Huawei Ascend Mate

Moj drugar, džin

Slabašni klinac koga maltretiraju u školi krene u teretanu i nabaci mišiće. Nažalost, može da izgleda kao Konan, ali se nikad neće otarasiti imidža šonje dok ne lupi par šamara momcima  koji su mu pravili probleme. Za to je ipak potrebno i nešto više od mišića, a muškarci znaju i šta. Dobra reputacija može da se izgubi brzo i lako, ali da se loš imidž i predrasude isprave, to je spor i mukotrpan posao.

To možda najbolje znaju kineske kompanije, a posebno proizvođači mobilnih uređaja. Huawei je za globalne pojmove gigant, ali je njegov imidž kod kupaca bio dovoljan samo da zagospodari nižim kategorijama mobilnih telefona. To naravno, ne znači da ne posluju profitabilno, što im sigurno pomaže da naprave uređaje kojima će promeniti mišljenje publike o sebi. Sredinom prošle godine, Huawei je lansirao nekoliko zanimljivih uređaja koji kao da su projektovani da razbiju predrasude korisnika o kineskim telefonima. Njihove najjače karakteristike su bile upravo one mane koje kupci najčešće kritikuju kod azijskih proizvoda.

Tako je nastao i Ascend Mate, elegantni fablet koji je u trenutku pojavljivanja imao najveći ekran na tržištu od čak 6.1 inč, što je i danas dijagonala za poštovanje. Iako je trebalo da bude odgovor na suverenog vladara kategorije Note 2, ispostavilo se da će mu najveći takmaci biti Galaxy Mega 6.1 i 6.3. U početku prodaje cena i nije bila tako povoljna, ali je sada, posle predstavljanja novog modela, Ascend Mate je jedan od najpovoljnijih fableta na tržištu. Takođe, pojavio se i kod naših operatera, kao i kod SIMfree prodavaca, pa je ovo pravi trenutak da ga testiramo. Proverili smo kako se Ascend Mate nosi sa predrasudama, ali i šta nudi korisniku i čemu se to štedelo, jer na prvi pogled, izgleda zaista sjajno.

  • Veliki ekran
  • Izdržljiva baterija
  • Odličan dizajn
  • Sposoban video player
  • Osrednje performanse
  • Kamera je razočaravajuća
  • Rezolucija ekrana
  • Nedostaju napredne opcije za multitasking

kako izgleda

Dizajn

Većina korisnika se još uvek nije navikla na samu veličinu fableta, pa to sigurno ono što prvo upada u oči, ali istovremeno privlači pažnju. A kada jednom obratiš pažnju na Ascend Mate videćeš da je to veoma lep, elegantan i minimalistički dizajniran uređaj. Zbog toga i nema dizajnerskih bravura nego je Huawei naglasio jednostavnost i prave uglove, pa je Mate manje zaobljen nego konkurentski uređaji. Na prednjem delu nema nikakvih dugmića ili bilo kakvih detalja osim malenog Huawei logotipa na vrhu, zbog čega ogromni ekran još više dominira. Slično kao kod Samsunga, stranice su deluju kao hromirane lajsne, ali naravno u pitanju je samo plastika. Ipak, ovde lažni metal izgleda malo drugačije, jer nije u pitanju svetlucava plastika, nego je nekako prigušena i nije tako sjajna, što nam se donekle i više dopada nego na drugim uređajima.

Svi detalji, poput tastera za uključivanje ekrana, kontrolu zvuka, slotovi za SIM karticu i microSD, sve je urađeno izuzetno precizno. Nema praznih hodova, zazora ili neravnih ivica, završna obrada je na iznenađujuće visokom nivou za uređaj ove cene. Plastika na zadnjoj strani je matirana, i za divno čudo na njoj ne ostaju otisci prstiju i prašina, a čak nije ni klizava. Doduše, osećaj pod prstima ipak i dalje ne može da se poredi sa mekanom plastikom na Nokia Lumia telefonima, ali što se samog izgleda tiče, Huawei izgleda isto kao, ako ne i bolje, nego mnogo skuplji takmaci. I bela i crna varijanta ostavljaju isti, poslovno elegantni utisak, pa nam je pomalo žao što nema i nekih veselijih boja koje bi razigrale pomalo uštogljeni, minimalistički dizajn. Jedan od lepših fableta na tržištu

Dimenzije

Ovo ne bi bio kompletan test, kada se ne bi pozabavili slonom u sobi. Iako je ovo samo fraza koju amerikanci često koriste da bi naglasili nešto što je već očigledno, kod Ascend Mate-a dobija pomalo bukvalno značenje jer je zaista veliki. Međutim, kao što smo ranije odlučili, fabletima ne kritikujemo dimenzije. Jednostavno, veliki ekran ide u veliko kućište, barem dok ne smisle neke hologramske projektore ili slično. Uzevši sve to u obzir, možemo da pohvalimo Huawei jer Ascend Mate i pored velikih dimenzija nije teško držati u ruci. Zapravo, za displej dijagonale 6.1 inč, dimenzije od 163.5 x 85.7 x 9.9 mm i nisu tako strašne, naročito kada se porede sa konkurencijom. Primera radi, iako Z Ultra ima još veći displej, daleko je viši i širi od Mate-a. Proizvođač se hvali da ekran zauzima čak 75% prostora prednjeg panela, što je odličan rezultat, mada ga LG G Pro 2 i G2 ipak pobeđuju sa 77,8%. Kineski fablet je možda jedino deblji nego što smo očekivali da će biti, sa skoro celim centimetrom. Ipak, verovatno to ćeš mu verovatno oprostiti kada budeš pročitao deo testa u kom se pominje baterija.

Kućište

TopMobilni - Huawei Ascend test

Dimenzije komparacija

TopMobilni - Huawei Ascend test

Opšti utisak

Barem što se tiče izgleda i izrade, Huawei nije omanuo. Ascend Mate izgleda odlično, pa i dok o ukusima možemo raspravljati, svako će videti da je završna obrada na visokom nivou, a kvalitet upotrebljenih materijala bolji nego kod većine konkurentskih fableta. Čak i plastika zadnjeg poklopca koja nije mekana, otporna je na otiske prstiju i nije klizava, što je kombinacija koja se ne viđa često.

Pitanje dimenzija uvek stoji u vazduju, mada ako si se odlučio za fablet, onda sigurno i ne tražiš telefončić koji možeš da koristiš jednom rukom. Usudićemo se da kažemo da je za ovako veliki ekran, ovo još i kompaktan uređaj.

Zamerili bi jedino to što se u tom minimalizmu i jednostavnosti možda otišlo i predaleko. Doduše, to nije odlika samo Mate-a nego i mnogih drugih, novih uređaja. Jasno nam je da na prednjem panelu i nema mnogo posla za dizajnere, ali na velikoj zadnjoj strani bi stvarno ponekad mogli da pokažu i malo kreativnosti. Bilo je prostora da dizajneri pokažu više kreativnosti

kako radi

Iza pomalo rogobatne oznake K3V2 čipseta, krije se Cortex A9 procesor na 1.5Ghz sa četiri jezgra. Ni pre godinu dana to nije bio baš najnoviji hardver, a sada se može reći i da je zastareo. Ipak, uz podršku 2GB RAM memoriji, rezultati u praksi i nisu tako loši. Šta više, Ascend Mate je sasvim pristojno brz uređaj koji u bazičnim operacijama i svakodnevnom korišćenju ne zastajkuje i ne traži puno strpljenja od korisnika. Naš subjektivni utisak, potvrdili su i benchmark testovi koji su ovog Huawei džina smestili negde između Samsung Galaxy-ja S3 i HTC One X. Dakle, dve generacije stari flagshipovi ne zvuče kao ništa posebno, ali ako pitate njihove korisnike, videćete da su oni i sada zadovoljni da se ne žale ni na šta posebno.

S druge strane, postojali su određeni problemi sa zahtevnim 3D igrama, jer su teksture i modeli često prikazivani deformisano, a dolazilo je i do blokiranja i ispadanja iz aplikacija. Na svu sreću to je sada rešeno, a možemo da potvrdimo da gotovo sve 3D igre koje smo probali rade glatko i pravo je zadovoljstvo kada ih igraš na ovolikom ekranu. Home-made čipset radi sasvim korektno

Sa osam gigabajta interne memorije Huawei se nije baš pretrgao, a od te nevelike cifre korisniku je na raspolaganju svega pet gigabajta. Međutim, to ćeš im donekle i oprostiti kada vidiš koje igre i aplikacije za poslovnu primenu dolaze preinstalirane. Na svu sreću tu je microSD slot koji podržava kartice od 64GB koju bi bilo najpametnije da uzmeš odmah ako se odlučiš za ovaj uređaj.

Možda su na memoriji malo i štedeli, ali na bateriji sigurno nisu. Fableti generalno imaju velike baterije, jer ima prostora gde da stanu, ali Huawei sa mini-elektranom od 4.050 mAh ostavlja mnoge daleko skuplje rivale. Osim toga, uz nekoliko trikova za optimizaciju potrošnje, a na stranim forumima se javljaju korisnici koji su uspeli da vežu i preko 12 sati neprekidnog gledanja video klipova. Čak i ako nemaš nameru da praviš filmski maraton, ovo je impresivan rezultat. Baterija može da izgura i
preko dva dana korišćenja

Ekran

Najupečatljiviji deo ovog fableta je ogromni ekran. Radi se IPS panelu u 720p (720x1280) rezoluciji, sa dijagonalom od čak 6.1 inča. U trenutku kada se pojavio, Ascend Mate je imao najveći ekran među telefonima i fabletima na tržištu. Kasnije su stigli Galaxy Mega 6.3 i Sony Xperia Z Ultra, koji zbog veličine maltene može da se ubroji i u manji tablet. Koga su razmazili manji, ali fullHD ekrani, sigurno će se namrštiti na gustinu piksela od svega 241 ppi. Pikselizacija ponekad može da se primeti i bez zagledanja i približavanja ekrana, ali da li to smeta uživanju u velikom ekranu?

Po našem mišljenju, ne. Svakako bi mu dobro došla viša rezolucija, ali je displej i ovako prelep. Pošto je u pitanju IPS panel, boje su intenzivne i realistične, a kompletan ekran je veoma svetao. Pozadinsko osvetljenje je toliko jako da je čak i na direktnom suncu čitljiviji od mnogo skuplje konkurencije. Odziv ekrana je veoma dobar, video klipovi, surfovanje po netu, čitanje e-knjiga i magazina... Sve je mnogo lakše i komfornije na ovolikom ekranu. Ne možemo da kažemo da nismo viđali bolje i kvalitetnije, ali je i ovaj veoma, veoma dobar.

I pored 720p rezolucije, displej je odličan

Kamera

Ne pomen imena Huawei, retko ko će pomisliti na njihove kamere na telefonima. Čini se da su za njih one više deo obavezne opreme koji traže kupce, a ne nešto što je vredno truda i unapređivanja. Zbog toga su kamere na Huawei uređajima najčešće jedva osrednje. Ruku na srce, kod Ascend Mate-a bi mogli da kažemo da stvari idu nabolje.

Njegova kamera od nije bila vrhunac tehnologije ni kada se pojavila, a tek sada bi mogli da kažemo da nikako ne pristaje jednom flagship fabletu.Međutim, njeni rezultati uopšte nisu loši, čak su i bolji od onoga što dobijamo kod konkurentskih 8MP kamera, sa izuzetkom iPhone-a 5, naravno. Fotografije koje se naprave pri optimalnoj dnevnoj svetlosti ćeš sa ponosom moći da kačiš po Facebook-u, Twitteru i Instagramu. U okviru aplikacije kamere postoji nekoliko zanimljvih efekata i modova, ali ništa što već nije viđeno. Izdvojili bi jedino brzinu okidanju i čuvanja fotografije.

Očekivano, kvalitet dobijenih fotografija pada zajedno sa mrakom, ili ako fotografije gledaš na nekom većem monitoru ili ih odštampaš. Tu se jasno mogu videti neravne i neprecizne ivice, boje često izgledaju potpuno nerealno, a senke su previše svetle i imaju više šuma nego što bi trebalo. Pored svega, ako nisi planiraoKamera ne oduševljava da ti Mate zameni digitalni foto-apart, verujemo da nećeš biti razočaran kamerom. 

Interfejs

Za ljubitelje stock Androida, Huawei Emotion korisnički interfejs je teško bogohuljenje. Ako nemaš takvih predrasuda, onda će ti se možda i dopasti, bez obzira na to što izgleda potpuon drugačije od onoga kako je Google zamislio. Nama se lično dopada, ikonice su lepuškaste i šarene, jedino što ih je Huawei maltene sve promenio pa će ti biti teško da se snađeš u početku. Ispod proizvođačkog interfejsa, kuca Android 4.1 koji može da se upgrade-uje na verziju 4.2. Da li će stići KitKat ne znamo, ali znajući ažurnost Huawei-ja kod ostalih modela, mrka kapa. Ako ti to ne smeta, OS koji je sada na Ascendu, radi fluidno i sasvim stabilno.

Po pitanju funkcionalnosti, Huawei je obavio solidan posao. Dopada nam se profiles točkić koji može da se pozove na bilo kom ekranu i da se bira raspored, vrsta i glasnost tonova i zvona, ali i svetlina ekrana. Da, znamo i mi da je to Nokia imala pre 15 godina, ali to menja činjenicu da nam je drago što je opet tu.

Takođe, Huawei ili ima višak dizajnera, ili oni imaju višak slobodnog vremena. Osim što su kompletno promenili izgled Androida, i sam korisnik može dodatno da prilagodi interfejs svom ukusu. Dostupno je nekoliko tema koji kompletno menjaju izgled korisničkog interfejsa, a ima nekoliko zaista originalnih i većina se lepo uklapa u kompletan vizuelni identitet uređaja. Pored toga, moguće je menjati čak i izgled samih ikonica, pa je u ponudi nekoliko setova od kojih su pojedini zaista kreativni i lepi.

Za one-hand operations, može da se kaže da smo ih viđali i ranije, ali je na Mate-u izvedba malo drugačije. Naime, smanjuje se samo virtuelna tastatura ili cifer za pozivanje, dok ostatak ekrana ostaje isti. Sa jedne strane, to je dobro jer ostaje puno prostora za kucanje poruke i preglednije je, ali sa druge, touch screen ostaje podjednako nepodoban za korišćenje jednom rukom.

Na kraju, velika zamerka je to što Lepuškat interfejs kojem
nedostaju multitasking funkcije
gotovo nema nikakvih naprednih multitasking opcija, tipa deljenje ekrana na dva dela sa dve različite aplikacije koje rade istovremeno i slično. Jedino što Ascend Mate nudi je da otvoriš umanjeni kalendar ili kalkulator preko bilo koje druge aplikacije, nešto slično kao Mini apps kod Sony-ja. Šteta, jer bi to zaista iskoristilo ovoliki ekran i 2GB RAM-a. 

Osnovne funkcije

Sva sreća pa i glavni i sekundarni mikfrofon imaju veliki domet, jer kad prisloniš ovo čudo na lice i slušalicu na uvo, donji deo Mate-a završi prilično daleko od usana. Osim tupavih pogleda nekih prolaznika nenaviknutih na ovako velike telefone, nismo imali nikakvih problema da čujemo sagovornike, a ni oni nas. Zvučnik slušalice daje čist zvuk, ali bi mogao da bude za nijansu glasniji.

Što se tiče SMS poruka, zahvaljivaćeš se Huawei-ju na modu za korišćenje jednom rukom koji smanjuje virtuelnu tastaturu, jer bi čak i sa dve ruke kucanje bilo teško. Ne možemo ništa posebno da kažemo za virtuelnu tastaturu, koja iako ne izgleda posebno, nema ni neke veće mane. Generalno, u redu je i ništa više od toga.

Konekcije

Dok se strane kolege žale što nema podrške za 4G/LTE povezivanje, mi takvih problema nemamo jer naši operateri još uvek ne podržavaju brzi internet. Osim toga, podržani su svi najpopularniji standardi bežičnog povezivanja : WiFi a/b/g/n, WiFi Hotspot, DLNA, WiFi Direct, Bluetooth 2.2 A2DP. Za žične konekcije namenjen je microUSB 2.0 port koji može da bude i USB host. Na ovako velikom uređaju sigurno je bilo mesta i za IR blaster koji bi ga pretvorio u univerzalni daljinski ili MHL podrška za microUSB kabl. To su verovatno ostavili  za novi model.

Browser

Kao i na većini drugih Android uređaja, tako i na Ascend Mate-u dolaze preinstalirani stock browser i Google Chrome.  Nismo primetili da ima većih razlika u brzini učitavanja strana, zumiranju i skrolovanju. Stock browser nudi incognito mod, kao i Quick Controls, koje se pojavljuje bilo gde ne ekranu u obliku polukruga. U polukrugu se nalaze prečice ka podešavanjima, pretrazi, omiljenim stranama i na vrhu svima draga back komanda. Iako ne deluje kao neko revolucionarno rešenje, na ovoliko ekranu je veoma korisno. Veliki displej je pravo uživanje za surfovanje, i ako si zbog rezolucije pomislio da može da bude problema sa čitljivostu teksta, 6.1 inč je više nego dovoljno da u svakom trenutku možeš da pročitaš gotovo sve na ekranu. Google Chrome je veoma sličan stock browseru, pa iako nema Quick controls, jednostavno se sinhronizuje sa desktop verzijom, što će verovatno biti presudno ako koristiš Chrome i na velikom računaru ili laptopu. Web browsing je pravo
uživanje na ovolikom ekranu

 

Mail

Velike su šanse da si pre ovog uređaja koristio telefone sa manjim ekranima, pa će te iznenaditi kada vidiš Gmail aplikaciju ovde, sa bukvalno gomilom poruka koje mogu da stanu na displej. Sve opcije za manipulaciju mailovima su iste kao i kod web-servisa, tako da možeš da uradiš sve što i na računaru. Stock mail klijent je takođe potpuno funkcionalan, ali deluje malo ozbiljnije i podržava nezavisne POP3 i SMTP adrese. Naravno, tu je i univerzalni inbox u koji mogu da se slivaju svi mailovi sa različitih naloga. Čitanje i pisanje mailova je pregledno i lako, ali nas je razočaralo što stock mail klijent nema dodatne opcije koje bi iskoristile veliki ekran, poput preview prozora ili nečeg slično. Što se funkcionalnosti tiče, sve je isto kao i na manjim uređajima.

Aplikacije

Od osam gigabajta memorije, korisniku je dostupno svega pet, pa je za pomisliti da je Huawei pretrpao Ascend Mate preinstaliranim softverom, ali na svu sreću, to nije tačno. Većina aplikacija je korisna i verovatno bi ih i sam instalirao, mada zapravo većina preinstaliranog softvera stiže kroz sistemske aplikacije. Za početak, tu je kompletan Google paket programa, od kojih su najvažniji Maps, Hangouts i Gmail. Integracija Google Now servisa je takođe prisutna i on se osvežava nezavisno od verzije Androida.

Tu je odličan Office editor, aplikacija za hvatanje beleški i snimanje zvukova, ali o tome će više pisati o delu za biznis podršku i organizaciju. S druge strane, sadržaji koji su namenjeni za zabavu, započinju sa nekoliko popularnih 3D igara koje izgledaju fantastično na velikom ekranu, a završavaju se sa društvenim mrežama. Ne znamo da li je to slučaj samo sa modelom koji smo mi imali na testu, ali tu je samo Facebook aplikacija, jer Twitter nije mogao da se koristi na matičnom tržištu kada je Ascend Mate predstavljen.

Iako je skrivena u okviru galerija, Movie studio je posebna aplikacija. Već pogađaš, pomoću nje možeš sam da praviš filmiće od video klipova, fotografija i muzike, da dodaješ titlove i efekte. Korišćenje je potpuno pojednostavljeno, a ako malo zagrebeš ispod površine videćeš da možeš da napraviš jako zanimljive montaže i prezentacije. Sjajna stvar.

Treba pomenuti i korisnu Air Sharing aplikaciju koja omogućava povezivanje telefona bežičnim vezama sa DLNA kompatibilnim televizorima i muzičkim uređajima. Weather aplikacija naravno nije ništa revolucionarno, ali ima prelepe animacije vremenskih prilika i isto toliko lep widget da smo morali da je pomenemo. Nema mnogo preinstaliranih aplikacija

Multimedia

Audio   

Kineski proizvođač u reklamnoj kampanji nije posebno hvalio audio mogućnosti njihovog džinovskog pulena, ali je to svakako trebalo. Aplikacija za puštanje muzike je standardna, sa svim opcijama za puštanje, pravljenje plejlisti, skidanje tekstova i slika albuma, pa tu i nema ničeg posebno. Međutim, Ascend Mate ima podršku za Dolby Mobile koji poboljšava zvuk i radi bolje nego mnogi, manje renomirani sistemi kod drugih brendova. Nažalost, na malenom spoljnjem zvučniku to sigurno nećeš čuti, kao ni na slušalicama koje su čista konfekcija. Ipak, ako priključiš fablet na stub ili investiraš u neke bolje sluške, uživaćeš u stvarno kvalitetnom zvuku. Možeš da podešavaš i ekvilajzere kako bi dobio zvuk kakav želiš, a ako ti ponestane pesama, tu je uvek FM radio. Dolby Mobile daje odličan zvukBaš šteta što nisu stavili neki bolji i veći spoljni zvučnik, svakako je bilo prostora. 

Video

Nema posebne aplikacije za puštanje filmova i video klipova, već samo pronađeš fajl u galeriji i pustiš. Plejer je prilično jednostavan, ali ima par zanimljvih trikova. Recimo, ako hoćeš da pojačaš zvuk ne moraš da juriš dugme, neko uradiš swipe odozdo na gore blizu desne ivice telefona. Isto tako, ne moraš uvek da vučeš slajder kada premotavaš klip, već dovoljno da držiš prst i vučeš bilo gde preko ekrana. Osvežavanje sadražaja je veoma brzo i bukvalno ćeš ispod prsta odmah videti dokle si stigao.

Kao što smo već par puta rekli kada smo testirali fablete, veličina je itekako bitna. Iako displej nije fullHD pa se ponekad vidi pikselizacija, prelepe i intenzivne boje, osvetljenost i sama dijagonala su više nego dovoljne za pravo uživanje u video klipovima. Ako nameravaš da gledaš filmove i video klipove na mobilnom uređaju, Ascend ima našu preporuku. Povrh svega, plejer zaista pušta sve – mkv, avi, mp4, Sve je lepo na šest inčakao i sve vrste i podvrste kodeka što je svakako za pohvalu. 

Biznis podrška

Skoro smo kritikovali neka velika imena među proizvođačima mobilnih telefona kako škrtare na pristojnom Office editoru. Kad ono, baš taj kineski, jeftini Huawei, svojim korisnicima nudi kompletan Kingsoft editor za Word, Excel i Powerpoint dokumenta. I to ne neku besplatnu varijantu koja služi samo za pregledanje, već kompletan alat sa kojim možeš da menjaš postojeće fajlove ili da ih praviš od nule. Sam Kingsoft office je inače odličan i pregledan, a čak i neki pipaviji zahvati na prezentacijama ili tabelama nisu tako komplikovani na ovolikom ekranu.

Napokon pravi, kompletni Office editorZa pisanje podsetnika tu je osnovna Notes aplikacija po kojoj može i da se piše, pa je prava šteta što nema stilusa. Zvučne zabeleške mogu da se hvataju pomoćnu posebnog sound recordera, koji je brz i jednostavan, ali bi možda bilo bolje da su ovu opciju integrisali i u Notes. Organizacija vremena obavlja se preko kalendara, koji nudi preglede po danu, mesecu i godini, postavljanje podsetnika za različite vrste događaja i sinhronizaciju sa Evernote-om i srodnim Google servisima. 

GPS

Uz A-GPS podršku, Ascend Mate za manje od 15 sekundi može da pronađe satelite i zaključa signal. Google maps su preintalirane, a uz digitalni kompas i turn-by-turn navođenje, Mate potpuno može da zameni samostalni GPS uređaj. Super je što za korišćenje Google vektorskih mapa više ne moraš da budeš nakačen na net, već mape koje će ti trebati možeš da keširaš u memoriji telefona. Nažalost, tu postoji ograničenje, ali u principu može da skineš sve što će ti zatrebati za jedan ceo dan putovanja. Ponovo, veliki ekran i ovde dolazi do izražaja, pa je sve veliko, pregledno i jasno, što retko koji stand-alone uređaj za navigaciju može da ti pruži.

sve u svemu

Huawei Ascend Mate je fablet sa jasno profilisanim osobinama. Ono što ga odvaja od drugih sličnih uređaja je nešto veći ekran, ogromna baterija i elegantni dizajn. Na drugom tasu su skromna rezolucija ekrana, zastareli hardver i nedostatak multitasking funkcija koje bi profitirale od velikog displeja. Tu treba dodati i činjenicu da Android KitKat postaje standard za budućnost, a ako je suditi po ažurnosti Huawei-ja do sada, teško da će ikada stići na Mate.

Međutim, to ne znači da je Ascend Mate loša kupovina. Za početak, njegova cena se prepolovila u poslednjih godinu dana, pa se po oglasima može naći po ceni između 250 i 280 eura. Takođe, polako stiže i kod operatera gde je dostupan kroz postpaid ugovore, pa će mu cena verovatno još pasti. Za taj novac, teško da možeš da dobiješ veći ekran, a baterija i privlačan dizajn samo su još jedan plus. Ako želiš veliki fablet po povoljnoj ceni, Ascend Mate je jedna od boljih kupovina na tržištu.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy Mega 6.3
Samsung Galaxy Note II
Nokia Lumia 1320
LG Optimus G Pro
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...