Huawei P8 Test

Top model na kineski način

 

Sa serijama Ascend Mate i Ascend P uređaja, Huawei je počeo ozbiljnu ofanzivu u kategoriji vrhunskih tableta i telefona. Zahvaljujući zanimljivom dizajnu, korektnim specifikacijama, i ponajviše, povoljnoj ceni, Huawei je uspeo da dopre do velikog broja kupaca koji vole da kupe racionalno i prodju najbolje za uloženi novac. Kinezi nastavljaju da igraju na istu kartu, pa novi P8, koji više nema u nazivu Ascend, na meti ima flagship modele poput Galaxy S6, HTC One M9 ili Xperia Z3. Ipak, ovoga puta deluje kao da su odlučili da kupcima još više otežaju izbor top modela za ovu godinu, jer Huawei P8 izgleda bolje nego ikad i, barem na papiru, donosi više snage nego pre. Predstavnici kineske kompanije nisu štedeli reči u hvalospevu na oficijelnom predstavljanju, a poimence su isprozivali i konkurenciju, što se inače retko dešava. Mi smo proverili da li je P8 zaista dovoljno dobar da izađe na megdan najboljim telefonima današnjice, ili Huawei samo preti praznom puškom.

  • Premium dizajn
  • Prihvatljive dimenzije
  • Stabilan i fluidan rad
  • Odlična kamera
  • Cena
  • Očajan GPU
  • Nove funkcije ne rade dobro
  • UI je isti kao i pre

Dizajn

Do sada su se poigravali sa plastikom i staklom, ali Huawei P8 je dobio kućište od aluminijuma. Prednji panel je presvučen Gorilla Glass-om treće generacije, pa iako možda deluje nežno, sigurno može da izdrži po koji pad i udarac. Koliko god čudno zvučalo za jednog kineskog proizvođača, P8 izgleda klasično-elegantno, bez ikakvih kerefeka i eksperimentisanja. Huawei jednostavno nije želeo da rizikuje, te je zadržao pravougaoni oblik s tim da su stranice zaobljene kao na svim današnjim flagship-ovima. Jedina stvar koja donekle remeti vizelni sklad i minimalizam je štrafta od sjajne plastike na vrhu zadnjeg panela u okviru koje se nalaze kamera i blic. Ipak, dobro je uklopljena i stvarno ne deluje jeftino. Aluminijumsko kućište je elegantno i jednostavno

Druga dobra stvar je što kamera zahvaljujući ovom plastičnom umetku ni malo ne štrči napolju što je slučaj kod svih novijih uređaja. Zbog toga, Huawei može da se pohvali kućištem koje je sa 6.4 milimetara tanje i od iPhone-a 6 i od Galaxy S6. Ova razlika u debljini se vidi i oseća u ruci, ali je težina dobro raspoređena pa se neće desiti da zaboraviš da držiš telefon.

Ono što nas je posebno prijatno iznenadilo je to koliko je Huawei posvetio pažnje detaljima kod izrade P8. Uzmite samo on/off dugme, koje je perfektno isečeno, uglačano i obrađeno, a onda smešteno u maleno udubljenje kako bi bilo lakše za pronalaženje prstima. Sve to, na samo 6.4 milimetra!

Osim toga, ostalo je prostora i za nanoSIM karticu, ali i za microSD karticu. Sve rupice, prorezi i detalji su pedantno obrađeni i uklopljeni, i pod prstima zaista nema dileme da se radi o jednom pravom top modelu. Huawei je uspeo da zadrži dimenzije u granicama normale pre svega zahvaljujući minimalnom neiskorišćenom prostoru sa desne i leve strane displeja. Pored toga što su dimenzije pristojne, P8 deluje kao da maltene nema Impresionira posvećenost detaljima i završnoj obradidesnu i levu ivicu kućišta, pa mu je po nama to još jedan plus. 

Kućište

Dimenzije poređenje

KAKO RADI

Hardver

HiSilicone Kirin je naziv koji Huawei koristi za čipsetove koje sami razvijaju i proizvode. Poprilično hrabar potez dalekoistočne kompanije, da razvija sopstveni hardver koji dalekosežno ima brojne prednosti, jer omogućava programerima i inženjerima da rade zajedno i tako naprave bolji proizvod. Ipak, potencijal je jedno, a trenutno stanje drugo i prema tome, Kirin čipset se još uvek nije proslavio. Huawei P8 je prava prilika za premijeru novog 64bitnog čipseta koji nosi oznaku Kirin 930, sadrži ukupno osam Cortex A53 procesora, četiri na 2GHz i još četiri na 1.5GHz. Treba pomenuti da je za kinesko tržište u ponudi i Kirin 935 koji je klokovan nešto više, na 2.2GHz, ali teško da ćeš ovo parče hardvera naći bilo gde u Evropi. U svakom slučaju, na papiru, sasvim dovoljno da se uhvati u koštac sa Snapdragon 810 ili 808, pa čak i sa Hisilicon Kirin 930 čipset ima premijeru u novom P8Samsungovim Exynos čipsetom. Ponovićemo još jednom, na papiru. 

U praksi, Huawei P8 radi sasvim lepo u svakodnevnim zadacima, proveravanju mail-a, čitanju i odgovaranju na SMS poruke, pregledanje društvenih mreža i news portala i slično. Sve je fluidno i stabilno, iako Emotion UI ponekad izgleda bespotrebno nakinđureno, zamerki na brzinu nemamo. Čak i benchmark testovi pokazuju da HiSilicone Kirin 930 ima dovoljno procesorske snage, i da u čisto numeričkim operacijama ostavlja iza sebe i zver poput Galaxy Note četvorke. Svakako impresivno.

Međutim, drugi deo čipseta, Mali T628 MP4 grafički procesor nije uvek na nivou zadatka.  Da budemo jasni, svaki GPU koji se nalazi u nekom top modelu će odraditi svakodnevne zadatke bez ikakve pomuke. 3D video igre su pravi izazov, i tu Kirin 930 ume da zastane. Prvo što je učitavanje previše dugo, kako na početku, tako i u toku igranja. To je pomalo čudno s obzirom da imaš čak 3GB RAM-a, ali ajde, strpećeš se. Ono gde pomoći nema su performanse tokom samog igranja. Sve dok osam procesora može da izdrži i podrži igricu, sve radi OK, ali kada počnu kompleksna senčenja, 3D objekti, umekšavanje ivica i velike teksture, onda uskače Mali T628. A kad uskoči, on potone, a sa njim i frame-rate, čak ponekad i cela igrica. Jednostavno se blokira i izbaci te u Home panel. Ove rezultate potvrđuju i benchmark testovi, naročito oni koji se fokusiraju na grafiku. U njima su rezultati P8-ice debelo ispod i pojedinih prošlogodišnjih modela, što je za jedan ozbiljan flagship nedopustivo. Padovi u performansama su relativno retki, ali ipak postoje, a Huawei je već najavio softverski update koji bi trebalo da reši ovaj problem. Mali GPU radi očajno, što povremeno dolazi do izražaja u igrama

To što ne radi kako treba, Mali GPU ne kompenzuje manjom potrošnjom. Baterija od 2.600mAh koja ne može da se menja, izdržaće bez problema jedan ceo dan, što je očekivano za uređaj ovog ranga. Problem je što nema brzog punjenja, ali opet, tu su veoma dobri modovi za uštedu energiju, preko kojih možeš da vidiš bukvalno potrošnju po svakoj aplikaciji ponaosob i da je ugasiš ukoliko srče previše.

Kamera

Za odlične ocene Kirin čipsetu fali bolje optimizovani GPU, pa smo zato odlučili da ti sledeće predstavimo najjaču karakteristiku P8-ice po rečima proizvođača. Naime, na premijeri ovog uređaja, navedene su specifikacije i unapređenja na modulu kamere, da bi na kraju bili spomenuti i konkurenti. Kineski predstavnik samouvereno je obećao da će detaljnost fotografija biti iznad kamere Samsung Galaxy Note 4 (samim tim i Galaxy S6), a da će noćne fotografije biti bolje od iPhone-a 6. Svakako odvažno, ali ako je verovati specifikacijama ne i nemoguće. Ponovo, po rečima proizvođača, Huawei P8 ima kameru sa najboljom optičkom stabilizacijom na tržištu, kao i prvi senzor sa četiri boje, RGBW - crvenom, zelenom, plavom i belom. Ova kombinacija trebalo bi da poveća svetlinu u scenama sa visokim kontrastom, smanji šum u noćnim uslovima i uopšte, Huawei je ponosno predstavio kameru na P8da napravi slike sa živim i prirodnim bojama. 

Sa sočivom od 13MP, moramo da kažemo da su fotografije jako, jako dobre. Što se tiče detaljnosti, možda ne prevazilazi kameru sa Note 4, ali je barem podjednako dobra. Slike koje nastaju u optimalnim uslovima, kada je lep i svetao dan, izgledaju oštro, bogato i živo. Doduše, boje deluju pomalo isprano u odnosu na Galaxy S6, mada je to u principu stvar ukusa. Količina detalja je zaista ogromna i tu nemamo nikakvih pritužbi. Usudićemo se da kažemo da je ovo najbolja kamera od 13MP na tržištu.

Za fotografisanje noću, namenjen je SuperNight mod. Očekivano, kvalitet slika je lošiji od fotki koje nastaju danju, ali za mobilne telefone i dalje iznad proseka. Treba reći da još po aktiviranju noćnog fotografisanja, Huawei sugeriše da koristiš stalak ili da se koncentrišeš da ne mrdaš ruke. Čak i mali pokreti izbacuju autofokus iz igre, pa fotke ostaju sa manjkom detalja i viškom šuma. Ne vidimo onda šta je tu tako revolucionarno u vezi sa optičkom stabilizacijom slike, ali dobro. Ako si stabilan i slikaš scenu koja nije naročito dinamična, dobićeš veoma dobre rezultate. U tom slučaju, oštrina i I dnevne i noćne fotografije su u vrhu klasedetalji će biti barem kao kod konkurenata, ponekad i bolji. 

Interfejs kamere neodoljivo podseća na iPhone, pa čak koristi i swipe levo-desno za menjanje moda statičnih slika u video snimanje. Ipak, ono što je stvarno dobro urađeno i što nas je oduševilo su LightPaintning efekti. Ima nekoliko različitih modova, a svode se na to da modul kamere pronađe izvore svetlosti i prati njihovo kretanje u sukcesivnom škljocanju. Primera radi, to su vam one slike sa autoputeva gde se svetla automobila razlivaju u dugačke neonske linije. Sve je automatizovano, a rezultati su generalno dobri, zavisno od uslova fotografisanja. Što je izvor svetla koji se prati jači i u većem kontrastu u odnosu na ostatak scene, softver ga lakše i preciznije izdvaja. Uz malo eksperimentisanja i vežbe, možeš da dobiješ stvarno super rezultate.

Na kraju ostaje pitanje, da li je Huawei P8 napravio najbolju kameru na tržištu? Definitivno ne, delom zato što su kamere na Galaxy S6, a naročito na LG G4 baš, baš dobre, a delom jer kamera na P8 ne daje uvek najbolje moguće rezultate. Ako bi morali da je pozicioniramo, rekli bismo da je u klasi sa iPhone 6 kamerom, a to je složićeš se, fenomenalan rezultat.

Ekran

Posle QuadHD displeja na Galaxy S6 i LG G4, rezolucija od 1920x1080 ne izgleda tako impresivno. Huawei P8 ima za 0.1 inč veći ekran od Samsungovog top modela, ali zahvaljujući dobroj iskorišćenosti prednjeg panela, uspeva da zadrži pristojne dimenzije. Ceo prednj panel je pokriven Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom što ga čini delimično otpornim na udarce i padove. Sam displej je veoma dobar i FullHD rezolucija je i dalje više nego dovoljna da bi imao utisak „da se posečeš“ oštrine. Sve linije i detalji su jasno definisani i ocrtani, a čitanje teksta i pregledanje web strana je pravo zadovoljstvo. Pošto je u pitanju IPS matrica, boje možda nisu onako intenzivne i žive kao na AMOLED ekranima, ali je prikaz i dalje bogat i realan. Pozadinsko osvetljenje je jako i Huawei P8 može komotno da se koristi napolju, ali i unutra, kada senzor za ambijentalno osvetljenje smanjuje svetlinu displeja na nivo pogodan za čitanje u mraku. Huawei je ponudio i detaljna softverska podešavanja za displej, i to prema bojama, osvetljenosti, senkama i nijansama. Ova podešavanja su dobrodošla s obzirom da smo primetili da fabrička podešavanja skreću ka crvenoj i ljubičastoj nijansi, a ovako preko slajdera možeš da ih podesiš baš kako ti odgovara.

Displej na Huawei P8 ne može da se poredi QuadHD panelima na Samsungu i LG-u iz prostog razloga što je u pitanju druga, i da kažemo, starija tehnologija. Ipak, po kvalitetu prikaza su tu negde, a ako ga uporedimo sa HTC-om i Sony-jem, slobodno možemo da kažemo da je bolji. FullHD displej ima vrhunski prikaz koji je bolji pojedinih etabliranih konkurenata

SOFTVER

Kritike na račun Emotion interfejsa pljušte još od prvih Huawei smartfona, ali su u poslednje vreme sve ređe i ređe. Razlog je to što kinezi osluškuju korisnike i dorađuju i lickaju svoj interfejs koji sada izgleda sasvim lepo i ukusno dizajnirano. Naravno, Android puritancima se ni ovakav neće dopasti, ali za sve ostale ovo je jedan od lepših interfejsa na tržištu. Takođe, nema problema ni sa stabilnošću ni sa brzinom rada, što je i očekivano s obzirom da je u pitanju vrhunski model jedne kompanije. Glavna odlika Emotion UI-ja su teme koje menjaju izgled i dizajn interfejsa, ali i odsustvo App Drawer-a po ugledu na iOS. Sve instalirane aplikacije idu direkt na home panele, a ako bi da ih malo organizuješ možeš da ih poređaš po folderima.

Međutim, ovoga puta je Huawei pokušao da donese i nešto novo u okviru interfejsa. Prva je „Voice Wake“ funkcija, koja budi P8 iz stanja mirovanja, aktivira ekran i sluša dalje komande. U startu je fraza za buđenje „Hello Emy“, a možeš da promeniš ime i u Dave, što po nama zvuči još gluplje, ali šta da se radi. Posle toga tri puta ponoviš frazu da se uređaj navikne na tvoj glas i spreman si. S jedne strane, Voice Wake radi super, jer zaista može da te čuje sa udaljenosti od par metara i da reaguje. U takvim sitaucijama, P8 se oglašava po malo morbidnim „I'm here“, ali u svakom slučaju radi posao jer ćeš ga pronaći ako si ga zagubio. Takođe, buđenje je relativno brzo i nakon toga možeš izgovarati ostale komande poput pozivanja kontakta ili raspitavanja o tačnom vremenu i temperaturi. Nažalost, ono što čini „Voice Wake“ gotovo neupotrebljivim je to što je mikrofon preosetljiv. Jednostavno, P8 se aktivira na bilo koju frazu, na bilo koju reč, naročito ako se čuje gužva glasova oko njega. Dešava se da dok je na stolu u kafiću, počne da prima komande i reaguje, što nikako nije prijatno. Zato je najbolje da ovo probaš i... isključiš. Voice Awake ima potencijal, ali još treba da se razvija

Dakle, komande glasom imaju budućnost, ali za sada ne ferceraju baš kako treba. Nema veze, bićemo strpljivi. Ipak, druga „revolucionarna“ funkcija je Knuckle gesture. U bukvalnom prevodu, gestovi ili kontrola člancima. Pod članci se misli na zglobove prstiju, kao kada stegneš pesnicu. Huawei je smislio da njegov ekran može da prepozna razliku između dodira vrhom prsta i dodirom članka prsta. Kada prepozna dvostruko lupkanje člankom po ekranu, P8 čuva sliku onoga što je na ekranu, a ako kreneš da prevlačiš člankom preko displeja, iseći ćeš delić ekrana i sačuvati ga kao sliku. U principu, ako često radiš takve stvari, da beležiš sadržaj onoga što je na displeju onda je ovo prilično korisno. Međutim, problem je u tome što ekran ne može uvek da raspozna šta je članak, a šta jagodica prsta. Ako ostaviš aktivnu ovu funkciju, dešavaće sa da umesto da swipe-uješ ekran ili klikneš na ikonicu, softver proceni da ti dodiruješ displeš člankom i napravi screenshot. Kao i za Voice Awake, i ovde stoji preporuka da probaš kako radi, pa ako ti je OK, onda ga ostavi, ako ne ... Sačekaj da još malo usavrše. Lupkanje po ekranu je ponovo u fazonu

Sve ovo nam pomalo liči na Samsungov TouchWiz od pre par godina, kada su pokušavali da uvede nove i revolucionarne tehnike korišćenja koje će korisnicima olakšati život. Sećaš se onog mahanja oko ekrana i praćenja pokreta glave? Pogledaj sada TouchWiz i biće ti jasno šta se sa tim desilo. Dobra stvar je da nove funkcije mogu da se isključe, a od korisnika zavisi da li će ih Huawei razvijati u budućnosti. Za sada, bez njih, Huawei Emotion UI radi sasvim dobro i na P8 nemamo nikakvih zamerki na softver.

Konekcije

Pomalo nas je iznenadilo to što Huawei P8 ne podržava WiFi ac protokol povezivanja, s obzirom da je taj standard prisutan već neko vreme. Osim toga, sve ostalo je podržano, WiFi a/b/g/n, WiFi Direct, DLNA, WiFi Hotspot, Bluetooth 4.1, NFC pa čak i FM Radio. Ko ne zna, Huawei je pre nego što je ušao u biznis sa mobilnim telefonima proizvodio telefonske centrale i opremu za mreže. U skladu sa tim, Huawei P8 se povezuje sa drugim uređajima i mrežama brže, stabilnije i bolje nego drugi telefoni. Primera radi, sedeli smo u kafiću odakle smo hvatali WiFi iz drugog lokala. Nijedan drugi telefon nije uspeo da se poveže i održi vezu sa tim udaljenim ruterom osim P8. Ne samo što se povezao, nego je sasvim lepo i radio, osvežavajući FB, Instagram, mailove i slično. Povrh toga, Huawei P8 ima i funkciju WiFi+ koja omogućava da se nakači na ruter sa najčistijim i najjačim signalom koji će obezbediti najbržu i najstabilniju konekciju. Ako takvog WiFi hotspota nema, onda će ti predložiti prebacivanje na 3G ili 4G mrežu ako su dostupne. Sjajne mogućnosti za povezivanje

SVE U SVEMU

Za razliku od pojedinih proizvođača koji su ove godine uradili manje nego što se od njih očekivalo, Huawei je napravio solidan korak napred sa modelom P8. Ovo je definitivno najmoćniji Huawei uređaj do sada, a pritom je i veliko unapređenje u odnosu na prošlogodišnji Ascend P7. Da su ugradili ekran u 2K rezoluciji i odradili bolji posao sa grafičkim čipom, mogli bi da kažemo da je Huawei stao rame uz rame sa najboljima, a tu trenutno mislimo na Samsung i LG. Ipak, to se nije desilo, pa je P8 i dalje na samo pola koraka do samog vrha. Odličan uređaj, koji jedino možda neće ispuniti očekivanja zagriženih gejmera, pružiće vrhunske performanse svom vlasniku za oko 500 eura. To je za oko 30% manje nego što koštaju Galaxy S6 i LG G4, a razlika u performansama i specifikacijama je svakako manje od toga. Pritom, cena je nešto zbog čega ozbiljno treba da se pribojavaju i HTC One M9 i Sony Xperia Z3, a to je samo po sebi, dovoljan uspeh i veliki kompliment za Huawei.  

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...