Sony Xperia ZR

Zaboravljeni flagship živi drugu mladost

Kada se sa Xperiom Z Sony vratio u trku za tržište mobilnih telefona, izbacio je nekoliko modela koji su bili zasnovani na aktuelnom flagshipu. Kao i kod drugih proizvođača, u pitanju su bili manji telefoni koji su ličili na veliki Z, ali su osim ekrana barem pomalo oskudevali i u pojedinim specifikacijama. Jedan od retkih modela koji su mogli da se pohvale identičnim, pa u nekim stvarima i boljim hardverom od starije, veće i popularnije braće bio je Xperia ZR. Nažalost, sa ekranom od 4.55 inča i daleko manje impresivnim dizajnom, niko nije obraćao previše pažnje na ZR, pogotovu jer mu je cena bila veoma bliska udarnom modelu.

Međutim, vremena se menjaju, novi modeli izlaze brže nego ikad, pa sada već brojimo dane kada će se Xperia Z2 naći u prodaji. To znači da stari modelima pada cena, ali su njihove specifikacije i dalje više nego dovoljne da ispune većinu zadataka bez pomuke. Jedan od takvih modela je sigurno i Xperia ZR koja se sada u SIMfree verziji može naći za nešto iznad 200 eura. U nastavku teksta možeš da pročitaš šta sve dobijaš za taj novac, ali i kako se vremešna Xperija ZR nosi sa zahtevima i standardima koje postavlja mlađa konkurencija.

  • Provereni hardver
  • 2GB RAM-a
  • Izdržljiva baterija koja može da se menja
  • Odlične perfomanse
  • Kvalitetna izrada
  • IP58 otpornost na vodu i prašinu
  • Pomalo jeftin dizajn i materijali
  • Svega 8GB interne memorije
  • Očekivali smo više od kamere sa 13MP

kako izgleda

Dizajn

Vidi se da ima Sony gene! Xperia ZR nije tako razmetljivo luksuzna kao Xperia Z, ali pripadnost porodici odaju pravougaoni oblik, stranice u dve nijanse i naravno, veliki logo iznad ekrana i na sredini zadnjeg poklopca. Kada kažemo razmetljivo luksuzna, hteli smo da kažemo da uopšte nije luksuzna. Nema staklenog zadnjeg poklopca, a i detalji i hardverski dugmići su mnogo manje naglašeni. Umesto toga, sve je plastično i pomalo obično. U crnoj i beloj boji zadnji poklopac nema nikakvu teksturu, a plastika je matirana. Jedini detalj je Xperia logo na sredini, a i kroz sredinu stranica prolazi linija nešto svetlije nijanse nego ostatak kućišta. Stvar donekle vade roze i plava verzija, jer je kod njih plastika zadnjeg poklopca malo svetlucava, mada ih muškarcima nikako ne preporučujemo. Pomalo dosadan i običan dizajn

Dimenzije

Sony nikada nije bio šampion kompaktnosti, pa je tako i sada. Jednostavno između ekrana i ivica ima previše neiskorišćene plastike, pa je sa 131.3 x 67.3 x 10.5 mm jedva malo manji od Galaxy S4, koji pritom ima ekran od pet inča. Ako nastavimo poređenje sa Samsungovim top modelom, ZR je pravi buca. On je dobra dva milimetra deblji, i sa 138 grama teži od S4. Ipak, i dalje je daleko lakši za korišćenje nego Xperia Z, a malo veća kilaža mu ne smeta toliko. Čak mu i dobro stoji.

Kućište

TopMobilni - Sony Xperia ZR test

Dimenzije poređenje

TopMobilni - Sony Xperia ZR test

Opšti utisak

Bar što se izgleda tiče, Xperia ZR je pravi mlađi brat koji dobija lošiju odeću koja mu nije uvek baš po meri. Međutim, iako su materijali i ukupna estetika znatno siromašniji, Sony nije štedeo na kvalitetu završne obrade. Dobrom osećaju u ruci doprinosi i malo veća masa, a ne smemo da zaboravimo da je ovaj uređaj otporan na vodu i prašinu. I to ne samo na prskanje kao Xperia Z, već bukvalno možeš da ga potopiš u vodu, pa čak i da napraviš neku sliku pod vodom. U poređenju sa sličnim vodootpornim uređajima, Xperia ZR se uklapa u standard i što se tiče izgleda i što se tiče dimenzija. Sigurno je da IP58 sertifikat ograničava dizajnere da se razmahnu u svom poslu, ali opet mislimo da su, koliko su mogli, uradili solidan posao.

Xperia ZR je možda i najlepši telefon
među vodootpornim uređajima

kako radi

Kako vreme odmiče, a proizvođači guraju sve moćniji hardver u mobilne uređaje, pitanje „šta će mi takav hardver u telefonu“, postaje sve opravdanije. Dobar primer je Snapdragon S4  Pro čipset u Xperiji ZR. Iako je star više od godinu dana i dve generacije iza trenutno aktulenog hardvera, quad-core procesor na 1.5GHz, Adreno 320 grafika i respektabilnih 2GB RAM-a obavljaju odličan posao. Da podsetimo, u pitanju je isti setup kao i kod nekadašnjeg udarnog modela Xperia Z koji nas je oduševljavao. Interfejs i svakodnevni zadaci, prolasci kroz menije, skakanje iz aplikacije u aplikaciju i slično odvijaju se gotovo trenutno. Razlika u odnosu na recimo Nexus 5 definitivno postoji, jer on prosto leti, ali je Xperia ZR i dalje veoma, veoma brz telefon. Zastarelost čipseta se vidi u najnovijim igrama, poput Real Racing 3. Kada je više objekata na ekranu, automobila u ovom slučaju, frame-rate može drastično da padne, a i učitavanja su daleko od brzih. Ipak, mislimo da ćeš ukupnim utiskom biti zadovoljan, čak i ako si koristio skuplje i naprednije uređaje. Hardver je možda star, ali i dalje brz

Jedna od stvari na kojoj se štedelo u odnosu na skuplji model je i količina interne memorije, pa je dostupno svega 8GB. Ako se oduzme OS, interfejs i preinstalirani softver korisniku je u startu na raspolaganju oko 5GB, što je zaista malo za uređaj koji je namenjen za multimediu i igrice. Zato u početnu cenu obavezno treba da uračunaš i nabavku SD kartice.

Zahvaljujući odličnoj Power Saving aplikaciji, baterija od 2.300mAh može da izdrži jedan ceo dan umerenog korišćenja, celo veče na standby-ju i potraje do podneva narednog dana. Odličan rezultat koji je utoliko bolji jer se zadnji poklopac skida pa baterija može da se zameni. Sasvim dovoljan razlog da oprostimo nešto skromniji izgled i veću debljinu.

Malo memorije ali odlična baterija

Ekran

Iako je Sony pompezno najavljivao imena tehnologija iz svojih slavnih dana proizvodnje televizora, to se do Xperie Z1 nije naročito videlo. Međutim, Xperia ZR je druga priča. Kao umanjena verzija flagshipa koji ima HD ekran, od 720p TFT displeja dijagonale 4.55 inča niko nije mnogo očekivao. Ali ispostavilo se da je Sony unapredio Bravia engine, pa je reprodukcija boja i kontrast na Xperiji ZR čak i bolji nego na skupljem modelu. Naravno, ne treba očekivati oštrinu kao fullHD ekranu, ali 720x1280 piksela na ovoj dijagonali daje sasvim pristojnih 323 ppi. Poboljšani su i uglovi vidljivosti, pa se deformacija boja vidi tek kada dobrano iskriviš telefon.

Tome doprinosi verovatno i nova verzija Dragon Glass-a, Sony-jeva verzija zaštitnog stakla za ekran. Nismo probali kako radi, ostavićemo nešto i neispitano. Odziv je brz, a filmovi, video klipovi i igrice izgledaju veoma lepo. Voleli bi da je ekran malo svetliji, mada mu to ne smeta za vidljivost na suncu, koja nije najbolja, ali je u klasi sa telefonima slične cene. Uopšte, ako izuzmemo rezoluciju, usudićemo se da kažemo da je kvalitet prikaza čak i bolji nego na Xperiji Z. Dijagonala od 4.55 inča je prava mera

Kamera

Kod kamere Sony nije pravio kompromise, pa je ovo jedan od retkih umanjenih flagshipova koji su dobili kameru od celih 13MP. Očekivano, u pitanju je potpuno ista tehnika kao kod poznatijeg rođaka, koji se doduše nije proslavio kvalitetom fotografija. Situacija je slična i kod Xperie ZR, što ne znači da pravi loše slike, ali jednostavno, ne ispadaju uvek u klasi sa flagshipovima prošle generacije.

Na prvi pogled deluje kao da detalja ima dovoljno, ali ako počneš da uvećavaš i brižljivije zagledaš fotografiju, primetićeš da postprocesuiranje nekada previše revnosno radi svoj posao. Neke linije su previše oštre, a sitni detalji ponekad deluju kao kontrastne mrlje. Doduše, za FB i Instagram, kao i pregledanje na monitoru laptopa, možeš komotno da ih iskoristiš.

Dostupni su svi popularni modovi slikanja, Panorama, Burst mode, kao i HDR. Posebno je zanimljvi SuperiorAuto mod koji pokušava sam da odredi u kakvim uslovima slikaš i da tome prilagodi podešavanja. Iznenadiće te koliko dobro radi, jer u 90% slučajeva pogađa. Potrebno mu je malo vremena, ali slike ispadaju bolje nego da sam čačkaš podešavanja. Samo stavi na superior i škljocaj. Dostupno je i 1080p HDR snimanje

Operativni sistem

Prve verzije Xperie ZR stizale su sa ne tako uspešnim Androidom 4.1 Jelly Bean, pa je Sony ubrzo izbacio update na verziju 4.3. Ipak, danas je i to zastarelo, ali je za drugu četvrtinu ove godine najavljen i KitKat. Kada će tačno stići sa japanskim proizvođačem se nikad ne zna, ali nadamo se da će biti pre nego Google izbaci još neki update.

Kada smo testirali Xperiu Z, rekli smo kako je blam da na jednom flagshipu prolazak kroz menije i home panele secka. Na svu sreću, Sony je update-om to brzo ispravio, a kako je ZR stigao nekoliko meseci kasnije, ovde u startu sve ide kao podmazano. I dalje mislimo da je interfejs japanskog proizvođača jedan od najlepših i najelegantnijih, a dopada nam se i što nema nekih na silu dodatih funkcija koje bespotrebno komplikuju stvari. Na lockscreen se mogu postavljati pojedini widgeti, a po defaultu swipe na desno aktivira kameru, a swipe na desno muzički plejer. Ne kapiramo zašto je prečica za kameru na lockscreen-u, kada već postoji posebno dugme na kućištu. Kako bilo, otključavanje je swipeom na gore ili na dole. Moguće je postaviti ukupno sedam Home panela, a u startu ih ima pet. Ne dopada nam se ovo ograničenje, ali da budemo iskreni, to je i više nego što većina korisnika ikada iskoristi. 

Dodavanje widgeta ili prečica ka aplikacijama je jednostavno prostim držanjem prsta na praznom prostoru. Na ovaj način se mogu menjati teme i pozadine, i moramo da pohvalimo Sony da je uradio dobar posao, jer sve izgledaju baš dobro i zanimljivo. Takođe, zavisno od teme koje su izabrao, LED traka ispod ekrana svetli u boji koja se slaže sa dominantom bojom pozadine. Inače, ova LED traka ispod ekrana je originalno rešenje za notifikacije i pojedine estetske efekte i već je postala zaštitni znak Sony uređaja. Sony interfejs je poznat po odličnom dizajnu, a ovoga puta i radi brzo

S druge strane, pomalo nam smetaju neka ograničenja kojih recimo kod Samsunga nema. Ekran sa notifikacijama je jednostavan i pregledan sa prečicama za uključivanje i gašenje WiFi-ja, zvuka, Bluetootha i prenosa podataka na vrhu. Nažalost ove prečice ne mogu da se menjaju, niti mogu da se dodaju nove. Takođe, task manager nema opciju gašenja svih aktivnih programa, nego morate svaki da gasite swipe-om na levo ili desno.

I uz sve kritike, interfejs je lep, funkcionalan i brzo radi, i odlično se uklapa uz prepoznatljiv Sony dizajn.

Osnovne funkcije

Naši sagovornici nisu imali problema da nas čuju, ali mi nismo bili baš oduševljeni zvukom dolaznih poziva. Zvuk slušalice kao da je prigušen, a kada je pojačaš do maksimuma, opet su pojedini glasovi nejasni i previše tihi. U principu, ovo ne bi zamerili uređaju po sadašnjoj ceni, ali moramo da podsetimo da je Xperia ZR kada se pojavila koštala celih 500 eura. Za te pare treba i da ti masira uši, a kamoli da bolje čuješ sagovornika.

Veličina ekrana od 4.55 inča je sjajna za kucanje poruka, a uz malo truda može da se uvežba i kucanje samo jednom rukom. Virtuelna tastatura je precizna, tasteri su veliki, lepo izgleda, a čak postoji i u nekoliko različitih boja. Sve je to divno i krasno, ali da li je moguće da na prvi raspored tastera nisu mogli da stave bar jedan znak interpunkcije?! Barem tačku eto. Ona naravno postoji, ali među simbolima. Kome se ovo ne sviđa, uvek može da skine neku drugu tastaturu sa Play Store-a. Slušalica je tiha, a na tastaturi nema tačke

Konekcije

Taman smo se oduševili što Xperija ZR podržava 4G/LTE mreže, a onda smo setili da ih kod nas operateri ipak ne podržavaju. Utešilo nas je to što su za bežično povezivanje podržani gotovo svi standardi kojih smo mogli da se setimo. Tu su 3G, WiFi, DLNA, Bluetooth pa čak i NFC. Osim ako nas u skorijoj budućnosti ne iznenade nekim novim standardima, ovo bi trebalo da bude sasvim dovoljno.  

Browser

Možda surfovanje netom nije tako komforno kao na pet inča velikom ekranu starijeg brata, ali i Xperia ZR lagano renderuje, skroluje i zumira web strane. Sve je brzo i fluidno, bez mnogo trzanja ili čekanja. Sony nema generički browser, pa se za šetkanje internet stranama koristi Google Chrome. Pored opcija za inkognito surfovanje koje ne pamti koje si strane posetio, Chrome se lako sinhronizuje sa desktop verzijom, naravno ukoliko je koristiš. Može da deli bookmarkove, a bukvalno možeš da započneš sa pregledom jedne strane na računaru, a onda nastaviš na mobilnom. Sam ekran je pregledan, pa iako najsitniji tekst nećeš moći da vidiš, pinch&zoom radi kao saliven.

Mail

U okviru paketa Google aplikacija, tu je i neizostavni Gmail. Potpuno je prilagođen za prikaz na mobilnim uređajima, pa ne liči na onaj sa desktop web servisa, ali su sve funkcije tu. Radi brzo i jednostavno, a kada se jednom uigraš sa swipe komandama neke funkcije postaju još lakše dostupne. Podržava više Gmail naloga, ali nažalost ne i jedinstveni inbox.

Za to služi generički mail klijent. Sive i crne tonove razbija svetlo plava boja, ali i dalje izgleda ozbiljnije od Gmail aplikacije. Ipak, funkcije su im u principu iste, s tim da mail klijent podržava različite POP3 i IMAP naloge i samim tim jedinstveni inbox u koji se slivaju sve poruke sa različitih adresa. Kompletno rešenje za web browsing i e-mail

Multimedia

Audio   

Kao što je danas simbol za prenosni muzički plejer iPod, to je u prošlom veku bio Sony-jev Walkman. To naravno ne sprečava japanskog proizvođača da iskoristi čuveno ime za muzički plejer na svojim telefonima. On je naravno daleko od revolucionarnosti uređaja koji je proslavio japanski brend, ali ruku na srce, svakako je jedan od najboljih na mobilnim telefonima. Kao i kompletan interfejs, dizajniran je efektno i nudi gomilu funkcija.

Pored uobičajene klasifikacije pesama prema imenu, nazivu albuma, izvođaču i slično, tu je SenseMe tehnologija koja razvrstava pesme prema raspoloženju. Ti kažeš kako si raspoložen, a SenseMe sam pravi plejlistu na osnovu toga da li su pesme brze, spore, tužne, glasne i slično.

Clear Audio+ analizira pesmu i prilagođava joj ekvilajzere kako bi najbolje zvučala. Tu su različiti Surround modovi, Clear phase koji poboljšava kvalitet zvuka, i Xloud, koji pojačava izlazni zvuk. Spoljni zvučnik je u najbolju ruku osrednji, a slušalice su nas pomalo iznenadile. Zvuk je skroz dobar, mada ćeš morati dobrano da ih uguraš u uvo da bi čuo bas. Ipak, o nekom HiFi kvalitetu nema ni govora. Bogate opcije za puštanje muzike, sjajni Walkman plejer

 Video

Za puštanje filmova, serija i ostalih video klipova namenjena je aplikacija Movies. Izgleda jako lepo, u skladu sa kompletnim interfejsom, a povezana je i na servis Gracenote, preko koga možeš da nađeš podatke, glumce ili postere vezane za film ili seriju koju gledaš. Sve to naravno ima malo veze kada pustiš klip preko celog ekrana, ali lepo od Sony-ja što je ponudio nešto više.

Preterali bi ako bi rekli da je ekran kao stvoren za multimediu, ali je veoma dobar i ako si baš zapeo da odgledaš ceo film na njemu, nećeš se razočarati. Sam plejer može da pusti zaista gotovo sve, ali ne i MKV fajlove. Zapravo, problem je sa pojedinim popularnim kodecima poput AC3, pa će zato često biti „ima slika nema ton“. Naravno, sve je lako rešivo skidanjem nekog sposobnijeg plejera sa Play Store-a.

Biznis podrška

Za otvaranje i pregledanje Word, Excel, Powerpoint i PDF dokumenata stiže preinstalirani Office Suite 7. Ipak, ako bi nešto i da radiš sa tim dokumentima ili eventualno napraviš novi od nule, moraćeš da doplatiš za PRO verziju. Ni nama se ne dopada, ali tako je.

Notes aplikacija služi za hvatanje beleški. Možeš da ih kucaš ili crtaš prstom, šta god da odlučiš možeš da ih sinhronizuješ sa Evernote nalogom. Biznis paket zaokružuje elegantni kalendar koji izgleda kao i mail klijent – sivo, crno, plavo. Kao što ne izgleda naročito smelo i revolucionarno, tako i ne nudi nikakve posebne opcije. Zakazivanje sastanaka, dodavanje opisa, postavljanje podsetnika je jednostavno, a zahvaljujući minimalističkom dizajnu i veoma pregledno. Može da uvlači događaje iz Google Calendara i sa Facebooka, a kome treba nešto više, uvek može da potraži organajzere na Play Store-u. Dovoljno alata za posao i organizaciju vremena

GPS

Bez obzira što nema najnoviju verziju Androida, Google se pobrinuo da najsvežija verzija aplikacije Maps stigne i na starije uređaje. Tako i na Xperiji ZR radi glasovna, turn-by-turn navigacija za Srbiju. Svi veći gradovi i putni pravci su uneti detaljno, dok će možda biti problema sa snalaženjem po manjim mestima, mada ni druge, stand alone navigacije nisu mnogo bolje po tom pitanju. U nekim mestima je dostupan i Street View, mada je sve to manje važno.

Najbitnije je da Google Maps rade rasterećeno i brzo, i da trenutno reaguju na komande sa ekrana. Ekran dijagonale 4.55 inča je veći od mnogih samostalnih GPS uređaja, a prikaz vektorskih mapa je jasan i odličan. Mi bi bez brige krenuli na put sa Xperiom ZR, naročito u inostranstvo, jer su mape većine zapadnoevropskih zemalja detaljnije i ažurnije od naših. Samo još da vidimo gde ćemo...

Sve u svemu

Sony Xperia ZR sigurno nije samo jedan od umanjenih flagshipova koji iza kompaktnih dimenzija kriju osakaćeni hardver. Većina specifikacija su zapravo identične kao na popularnoj Xperiji Z, a ako izuzmemo manji ekran, štedelo se i na rezoluciji, internoj memoriji i naravno, kućištu. Da smo ovaj tekst uradili pre nešto manje od godinu dana, kada se Xperia ZR pojavio po ceni od 500 eura lagano bi ga škartirali i preporučili da dodate još malo novca i uzmete veliki Z. Međutim, po ceni od oko 220 eura, za koliko se sada može naći nov ZR među SIMfree ponudama, ovo je stvarno vanserijski telefon. Svaki test i zadatak koji staviš pred njega će proći bez pomuke, a pride ćeš moći da ga ispustiš u vodu ili pesak na plaži. Tek među takvim, otpornim telefonima, on zaista nema konkurenciju ni po snazi ni po kvalitetu. Najavljen je i KitKat update, što ti garantuje da će i u budućnosti moći da se snađe sa većinom aplikacija. Da ga ne hvalimo više, ako tražiš telefon u cenovnom rangu između 200 i 250 eura, Xperia ZR ima našu toplu preporuku.

Možda te zanimaju i...

HTC One mini
Samsung Galaxy Xcover 2
Motorola Moto G
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...