Huawei Ascend Y530

Telefon koji će se dopasti tvojoj baki

Čini se da se bitka za parče tržišta u donjim cenovnim kategorijama vodi bespoštedno kao i ona za najbolji i najjači flagship. Čak i u ovom segmentu, više nemaju prođu ružnjikavi i bagoviti telefoni, već korisnici za minimum novca traže i dizajn, i velike ekrane, ali i što više funkcionalnosti sa skupljih uređaja. U takvim uslovima važe neka druga pravila, a glavni igrači nisu velika imena kao Apple, Samsung ili HTC, nego većinom firme iz Kine koje su nivo odnosa cene i kvaliteta podigli na nivo umetnosti. Toliko da je zaista fascinantno šta sve danas možete da dobijete u rasponu cena između 120 i 150 eura. Primera radi, do pre samo godinu dana uređaji sa ekranom od 4.5“ nikako nisu mogli da se nađu po toj ceni, a sada polako postaju glavne low-budget zvezde.

Ipak, jeftini telefoni još uvek nemaju budžete za prezentacije i marketing kao top modeli, pa je tako i Huawei Ascend Y530 na MWC-u u Barseloni ostao u senci većih i skupljih Mate modela. Posle sjajnog i prelepog Ascend P6, Huawei je izašao iz anonimnosti na mnogim tržištima i pokazao šta ume i može. Sa Y530, kineska kompanija pokazuje da ne zaboravlja ni svoje verne kupce u donjoj klasi. Veliki ekran i osveženi dizajn su karakteristike na koje će Huawei igrati na prvi pogled, ali se u interfejsu OS-a ogleda još jedna važna prednost u odnosu na ostale. O čemu se radi, pročitaj u nastavku.

  • Povoljna cena
  • Lep dizajn
  • Veliki ekran
  • Interfejs
  • Na trenutke veoma spor
  • Refleksija ekrana
  • Slaba baterija

kako izgleda

Dizajn

To što Huawei telefoni nemaju prepoznatljiv dizajn, uopšte ne mora da bude loša stvar. Šta više, kineska kompanija je pokazala da kao što ume da napravi tanko aluminijumsko kućište na P6, isto tako ume da dizajnira i dopadljive plastične uređaje koji su daleko jeftiniji. Najbolji primer je Ascend Y530 koji izgleda lepo, donekle sportski sa ponekim originalnim detaljem. Celo kućište je izrađeno od mekane, matirane plastike, koja se sastoji iz dva dela. Glavni, zadnji poklopac pokriva veći deo leve i desne stranice uređaja i ima diskretnu hrapavu teksturu koja sprečava klizanje. Sa prednje strane je plastika u istoj boji koja okružuje ekran i koje bi svakako moglo da bude manje, ali nije strašno. Najzanimljiviji su gornji i donji poklopac koji pomalo vire iz kućišta i oni su u drugoj boji. Tako imamo tamno sivu plastičnu osnovu u kombinaciji sa žutim, crvenim i sivim poklopcima gore i dole, kao i belu varijatnu sa sivim poklopcem. Zahvaljujući šarenoj gornjoj i donjoj stranici, Ascend Y530 može da izgleda mladalački i ozbiljno, zavisno za koju se kombinaciju odlučiš. Efektno rešenje koje do sada nismo viđali. Poslednja, bela verzija nam izgleda najlepše i najelegantnije, ali nju nažalost nismo imali na testu.

Rešenje koje ne viđamo često je to da se dugmići za regulaciju i zvuka i paljenje telefona nalaze sa iste strane, i ovoga puta sa leve. Zbog toga smo slučajno pritiskali dugme za gašenje ekrana kada smo hteli da pojačamo zvuk, i obrnuto, mada smo sigurno da smo duže koristili ovaj uređaj da bi se na to navikli. Ono na šta se prsti teže navikavaju je mekana plastika od koje su izrađeni ti dugmići i nedovoljan osećaj da si zapravo pritisnuo dugme. Ostatak telefona ostavlja dobar, iako ne odličan osećaj, a spojevi delova su precizni i lepo obrađeni. Još jedan dokaz da i po ovoj ceni možeš da očekujete više nego solidan kvalitet. Zbog raznobojnih detalja, Y530 deluje zanimljivo i privlači pažnju

Kućište

TopMobilni - Huawei Ascend Y530 test

Dimenzije poređenje

TopMobilni - Huawei Ascend Y530 test

kako radi

Recimo da ćeš sa Ascend Y530 morati da budeš strpljiv. Jako strpljiv. Snapdragon 200 čipset sa dual-core procesorom na 1.2Ghz je na ivici da bude zastareo čak i za ovako jeftine telefone i definitivno ne obećava dobre perfomanse. U realnosti, Huawei je uspeo da napravi veoma efektan softverski trik. Znaš kako kod slabašnih modela ponekada deluje kao da uređaj nije ni konstatovao tvoj dodir po ekranu, a zapravo je zastao i čekaš da se odmrzne? To se dešava i ovde, samo što je interfejs tako podešen da uvek vidiš klik, ili tako što se promeni boja dugmeta ili tako što deluje kao da je pritisnuto. Zbog toga se neće dešavati da pomisliš kako nisi pipnuo ekran kako treba, već da moraš da sačekaš da se nešto učita, uključi ili šta već. U svakom slučaju, strpljenje je neophodno, ali se bar nećeš nervirati da se telefon blokirao, ako je to ikakva uteha. Zahtevnim igrama treba večnost da se učitaju, a kasnije preskaču sve frejmove. Takođe, ni skakanje iz aplikacije u aplikaciju nije brzo i fluidno zbog svega 512MB RAM-a, zbog čega i ceo uređaj ume da uspori ako je uključeno previše programa u isto vreme.

Malo RAM-a i slab procesor
ne idu uz zahtevan interfejs

Emotion UI koji je Huawei ovoga puta stavio preko Androida 4.3 nikako ne pomaže skromnom hardveru, mada je u navigacija kroz panele i sistemske menije najčešće fluidna. Estetski gledano doduše, ne izgleda tako loše, kao da malo kopira prethodnu verziju iOS-a zbog ispupčenih i detaljnih ikonica, ali u tome pretereruje pa često deluje detinjasto. Utisku kopiranja Apple-a doprinosi i to što nema App drawera, pa se ikonice samo lepe za home ekrane. Na svu sreću, možeš ih organizovati u foldere. Bar su kopiranje odradili u potpunosti.

Ipak, glavni problem nije izgled već zahtevnost, koja je očigledno prevelika za ugrađeni hardver. Ascend Y530 je predstavljen u martu, pa čudi što ga Huawei nije opremio sa najnovijim stock Androidom 4.4 KitKat. Ionako ima samo 512MB RAM-a, a slabašan hardver bi bio pravi poligon za proveru toliko hvaljene optimizovanosti novog Google OS-a. Povrh svega, od četiri gigabajta interne memorije, Emotion UI i preinstalirane aplikacije kojih pritom nema mnogo, ostavljaju svega 1.85GB za korisnika. To je stvarno premalo, pa je dobro što postoji mogućnost proširenja microSD karticom. Emotion UI ne izgleda tako loše, ali je prezahtevan za Y530

Međutim, ako odeš u podešavanja pa na Home screen style, naići ćeš na opciju Simple screen. Ako je uključiš, izgled home panela se menja u potpunosti. Nema više gomile ikonica već se ekran deli na šest ili osam jednostavnih prozora koji su prečice ka glavnim funkcijama kao što su poruke, kontakti, kamera i slično. Ovi raznobojni prozori ili jezičci su veliki i zauzimaju ceo displej. Kada je Simple mod uključen i aplikacija za poruke, pozivanje i kontakte dobijaju veći font i tastere, kao i pojednostavljeni interfejs. Sve ostale aplikacije ostaju iste, pa je jasno da je ovo samo kozmetička izmena i više liči na neku mešavinu interfejsa sa Nokijininih feature telefona i Windows phone OS-a nego na Android. Ovo je veoma korisna funkcija i namenjena je svima koji ne mogu ili ne žele da se snalaze sa gomilom Android ikonica i neće da se opterećuju bezbrojnim podešavanjima i funkcijama. Sa Simple screenom, Y530 je kao stvoren za namćoraste penzionere koji nemaju nameru da uče kako da koriste telefon, već hoće brzo i jednostavno da pristupaju osnovnim funkcijama. Ikone su velike i šarene i nema šanse da se zbune, da ne mogu da ih nađu ili da pritisnu pogrešno dugme. Jedino što će sigurno i njih da nervira što je uređaj spor, ali dobro, bar ne žure nigde.

Simple Screen je koristan i jasan

Možda sam telefon nije brz, ali je displej od 4.5 inča veliki i lep. Ne može da se pohvali pretereano oštrom slikom jer je rezolucija svega 480x854, odnosno 218ppi, ali su boje tople i realne, što smo i očekivali od IPS displeja. Odziv na dodir je odličan, kontrast solidan, ali nam je ipak žao što izgleda da nema nikakvog anti-reflektujućeg premaza. Zbog toga je vidljivost na suncu zaista katastrofalna, a rekli bismo i da je sam displej prekriven običnom plastikom koja ne pomaže u odsjaju, nego ga još pogoršava. Stvarno šteta, jer i igre i video klipovi izgledaju super na IPS displeju, koji se ako ćemo pravo, još uvek ne viđa često na uređajima ove cene.

Iznad odličnog ekrana nalazi se pomoćna VGA kamera koja daje slike kvaliteta koji su imali feature telefoni pre nekoliko godina. Čak i selfie slike, po idealnom osvetljenju izgledaju kao da su naslikane kičicom. Što je najgore, ne izgledaju toliko loše, jer deluje kao da si namerno ubacio neki efekat, ali smo sigurni da ne želiš uvek tako da izgledaš. S druge strane, zadnja kamera od 5MP je zadovoljavajuća. Ruku na srce, od nje nismo ni očekivali ništa više, ali nas je iznenadio broj efekata koji se mogu primeniti na fotografiji. Od naprednih podešavanja poput ISO i ekspozicije nema ni govora. Kvalitet slika je dovoljan za društvene mreže, ali nemojte da se nadate da će vam ikada zameniti digitalni foto-aparat. To doduše, ne mogu ni daleko skuplji uređaji. I ekran i kamera su prosek za ovu kategoriju

Sa zvukom dolaznih i odlaznih poziva nismo imali problema, ali smo primetili da bi zvučnik slušalice mogao da bude jači. Što se tiče kucanja poruka, ekran od 4.5 inča je idealne veličine, a pored toga je precizan i brz. Zbog dobro ergonomije kućišta, uz malo vežbe moguće je kucati i jednom rukom, mada nismo sigurno koliko bismo to preporučili starijim sugrađanima.  

Nismo imali problema ni sa internetom i browserom. Podržani su WiFi b/g/n standardi, GPRS EDGE i Bluetooth, ali nema egzotike kao što su DLNA i NFC. Surfovanje internetom je prijatno zahvaljujući velikom ekranu, mada skrolovanje ponekad ume da secka, što se vidi naročito na dužim stranicama sa puno različitih elemenata. Stock browser i Chrome su dostupni, pa šta god da izabereš, nećeš pogrešiti.

Iako ima GPS risiver, Huawei Ascend Y530 nema kompas, što znači da na njemu neće raditi turn-by-turn navigacija. Osim toga, Google Mape rade prilično neujednačeno i ako ima uključenih programa u pozadini, seckaće i prilikom skrolovanja, a često ćeš morati da ih čekaš da se uopšte pokrenu. Donekle frustrirajuće iskustvo koje dodatno kvari ekran, Podržane su najpopularnije
opcije povezivanja na net
koji kako smo rekli previše reflektuje svetlost, pa će preko dana biti nečitljiv. Sve zajedno, nemoj da se oslanjaš na ovaj uređaj za navigaciju čak ni u šetnji, a kamoli u automobilu. 

sve u svemu

Kao što smo rekli na početku, Huawei Ascend Y530 je najbolji primer koliko su daleko otišli low-budget uređaji. Po ceni od oko 150 eura, ovaj telefon nudi veliki IPS displej, primamljiv i zanimljiv dizajn i većinu glavnih funkcija koje imaju nekoliko puta skuplji uređaji. Pored toga, ne smemo zaboraviti ni Simple interface, koji pojednostavljuje korišćenje i čini ovaj telefon idealnim izborom za starije sugrađane. Nasuprot tome, njegov donekle sportski dizajn će se sigurno dopasti i mlađim kupcima, pa Huawei i ovoga puta ima proizvod koji će se zbog različitih osobina dopasti širokim masama.

Međutim, najveći rival svim telefonima u ovoj kategoriji je odlična Motorola Moto G koja se po zapadnim tržištima prodaje u ovom cenovnom rangu, plus-minus 20 eura. Ipak, kako je kod nas još uvek nema u prodaji, a pitanje je i da li se ikada pojaviti, ZTE, Huawei i ostali igrači niže lige su i dalje najbolji izbor među jeftinim telefonima. Čak i među prilično jakom i brojnom konkurencijom, Ascend Y530 zahvaljujući svojim jedinstvenim karakteristikama i niskom cenom svakako zavređuje tvoju pažnju.

Možda te zanimaju i...

ZTE Blade Q Maxi
ZTE Blage G
Nokia Lumia 625
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...