Huawei Consumer Business Group predstavio je u novembru prošle godine Huawei Mate 10 lite, pametni telefon koji donosi veoma dobru kombinaciju performansi i snage, te je prvi Huawei koji ima prednju i zadnju kameru sa dvostrukim sočivom. Huawei Mate 10 lite je dizajniran da bude u korak sa svakim selfijem, svakom fotografijom i svakom društvenom mrežom koja odgovara dinamici života savremenih korisnika sa novim Huawei FullView ekranom. Huawei Mate 10 lite donosi nove napredne načine fotografisanja, deljenja i doživljaja sveta.

“Znamo šta je važno današnjem korisniku i zbog toga smo kreirali novi uređaj koji sadrži moćne odlike”, rekao je Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group. “Dizajniran da pomogne da se povežete sa svima, gde god se oni nalazili u svetu, Huawei Mate 10 lite postavlja nove standarde u inovaciji zahvaljujući svojim neverovatnim performansama, modernim dizajnom i naprednim odlikama kamere.” Ovaj telefon kombinuje četiri aspekta koji ga čine jako dobrim izborom za svakoga ko ceni dobar kvalitet po dobroj ceni: snažne performanse, dobre fotografske sposobnosti, veliki ekran i privlačan dizajn.

EKRAN

Utisak rukovanja premium telefonom pojačava činjenica da je Huawei dizajnirao Mate 10 Lite u skladu sa najnovijim trendovima: sa privlačnim 18:9 ekranom, kućište je ne samo usko već i tanko, tako da odlično staje u dlan uprkos tome što poseduje iznenađujuće veliki displej. Veličina ekrana je 5,9 inča sa Full HD+ rezolucijom, što omogućava veliki prostor za prikazivanje podataka, ali i veoma veliku gustinu piksela koja je zaslužna za potpuno jasne slike. Sav sjaj inženjerske veštine je način na koji je ekran uklopljen u kućište telefona. Dizajneri kompanije Huawei su iskoristili svoje umeće da bi maksimalno smanjili okvir, kako sa strane, tako i iznad i ispod displeja, tako da ekran zauzima 83% površine telefona.

SPECIFIKACIJA

Dimenzije 156.2 x 75.2 x 7.5 mm
Težina: 164 g
Ekran: 5.9” IPS LCD 1080 x 2160; 18:9; (~409 ppi);
Čip: 8 x HiSilicon Kirin 659 64bit @ 2,36 GHz;
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB + microSD*
Kamera
Zadnja: 16 + 2 MP; PDAF; HDR; LED; 1080p;
Prednja: 13 + MP; LED; 1080p
Povezivanje: 4G; WiFi; Bluetooth; GPS; Wi-Fi hotspot; Dual SIM*
Baterija: 3340 mAh integrisana
OS: Android 7 Nougat + EMUI 5.1

KAMERE

Još jedna stavka koja Mate 10 Lite čini kvalitetnim smartfonom je njegova kamera - zapravo njegove kamere. Pre svega, prilikom dizajniranja ovih kamera, glavni prioritet inženjerima Huaweija bio je kvalitet slike, čak i pri uslovima sa slabom svetlošću. Posebna pažnja je posvećena prednjoj kameri, koja je često zanemarena, uprkos sve većoj popularnosti slikanja selfija. Na Huawei telefonu ona poseduje sočivo sa otvorom blende od f/2.0, što znači da u njega ulazi dosta svetlosti, što omogućava da uslikate dobre selfije čak i u slabo osvetljenom prostoru. Još jedna tehnologija koja je pozajmljena sa skupocenih uređaja je dvostruka kamera, koja u ovom slučaju nije ugrađena samo sa zadnje, već i sa prednje strane telefona. Setovi senzora od 16+2 MP (zadnji) i 13+2 MP (prednji) pribavljaju informacije o lokaciji subjekata u trodimenzionalnom prostoru, čime kameri omogućavaju da stvori dubinsku mapu scene. Uz prednje i zadnje kamere sa dvostrukim sočivima, Huawei Mate 10 lite pruža kvalitetne fotografije, bez obzira na objekat i postavku. Prednja 13MP/2MP selfi kamera podiže portretne fotografije na viši nivo i poseduje novi Selfie Toning Flash koji omogućava osvetljenje studijskog kvaliteta za umetničke fotografije jakih boja. Zadnja kamera kombinuje 16MP i 2MP sočiva. Obe kamere sa dvostrukim sočivom imaju hardverski Bokeh efekat, za sveže, jasnije i umetničke fotografije uz unapređene performanse u uslovima slabog osvetljenja. Zahvaljujući ovim podacima, Huawei softver korisnicima nudi opciju da promene tačku fokusa nakon što je slika uslikana, i što je najvažnije, slikama daju profesionalan izgled pomoću efekta zamućene pozadine (bokeh). Slike sa zamućenom pozadinom i selektivnim fokusom, ranije zaštitnim znacima profesionalne fotografije, izgledaju veoma dobro.

HARDVER

Osnažen Kirin 659 čipsetom sa osam jezgra, 4GB RAM i 64 GB ROM-a, HUAWEI Mate 10 lite je sposoban da koristi više aplikacija istovremeno. UX je duboko integrisan sa Huawei Android 7 EMUI kako bi obezbedio neometano iskustvo korišćenjem mašinskog učenja za optimizaciju performansi na temelju ponašanja korisnika. Duboka integracija harvera i softvera znači da je baterija Huawei Mate 10 lite-a dugotrajna, pa će tako 3340 mAh biti dovoljno i najzahtevnijim korisnicima za duže od jednog dana. Osim toga, pametan senzor za otisak prsta koristi mašinsko učenje kako bi postao sigurniji i tačniji uz svaku upotrebu. Huawei Mate 10 Lite takođe ima sopstveni Huawei Histen audio sistem za neometano iskustvo snimanja i igranja igrica.

SVE U SVEMU

Poznato je kako se proizvode Lite modeli. Uzme se standardni model i na gotovo svakom području se nešto oduzme, odnosno ugradi se lošija, samim tim i jeftinija komponenta. Poneka od njih se ostavi onakva kakva je na originalnom modelu i na kraju dobijete uređaj koji određuje budžet. Srećom, Mate 10 je poslužio kao raskošna osnova pa Mate 10 Lite opet ima mnogo da pokaže. Nema najmoćniji procesor, kameru s Leica optikom ili vodootporno kućište, ali da li je to uopšte realno očekivati za upola manju cenu? Pored toga nema ni najnoviju verziju Androida, ali verujemo da je dolazak istog gotovo izvestan i time će Mate 10 Lite biti još konkurentniji i još više će opravdati svoju cenu.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...