Huawei Nexus 6P Test

Prestižni Google fablet

Ne treba da čudi što je Google izabrao baš Huawei za izradu njihovog novog fableta. Kinezi su trenutno na trećoj poziciji proizvođača mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom i najbrže rastu od svih mobilnih brendova. Na sve to njihovi dosadašnji fableti, a tu pre svega mislimo na Ascend Mate 7 koji uskoro dobija naslednika, pokazali su se fantastično i zabeležili odlične prodajne rezultate.

Nexus 6P je direktan naslednik prošlogodišnjeg Nexus fableta i praktično predstavlja probni poligon za novi Android 6.0 Marshmallow. Ako je LG-u zapalo da napravi Nexus 5X, pristupačan, čist Android uređaj, onda možemo reći da Huawei nije morao da pravi kompromise da bi zadržao povoljnu cenu. Oznaka „P“ u nazivu uređaja komotno može da znači i premijum, jer je izrada, kao i hardver vrhunska, a da cena pritom ipak ostaje nešto ispod konkurencije. To je taj Huawei „best-buy“ trenutak na koji kinezi mogu da budu i te kako ponosni. Na našem testu, proverili smo kako novi Android radi na najjačem Google fabletu do sada, da li se specifikacije na papiru prenose u realnost i da li je Nexus napokon dobio kameru sa kojom može da parira najjačim Androidima.

  • Dizajn i metalno kućište
  • 2K AMOLED displej
  • Odlične performanse
  • Nove Android funkcije
  • Baterija
  • Kamera i nedostatak OIS
  • Nema bežičnog punjenja
  • Nema microSD kartice

Dizajn

Mislimo da nema potrebe više da napominjemo da Huawei zna da napravi i lep i luksuzan telefon, a Nexus 6P je i jedno i drugo. Jedan Nexus po prvi put dolazi u metalnom unibody kućištu, koje doduše ima par plastičnih delova. Tanak samo 7.3mm i sa nepunih 180 grama, Nexus 6P ostavlja odličan utisak u ruci, kako kvaliteta i izdržljivosti, tako i elegancije. Jedino što pomalo smeta vizuelnom utisku je sjajni plastični umetak na vrhu zadnjeg panela na kom se nalaze sočivo kamere, blic i laserski auto-fokus. Iako je ovo detalj koji se može naći na ovogodišnjim Huawei top modelima, naše je mišljenje da za tim nije bilo potrebe i da pomalo kvari lepotu i jednostavnost. Ispod crne plastike, ostaje samo perfektno ugravirani čitač otiska prsta, koji je uokviren tankim sjajnim metalnim prstenom i veliki Nexus logo.

Sa druge strane, stanje je daleko mirnije. Ispod i iznad ekrana ima puno plastike, ali to smo oprostili kada smo čuli kako zvuče odlični stereo zvučnici ispod proreza. Napred nema nikakvih dugmića i oznaka i ceo prednji panel je presvučen Corning Gorilla staklom četvrte generacije. Bukvalno svaka ivica Nexusa 6P je dodatno obrađena i zaravnjena, pritom uglačana do visokog sjaja. Kako god da pomeraš ovaj fablet, on se diskretno presijava ostavljajući utisak luksuza i elegancije kakav do sada nismo imali prilike da vidimo na Nexus uređajima. Definitivno najluksuzniji Nexus do sada

Dimenzije poređenje

KAKO RADI

Iako je najveća novost na ovom telefonu Android 6.0, o njemu smo već pisali u testu LG Nexus 5X, pa ćemo se na njega vratiti nešto kasnije. Ovde nas konkretno interesuje kako se novi Android snalazi sa trenutno najjačim Snapdragon 810 čipsetom i da li i dalje ima bagova koji su mnogim proizvođačima napravili veliki problem. Tu pre svega mislimo na zagrevanje i gašenje aplikacija usled visoke temperature i na opadanje performansi usled dužeg intenzivnog korišćenja.

Na svu sreću, Huawei Nexus 6P koristi novu verziju 810-tke koja u kombinaciji sa novim Androidom radi kao sat. Da, i dalje ume da se zagreje kada duže vreme cepaš neku 3D igru ili skidaš veći fajl, ali je u granicama normale i nikako ne utiče na perfromanse ni na stabilnost. Sa tri gigabajta RAM memorije, nema usporavanja ni kada je uključeno više aplikacija odjednom i kada skakućeš između njih. Ne treba ni spominjati da osnovne operacije, tipa prolazak kroz interfejs i slično rade trenutno i bez ikakvog zastajkivanja. Jedini problem imali smo povremeno sa aplikacijom kamere, kojoj je nekada bilo potrebno skoro dve sekunde da se aktivira. Ipak, to se dešavalo retko i možemo da kažemo da je ovo jedan od najbržih, ako ne i najbrži uređaj sa Snapdragon 810 čipsetom koji smo koristili. Android Marshmellow i Snapdragon 810 su brza i stabilna kombinacija

Kućište novog Nexusa jeste veliko, ali je takođe i veoma tanko, pa je pravo čudo kako je Huawei uspeo da upakuje bateriju od skoro 3.500 mAh. Uz standardno korišćenje, ovaj fablet može da izdrži bez punjača malo više od dva dana, a ako dobro optimizuješ Doze štednju baterije i duže. Ono što nam se nije dopalo je to što nema slota za microSD kartice. Dostupne su verzije sa 32, 64 i 128GB interne memorije, ali nije jasno zašto nema mogućnosti proširenja memorijskim karticama koje novi Android inače podržava. Takođe, novi USB-C punjač ima drugačiji port od starog kabla, pa bilo lepo da su ubacili neku vrstu adaptera ili nešto slično, ali nažalost nisu pa ćeš uskoro svakako morati da menjaš sve kablove. Jedna od super stvari koje donosi novi USB standar je to što recimo kablom možeš da povežeš Nexus 6P i Nexus 5X i da odabereš jedan uređaj koji će biti punjač, a drugi će biti punjen.

Softver

Pravi dokaz koliko je važan dobro optimizovan softver za funkcionisanje jednog telefona, najbolje se vidi kod animacija prelaza između panela i otvaranja/zatvaranja aplikacija. To do sada nismo mogli da vidimo u stock Androidu, a korisnici su bili srećni zbog toga, jer u proizvođačkim interfejsima animacije su samo usporavale rad i nisu izgledale kako treba. Međutim, programeri iz Google-a su odradili odličan posao i zadali domaći zadatak kolegama koji rade za brendove mobilnih telefona. Sve animacije i prelazi rade brzo, bez seckanja i bilo kakvih usporavanja, kao da su sastavni deo sistema, baš kao što i treba da budu.

Naravno, u novom Androidu nije sve u animacijama, novim pozadinama i blago izmenjenom fontu. Najvažnija novost je Google Now On Tap. Radi se o funkciji koja bukvalno pretražuje sve ključne reči koje se nalaze na ekranu i nudi ti rezultate i više informacija. Primera radi, dobiješ SMS poruku „Hoćeš da idemo da gledamo Partizan danas?“, uključiš On Tap i pojaviće se web strana sportskog društva Partizan, linka ka FB i Instagram profilima, YouTube snimcima i recimo Wikipedia link. Nova funkcija radi bukvalno na svakom sadržaju koji se nalazi na displeju, pa tako možeš da ga aktiviraš dok slušaš muziku ili surfuješ netom.

Doze je druga važna novost i odnosi se na čuvanje baterije. Nudi do sada neviđenu kontrolu nad potrošnjom za svaku aplikaciju zasebno. Možeš da podesiš koje aplikacije mogu da rade u pozadini, koje mogu da skidaju podatke u pozadini dok je ekran aktivan ili kada je ugašen. Moguće je čak namestiti da kada se uređaj nađe na stolu, u torbi ili u džepu, prestane sva komunikacija sa internetom i da se maltene ugasi. Aktivirajući i pažljivo podešavajući Doze opcije možeš drastično da produžiš trajanje baterije, a da to pritom u praksi i ne osetiš. Čudo jedno koliko uređaj može da troši energije na update-ove dok je u stand-by modu, to ni ne znaš dok ne pogledaš grafikone potrošnje koje prikazuje Doze.

Mislimo da je Google Now on Tap sledeća velika stvar na Androidu i da je to funkcija koja će se još razvijati i privlačiti korisnike. Pretraga i upoređivanje različitih izvora informacija sa njim postaje daleko brža i jednostavnija nego do sad, pa mislimo da će ovo biti jedna od opcija koja će dodatno privlačiti korisnike Android operativnom sistemu. Takođe, Android 6.0 Marshmallow radi perfektno na skoro godinu dana starom čipsetu Snapdragon 810. To je dobra vest jer pokazuje da Google ide u korak sa hardverom i ne žuri, već radi na optimizaciji i suštinskim dodacima koji poboljšavaju i ubrzavaju korišćenje Androida. Now On Tap i Doze su najbitnije novosti novog Androida 6.0

Kamera

Na premijeri novog Huawei Nexusa, govornici iz Google-a i kineske kompanije veoma samouvereno su govorili, pa je bilo čak i jakih izjava poput : „Ovo bi lako mogla da bude najbolja kamera na mobilnim telefonima danas“. Teško da su ovo mislili ozbiljno, ali su verovatno morali da ohrabre kupce koje je do sada iskustvo naučilo da je kamera obično najslabija karika svakog Nexus uređaja. Huawei je instalirao Sony aparaturu sa sočivom od 12.3 MP sa sopstvenim laserskim auto-fokusom i LED blicem. Rezultat su odlične, oštre i žive slike po dnevnom svetlu, kao i u zatvorenim prostorijama. U tom segmentu, kamera na Nexus 6P može komotno da se poredi sa onom na LG G4 ili Sony Xperia Z5, što znači sa najboljima u poslu. Kada ima dovoljno svetla, modul beleži dovoljno detalja, maltene bez potrebe za bilo kakvom intervencijom softvera.

Na drugoj strani, fotografisanje noću ne daje tako blistave rezultate, mada su fotke svakako daleko bolji od bilo kog Nexusa do sada. Dobra vest je da su slike gotovo uvek potpuno fokusirane zahvaljujući odličnom laserskom auto-fokusu, kao i da u većini slučajeva softver radi dobar posao u posvetljavanju delova fotografije koji su mračni. Naravno, ovo dovodi do pojave šuma, a često i do gubljenja detalja zbog omekšavanja ivica. U tom segmentu, kamera na Nexusu 6P zaostaje za liderima, ali i za drugim fabletima s obzirom da nema optičke stabilizacije slike. S obzirom na to koliko je veliko kućište, a posebno izbočina oko kamere, ubeđeni smo da je bilo mesta za korektivne motorčiće. Ipak, uz malo stabilniju ruku moći ćeš da snimaš i lepe 4K video snimke, kao i usporene snimke na 240fps u fullHD rezoluciji. Za kraj, poslednja kritika odnosi se na samu aplikaciju kamere, koja je inača veoma siromašna u podešavanjima. Ako uključiš HDR mod, treba malo vremena da ponovo proradi, a dešava se i da učitavanje kamere potraje duže nego što je očekivano. Ovo će verovatno biti rešeno prvim update-om, ali smo morali da spomenemo jer je to jedini trenutak usporenja koji smo primetili na ovom telefonu. Ovo je najbolja kamera na Nexus telefonu do sada, ali i dalje ima prostora za napredak

Ekran

I dok većina proizvođača koristi IPS panele, Huawei nema nikakav problem da pazari AMOLED ekrane za svoj telefon direktno od Samsunga. Zato korisnik Nexusa 6P može da računa na pravi praznik za oči jer panel dijagonale 5.7 inča u rezoluciji 1440x2560 izgleda fenomenalno. Boje su veoma intenzivne, prosto iskaču sa ekrana, prikaz je ludački oštar, a ovo je jedan od najsvetlijih displeja sa kojima smo se susreli. Za što god da koristiš ovaj fablet, o vizuelizaciji ne moraš da brineš jer sve izgleda sjajno – od video klipova u visokoj rezoluciji, preko 3D igrica pa sve do teksta i web strana. U odnosu na prošli Nexus fablet, novi ima bolje podešene boje, svetliji je i bolje se vidi na direktnom suncu. Iako je zaštićen Gorilla 4 staklom, mi preporučujemo da ga dodatno zaštitiš maskom ili folijom, jer je stvarno greh slupati ovako dobar displej. A i da se ne lažemo, da zameniš pravougaonik od skoro šest inča tečnih kristala košta papreno. Vlasnici Nexusa 6P uživaće u jednom od najboljih prikaza na tržištu

Konekcije

U stilu pravog top modela, Huawei bukvalno podržava sve žive standarde za bežično i žično povezivanje, kako sa internetom tako sa ostalim uređajim. Posebno je zanimljivo povezivanje kablom preko USB-C porta. Kao što smo rekli postoji opcija punjenja baterije sa uređaja na uređaj, ali ćemo u budućnosti sigurno videti još prednosti nove, dvosmerne komunikacije ovim putem. Podržani su najnoviji algoritmi 4G/LTE mreže kao WiFi a/b/g/n/ac standardi. WiFi Hotspot, DirectWiFi, DLNA povezivanje sa spoljnim uređajima poput televizora i HiFi linija se podrazumeva. Pored novog Bluetooth 4.2 standarda podržan je i NFC, ali za sada nema ništa od bežičnog punjenja, jer se prijemnik za blisku komunikaciju za sada može koristiti samo za bežično plaćanje Android Pay. Videćemo kako će se situacija u bliskoj budućnosti razvijati, jer seispostavilo da Apple NFC koristi takođe samo za svoj Apple Pay, pa jedino Samsung dozvoljava korišćenje modula i za još nešto osim beskontaktnog plaćanja. Ipak, ostaje nada da će se i Google „otvoriti“, jer je to ipak bliže njihovoj strategiji i koncepciji na koju su korisnici navikli.

SVE U SVEMU

Na tržištima na kojima se prodaje kao zvaničan Google telefon, Huawei Nexus 6P košta malo ispod 500$, što je otprilike 470 eura. Po toj ceni danas ne možeš da kupiš bolji fablet, jer je Nexus 6P u klasi sa daleko skupljim modelima, poput iPhone-a 6S Plus i Sony Xperia Z5 Premium. I pored toga što i Samsungovi i Apple fableti imaju napredniji hardver, a tu mislimo pre svega na čipset, Nexus 6P u praksi pruža gotovo identične performanse kao oni. Uz odličan ekran i premium izgled, korisnici zaista nemaju mnogo toga na šta mogu da se žale. Sigurno je da će u naredne dve godine prvi dobijati najnoviji Android softver, imaju fantastičan ekran koji je bolji od onog na recimo iPhone-u, veliku bateriju i sve to po ceni koja je za nekoliko stotina eura niža od konkurencije. Jedini problem ostaje kamera, ali to je kompromis koji će mnogi biti spremni da naprave zarad povoljne cene.

Huawei Nexus P6 karakteristike detaljna specifikacija

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...