM-a. Danas međutim, uveliko stižu Galaxy S5 i Xperia Z2 koji imaju napredniji, Snapdragon 801 čipset, a očekuje se predstavljanje i potpuno nove verzije 805. Doduše, to što nema najnoviji hardver, ni najmanje mu ne smeta da radi brzo, fluidno i stabilno, naročito na novom Android KitKat-u 4.4. Uostalom, to se i očekivalo, jer i drugi modeli koji koriste isti čipset i dalje nemaju ni najmanji problem sa brzinom i radom bilo koje aplikacije, pa se postavlja pitanje kakav će uopšte napredak doneti nove generacije. Za sve vreme korišćenja G Pro 2, prosto je leteo ispunjavajući sve zadatke, od 3D video igara, preko naprednih multitasking funkcija, pa do svakodnevno korišćenih aplikacija.

Snapdragon800 i dalje fascinira brzinom

Sa tri gigabajta RAM-a, G Pro 2 je potpuno spreman za multitasking, a ekran ga čini savršenim i za multimediu i video igre. Zbog toga je dobro što osim interne memorije od 16 odnosno 32GB, možeš da ubaciš i microSD karticu do 64GB što će ti dati dovoljno prostora i za HD filmove i 3D igre.

Sva ta silna procesorska snaga i veliki ekran traži energiju, a baterija od 3.200mAh deluje kao da sve prati bez problema. Ipak, iako većinu vremena može da izdrži ceo dan i malo napornijeg korišćenja bez problema, dešavalo nam se da se predveče vratimo kući sa jednocifrenim stepenom napunjenosti. Nismo sigurni da li je u pitanju optimizacioni period modova za čuvanje energije ili možda neke funckije jednostavno nisu dobro optimizovane što se tiče potrošnje, ali u svakom slučaju, ovo pomalo kvari kompletan utisak. Jednostavno, osećaš se kao da ne možeš da budeš siguran da ćeš imati baterije kad god ti zatreba. Baterija po nekad iscuri brže od očekivanog

Dugme na zadnjoj strani olakšava korišćenje ovako velikog uređajaTrebalo bi da razjasnimo i čemu služi veliko dugme na zadnjoj strani i zašto nema nikakvih drugih hardverskih dugmića. Za one koji ne znaju, LG je implementirao zadnje multifunkcionalno dugme na modelu G2 koje se pokazalo kao sjajno rešenje, naročito za uređaje sa velikim ekranom. Dugme je na klackalici i inicijalno služi za pojačavanje i smanjivanje zvuka, dok sredina takođe može da se pritisne i to je on/off taster. Oko samog tastera je LED notifikacija koja svetli kada je telefon recimo okrenut ekranom na dole. Takođe, kada uključiš zadnju kameru, slikanje možeš da obaviš i pritiskom na taster za pojačavanje zvuka, kao što kada dugo držiš taster za smanjivanje glasnosti ulaziš u aplikaciju kamere. Svi dugmići mogu da se dodatno konfigurišu kako ti najviše odgovara, a veoma su praktični za korišćenje jer prsti šake prirodno naležu pravo na njih. Nije potrebno puno vremena za navikavanje, a veoma je korisno i olakšava korišćenje ovako velikih uređaja. 

Ekran

Ukoliko si se već odlučio za fablet, onda ti njegove dimenzije nisu problem, a nasuprot tome nagrada je veliki displej. U tom smislu, G Pro 2 svom vlasniku poklanja fantastično iskustvo gledanja u IPS fullHD ekran dijagonale 5.9 inča. Rezolucija od 1920x1080 je najviše što smo do sada videli na telefonima, ali zbog velike dijagonale oštrina ostaje na 373 piksela po inču. Da li mu to smeta da ima odličan prikaz? Ni najmanje. Slika je prelepa, boje su realne i intenzivne, kontrast dobar, a uglovi gledanja za jedan IPS panel iznad proseka. O osetljivosti i brzini odziva takođe nema rasprave, jer se zahvaljujući snažnom hardveru sve događa trenutno. Moramo da pohvalimo čak i vidljivost na suncu.

Možda smo malo preterali u hvalospevu, ali u našu odbranu, ovako smo se oduševljali ekranima i na Note 3, One Max pa čak i G Flex. Izgleda se još uvek nismo navikli na ovako velike displeje. Verujte nam, ko god kaže da veličina nije važna, taj ili laže ili nije koristio neki savremeni fablet. fullHD i dijagonala od 5.9“ – pun pogodak

Kamera

Fotografisanje i snimanje fabletima i dalje je manje praktično nego telefonima, ali opet deluje normalnije nego kada pojedinci za to koriste tablete. G Pro 2 nasleđuje staru dobru kameru od 13MP sa modela G2, ali sa hardverskim i softverskim unapređenjima koji podižu kvalitet i za 20%. Kako su to izračunali ne znamo, ali fotografije zaista jesu za nijansu bolje, a među novim opcijama ima koječega zanimljivog.

Za početak, tu je OIS+, odnosno optička stabilizacija slika koja sad ima dodatnu podršku u softveru, pa će video oni truckavi video-klipovi izgledati kao da si na šinama. Daleko zanimljviji je Natural Flash, koji je koristi Qualcomm-ovu Chroma flash tehnologiju. Znaš kako inače kad slikaš sa blicem veoma često dobiješ fotografije koje su previše osvetljene? Natural Flash donekle rešava taj problem, jer kamera pravi dve slike, jednu sa blicem i jednu bez, a onda ih procesuira u jednu balansirajući detalje i osvetljenje. Rezultati su veoma dobri, mada ako je objekat preblizu nema puno pomoći od nove tehnologije.

Kamera je poboljšana zanimljvim funkcijama, a video snimanje UHD rezolucijomSledeća novost će se dopasti svima koji vole da slikaju sami sebe. LG je uveo funkciju Flash for Selfie, ali na svu sreću nije ugrađivao blic i na prednju stranu fableta. Umesto toga, displej kamere se smanji, svuda okolo se pojavi belina a brightness se popne na maksimum. Tako ti pratkično ceo ekran predstavlja osvetljenje dok se slikaš. Kad smo kod osvetljenja, noćne fotografije su i dalje slaba tačka kamere, ali je situacija donekle bolja nego na recimo G2. Detalja ima razumno mnogo, a šum se primećuje tek na delovima koji su baš u debeloj senci.

Video snimanje omogućeno je i u UltraHD rezoluciji, odnosno 3.840x2.160 piksela, pa tu G Pro 2 prati najnovije trendove. Klipovi se mogu snimati pri prihvatljivih 30fps, ali zato fullHD klipovi mogu i da idu na celih 60fps što izgleda zaista sjajno. Fokusiranje je brzo i precizno, i generalno smo zadovoljni kvalitetom video snimaka, samo nam je malo žao što nismo imali 4K televizor ili monitor da pogledamo i UHD snimke. 

Interfejs

Android KitKat 4.4 na G Pro 2 se veoma razlikuje od onog koji možeš da vidiš na Nexusu 5 ili Moto X. Optimus UI nam se estetski ne dopada, ali je pun funkcija kojih u stock verziji nema. To donekle možemo da tolerišemo jer je KitKat sam po sebi razvijan prevashodno za telefone, a ne za fablete. Upravo u tom smislu, Optimus nadgradnja ima neke zanimljive funkcije vezane za multitasking kao što su Slide Aside, Q Apps i Dual Window. Pored toga, sam G Pro 2 hardverski ima još nekoliko funkcija koje se ne mogu sresti kod drugih uređaja pa je zato opravdano što je interfejs izmenjen. S druge strane, na odličnom ekranu se jako lepo vidi koliko su ikonice ružnjikave i sve je nekako neprirodno ravno. To već nije bilo neophodno.

Osim multifunkcionalnog dugmeta, još jedna od stvari koja olakšava korišćenje fableta je One hand operations funkcija koja smanjuje kompletan prikaz displeja na pravougaonik dijagonale od četiri do 4.7“. Poziva se swipeom softverskih navigacionih tastera na levo, a omogućava koliko-toliko korišćenje jednom rukom. Čak se i home, menu i back softverski navigacioni tasteri mogu menjati, a može se dodati i još neka prečica, recimo za Q apps ili Notes.

Interfejs je ružnjikav,
ali prepun funkcija

Već prilikom otključavanja ekrana susrešćeš se sa novom Knock on Code funkcijom. Displej je ranije mogao da se uključi, osim na dugme i sa dva lupkanja prstom po ekranu, ali je sada ova opcija dodatno unapređena. Naime, sada praktično možeš da zadaš šifru lupkanja na različitim mestima na ekranu. Postoje četiri polja na koja možeš da lupneš ukupno osam puta i tako bukvalno napraviš šifru kucanjem – kao u partizanskim filmovima. Iako zvuči pomalo blesavo, Knock Code uopšte nije loša stvar, baš suprotno, veoma je praktična a uređaj se otključava brže nego ukucavanjem šifre ili povezivanja kružića po ekranu. Osim toga, ako zaboraviš kako da kuckaš, uvek imaš opciju kucanja četvorocifrene šifre.

Pošto je ekran veliki, za očekivati je da se na njega smesti više informacija. Zato panel sa obaveštenjima ima dva reda prečica što ka podešavanjima, što ka aplikacijama, slajdere za osvetljenje ekrana i glasnost zvona. Bez brige, na kraju ima mesta i za notifikacije, a ako ti ne odgovara ova gomila informacija, sve možeš da pretumbaš kako ti odgovara. Možeš da menjaš čak i veličinu ikonica u App draweru.

Međutim, glavna prednost velikog ekrana je prikazivanje dve aplikacije na ekranu istovremeno. To je takozvani dual window mod kada se ekran deli na dva dela. U jednom recimo može biti YouTube klip, dok na drugom pregledaš mail ili surfuješ netom. Moguće je otvoriti i dva browsera odjednom, dok neke druge aplikacije ne mogu da se dupliraju. Veličina prozora u kojima su otvorene različite aplikacije takođe može da se menja. Ovo je ista funkcija kao Samsungov Multi Window i osim nedostatka stilusa nismo primetili neke bitne razlike. Čak postoji i Clip tray, koji služi za vađenje podataka iz browsera ili Youtube aplikacije za kasnije korišćenje. Sve je tu za multitasking

Još jedna multitasking funkcija koja koristi obilje RAM-a i procesorske snage je Slide Asside. Swipeom sa tri prsta odjednom sa leve ivice ekrana otvaraju se tri aplikacije koje su aktivne i rade u pozadini. Možeš odabrati koje će to tri aplikacije da budu i njih možeš pozvati u svakom trenutku, šta god da radiš. Recimo da je to prečica ka tri programa koje najčešće koristiš. U principu, stvar je slična kao task manager, ali se aplikacije vide preko celog ekrana i možeš da vidiš tačno šta se u kojoj dešava, recimo na YouTube kanalu ili Chat prozoru pre nego što ga aktiviraš. Ova funkcija nije toliko korisna, ali lepo pokazuje koliko Snapdragon800 ima snage.

Q Slide opcija, otvara prozorčić sa pojedinim bazičnim aplikacijam gde god da se nalaziš. Recimo da pregledaš tabelu u Excelu, otvoriš Q Slide kalkulator preko nje i počneš da sabiraš. Možeš da menjaš veličinu prozorčića, pa čak i providnost. Da ne bude da se štedelo, u prozorčiću je moguće pustiti i video klip koji možeš da gledaš dok radiš neke druge stvari na telefonu. Još jednom, nije toliko koristan, koliko je dobar za pravljenje zazubica onima sa manje snažnim uređajima.

Sve ukupno gledano, interfejs obiluje funkcijama i opcijama i ako te zanima možeš da se igraš danima ispitujući šta sve ima, šta sve može da uradi i šta sve možeš da promeniš. Jedino je pitanje da li će ti sve te funkcije zatrebati i da li ćeš ikada koristiti. Međutim, one ne predstavljaju nikakav problem, s obzirom da čak i kada su aktivirane, uređaj ne usporava nego sve pegla i nastavlja svojim tempom. Ako je već tako, onda ništa ne fali da ih imaš na raspolaganju. Interfejs je maksimalno prilagodljiv i bogat funkcijama

Osnovne funkcije

Zar si i sumnjao da kad su već napravili ovoliki uređaj i u njega potrpali čudo od hardvera, da će da bude problema sa zvukom dolaznih i odlaznih poziva? Naravno da ne. Jedino možda što kada razgovaraš sa nekim pomoću G Pro 2 ipak izgledaš kao da držiš tranzistor na licu. Omanji i tanak doduše, ali ipak tranzistor.

I dok će se ljudi još i navići na to da su telefoni sve veći i da tako izgleda kada sa njima razgovaraš, kucanje poruka na ovolikom ekranu ume da bude prilično zaguljeno, naročito ako imaš manje šake. Pravilo da što je veći ekran to je kucanje komotnije važi samo do određene veličine, a dijagonala od 5.9 inča je sigurno previše za neke. O kucanju jednom rukom možeš samo da maštaš, a sa dve palčevi baš moraju da se razmaknu, pa prosto nismo imali utisak kao da je uređaj toliko siguran u rukama. Nije nam nijednom ispao za vreme testiranja, ali u nekoj brzini i frci, pitanje je koliko bi ga klizava plastika zadržala.

Ekran od 5.9“ će nekima otežati kucanje

Konekcije

Pored LTE/4G povezivanja koje je za naše operatere i nas kao njihove korisnike i dalje misaona imenica, LG G Pro 2 nudi još obilje drugih načina da se povežeš na internet, ali i i sa drugim uređajima. Pre svih, tu su 3G/GPRS konekcije, zatim WiFi a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot, WiFi direct. Tu je i DLNA povezivanje pomoću koga možeš da puštaš muziku i video na spoljnim Hi-Fi uređajima, kao i Bluetooth 4.0, NFC i infracrveni odašiljač. IR emiter radi preko aplikacije Q remote i omogućava ti da kontrolišeš televizore, plejere i sve druge uređaje u kući koji imaju daljinski upravljač. Za kraj, kablovsko povezivanje ide preko microUSB 2.0 porta, koji preko adaptera može da se poveže na TV ili projektor, a podržava i USB-on the go standard.

Browser

Nije preterano važno za koji ćeš browser da se odlučiš, generički ili Chrome, pregledanje web stranica na ekranu od skoro šest inča je potpuno komotno. Ovde veličina ekrana baš dolazi do izražaja, a kompletno prijatnom iskustvu pomaže i odličan hardver koji obezbeđuje brzo učitavanje i beztrzajno skrolovanje i pinch&zoom. Moguće je otvoriti čak i dva browsera istovremeno na ekranu, u dva odvojena prozora, mada još uvek nismo našli konkretnu primenu za ovu opciju. S druge strane, pomoću Capture plus možeš da sačuvaš celu stranu za offline pregledanje, ali kao screenshot. Zapravo, nije u pitanju screenshot, jer slika ne sadrži samo ono što u jednom trenutku vidiš na displeju već bukvalno celu stranu, do kraja, do kada više nema skrolovanja.

Mail

Gmail klijent ima svu funkcinalnost desktop web-servisa i grupiše mailove kroz konverzacijske prozore. Iako je malo šareniji, na ovolikom ekranu je snalažanje lako čak i kada te redovno bombarduju porukama. Za sve ostale e-mail naloge, tu je generički mail klijent. Osim što može da prikaže svaki nalog zasebno sa svojim folderima, postoji i zajednički inbox koji prikazuje sve pristigle poruke zajedno. Ukoliko okreneš G Pro 2 u landscape mod, generička mail aplikacija sa desne strane prikazuje spisak poruka, a sa leve preview poruke koju trenutno čitaš.

Pregledanje mailova i web strana je uživanje

Aplikacije

Korejci su toliko napucali G Pro 2 sa novim funkcijama kroz sistemske aplikacije da na kraju nije ostalo puno što treba da stigne preinstalirano. Tu su Facebook i Twitter, Flipboard i nekoliko popularnih igara. O biznisi i organizacijskim aplikacijama kao što su Memo, Kalendar i Polaris Office biće više reči u posebnom delu.

S druge strane ni Google se nije preterano razmahao, pa osim Google Now servisa koji je integrisan u KitKat dobijaš preinstalirane Hangouts, Gmail, Chrome, Maps i Youtube. Pošto na jedan panel staje gomila ikonica, zaista deluje kao da nema previše preinstaliranih aplikacija, ali to vrlo brzo možeš da promeniš kada odeš na Play Store.

Multimedia

Audio   

Za razliku od pojedinih kompanija koji poklanjaju posebnu pažnju svojoj audio tehnici i busaju se svojim nasleđem u oblasti iste, LG se nikad time nije posebno bavio, a izgleda neće ni sada. Iako su izneli tvrdnju da je zvuk njihovog spoljnjeg zvučnika poboljšan na nivo HiFi kvaliteta, o tome ipak nema ni govora. Ruku na srce, čuje se da je zvuk bolji nego na bilo kom drugom LG mobilnom uređaju, veoma je čist i glasan, ali nije bolji od stereo zvučnika na HTC One, a kvalitet je bolji čak i na bilo kojim osrednjim slušalicama.

Sam plejer ima sve što i konkurenti, pa i malo više. Recimo, preko DLNA povezivanja direktno iz music playera možeš da pretražuješ sve uređaje u okolini koji su povezani na istu WiFi mrežu, a tu je i podešavanje ekvilajzera. Pored .mp3 muzike, podržani su i .wav, pa čak i FLAC fajlovi.

Video

Koliko možeš da pogrešiš sa video plejerom ako uređaj ima ekran od 5.9 inča u fullHD rezoluciji? Greška se naravno nije omakla ni LG-u. Iako je video plejer malo manje razmetljiv nego kod Samsunga, pa nema animiranih preview prozorčića i slično, više je nego funkcionalan. Video plejer zaista pušta sve
što postoji od formata i kodeka
Nije bilo fajla koji nismo uspeli da pustimo, svi aktuelni formati i kodeci su podržani out-of-box, kao i titlovi. Gledanje filmova i video klipova na ovolikom ekranu je pravo zadovoljstvo, a ako nabaviš adapter za TV izlaz, možeš od G Pro 2 da napraviš veoma moćan media player. 

Organizator

Sigurno je da će LG G Pro 2 u Evropi koštati najmanje 500 eura ako se pojavi u skorije vreme. Pomalo je već bezobrazno da za toliko novac moraš da doplaćuješ ako želiš editor Office dokumenata. Naime, uz fablet se dobija Polaris Office viewer, što znači da Word, Excel, Powerpoint i PDF dokumenta možeš samo da pregledaš, ne i da menja ili pišeš od nule. Ovo je nažalost slučaj kod svih skupih uređaja, ali moramo da kritikujemo, možda neko nešto i promeni.

Odličan kalendar je osnova svih aplikacija na ovom uređaju koje pomažu raspoređivanje vremena. Dopalo nam se to što koristi veći ekran, pa je tako gornji deo rezervisan za pregled dana ili meseca, u donjem delu su detalji, odnosno zakazani sastanci i podsetnici. Osim QuickNote aplikacije pomoću koje možete da pišete bilo gde i bilo kada po ekranu, tu je i Memo aplikacija za kucanje, crtanje pa čak i snimanje audio beleški. Na kraju, Notebook služi za pravljenje nešto kompleksnijih dokumenata, poput kombinacija slika i teksta. Nije nezanimljivo, ali je gotovo neupotrebljivo bez stilusa, koji G Pro 2 nažalost nema. Solidan paket aplikacija za posao i organizaciju

GPS

Ne znamo za tebe, ali mi se i dalje oduševimo kad god vidimo Google Maps na ovako velikom i kvalitetnom ekranu. Da stvar bude još bolja, sve opcije i funkcije tokom korišćenja navigacije rade fluidno i brzo, bez ikakvog seckanja. Jedino što je u početku potrebno malo više vremena za pronalaženje satelita i zaključavanje signala, ali posle toga sve radi kao podmazano. Bilo da skroluješ, zumiraš ili klikćeš po mapi, sve se dešava trenutno, odziv ekrana je munjevit i nikada nećeš morati da čekaš na odziv ili bilo šta drugo. Čak i Street view radi odlično, a jedino ograničenje je zapravo brzina internet veze. Na svu sreću, za turn-by-turn navigaciju, koja na Google maps od skora radi i u našoj zemlji, moguće je skinuti vektorske mape za offline upotrebu. Ukoliko si zadovoljan količinom podataka na samim mapama, nema razloga da se ne osloniš na G Pro 2 i Google maps i za duža putovanja. Odlična navigacija

sve u svemu

Ako ti veličina fableta ne predstavlja problem, onda je G Pro 2 uređaj kome ne možeš da nađeš previše mana. Ako izuzmeš ružnjikavi interfejs, mada je i to pitanje ukusa, sve zaista leti i ni u jednoj situaciji nismo imali utisak da se veliki LG zagrcnuo ili zastao. Na sve to, bogatstvo funkcija impresionira, i za razliku od HTC One Max, koji je samo uvećani telefon, G Pro 2 stvarno ima neke funkcije koje ne postoje na manjim uređajima. Odlična kamera, vrhunski ekran, pa i dizajn koji iako plastičan, ostavlja utisak kvaliteta.

Ipak, komplimenti su pljuštali i na račun njegovog prethodnika koji se, bar u Evropi i Americi i nije tako dobro prodavao. Najveći problem LG uređaja uopšte je bio slab marketing, a za G Pro liniju fableta i to što su previše kasno stizali na tržište EU. Svi koji su bili zainteresovani za fablet, kupili su modele nekih drugih proizvođača, a pre svih neprikosnoveni Samsung Note. Kada je prethodni G Pro stigao do nas, već su bile najave za Note 3, pa su zato svi čekali i nisu prešli na LG.

Ostaje da se vidi da li će se slična priča ponoviti i sa G Pro 2. On doduše nema stilus, i Note 3 ga zbog toga čak i prestiže u upotrebljivosti i funkcijama, ali smo sigurni da to nekim korisnicima nije ni potrebno. Za njih, jedina prepreka može da bude da G Pro 2 i ovoga puta zakasni na naše tržište. A to bi stvarno bila šteta, jer je u pitanju odličan uređaj.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy Note 3
Nokia Lumia 1520
HTC One Max
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...