Nokia Lumia 620

Slatki Lumia debeljko

Još jedan telefon koji radi na Windows 8 operativnom sistemu je ovih dana stigao na naše testiranje. Iskreno, uvek se obradujemo kada testiramo nešto što, pre svega, nije android. Razlog ovome je očigledan - apsolutna dominacija android smart telefona na tržištu. Iz Nokije nam je došao njihov najnoviji model Lumia 620, telefon koji će, po svemu sudeći, pokušati da pomuti vode svim onim androidčićima srednje klase koji su do sada bolje prodavani no Nokia. Nama se odmah dopao na oko, ali imamo još puno toga da ti pričamo o njemu.

  • Izmenjivi dizajn
  • Solidne performanse
  • Windows 8
  • Dobra kamera
  • Odlična navigacija
  • microSD do 64 GB
  • NFC
  • Slaba baterija
  • Multimedija loše softverski ispraćena
  • Debljina

Kako izgleda

Dizajn

Sam biraj
boju sa
izmenjivim
maskama
Prvo što uočiš kada ga uzmeš u ruku, jeste da je mali, lepo dizajniran, ali i malo „podebeo“. Međutim, ništa to nije strašno, obzirom da savršeno dobro prijanja svakoj šaci. Njegovo unibody kućište, izrađeno je u kombinaciji stakla i plastike koja je solidnog kvaliteta, pa telefon ne klizi iz ruke. Spreda, osim ekrana, u svakoj varijanti se nalazi crna plastika, prekrivena staklom, dok su zadnja i bočne strane izrađene od izmenjive plastike i to u velikom broju boja. Zadnja strana praktično ima dva sloja, od kojih je jedan providan, a osnovni je u boji. Naša Lumia je bila „za dečake“, pa su njene ivice i zadnja strana bile u lepoj plavoj boji. Nokia je ovim telefonom „pucala“ na mnoge ciljne grupe korisnika, pa ga tako imamo u crnoj, beloj, narandžastoj, ljubičastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji... Sam dizajn je jednostavan i minimalistički, sa ravnim ivicama i blago nakrivljenim ćoškovima. Međutim, kako posmatraš zadnju stranu, primećuješ da od svih ivica uređaja kreće blago zakrivljenje ka zadnjem delu, koje se baš dobro vidi zbog njegove debljine. Ovime telefon malo gubi na eleganciji, ali ovaj debeljko nema ni želju da se takmiči u toj kategoriji.

Dimenzije i težina

Lumiu 620 krase nešto manje dimenzije od 115.4 x 61.1 x 11 mm, a na vagi je pokazao tačno 127 grama. Omaleni buckoU današnjem svetu smart telefona, ovo ga svrstava u manje uređaje, sa prihvatljivom težinom. Jedina stvar po kojoj odskače je debljina od 11 mm, ali nekako nam je sladak, čak i tako buckast.

Kućište

Taster za kameru je prisutan.Dimenzije

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Visoka ocena za izgledKao što rekosmo, telefon je zaista lep na oko, izrađen od materijala koji ne škripe, a povrh svega, dolazi u čitavom spektru boja. Nekome će možda smetati 11 mm debljine, ali nama nije strašno... U svakom slučaju, mi mu dajemo visoku ocenu za izgled.

Kako radi

Performanse

Windows 8
radi bez
problema sa
ovim
hardverom
Kada su performanse u pitanju, odmah ti treba biti jasno da Windows telefoni za brz rad ne iziskuju tako „brutalan“ hardver, kakav koriste androidi. Zato i ne treba da nas čudi što se ispod haube ovog bucka krije Qualcomm Snapdragon S4 čipset sa dvojezgričnim Krait procesorom od 1 GHz i Adreno 305 grafičkom jedinicom. U pomoć im pristiže i omalenih 512 MB RAM-a koji su se, međutim, pokazali kao sasvim dovoljni za neometan rad u Windows-u 8. Sasvim zadovoljavajuće performanse za nešto jeftiniji uređaj.

Memorija

Telefon dolazi sa internom memorijom od 8 GB, što je ok za telefon ove klase. Raduje i činjenica da ti je omogućeno još 7 GB na SkyDrive cloud servisu, a ukoliko ti to ne bude bilo dovoljno, u svakom trenutku možeš da mu ubaciš microSD karticu do 64 GB, što mnogi androidi ne mogu, pa ti vidi...Solidna interna memorija sa mogućnošću proširenja do 64 GB (microSD)

Baterija

Baterija je mogla biti i bolja. Navikli smo da debeli telefoni obično imaju dobru autonomiju, međutim, to ovde nije slučaj. Kapacitet od 1300 mAh na Li-ion je premali, čak i za ovako mali telefon. Uz prosečno korišćenje, potrajaće oko dan i po, a ako se baš iživljavaš - jedva dan. Slaba baterija

Ekran

Solidan LCD
displej sa
zadovoljavajućim
prikazom slike
U Lumiu 620 ugrađen je 3.8" ClearBlack LCD displej sa WVGA rezolucijom od 800 x 400 piksela i gustinom od 246 ppi (piksela po inču). Za nešto manji ekran, ova rezolucija je, čini nam se, najviše što može da „stane“, pa je samim tim i slika stvarno zadovoljavajućeg kvaliteta. Boje su dobre, osvetljenje snažno, a i kontrast ne zaostaje za njima. Iznenadio nas je kvalitet slike, obzirom da se radi o nešto jeftinijem uređaju. Uglovi vidljivosti su dosta dobri, pa je i distorzija pri gledanju sa strane stvarno minimalna. Ne očekuj da će ovaj telefon biti džepni bioskop, budući da mu je dijagonala ekrana nešto manjih 3.8 inča, međutim, za sve ostalo je odličan. Situacija na suncu se donekle pogoršava, ali ćeš ipak videti šta radiš. Sve u svemu, ovo je displej koji zadovoljava današnje standarde za budget telefone.

Kamera

Dve kamere
i LED blic
Lumia 620 dolazi sa dve kamere, prednjom VGA i zadnjom od 5 Mpix, sposobnu da pravi fotke pri maksimalnoj rezoluciji od 2592 х 1936 piksela, a ima i LED blic za pomoć pri noćnom slikanju. Nama se čini da je 5 Mpix sasvim dovoljno za uređaj ove klase, a kako se pokazala na testu, proveri dalje...

Interfejs kamere je prilično jednostavan - sa desne strane imaš nekoliko prečica (foto/video taster, prednja/zadnja kamera, blic i sočiva), dok je sa leve usamljena prečica za pregled uslikanih fotki. Pod sočivima (lenses) se na Windows platformi podrazumevaju različiti modovi snimanja - Cinematograph, Bing Vision, Smart Shoot, Panorama. Smart Shoot je jedini preinstalirani mod, dok ostale moraš da skineš sa neta. Smart Shoot koristi Scalado tehnologiju, tj. slika više fotki jednu za drugom i dopušta ti da izabereš onu koja ti se najviše dopala. Ništa novo, ako nas pitaš. Od ostalih podešavanja, kamera nudi kontrolu osvetljenosti, oštrine, ISO, boja i sl. Fizičkim tasterom kamere, moguće je otključati telefon i ubrzo napraviti fotografiju.Jednostavan
intrefejs sa par
zgodnih „sočiva“
Fotke koje pravi Lumia 620 su, u skadu sa svim Nokijinim telefonima, dobrog kvaliteta - slika je jasna i puna detalja, boje verno prenešene, a i šum je minimalan. Ovo je jedna od boljih kamera, bar kada su budget telefoni u pitanju.  


Dobar kvalitet
fotografija
Video snimke možeš snimati u 720p rezoluciji, pri 10.5 Mbps bitrate-u, u 29fps sa mono zvukom jer nema sekundarnog mikrofona. Sam interfejs je dosta sličan onom iz obične kamere, tačnije identičan, a jedina zanimljivost je to što možeš držati blic konstantno upaljenim za vreme snimanja. Kvalitet video snimaka je solidan, pa ako nisi freak za video klipove, ova kamera će zadovoljiti sve tvoje potrebe.

Operativni sistem

Jedna od lepših strana ovog uređaja je i njegov Windows 8 operativni sistem koji nije toliko sličan onima kod konkurencije, već je Nokia rešila da uvede neke male. Što se brzine rada tiče, Lumia 620 je potpuno dorasla zahtevima ovog OS-a, pa se ne brini - sve teče kao med i mleko.

Lockscreen je klasični Windows-ov, pa osim što prikazuje razne notifikacije, može da sadrži i kontrole za muzički plejer... Osim sata, propuštenih poziva i mejlova, lockscreen može putem Live Apps servisa da prikazuje i notifikacije bilo kojih drugih podržanih aplikacija. Otključava se swipe gestom na gore ili pritiskom na taster kamere, za brzo fotkanje.

   
   

Homescreen je urađen po principu vertikalne mreže Microsoftovih pločica (tiles) koje možeš da preuređuješ kako god ti se dopada. Windows osmica je donela još jednu novinu - sada možeš da menjaš veličine pločica kako bi istakao one aplikacije koje najčešće koristiš. Dovoljno je da samo duže držiš prst na nekoj od njih i pojaviće ti se okvir za proširivanje/smanjivanje. Ukoliko su nešto veće, onda postaju Live tiles (nešto kao widgets kod androida), pa mogu sadržati osnovne informacije koje pruža data aplikacija.

Kao i prethodni Windows, i ovaj podržava multitasking, pa je tako moguće npr. slušanje muzike i kuckanje poruka u isto vreme. Interfejs za multitasking je isti kao i pre - dužim pritiskom na Back taster, dobijaš listu aplikacija koje su trenutno otvorene. Ne sviđa nam se to što odavde nije moguće „ubijati“ programčiće, već ćeš morati da ulaziš u svaki posebno i da ga tek tada gasiš.

Kao i Android i iOS, Windows 8 takođe poseduje personalnog asistenta kojim je moguće upravljati glasom. Ova aplikacija se zove TellMe i veoma podseća na Google Now i Siri, budući da može da obavlja sijaset zadataka na glasovnu komandu. Možeš npr. da mu naređuješ da zove nekoga, šalje poruku, pretražuje net i sl.

Još jedna od novina koju je uveo Windows 8 je tzv. Kids Corner. Omogućeno ti je da zaključaš veliki broj aplikacija i da odabereš one koje će smeti da koriste tvoja deca, kako bi izbegao poznati scenario sa detetom i pametnim telefonom – katastrofu.Windows 8 radi
punom parom

Osnovne funkcije

Nokia ko
Nokia
- super za
telefoniranje
Nokia Lumia 620 se odlično pokazala i kao svakodnevni obični telefon. Signal je odličan, a kvalitetom zvuka smo takođe zadovoljni. Telefonska aplikacija, slično androidima, prikazuje pozivač, listu poziva, voicemail i kontakte. Live tile telefona prikazuje sve propuštene pozive. Jedina zamerka za pozivač je što nema Smart dial funkciju, što je poražavajuće za jedan smartphone.

Imenik pod nazivom People Hub je odlično napravljen, obzirom da uspešno integriše sve tvoje naloge u jedan zbir kontakata. Pa tako imaš prikazanu listu svih tvojih kontakata (telefonskih, ali i npr. Facebook, Hotmail i sl.), uz Search i Add contact prečice. Posebno nam se dopao What's new tab, do koga se dolazi swipe gestom iz informacija o nekom kontaktu. Ovaj tab prikazuje sve vesti o toj osobi, odnosno njenim aktivnostima na socijalnim mrežama. Od tabova su još prisutni Groups i Rooms. Prvi je standardni tab u kojem sortiraš kontakte u različite grupe, dok je drugi nešto interesantniji - ovde možeš grupno ćaskati sa prijateljima u privatnim sobama, a možeš i deliti sa njima različite sadržaje. Ukratko, imenik iz Windowsa 8 je vrhunski! Unos teksta je moguć samo preko QWERTY tastature, koja je solidna u portrait modu, a odlična u landscape režimu.

Konekcije

U ovom segmetnu, Lumia 620 ima šta da pokaže. Podržava 2G i 3G mreže sa njihovim brzinama protoka informacija, ali ne i LTE. Ovo ne možemo uzeti kao zamerku, prvo zato što je telefon nešto jeftiniji, a drugo zato što u našoj zemlji još nema 4G pokrivenosti pa ti dođe isto. Lokalno, telefon podržava Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct i HotSpot funkcije, što je više nego sjajno, a tu je Bluetooth 3.0 sa podrškom za slanje i primanje fajlova. Još jedan od triova u rukavu je i NFC čip, pomoću koga je moguća razmena podataka između dva uređaja - prostim dodirom. Preko microUSB porta, moguće je punjenje telefona, ali i razmena podataka sa PC ili nekim drugim računarom. Sve u svemu, zaista dobra podrška za konekcije raznih vrsta...Odličan za povezivanje

Browser

Odlično surfovanje
uz Internet Explorer
Internet Explorer je jedini browser na ovom telefonu, ali nemoj da brineš - dovoljno je brz i bogat opcijama da ti neće zatrebati nijedan drugi. URL bar je, za razliku od većine androida, na donjem delu stranice, ali notifikacijski bar se automatski sakriva, pa tako praktično i ne gubiš ništa od ekrana. Kad smo već kod njega, 3.8 inča je dovoljno za pristojan browsing, ali ne očekuj ništa spektakularno. Od standardnih opcija tu su tabbed browsing, recent history, favorites, share options, pin to Start, find on page i slično.

E-mail

E-mail aplikacija nudi podršku za više popularnih online naloga - Hotmail, Gmail, Yahoo itd. ali i za Outlook i ostale POP3/IMAP servere. Svi mejlovi su prikazani kao istorija konverzacije sa datim kontaktima, slično kao kod Gmail-a.

Aplikacije

Osim standardnih aplikacija kao što su kalkulator, alarm, sat i sl, Lumia 620 dolazi sa par zgodnih preinstaliranih programčića. Prvi u nizu je Data Sense čiji je zadatak da prati koliko podataka trošiš na dnevnom/nedeljnom/mesečnom nivou, ali i da ti pomogne da smanjiš potrošnju kompresovanjem sadržaja. Tu je i Bing Search koji je malo drugačiji od prethodnog, obzirom da nudi i funkciju „obližnjih zanimljivosti“ jer prepoznaje tvoju lokaciju, kao i skeniranje teksta i pretragu prevoda na netu. Ostalo je, kao što rekosmo, standardno za Windows 8 platformu.

Multimedija

Audio

Muzički, video i radio plejer su organizovani kroz Music + Video Hub koji dolazi uz Windows 8 ili kroz Nokijinu multimedijalnu aplikaciju Mix Radio. Mix Radio pušta online stream radio i ima neke dobre opcije poput album art-a i ekvilajzera sa Dolby optimizacijom. Moguće je i da mnoge pesme načiniš dostupnim i u offline režimu. Music + Video Hub je, što se muzike tiče, organizovan kroz pločice - albums, songs, playlists, genres i artists. Velika mana mu je nedostatak ekvilajzera. Nokia Lumia 620 ne poseduje FM radio. Kvalitet zvuka je na prosečnom nivou, bar onaj na glavnom zvučniku, dok se kod slušalica, pri malo jačem zvuku, javlja blaga distorzija, što nikako nije dobro.Zvuk na sluškama ima malo distorzije

Video

Plejer pušta
1080p video,
ali bez titlova
Video plejer, koji je integrisan u Music + Video Hub, podržava DivX, Xvid i MP4 fajlove do čak 1080p rezolucije, ali je velika šteta što ne podržava titlove. Moći ćeš da gledaš HD filmove, ali bez prevoda... taman da uvežbaš engleski.


Biznis podrška

Osim standardnih alarma i kalendara, za podršku tvom poslovnom i privatnom životu, pobrinuće se i MS Office koji je, jednom rečju, odličan. Omogućiće ti da praviš, edituješ i pregledaš sve MS Office fajlove, a moguć je i pregled onlinefajlova preko SkyDrive i Office 365 servisa. Solidna biznis
podrška
Kalendar je sposoban da otvori više pod-kalendara, za sve online kalendare koje imaš, a naravno, sadrži i agendu i To do funkciju. Sve u svemu, sasvim dovoljna organizacijska podrška.

Navigacija

Telefon podržava A-GPS i GLONASS navigacione sisteme, pa mu ne treba previše vremena da „nacilja satelite“. Softverski, podržan je od strane Nokia Drive i Maps aplikacije, ali i Bing Maps koje dolaze u Windows OS. Nokia Drive je odlična turn by turn navigacija sa glasovnim navođenjem i što je najvažnije, potpuno je besplatna!Sjajne mogućnosti
navigiranja
Omogućiće ti i offline planiranje ruta, što je jako korisno. Nokia Maps je više kao Google Maps, i omogućava ti da istražuješ svoju okolinu, odnosno bilo koji deo planete... Za stvari oko tebe, Nokia je napravila aplikaciju City Lens koja na principu „augmented reality“ tehnologije, prikazuje zanimljiva mesta oko lokacije na kojoj si trenutno.

Video

                                                        

Sve u svemu

Nokia je i ovim modelom, iako pliva u budget klasi, pokazala da se drži svoje sadašnje tri osnove - jednostavnost, kvalitet i Windows. I... Zaista je tako. Lumia 620 će izgledom osvojiti mnoge ljude, od najmlađih do najstarijih, ali se nipošto tu ne zaustavlja. Nastavlja da kupi simpatije svojim dobrim performansama, fenomenalnim Windows 8 operativnim sistemom, dobrom kamerom i navigacijom dostojnom da zameni one ''prave'' za kola. Možda će njeno najjače oružje biti i najavljena niska cena, što je će puno značiti mnogima. Kao i svaki telefon, ne dolazi bez mana. U nekim segmentima, kao što su multimedija ili slabija baterija, nije se pokazao baš najbolje, ali mu sve to opraštamo bez griže savesti...

Ako si mlad ili se osećaš tako, otvorenog duha, ne previše zahtevan, i ljubitelj si Microsoft-ove platforme, onda je ova Nokia pravo rešenje za tebe.

Možda te zanimaju i...

HTC Windows Phone 8S
Nokia Lumia 610
Nokia Lumia 720
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...