LG Nexus 4

Android uzvraća udarac

Novembra 2012. godine svet se po četvrti put susreo sa Google Nexus telefonom. Ovoga puta, za samu proizvodnju je zadužen južnokorejski LG. Za sve vas koji pojma nemate o čemu pričamo, Nexus linija je Google-ova zamisao smart telefona. Pa tako Google svake godine odabere nekog proizvođača, sa kojim zajedno osmisli koncept za „najpametnijeg androida“, u kojeg pritom stave najbolji mogući hardver, najnoviji mogući softver i tako svima pokažu u kom pravcu treba da ide razvoj Android platforme. Možda je sada malo jasnije. Ovih dana i nas je ogrejalo sunce kada smo dobili LG Nexus 4 na testiranje. Prve reakcije su odlične, no kako smo se sve više upuštali u testiranje, videli smo da ovaj uređaj ipak nije bez mana.

Ukoliko ti se mota po glavi da pazariš ovo mobilno čedo, ili si jednostavno zaljubljen u gedžete i tehnologiju uopšte, preporučujemo ti da prvo pročitaš šta sve o njemu imamo da kažemo.

 • Dizajn.Tanko kućište
 • Odlični 4.7" HD ekran
 • Brz procesor i grafički čip
 • Android 4.2 Jelly Bean
 • Bežično punjenje
 • Podrška za GLONNAS navigacioni sistem
 • Photo Sphere
 • Nedostatak microSD slota
 • Mala interna memorija
 • Fiksirana baterija
 • Bez dugmeta za kameru
 • Zadnja maska nije promenjiva
 • Bez podrške za LTE/4G standard

Kako izgleda

Dizajn

Nexus 4 na prvi pogled deluje veoma otmeno, pa će odgovarati čak i onima koji pojma nemaju šta se krije ispod kućišta, ali im je bitno da izvade telefon na sto u kafiću. Šalu na stranu, fino zaobljene ivice unibody kućišta, prednji tasteri integrisani u ekran, poprilično tanko kućište i zastakljenost praktično celog uređaja čine to da ovaj Nexus možemo svrstati, bar što se dizajna tiče, u „fashion“ liniju androida. Sve nam se sviđa, osim nametnutih šljaštećih kvadratića na zadnjem delu.

Sledeće što primećujemo na ovom telefonu je ogroman 4.7 inčni ekran sa Gorilla Glass 2 zaštitom. Interesantno je i to što istu ovu zaštitu ima i na zadnjem delu, pa je i on tako postao otporan na ogrebotine, a otisci prstiju i masnoće se lako čiste. Ono što ga odvaja od svih prethodnih Nexusa je debljina kućišta od samo 9.1 mm pa ovaj, poprilično veliki telefon, deluje skladno i prijatno u ruci. Zadnja strana nam pomalo liči na tinejdžersku jaknu, zbog silnih refleksija malih hromiranih kvadratića za koje je LG očigledno smatrao da su trendi. A da im se, daleko bilo, nešto ne desi, tu je Gorilla Glass 2 zaštita. Kućište je pravljeno od plastike, međutim staklo u koje je ceo telefon „umočen“ dodaje onaj kul odsjaj pa sve govori da se radi o kvalitetu i luksuzu. Prilikom rada nema onog škripanja i krckanja koje odlikuje neke ekonomičnije modele.

Kućište

Teško do SIM kartice. Potreban je
poseban alat da bi je izvadio
Dimenzije

Veliki,
ali tanak
Ovaj model odlikuju dimenzije 133.9 x 68.7 x 9.1mm , pa možemo reći da je velika mašina, međutim težina od 139 grama kao i gore pomenuta mala debljina kućišta otklanjaju utisak robusnosti. Nije ga teško držati u prosečnoj šaci, kao ni u malo komotnijem džepu. Da se razumemo, ako si tinejdžerka u razvoju, ne uzimaj ovaj telefon - jer će u tvojoj šaci izgledati kao tablet.

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Odličan telefon, ne baš tako malih dimenzija, izuzetno kvalitetne izrade. Oduševio nas je stakleni sloj koji pokriva skoro celo kućište.Korak dalje za
Android dizajn
Što se samog izgleda tiče, najlošiji utisak na nas je ostavila najbanalnija stvar - fensi pozadina telefona za koju bismo više voleli da je opciona.

Kako radi

Performanse

Za sada najbržiNexus ne bi bio Nexus kada na svetsku mobilnu scenu ne bi izbacio trenutno najjači hardver u svetu androida. Odlikuje ga, po nekim tvrdnjama trenutno najbrži, mobilni procesor Quad-core 1.5 GHz Krait. Ovaj četvorojezgrični procesor najnovije generacije u paru sa Adreno 320 grafikom, poteraće svaku noviju 3D igricu bez ikakvih poteškoća. RAM memorija od berićetnih 2GB čini ovog Ferarija u svetu telefona još bržim i neverovatnijim. Telefon je tu, a još se nije pojavila aplikacija koju on ne može da pokrene glatko - to je sve što ćemo ti reći.

Memorija

Kada govorimo o internoj memoriji ovog supertelefona, moramo priznati da smo se razočarali. Zamisli da si tek odvojio pare za najnoviji Nexus, dobiješ telefon sa super izgledom, još boljim performansama, ali kada ga upališ shvatiš da imaš samo 8GB interne memorije (16GB ako daš još malo para). Pomisliš - Aha, mora da sam dobio i microSD karticu uz njega. Hm... gde li je? Ali... nema je!Malo memorije
i još bez microSD-a.
Najveća mana
Da li je to samo neka trendi stvar koju su svi počeli da preuzimaju od Iphone-a, ili je pak u pitanju nešto drugo? Možda teranje potrošača da prelaze na cloud servise? Ostaje nejasno zašto je LG ovom trend seteru u svetu smart telefona ugradio memoriju ovako malog kapaciteta, a da pritom nije ostavio mogućnost proširivanja putem microSD-a. Ovo je najveća mana ovog modela.

Baterija

Baterija traje
prosečno dan i po,
što i nije tako loše
Litijum-polimer baterija kapaciteta 2100 mAh zvuči obećavajuće. Proizvođač tvrdi da će ona omogućiti 390 časova u stand by režimu, kao i 15 časova razgovora u 3G mreži. Kada smo to testirali u praksi došli smo do sledećeg zaključka - ukoliko telefon koristite u maniru prosečnog android korisnika (pričate, gledate video sadržaje, surfujete netom, ponekad upalite i gps), baterija će držati oko dan i po. Ovo se baš ne može nazvati fantastičnim, ali ni tako lošim rezultatom, imajući u vidu veličinu ekrana kao i rezultate sličnih mašina. Primetili smo i da je baterija nezamenljiva (bar od strane korisnika), što nam se nije naročito dopalo. S druge strane, osmeh na našim licima izazvala je podrška za bežično punjenje (punjenje baterije putem elektromagnetne indukcije). Telefon koristi „Či“ standard pa se može puniti bilo kojim punjačem koji primenjuje isti standard.

Ekran

Nexus poseduje odlični True HD-IPS+LCD ekran dijagonale 4.7 inča koji ne samo što pruža sliku odličnih boja i kontrasta, već je i svojevrsni džepni bioskop. Rezolucija je 768 x 1280 piksela, a ništa manje nismo ni očekivali. Displej čini ovaj telefon savršenim saputnikom za putovanje vozom, autobusom i slično. Međutim, manji problemi sa kvalitetom slike nastaju pri uticaju jačeg spoljašnjeg svetla. LG je na ovom ekranu primenio takozvanu „Zerogap“ tehnologiju kojom se postiže to da se između slojeva ekrana ne nađe ni malo vazduha ili praznog prostora pa tako u teoriji dobijamo sliku bez odsjaja spoljašnje svetlosti. U praksi se to golim okom skoro pa i ne vidi, jer kada smo mi našeg Nexusa izveli na malo „sunčanja“, ipak smo slabije videli ekran. Valja napomenuti i to da je ekran zaštićen Gorilla Glass 2 slojem, i ne samo on, već i pozadina kućišta. Uglovi gledanja su solidni jer ne dolazi do velikih varijacija u boji i kontrastu. Sve u svemu – odličan ekran, ali za nijansu lošiji od konkurentnog Galaxy S III koji poseduje AMOLED displej. Boje na Samsungovom pulenu su nešto lepše i, što je vrlo važno, crna boja je bolje prikazana.  

Kamera

LG je ovog lepotana opremio kamerom od 8 Mpix, sposobnom da proizvodi slike u rezoluciji od 3264 x 2448 piksela. Smeštena je u gornjem levom uglu sa zadnje strane uređaja, a tik iznad nje se nalazi mali LED blic. Nažalost, kamera ne pravi fotografije kakve smo očekivali, već sasvim prosečne fotke. Slike često imaju šum, čak i pri prosečnoj dnevnoj svetlosti. Boje su doduše verno prikazane.Kamera je ok...
I ništa više od toga
Što se tiče blica i noćnog slikanja, ne očekujte previše. Primetili smo čak i to da je blic na određenim slikama bio prejak, pa je došlo do odlivanja nekih boja. Ako bismo morali da sveukupan kvalitet fotografija koje ovaj uređaj beleži stavimo između dva telefona, onda će se on naći tik ispred svog prethodnika Samsung Galaxy Nexus-a, a poprilično iza konkurentnog Samsung Galaxy S III. Takođe, ovaj uređaj nema posebno fizičko dugme za fotkanje, što bi voleli. Kao što rekosmo, telefon poseduje i prednju 1.3 Mpix kameru koja služi za video pozivanje.

                     

Sam interfejs kamere je dosta drugačiji od nekih drugih android kamera. Do raznih opcija se dolazi na vrlo dovitljiv način - pritisneš i držiš bilo koji deo praznog ekrana i na centralnom delu iskače krug sa mnoštvom podesivih parametra. Prelaskom prsta na bilo koji od njih, otvara se meni sa dodatnim opcijama. Sa liste modifikacija izdvajamo HDR fotografisanje, slikanje za vreme snimanja videa i poboljšani Panorama mode. Prijatno iznenađenje je direktno uslikavanje HDR fotografija, pritiskom na određenu ikonicu. Zanimljivost je to da ovaj model ima opciju pravljenja fotki za vreme snimanja video snimka, što je prvi uveo HTC. Ovo je drugi telefon koji ima tu funkciju. Novi Panorama mode je jedan od glavnih novina ovog modela. Stvar je vrlo prosta, ali daje kul rezultate.Photo Sphere
je kul
Do sada smo panoramske fotografije slikali isključivo po horizontali, a Android 4.2 Jelly Bean nam je na to dodao i vertikalno slikanje. Dakle, nakon što isfotkamo svoju okolinu iz perspektive centra jedne polulopte, sačekaćemo minut da telefon „otvori tu poluloptu“ i prikaže sliku koja pokriva skoro sve oko nas. Kao da smo u tom prostoru. Iznenadio nas je kvalitet ovako dobijenih fotki - uopšte: dubina, boja, oštrina. Skrolovanje po fotografiji može biti manuelno, ali mi preporučujemo da to dopustiš telefonu koji će to izvesti veoma glatko. Ovaj mod je dobio novo ime - Photo Sphere. Ova opcija nam se baš sviđa.

Od „sharing“ opcija vredno pomena je postavljanje fotki na Google+, ali posebno interesantna ideja je postavljanje Photo Sphere slika na Google Maps. Ovo u prevodu znači da je stanovnicima onih područja koja nisu obuhvaćena Street View tehnologijom omogućeno da sami postavljaju trodimenzionalne fotografije npr. delova svoje ulice.

Video rekorder donosi video snimke u 1080p rezoluciji (1920 x 1080 piksela) pri konstantnoj brzini od 30 frejmova po sekundi. Kvalitet snimaka je dobar, ali ništa bolji nego kod konkurentih modela. Zvuk se snima u stereo formatu frekvencije 48Khz, što je za svaku pohvalu. Sam interfejs video rekordera je gotovo isti kao i kod aplikacije za običnu kameru.

Operativni sistem

Google sa svakim novim Nexusom na tržište izbaci i novu android verziju. Iako je po tom ključu u ovom Nexus-u trebalo da se nađe Android 5.0, to nije slučaj. U zamenu smo dobili Android 4.2 Jelly Bean, sa kojim se ovaj uređaj nosi bez problema. Ceo doživljaj korišćenja, tj. kretanja kroz menije je gladak, brz i jednostavan. Treba spomenuti i to da su android operativni sistemi na svim Nexus uređajima „bloatware free“ odnosno to su najčistiji, ''sirovi'' operativni sistemi, budući da ne sadrže gomilu preinstaliranih i često nepotrebnih aplikacija koje proizvođači dodaju u svojim verzijama.

Prvu novinu u korisničkom interfejsu kod novog androida predstavlja izmenjeni „notification bar“. Pri njegovom otvaranju dobijamo nekoliko osnovnih informacija (broj primljenih mailova i slično), a u krajnjem desnom ćošku se nalazi dugme menija. Pritiskom na njega dobijamo mnoštvo prečica za kontrolu uređaja koje su nam poznate iz prethodnih verzija, samo što su ovde ogromne i raspoređenje preko celog ekrana. Taman kada smo pomislili da je poenta prečice ubijena time što dva puta moramo nešto da uradimo da bismo došli do cilja, provalili smo da simultanim povlačenjem „bara“ sa dva prsta, uređaj automatski prikazuje sve bitne kontrole.

        

Novi „notification bar“ je
pomalo zakomplikovan,
ali je OK kada se navikneš
Ovaj operativni sistem, kao i prethodni Jelly Bean 4.1, poseduje Google Now aplikaciju koja u suštini predstavlja njihovu verziju ličnog asistenta. Kako funkcioniše sa nekom vrstom veštačke inteligencije, ona će te podsećati da treba da ideš da gledaš novog Bonda, da se nađeš sa dečkom/devojkom, izračunaće ti put do omiljene radnje sa cipelama itd. i sve to u trenucima za koje se pretpostavlja da ti te usloge i trebaju. Novosti u poslednjoj verziji ove aplikacije su pomalo u stilu „Velikog Brata“. Google Now ti, ako mu dozvoliš, može skenirati e-mailove i na osnovu podataka koje pronađe, može da dostavlja npr. predloge za rezervacije letova, rođendanske čestitke, rezervacije restorana - praktično sve što mu se svidi u tvojoj pošti. Mi smo srećni što je ovo opciono.Google je u ovaj OS integrisao i „Voice Actions“ aplikaciju, koja služi za glasovno komandovanje telefonom. Posebno je zgodna pri vožnji automobila, jer preko nje možemo glasom inicirati mnoge akcije kao što su slanje SMS poruka, zapisivanje bilo čega u notes, traženje ruta pri navigaciji itd.Imenik gotovo da nije pretrpeo nikakve promene u odnosu na originalni iz ICS 4.0 verzije. Obzirom da ti je priča o imenicima verovatno dosadna, nećemo te smarati sa time. Imenik kao i svaki drugi napredni - u kontaktima možeš da upisuješ sve i svašta, dodeljuješ melodije i fotke, praviš grupe itd.

Osnovne funkcije

Ponekad zaboravimo da su ovi gedžeti u startu bili pravljeni samo zbog telefoniranja. Danas je to za smart telefone „poslednja rupa na svirali“ pa se često događa da neki proizvođači naprave sjajan uređaj, ali da telefoniranje sa njim bude loše iskustvo. Kod LG Nexus 4 to nije slučaj. Zvuk pri pozivima je čist, a zahvaljujući sekundarnom mikrofonu koji otklanja šum i buku, čućeš se sa svojim sagovornicima jasno i glasno pa makar ih zvao u sred popodnevnog automobilskog zastoja na Slaviji.

Pozivač je ostao isti kao i na prethodnim verzijama androida - dakle bez nekih pompeznih promena. Iznerviralo nas je to što je iz zabeleški poziva nemoguće ukloniti neki prethodno birani broj. Kuckanje SMS poruka, tekstualni unos uopšte, je lepo iskustvo na Nexusu 4. Za to je pre svega zaslužan veliki ekran od 4.7 inča. Kada se po njemu prostre „landscape“ tastatura, greške pri kucanju su zaista minimalne.

 

  

Konekcije

Nejasno je zašto četvrti Google Nexus dolazi bez LTE stanarda konekcije, iako on nije tako nov. Od standardnih konekcija prisutne su GSM/GPRS/EDGE i HDSPA koji pruža maksimalni download do 42 MBps. Svakako, tu je WiFi konekcija koja podržava a/b/g/n standarde. Prijatno iznenađenje je WiFi Direct tehnologija koja će, po svemu sudeći, u nekom trenutku pregaziti Bluetooth.WiFi direct,
kao zamena
za Bluetooth
Naime, radi se o tehnologiji koja omogućava spajanje više uređaja putem WiFi konekcije bez upotrebe bežičnog hotspota tj. rutera. Ovo ne samo da je sigurnije od Bluetooth-a već je i mnogostruko brže i upotrebljivije. Najlepše od svega kod ovoga je činjenica da je dovoljno da samo jedan od uređaja koje sparujemo mora ispunjavati Wifi Direct standard.

Browser

Nema Flash podrškeEvo još jednog iznenađenja. Umesto preinstaliranog android web pretraživača, u novi Jelly Bean je inkorporiran Google Chrome. Iako je on do sada bio dostupan putem Play Store-a, obradovao nas je ovaj potez jer smo fanovi Chrome-a i na desktop računarima. Rad u Chrome pretraživaču je sličan radu u standardnom android pretraživaču. Velika razlika i velika prednost Chrome-a je što u svakom trenutku možeš da ga sinhronizuješ sa svojim nalogom, odnosno sa PC verzijom. Tako na svom telefonu automatski dobijaš sve omiljene strane i podešavanja sa svog PC pretraživača. Jedini propust u ovom segmentu je izostanak podrške za flash, što je ok ako nemaš hardver za to, ali Nexus 4 ima i viška u tom smislu.

  

E-mail

Glavna mail aplikacija na ovom telefonu je svakako Gmail, koji gotovo da nije pretrpeo neke izmene. Jedina promena vredna pomena je to da je sada moguće prelaziti iz mejla u mejl jednostavnom „swype“ akcijom ne levo ili desno. Pored njega tu je i generička e-mail aplikacija koju je imao i pradeda Jelly Bean-a. Ona je ostala neizmenjena. Podržani su POP/IMAP, kao i npr. Hotmail, Yahoo i slični servisi.

Aplikacije

Kao što rekosmo, uz Nexus uređaje stižu „čisti“ operativni sistemi, te prema tome nemoj da očekuješ mnogo preinstaliranih aplikacija. Čist operativni sistem
koji tek treba napuniti
Prisutne su standardne aplikacije poput sata, alarma, kalkulatora, kalendara i slično. Sve ostalo izostaje, a mi moramo priznati da nam se to i sviđa - jer to i jeste poenta androida i „open source softvera“ uopšte. Sve što ti ikada bude bilo potrebno, naći ćeš na Play Store aplikaciji.

Multimedija

Audio

Počećemo sa kvalitetom samog zvuka. Kao što rekosmo, zvuk u glavnoj slušalici je odličan, a ni zvuk koji se prostire iz glavnog zvučnika ne zaostaje za njim. Više nego dobre jačine, kristalno čist i bez šumova i pucketanja pri puštanju muzike - nama se dopao.U najnovijoj verziji androida nalazi se osnovni muzički plejer, sa vrlo jednostavnim interfejsom koji opet obiluje opcijama. Možemo reći da ti pored ovog plejera neće biti potreban nijedan sa strane. Kao i svoji prethodnici, organizovan je sistemom tabova: Recent, Artists, Albums, Songs, Playlists and Genres. Tu je i ekvilajzer čije su najzanimljivije opcije Bass Boost i 3D effect. Lepo je i to što direktno iz ove aplikacije možeš da kupuješ muziku koja ti se dopada iz velikog broja online radnji.
                                              

 

Video

Osnovni video plejer nažalost ne podržava DivX i Xvid kodirane fajlove, što je sramno, imajuću u vidu da je i Samsung Galaxy Nexus ovo podržavao. O .mkv formatu takođe ni govora. Ono što plejer pušta jesu .mp4 fajlovi, a rezolucije od 720p kao i 1080p mu ne predstavljaju problem. Plejer podržava i DLNA tehnologiju, pa je moguće strimovanje video sadržaja sa telefona na smart TV bežičnim putem. Tako da treba odmah skinuti dodatne playere jer je osnovni nedovoljan.

Biznis podrška

Zbog bazičnog OS-a
i biznis podrška bazična
Preinstalirana podrška za biznis praktično izostaje. Međutim, gore pomenuti Google Now servis omogućiće ti više nego dobru organizaciju u realnom vremenu, a tu je i standardni Google kalendarkoji može služiti kao dobra agenda. A najmanji problem je skinuti dodatne Office aplikacije sa Play Store-a.

Navigacija

Amerika + Rusija = NavigacijaGPS senzor na ovom telefonu radi savršeno, imajući u vidu to da podržava A-GPS i GLONASS tehnologije za još brže konektovanje sa satelitima. Inače GLONASS je ruski navigaciono satelitski sistem, koji može raditi samostalno, a uglavnom se koristi kao dopuna postojećem GPS sistemu. Rezultat ovoga je povećenje brzine „kačenja“ od oko 20-30%. Hvala Bogu pa je hladni rat završen, inače bismo mogli samo da sanjamo o ovome.

Google Maps je standarni deo i ovog android paketa i u njemu navigacija radi više nego dobro. Dobro je i to što poslednja verzija koristi keširanje mapa pa će ti one biti dostupne čak i kada ne budeš mogao da se konektuješ na net. Aplikacija nudi planiranje ruta, navigaciju, obližnja interesantna mesta, kao i Street View mod.

Video

                                        

Sve u svemu

Iako je ovaj telefon trebalo da postane trendseter i novi top android uređaj u gotovo svim segmentima - od dizajna, preko kamere, do procesora i operativnog sistema, on u tome nije uspeo u potpunosti. Dakle, sve je odlično urađeno, međutim kao da izostaje onaj revolucionarni duh koji smo navikli da odlikuje svakog Nexusa. Što se tiče brzine, izgleda, ekrana i  Jelly Bean-a, Nexuse 4 - pokupio si naše simpatije. To su konkretno njegova najjača oružja i konkurencija za sada može samo da smišlja nove ili nadograđene modele. Ali ako pogledamo i druge parametre, koje jedan predvodnik „high end“ telefona mora ispoštovati, dolazimo do blagog razočarenja. Već smo rekli da je najveća mana nedostatak eksterne memorije kao i baš mala interna. Ako tome dodamo prosečnu kameru, nedostatak 4G standarda i nepromenljivu bateriju, onda se pitamo da li Nexus možemo zvati trendseterom. Možemo, ali u čistom smislu perforamnsi i brzine.

Telefon je dostupan u slobodnoj prodaji i na našem tržištu. Ukoliko želiš da ga uzmeš preko ugovora o postpaidu, Telenor je jedina kompanija koja ga nudi. Zaključak bi bio sledeći. Dobra mašina za sve vas kojima su džepovi veliki koliko i ljubav prema vrhunskim android telefonima. Preporučujemo.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy S III
HTC One X+
Apple iPhone 5
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...