Huawei Honor 8 Test

Vrhunske preformanse u prisupačnom pakovanju

Svojom jedinstvenom kombinacijom vrhunskih performansi i niske cene kineski proizvođač Huawei uspeo je da se probije na treće mesto na tržištu mobilnih proizvođača današnjice. Veliku zaslugu za to ima i njegova Honor linija budžetskih telefona koja je nedavno dobila pojačanje u vidu Huawei Honor 8 telefona. Možda ova serija više i nije bagatela kao što je nekad bila ali i dalje nudi odlične telefone po više nego pristupačnim cenama. Na prvi pogled čini se da je Huawei uspeo da spakuje sve dobre specifikacije svog luksuznog P9 telefona u telefon od 500 evra. Da li kineski proizvođač ipak morao da napravi neke kompromise i prištedi na određenim komponentama ili ovaj telefon stvarno može da stane rame uz rame sa telefonima najvišeg ranga pogledate u našem kratkom testu.

Kako izgleda

Pri dizajniranju Huawei Honor 8 modela Huawei je odlučio da za odstupi od ustaljenog trenda izrade potupno metalnih telefona te je svoj novi uređaj opremio staklom kako spreda tako i pozadi. Prednji deo telefona prekriva ekran od 5,5 inča iznad kojeg je locirana selfi kamera i LED blic. Zakrivljene metalne ivice kao i mala debljina od 7.5mm čine ovaj telefon lakim za držanje a ceo telefon deluje kompaktno i lako ga je koristiti jednom rukom. Ali nije kompaktnost glavna karakteristika ovog modela već jedinstven način na koji reflektuje svetlo. Zavaljujuči jedinstvenom procesu izrade koji uključuje čak 15 slojeva stakla Huawei je uspeo da stvori pravi light show na zadnjem panelu

. Svaki Honor 8 reflektuje staklo na drugačiji način tako da će dva ista telefona poređana jedan do drugog izgledati potpuno drugačije kada ih obasja svetlo. Ovaj reflektivni dizajn pomalo podseća na Samsung Galaxy S7 seriju i definitivno privlači pažnju ali nažalost pažnja nije jedino što privlači. Kućište Samsung Galaxy S7 modela pravi je magnet za otiske prstiju te ćete morati konstanto da ga brišete ili da ga upakujete u jednu od brojnih maski koja će u isto vreme zaštiti elegantno ali krhko kućište. Naravno kada stavite masku nećete biti u mogućnosti da posmatrate light show na zadnjem panelu te ćete morati da birate - ili zamrljani relfektivni telefon ili čista maska - ne može i jedno i drugo.Ipak otiskci prstuju na stranu možemo reći da je dizajn Huawei Honor 8 telefona kompaktan i elegantan. Njegove zakrivljen ivice i dimenzije su idelane za sate i sate čatovanja sa drugovima, skrolovanja kroz društvene medije kao i besomučno surfovanje kroz web sajtove.

Kompaktan i zanimljiv dizajna ali pazite se otisaka prstiju

Kako radi

Honor 8 pokreće octo-core Kirin 950 čipset i 4GB RAM -a koji ga čine veoma sposobnim telefonom pogotovo za ovaj rang. Telefon radi brzo i fluido sa veoma retkim lagovanjem te će ovaj elegatbi uređa bez problema uraditi štagod od njega zatražite. Bez obzira želite li da pokrenete zatevnu novu igricu ili editujete video snimke i fotografije ili pak spremate neki ozbiljni mulitasking Honor 8 vas definitivno neće izneveriti. Kirin 950 bez problema otvara brojne aplikacije u pozadini a funkcioniše glatko i sa bezbroj Chrome tabova otvorenih u isto vreme. Telefon takođe pruža dualnu podršku za sim ali ukoliko želite da proširite internu memoriju od 32 li 64GB uz pomoć microSD kartice moraćete da se odreknete jedne SIM kartice. Moramo pohvaliti i skener otiska prsta koji je u stanju da otkključa Honor 8 za samo nekoliko delića sekunde.

Baterija od 3,000mAh će vas služiti oko dan ili dan i po u zavisnosti od stepena korišćenja. Čak i ako provedete dan proveravajući na desetine notifikacija, slušajući muziku satima i surfovanjem po netu verovatno će vam na kraju dana ostati oko 25% energije.

Kirin 950 obavlja sve zadatke lako i bez lagovanja

Ekran

Ekran od 5.2-inča rezolucije 1,920 x 1,080 piksela je bistar, oštar i sa dobrom reprodukcijom boja. Nije toliko spektakularan kao ekrani vrhusnkih modela ali je sasvim zadovoljavajući za tu klasu. Sve boje duge izgledaju verno na ekranu dok crna boja deluje pomalo isprano. VIdljivost pod uglom je pomalo diskutabilna s obzirom da Honor 8 iskrivljuje boje kada ga naginjete u stranu što je posebno vidljivo kod aplikacija i webstranica sa belom pozadinom, a može vas čai zaslepeti pri direktnom sunčevom svetlu jer je baš ako i zadnji panel i ekran pomalo reflektivan.Samo što u slučaju ekrana ligh show nije ni poželjan ni prijatan za oko. Što se resposivnosti tiče tu nemamo zamerki jer touchscreen reaguje na svaki dodir ma koliko suptilan bio.

Ekran je solidan ali se ne može meriti sa QHD Super Amoled ekranima

Kamera

Huawei Honor 8 jedan je od retkih telefona ovog cenovnog ranga koji poseduje dualni set kamera. Dvostruke zadnje kamere postale su trend ove sezone te ih možemo videti kako na Appleoviom iPhone 7, na LG G5 tako i na prethodnim Huawei modelima a ovaj set up dosta podseća na onaj već korišćen na Huawei P9 telefonu. Baš kao i P9 i Huawei Honor 8 poseduje dualni set kamera od kojih jedna hvata fotografije u boji dok druga pravi crno bele fotografije. S obzirom da monohromatski senzor može da primi čak i tri puta više svetlosti od običnog i tako napravi još bolje slike u noćnim uslovima. Doduše kamera Honor 8 modela nema senzor čuvenog proizvođača Leica u sebi ali je to ne sprečava da pravi fotografije izuzetne oštrine čak i u uslovima slabijeg svetla. Slike slikane prilikom zalaska sunca bile su žive i jasne sa sasvim malo buke koju će primetiti samo najoštrookiji. Boje deluju živo a crni tonovi upečatljivo te su i boje i kontrast na zavidnom nivou. Telefon podržava i neke zanimljive efekte kao što je Bokah efekat koji menja pozadinu slike kako bi fokusirani detalji došli do izražaja. Jedino razočaranje dočekalo nas je kod fokusa jer je Huawei Honor 8 često imao problema da se fokusira pogotovo u mračnijim uslovima.

Selfi kamera Honor 8 modela nije mnogo drugačija od glavne iako poseduje nešto manje piksela od starijeg brata. Kamera snima čiste i jasne fotografije mada za nijanju manje oštre nego glavna kamera. Vidljiv je gubitak detalja i fotografije znaju da deluju pomalo zamućeno ali sve se ovo da ispraviti uz pomoć Perfect Selfie softverske opcije koja snima vaše lice iz nekoliko uglova istovremeno pa zatim kombinuje fotografije kako bi dobila najbolje rezultate.

Perfect Selfie opcija izoštrice zamućene fotografije

Softver

Honor poseduje EMUI 4,1 interfjes koji je identičan onom koji smo videli na Huawei Mate 8 i Huawei P9 telefonima. Interjfejs je ugrađan u Android 6.0 Marshmallow. Iako EMUI ima svoje prednosti takođe poseduje i nezgodnu sklonost da čini određene zadatke težim nego što treba da budu.Uzmimo traku za notifikacije kao primer. Sve notofikacije naknadno instaliranih aplikacija moraju se prvo odobriti kako bi se uopšte pojavile u notifikacijama a kada odlučite da odbacite neku aplikaciju shvatiće te da vas Honor 8 jednostavno ignoriše jer će one i dalje stajati tu gde jesu kao da ih niste ni otvorili. Podešavanja za Wi Fi i Bluetooth smeštena su u tabu odvojenom od notifikacija što je još jedan razlog zbog koga će vam svako otvaranje ove trake predstavljati izvor blagog nerviranja.

Ipak treba biti fer i reći da je Huawei u svoj Honor 8 telefon ugradio nekoliko zgodnih prečica kao što su Knuckle Sense koja omogućava pokretanje aplikacija uz pomoć gestova. Tako možete snimiti screensoot kuckanjem zglobom prsta po tastaturi ili pokrenuti video duplim kuckanjem po tastari sa dva prsta. Možda Knuckle Sense nije baš orginalan izume jer slične opcije već odavno viđamo i na telefonima drugih proizvođa ali nama je ovo kuckanje bilo i korisno, i pa dodeljujemo jedan + za ovo

Softver poseduje nekoliko zanimljivih opcija ali komplikuje i najjednostvnije zadatke

SVE U SVEMU

Zaista se čini da je Huawei uspeo da spakuje sve bitne komponente svojih flaghip modela u telefon koji košta 30% manje. Mislimo pre svega na odličnu dvostruku glavnu kameru kao i na čipset koji bez problema obavlja i najsloženije zadatke brzo i fulidno. Naravno moralo se negde i prištedeti te tako Huawei Honor 8 ne poseduje metalno kućište niti vrhunski Amoled displej svog prethodnika ali čak i sa ovim jeftinijim zamenama Honor 8 funkcioniše sasvim dobro. Ono što će najviše nervirati korisnike definitivno je Huawei softver koji je sve samo ne user friendly ali ako uspete da se naviknete na komplikovani EIUI videćete da korišćenje ovog telefona može biti pravo uživanje. Huawei Honor nudi odlične specifikacije po niskoj ceni i kada ga najzad isprobate verovatno ćete se zapitati da li su vam uopšte potrebni super skupi flaship telefoni. Možda ako baš, ne možete da žvite bez QHD Almoled displeja. Za sve ostalo tu je Honor 8.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...