Lenovo Vibe X

Kao da su ga italijani pravili

Razumemo mi da je konkurencija dobra, ali da li baš i Lenovo mora da proizvodi mobilne telefone? Znamo i da su oni najveći proizvođač laptopova, i da su sa tržišta izbrisali i pojedina kultna imena, poput IBM-a recimo. Ali opet, danas svaka firma koja pravi bilo šta što radi na struju ili baterije, hoće da pravi i telefone. Tako smo razmišljali sve dok pred kraj prošle godine nismo testirali Lenovo K900.

Kakav je utisak ostavio na nas, najbolje govori to što smo jedva čekali da probamo Vibe X, koji je najavljen kao Lenovo flaghsip za prvu polovinu ove godine. Kamera, procesor, ekran, sve te cifre i specifikacije nisu ostavljale mesta za sumnju da je kineski proizvođač ponovo uradio dobar posao. Za povoljan prvi utisak pobrinula se fantastična kutija samog Vibe X-a, koja je toliko pažljivo i lepo dizajnirana, da odavno nismo videli bolje pakovanje nekog telefona. Ipak, kada pogledamo kompletan test, moramo da kažemo da je utisak povoljan, ali pomalo polovičan. Vibe X cilja tačno na određenu kategoriju kupaca, sa istančanim ukusom, koji znaju šta im je važno kod telefona, i njihove zahteve pogađa u potpunosti. Ako te zanima da li si u toj ciljnoj grupi i ti, nastavi da čitaš.

  • Prelep dizajn i izrada
  • Odličan fullHD ekran
  • Mala težina
  • Solidna kamera
  • Neočekivano slabe perfomanse
  • Prezahtevan interfejs
  • Gomila bespotrebnog softvera

kako izgleda

Dizajn

Baš nas zanima kako su izgledala lica dizajnerskih timova u konkurentskim firmama kada su im šefovi pokazali Vibe X. Napravljen je potpuni zaokret u odnosu na pravolinijski alumunijumski K900, pa je novi Lenovo udarni model elegantan, nestvarno tanak i moramo da kažemo, jako lep uređaj. Prednji panel je u potpunosti crn, presvučen Gorilla Glassom treće generacije. Oko njega se nazire hromirana lajsna koja ide oko celog telefona i na zadnjoj strani se pomalo širi pri dnu, pojačavajaći utisak luksuza. Da ne bude zabune, za razliku od K900 ovde nema ni govora o aluminijumu, već je ceo uređaj urađen od plastike. Pa opet, ta plastika izgleda sjajno, naročito zadnji poklopac koji se ne skida i izgleda kao imiticija metala. Zahvaljujući finoj tačkastoj strukturi, osećaj u ruci je neobičan, ali dobar. Dopalo nam se i to što nije magnet za otiske prsta, što danas nije tako često. Vibe X je tanak svega 6.9 mm, i težak samo 120 gr, što ga čini najtanjim i najlakšim telefonom sa ekranom od pet inča. Zbog toga izgleda nesvakidašnje, ali i u ruci ostavlja jedan specifični osećaj na koji nismo navikli.

Neko će možda pomisliti da deluje previše lomljivo, i to donekle jeste tačno, ali zbog Gorilla Glassa, precizne završne obrade i kvalitetnih materijala, nismo imali utisak da je išta manje izdržljiv nego Galaxy S4 ili Nexus 5. Da ne bude baš sve sjajno, nije nam se dopalo što su ivice oko ekrana previše široke. Jednostavno, ima previše neiskorišćene crne plastike, ali to je verovatno cena nestvarno tankog profila ovog uređaja. Po nama, potpuno opravdana cena. Vibe X izgleda elegantno, minimalistički i kvalitetnije od velike većine aktuelnih i daleko skupljih top modela. Među njima, Vibe X ovako utegnut i lep, deluje kao italijanski dasa u poseti južnoj Koreji. Lenovo ponovo objasnio sa dizajnom

Kućište

TopMobilni - Lenovo Vibe X test

Dimenzije komparacija

TopMobilni - Lenovo Vibe X test

kako radi

Kad završiš sa divljenjem tankom i elegantnom kućištu, naravno, uključuješ telefon, a pozitivni utisci se nastavljaju. Ekran koji gledaš je fullHD IPS displej dijagonale pet inča, bez softverskih tastera na dnu, što znači da je kompletna površina stalno dostupna za prikaz.

Iako su IPS ekrani poznati po tome da realno prikazuju boje, ali zato štede na kontrastu, moramo priznati da to ovde nije slučaj. Boje su intenzivne, crne su stvarno crne, a pritom je ovo verovatno i jedan od najsvetlijih IPS ekrana koje smo videli. Dostupna su i podešavanja prikaza, svetlina, kontrast, intenzitet boja, tako da možeš namestiti sliku da bude baš onakva kako ti se najviše dopada.

Pustili smo nekoliko filmova i serija, i prikaz je odličan, pa ako voliš da gledaš video klipove na telefonu, Vibe X je odličan izbor.

Jedan od boljih IPS ekrana koje smo videli

Sa prednje strane, iznad ekrana nalazi se kamera od 5MP. Kako selfi snimci postaju sve popularniji, tako i proizvođači ugrađuju sve bolje pomoćne kamere sa prednje strane. Kvalitet fotografija je daleko od vrhunskog, ali zahvaljujući pametnom post-procesuiranju, slike ipak izgledaju daleko bolje nego kod uobičajenih pomoćnih kamera od dva do tri megapiksela. Koliko su u Lenovu shvatili važnost selfija, govori i to što je prednja kamera u startu podešena za fotografisanje lica, pa pegla bore i uklanja sitne nepravilnosti. Ako ništa, starlete će uštedeti na šminkanju.

Odlična prednja i osrednja zadnja kameraGlavna kamera od 13MP je malo ispupčena na zadnjoj strani, pa nas je to podsetilo na rešenje kod novog Nexusa. Ipak, za razliku od minimalističkog pristupa softveru kamere kod Google telefona, Lenovo je malo zakomplikovao stvari pa je stavio čak 24 različita filtera za fotografisanje. Kada odabereš filter, super je što odmah vidiš kako će fotka otprilike da ispadne. Inače, kvalitet fotografija je prosečan za 13MP, ni bolji ni mnogo lošiji nego kod konkurencije, ali bi ipak zamerili što slikama fali detalja, a boje i kontrast bi mogli da budu intenzivniji. Pritom, ako ne uključiš blic kada slikaš noću, fotke će biti očajne, a ako ga uključiš, blic često ima običaj da previše osvetli fotografiju. Ipak, ne treba da brineš, čak i uz ove manje zamerke, fotke sa Vibe X će biti zapažene i na Facebooku i na Instagramu. 

Do sada su sve, manje-više bili hvalospevi, ali kako se Vibe X ponaša u svakodnevnom radu, aplikacijama, 3D igrama? Odmah da ti kažemo, ispod onoga što smo očekivali kada smo čitali specifikacije. Mediatek MT6589T čipset sa quad-core procesorom na 1.5Gh nije baš sam vrh hardverske ponude, ali opet, nismo očekivali tako slabe perfomanse. Kada još dodamo i 2GB RAM-a, stvari postaju još čudnije. Na čak i malo slabijem hardveru, Moto G leti u svakodnevnom radu, ali Vibe X ume da zastane i laguje čak i kada prolaziš kroz home panele. Skakanje iz aplikacije u aplikaciju preko task switchera, takođe često ume da uspori. Uopšte, tokom rada sa Vibe X-om, previše često smo imali utisak da mi njega čekamo, a ne on nas. Na sve to, Asphalt 7, 3D igra koja se dobija uz telefon, blokirala se i vraćala nas na home panel kad god smo pokušali da vozimo trku.

Performanse su ispod očekivanjaOno što zbunjuje je da neke zahtevne stvari, poput puštanja video klipa preko aktivnih aplikacija i home panela, ovaj uređaj obavlja fluidno i bez napora. Isto važi i za većinu drugih igara koje smo probali, pa čak se i aplikacije učitavaju brzo. Međutim, neke najosnovnije stvari nekada rade glatko, a nekada ne, pritom potpuno nezavisno od toga koliko je aplikacija i procesa uključeno. To opet za korisnika i nije toliko bitno, jednostavno, nekada će morati da bude strpljiv. 

Jedan od razloga za ovako neujednačen rad i brzinu sigurno je i operativni sistem. Na osnovu interfejsa, čovek lako pomisli da Lenovo ima višak dizajnera, a manjak programera. Android nije suštinski izmenjen, ali recimo da je kozmetički promenjeno... Pa maltene sve što je moglo da se promeni. Za početak, nema App drawera, ikonice na notification panelu su drugačije, ikone sistemskih aplikacija su promenjene toliko da nema naziva aplikacija ispod, ne bi znao šta je šta. Pritom, kad su već napravili ovako lep telefon i rešili toliko da redizajniraju operativni sistem, mogli su da urade i bolji posao. Na Vibe X-u možeš da biraš između osam različitih tema koje menjaju sve, od pozadina, preko ikona i fontova, do korišćenih boja.

Interfejs je previše izmenjen i to na goreMeđutim, i pored tolikog izbora, samo za jednu temu možemo da kažemo da izgleda pristojno, jer sve ostale deluju kao da su namenjene deci ili penzionerima. U Lenovu su čak uspeli i da unazade neke stvari svojom željom za modifikacijama. Konkretno, Android task switcher je među najboljima na tržištu, a oni su napravili nešto slično kao kod iOS-a. Naime, umesto da se vide screenshotovi aplikacija koje rade u pozadini, ovde samo vidimo njihove sitne ikonice, i moramo da ih povučemo na dole da bi ih zatvorili. Zašto jednostavno nisu ostavili lepi, jednostavni, pregledni generički task switcher?

Kao što rekosmo, nema App drawera. To ne mora da bude ni toliko loše, uostalom iOS je tako rešen od kada postoji iPhone, aplikacije se ređaju na home panele, direktno su dostupne, a mogu da se grupišu u foldere. Ipak, na Vibe X-u postoji stvarno previše preinstaliranih aplikacija. Naravno, među njima i zaista korisnih kao što su Evernote, Skype i Facebook, ali zašto preterivati kada većinu možeš da skineš sa Play Store-a ako su ti potrebne. Ovako, dešavaće se da pretražuješ home panele za aplikacijom koja ti je preko potrebna, da bi je kasnije pronašao skrivenu u nekom folderu. Pored toga, pojedine aplikacije su i duplirane, a browseri su najbolji primer za to. Tu je Google Chrome, onda generički Lenovo browser, i na kraju neki UC browser, koji u principu radi isto što i prethodna dva ali ima posebne modove prikaza popularnih internet servisa kao YouTube, Gmail, Facebook i slično. Postavlja se pitanje šta će ti tri aplikacije koje rade jednu te istu stvar, a potom i šta će ti UC browser, kada za prikaz tih specifičnih stranica već imaš odvojene aplikacije. Povrh svega, čim uključiš telefon aktivira se i neki SecureIT bezbednosni program koji štiti od virusa, malware-a i slično. Lepo je što je tu, ali niko u redakciji još uvek nije dokačio neki virus na mobilnom, a posebno nervira što nismo uspeli da provalimo kako da ga isključimo. Ne znamo koliko resursa oduzima, ali je sigurno jedan od razloga što je Vibe X često zbunjen i usporen.

Nagomilane preinstalirane aplikacije

Pa opet, da ne budemo baš toliko strogi, daleko od toga da je sve tako crno. Kvalitet dolaznih i odlaznih poziva je solidan, osetljivost i preciznost tastature odlična. Podržani su svi najpopularniji načini za povezivanje, pa ćeš moći da se nakačiš na net u maltene svakoj situaciji. Pomalo fali egzotika poput 4G/LTE povezivanja i NFC-a, ali da budemo objektivni, za nas u Srbiji od toga ni nema mnogo vajde.

Pohvale zaslužuju i multimedijalne mogućnosti. Kao što smo već rekli, prelepi ekran je kao stvoren za gledanje filmova, serija, spotova i video klipova uopšte. Za puštanje je namenjen Google Videos, a ako ti se ne dopada, vrlo brzo ćeš da skineš neki lepši i sposobniji plejer sa Play Store-a. Ono što nismo rekli je i da je odličan spoljni zvučnik sakriven u slušalici. Prosto je neverovatno da je toliko glasan, a nema ni preterane distorzije zvuka. Nije kao stereo zvučnici na HTC One, ali moramo priznati da je bolji od većine spoljnih zvučnika kod konkurencije.

sve u svemu

Odavno nismo sreli uređaj koji ostavio ovako toplo-hladan utisak. Vibe X te prvo iznenadi detaljima i pažnjom koja je posvećena kutiji, onda te oduševi tankim profilom i elegantnim dizajnom, pa onda uključiš ekran i opet si impresioniran... Ali, onda kreneš da ga koristiš, pa vidiš da secka, kasni, blokira, da toliko ne liči na Android da ti je teško i da se snađeš. Pa onda ispočetka ... Vidi kako je dobra prednja kamera, video klipovi izgledaju odlično, zvučnici su glasni, baterija traje ceo dan i tako dalje i tako ukrug.

Ko traži kompletan telefon, koji je u svemu solidan i osrednji, Vibe X nije za njega. Lenovo je napravio uređaj za korisnika kojima je najvažniji dizajn, ekran, kamera. Baš tim redom. Za ostale stvari, poput brzine i lakoće korišćenja, ipak ćeš morati da napraviš kompromis.

Možda te zanimaju i...

LG Nexus 4
Motorola Moto X
Samsung Galaxy S4
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...