Samsung Galaxy Note

Mobilni ili tablet?

Galaxy porodica se sve više i više širi. Uspehom „S“ serije, Samsung je dobio vetar u leđa među proizvođačima smart telefona, ali tek izbacivanjem modela Galaxy Note im je zadao domaći zadatak jer su uspeli da kreiraju potpuno novu kategoriju mobilnih telefona.

Ovaj telefon predstavlja most između tablet računara i mobilnog telefona, a i od jednog i od drugog je pokupio ono najbolje.

 • Kvalitet izrade
 • Ekran od 5.3 inča
 • Izdržljivost baterije
 • Brzina rada
 • Stylus olovka za lakše rukovanje
 • Multimedija
 • Brz i pregledan Browser
 • Velike dimenzije
 • Ne poseduje taster za kameru
 • Kvalitet fotografija dobar, ali ne i najbolji
 • Cena

Kako izgleda

Dizajn

Samsung Galaxy Note je unapređena verzija nastala spajanjem Galaxy S i Galaxy S II modela.  Zbog svojih džinovskih dimenzija deluje kao džepni računar, ali za velike džepove... Dostupan je u crnoj i beloj boji.

Galaxy dizajn
u velikom formatu
Prvi utisak koji ostavlja ovaj telefon - lep, veliki  i privlačan - Celo kućište izrađeno je od plastike koja je meka na dodir, ali je čvrsta, tako da uređaj izgleda veoma kompaktno. Vidi se da se pokupilo najbolje od prethodnih modela, pa su tako svi detalji na ovom telefonu lepo uklopljeni u celinu. Prednja strana uređaja je presvučena Gorila Glass zaštitom poslednje generacije, dok je zadnja strana izađena od rebraste plastike koja će sprečiti da ti telefon isklizne iz ruke. Raspored tastera je isti kao i kod modela S II.

Stylus olovka za
lakše rukovanje
Kućište

Džin je stigao... 146.9 x 83 x 9.7 mm su njegove proporcije, a teži 178 grama. Telefon je veliki, veoma tanak i ne tako težak s obzirom na svoje dimenzije. Biće ti sigurno lakše da ga držiš u jednoj ruci, a da sa drugom radiš po ekranu, jer teško da možeš sve da raditš sa jednom. Telefon će teško stati u standardni džep pantalona. Nije napravljen za tako nešto.

Džin u mobilnom svetu.Dimenzije

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Prema ovom telefonu sigurno nećeš biti ravnodušan. Izgleda odlično i izrađen je kvalitetno. Ono što može predstavljati problem je njegova veličina, zbog koje oni sa manjom šakom mogu imati problema. Posebno nam se sviđa „S pen“ koja ima funkciju olakšavanja njegovog korišćenje. Vidi se da je proizvođač mislio na sve - i na dizajn i na funkcionalnost.

Kako radi

Performanse

Veliki i što se
tiče brzine rada
Hardverski pogon ovog telefona razbija... Dual core Cortex A9 procesor snage 1.4 GHz obezbediće ti brzinu prilikom obavljanja svih zadataka, čak i onih najzahtevnijih. Procesorska snaga je vidljiva svuda, od web pretraživača, HD repordukcije filmova, pa do najzahtevnijih igrica. Tako dobrom i fluidnom hardverskom pogonu „krila“ daju RAM memorija od 1 GB i Exynos 4210 čip.  Na Quadrant Benchmark testu osvojio 3980 bodova, što ga svrstava dosta visoko na lestvici kvalitetnih telefona.

Memorija

Po pitanju memorije sa kojom dolazi, ovo je jedan od najboljih telefona a tržištu. Poseduje 1 GB sistemske memorije, od koje ti je na raspolaganju oko 800 MB što je sasvim dovoljno za sve aplikacije. Pored toga, na raspolaganju ti je 16 GB interne memorije za skladištenje podataka. Memorije
koliko hoćeš
Ali, to nije sve... Memorijskim karitcama možeš dopununiti memoriju još do 32 GB , ukoliko ti je ovo što dobijaš malo. Memorijske kartce jedino možeš menjati kada isključiš uređaj.

Baterija

Baterija
iznad proseka
Baterija je pun pogodak. Sa kapacitetom od 2500 mAh izdržaće do dva dana bez punjača, što je iznad proseka, obzirom da nam gotovo svi smart telefoni dolaze sa manjim kapacitetima baterije. Punjenje traje oko 3 sata.

Ekran

I veličina i
kvalitet ekrana su
za svaku pohvalu
Ekran, em što je veliki, em je kvalitetan... Dijagonala od 5.3 inča i HD rezolucija od 1280x800 (285dpi) je nešto što će te raspametiti. Tehnologija izrade je Super AMOLED. Kontrast, oštrina, prikaz boja i sadržaja na dnevnom svetlu su u vrhu ponude na tržištu. Odaziv i preciznost su takođe na najvišem nivou, tako da ćeš vrlo lako „baratati“ sa ovim telefonom. O samim prednostima velikog ekrana glupo je pričati, ali sve izgleda bolje - od  ikonica, widgeta, pa do reprodukcije videa. HD prikaz omogućava ugodno listanje multimedije, interneta i drugih sadržaja, a uglovi vidljivosti su odlični. Stilski, ekran ovog telefona poseća na ekran modela S II.

  

Kamera

Kamera ovog telefona je odlična, ali ne i najbolja. Identična je kao i kod modela S II. Kamera od 8 MP dolazi sa autofokusom i LED blicem, a prednja kamera od 2 MP omogućiće ti sasvim pristojne fotografije i biće ti korisna za video pozive. Fotografisanje je, zbog velikih dimenzija i nedostatka tastera za kameru malo sporije. Treba se snaći sa tim čudom u rukama... A, ne znaš gde ćeš pre... Da li da „okineš“ ili držiš telefon.. Ovo je stvarno veliki nedostatak, jer bi bilo mnogo lakše rukovati sa ovom kamerom, da je taster prisutan...

Interfejs kamere je isti kao kod modela Galaxy S II- minimalistički, pregledan i bogat funkcijama. Interfejs se može menjati iz horizontalnog u vertikalni položaj u zavisnosti od toga kako držiš telefon. Na raspolaganju ti je i veliki broj alatki i opcija za uređivanje fotografija. Fotografje možeš snimati u sledećim rezolucijama: 3264x2448, 3264x1968, 2048x1536, 2048x1232, 800x480.  Pored izbora rezolucije, možeš podešavati i ekspoziciju (-2 do +2), balans beline, ISO, fokus itd. Na raspolaganju ti je i veliki izbor scena- Portrait, Night, Landscape, Party, Sunset, Dawn, Fall Color, Firework, Backlight itd... Znači kao na pravom fotoaparatu. Od režima fotografisanja tu su prisutni One shot, Beauty, Smile Shot, Panorama, Action i Cartoon. Zum aktiviraš prevlačenjem prsta po ekranu do željene tačke. Ukoliko nema ko da te slika, a želiš da zabeležiš neki trenutak, možeš da upotrebiš Tajmer opciju (2,5,10 sek.), pa će to kamera sama uraditi.

Bogat  izbor
funkcija za
fotografisanje
Kvalitet fotki je odličan, sa vernim bojama i puno detalja. U loše osvetljenim uslovima kvalitet fotografija opada. Slike su ok, ali je prisutan šum i preglednost detalja je smanjena. Uključivanjem blica, situacija je malo bolja, ali i dalje daleko od najbolje

Video sinmanje u 1080p rezoluciji je u rangu kvaliteta koje nude konkurenti, ako ne i bolje. Preglednost, detalji, boje, sve je savršeno. Autofokus je stalno uključen tokom snimanja, mada ne može uvek pravilno d se fokusira na objekat. Video zapise možeš snimati u sledećim rezolucijama: 1920x1080, 1280x720, 720x480, 640x480,320x240.

   

 

Očekivali smo
bolji kvalitet
fotografija
Zadovoljni smo mogućnostima, opcijama i kvalitetom koji nudi ova kamera.  Nije ispunila naša očekivanja u potpunosti ali je dovoljno dobra da zadovolji klasične potrebe većine korisnika.

 

Operativni sistem

Samsung Galaxy Note radi na Android 2.3.6 Gingerbread operativnom sistemu, a super stvar je omogućena nadogradnja na novu verziju Ice Cream Sandwich koju su najavili. Samsung je ovaj telefon maksimalno personalizovao svojim TouchWiz 4.0 interfejsom, kao i svoje prethodne modele.

 

Interfejs telefona je pregledan i jednostavan za upotrebu. Widgeti su lepi i veliki, i dobro raspoređeni na velikom ekranu, tako da nećeš imati problema sa snalaženjem. Početne ekrane možeš uređivati na standardan način- pritiskom na prazno mesto na ekranu ili prevlačenjem.

Ništa se nije značajno izmenilo u odnosu na prethodne modele sa ovim OS, osim što su ikonice lepše, šarenije i preglednije, u skladu sa većim ekranom. Sa jakom hardverskom podrškom i Android OS radi bez premca. Prilikom obavljanja i najzahtevnijih zadataka nismo primetili neka veća trzanja... Sve funkcije se obavljaju brzo i bez zastoja. Još će biti bolje kada se omogući i nadogradnja na ICS. Odličan rad OS-a

Osnovne funkcije

Malo je komplikovanije telefonirati zbog većih dimenzija... skoro kao da pričamo sa tabletom ali, sve je to stvar navike. I telefoni sa ekranima većim od 4inča su u početku bili svima preglomazni a sada su već postali standard. Tokom testiranja nismo primetili nikakve probleme sa signalom, sve je funkcionisalo i više nego dobro a zvuk je jasan bez smetnji.    

Funkcije pozivanja su standardne. Imenik isti kao i kod prethodnih modela. Slika kontakta nalazi se sa leve strane pored imena i  možeš je sinhronizovati sa bilo kojom društvenom mrežom. Kontakti su poređani po abecednom redu, sa desne strane ekrana.  Svi kontakti su veoma pregledni, a na raspolaganju ti je i smart dial funkcija.

Sa velikim ekranom, porasla je i tastatura. Ona je dovoljno široka i u uspravnom i u vodoravnom položaju. U uspravnom položaju možeš izabrati klasičnu ili alfanumeričku tastaturu (qwerty).  Podržan je i Swype način unosa teksta, gde ukucavanjem nekog slova telefon predviđa i izbacuje cele reči kao opciju. Ova opcija je podržana sa velikim fondom reči.

Poruke funkcionišu savršeno, i SMS, i MMS, i E-mail. Poruke su prikazane u konverzacijama i njihova preglednost je na visokom nivou. To su već standarde stvari za Galaxy seriju. Veliki ekran i odlična preglednost će ti obezbediti užitak u radu sa društvenim mrežama (Facebook, Twitter itd.).  Aplikacije možeš i sinhronizovati sa imenikom.

Konekcija

Što se povezivanja tiče, na raspolaganju ti je pregršt opcija - čak i onih naprednijih. Od mreža, obezbeđena je podrška za 2G i 3G mreže, kao i za LTE. Brzina prenosa podataka je odlična- HSDPA (14.6Mbp/s), HSUPA (5.6Mbs), EDGE (236kbps/s) i GPRS( 115Kbps/s). Telefon sadrži i MHL slot koji objedinjuje USB i HDMI port. Tu je i DNLA za povezivanje sa kompatabilnim uređajem.

Uz pomoć Bluetooth 3.0 prenosićeš podatke u maksimalnoj brzini prenosa od 24Mbps/s. USB 2.0 obezbediće ti odličnu brzinu prilikom prenosa podataka. Nudi ti se i mogućnost izbora jednog od tri režima - Media Player, Mass Storage i Samsung Kits. Kad se nalazi u USB Mass Storage-u brzina prenosa podatakaje 25Mbps/s.

Telefon podržava standardni Wi-Fi 802.11 b/g/n. U Wi-Fi podešavanjima možete potražiti Wi-Fi Direct opciju i telefon će tražiti uređaje koji su u blizini. Kada se poveže sa drugim uređajem, uđeš u Menadžer fajlova i tamo imaš kompletan pregled fajlova sa drugog telefona, od kojih možeš izabrati ono što želiš da prebaciš na svoj phone. Tu je i Kies Air aplikacija koja zamenjuje standardno spajanje sa računarom putem kabla spajanjem preko Wi-Fi-a.

Browser

Ekran stvoren
za Internet,
a Browser
podržava i Flash
Pogađaš, surfovanje dobija novu dimenziju sa ovako velikim ekranom.  Zbog veće površine ekrana, ima i više mesta, pa tako u gornjem delu ekrana, osim trake u koju se upisuje URL, na raspolaganju su i neki virtuelni tasteri – napred, nazad, bookmarks i pregled otovoreni prozora. Sa očitavanjem web stranice ovi dodatni alati se povlače, tako da ti ostaje cela površina ekrana za pregled... milina... Možeš gledati najzahtevnije HD formate putem mobilne YouTube aplikacije. Naravno, kakav će biti kvalitet tog pregleda zavisi u mnogome od internet konekcije.  Prilikom otvaranja Flash sajtova neće se osetiti nikakav zastoj, tako da što se tiče same brzine rada i praktičnosti ovo je jedan od boljih mobilnih pretraživača.

E-mail

Kada je E-mail u pitanju i tu je sve standardno za Galaxy seriju. Sve što treba je tu. Pored Gmail-a i Gtalk-a na raspolaganju ti je i zajednički inbox za sve naloge koje imaš. Kod ovog telefona nećeš imati problema sa isporučivanjem e-mail-ova kao kod nekih drugih Android-a. Stizaće ti sve u sekund, pa možemo reći da je ovaj telefon tačan i precizan kao i Blackberry kod kojeg push funkcije rade bez kašnjenja.

Aplikacije

Samsung Galaxy Note dolazi sa velikim brojem preinstaliranih aplikacija koje su uobičajene za Android uređaje. Takođe, na raspolaganju su ti i Polaris Office, Mini dnevnik, S memo,  diktafon, navigacija itd.

Multimedija

Audio

Audio plejer je za višu ocenu. Pored osnovnih poseduje i dosta naprednijih funkcija. Kvalitet zvuka je odličan, kako preko zvučnika, tako i preko slušalica. FM radio prijemnik sa RDS-om je prisutan kod ovog modela. Radi besprekorno.

Video

Na telefonu sa ovako velikim ekranom gledanje bilo kog video materijala je uživanje. Podržani su najpopularniji video formati (MP4, 3GP, DivX, Xvid, WMV i MKV). Podržan je i 5.1 zvuk, ali samo kroz slušalice. Titlovi moraju biti istog naziva kao i film, kako bi sve neometano funkcionisalo. Galaxy Note je korak više ka povezivanju bioskopa i telefona.

Biznis podrška

Pravi
poslovni
asistent
Ovaj telefon je pravi poslovni asistent. Word, Excel, Power point fajlovi se mogu pregledati, kreirati i editovati putem Polaris Office aplikacije. Tu je prisutan i Mini dnevnik kako bi zabeležio bitna dešavanja tokom dana - ako ti je to bitno, i ako za to imaš vremena. Kalendar je redizajniran. Pritiskanjem strelice koja se nalazi na glavnom ekranu kalendara otvaramo dodatak koji nam nudi brzo prebacivanje na željeni pregled - dan, nedelja, mesec itd. Kalenar možeš sinhronizovati sa Google kalendarima. Alarm, kalkulator, diktafon, beležnik su uobičajene opcije koje rade besprekorno.

Navigacija

Što se tiče GPS navigacije, podržane su samo Google Mape bez glasovnog navođenja. Ovaj telefon bi  zbog svojih dimenzija mogo poslužiti kao odlična GPS navigacija u automobilu, pa je prava šteta što Samsung nije ugradio neki besplatni „turn-by-turn“ softver za navigaciju. Opet, dodatne aplikacije možete skinuti sa Play Store-a. Ni traga ni glasa od besplatne navigacije

Dodatno

„S pen“ je ono što je biser ovog telefona. On će ti olakšati rad i uštedeti vreme. Kako bi se uzimanje beleški pojednostavilo, Samsung nudi i „S memo“ aplikaciju kojom ćeš uz pomoć „S pen“-a moći da zapisuješ beleške po ekranu. Može biti veoma korisna ponekad. Dovoljno je samo da postaviš nekoliko praznih papirića na početni ekran, a zatim dodirom aktiviraš polje za pisanje. Kada završiš sa pisanjem, stisneš taster „back“ i beleška će se automatski sačuvati. Ove beleške možeš da sačuvaš i kao slike, pa da da ih deliš putem raznih servisa - e-mail, društvene mreže, mms itd.

Video test

Sve u svemu

Samsung Galaxy Note jeste kategorija za sebe. U jednom pakovanju dobijaš i napredni smartphone a i multimedijalno-poslovnog asistenta koji nudi više zahvaljujući velikom ekranu i funkcijama. Samsung je svakako uspeo da privuče pažnju i da dopuni svoju ponudu na zanimljiv način. Velike dimenzije umeju da budu nezgodne ali Galaxy Note je primer da one itekako nekada daju više.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy S III
HTC Sensation XL
HTC One X
Sony Xperia S
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...