HTC One Max

Kec ko vrata

 

 

Hteli ne hteli, neko će morati da kupuje fablete. Bez obzira na to da li su korisnicima zaista potrebni, nema proizvođača koji drži do sebe, a da u ponudi nema bar jedan uređaj na pola puta između telefona i tableta. Da stvar bude gora po džepove korisnika koji vole da su u koraku s vremenom, kompanije poput Nokie i LG-a, kao top modele ističu upravo nove fablete u koje ugrađuju najnapredniju tehniku.

Da ne bi kasnio za konkurencijom, i HTC je ušao u trku modelom koji se i imenom i izgledom nastavlja na njihov već pomalo zastareli flagship One. Ekran je povećan za 1.2“ u dijagonali, a u naziv je dodato Max, što mu svakako i pristaje, s obzirom da čak i za jedan fablet ovaj uređaj ima impozantne dimenzije. U relativno kratkom druženju, proverili smo šta je sve upakovano u veliko kućište, šta novo donosi HTC One Max, kao i to da li zaslužuje da bude novi udarni model tajvanske firme.

  • Dizajn i kvalitetni materijali
  • Odličan ekran i zvučnici
  • Performanse
  • Solidna kamera
  • Novi Sense 5.5 UI
  • Dimenzije i težina
  • Zastareli hardver
  • Loše rešen multitasking
  • Bez novih opcija koje bi iskoristile veći ekran

kako izgleda

Dizajn

Izgleda da su se dizajneri HTC-a kada su pravili One Max vodili onom „što nije pokvareno ne treba menjati“. On prati dizajnerski jezik ustanovljen modelom One, ali zapravo izgleda kao predimenzionirani One Mini. To znači da nije ni bilo previše prostora za grešku. Aluminijumsko kućište bez suvišnih detalja i dalje je jedno od, ako ne i najbolje među Androidima, i izgleda veoma impresivno na ovolikom uređaju. Velike, sjajne i čiste površine ostavljaju utisak elegancije i kvaliteta, a posmatran sa zadnje strane One Max donekle podseća iPad mini. Završna obrada je kao i do sada odlična, ali treba imati u vidu da se zadnji poklopac skida, za razliku od Unibody kućišta modela One. Kada je uključen, veliki i sjajni ekran dodatno pojačava utisak da u ruci držite vrhunski uređaj.

Ipak, u ruci se oseća i najveća mana modela One Max. Naime, rekli smo da  velike dimenzije nećemo uzimati kao manu fableta, jer oni po svojoj nameni i moraju da budu veći od telefona. Međutim, One Max je kao i flaghsip telefon HTC One veći od nekih konkurenata koji mogu da se pohvale većim ekranom. Dimenzije od 164.5 x 82.5 x 10.3 mm otežavaju rukovanje ovim uređajem čak i za korisnike za sa većim šakama, a problem je i velika težina. Lep i kvalitetan, ali glomazan čak i za fablet

Kućište

Dimenzije poređenje

kako radi

Kao i kod dizajna, HTC se nije mnogo potrudio ni oko specifikacija. Očekivali smo da kada su napravili ovoliki tenk od fableta i pritom mu dodali Max u naziv, od njega naprave zverinu koja može da se nosi sa aktuelnim top modelima. Nažalost, hardver je sada već zastareli Snapdragon 600 čipset sa quad-core procesorom na 1.7GHz, koji je koristio i HTC One. Ruku na srce, korisnici to neće primetiti u svakodnevnom korišćenju, ponajviše zbog dobre optimizacije novog Sense 5.5 interfejsa koji radi brzo i stabilno. Iznenađujuće, ni sa 3D igrama poput Asphalt 8 ili Riptide 2 nismo imali ni najmanjih problema, frame rate je bio konstantno visok i izgledale su sjajno na ogromnom ekranu.

Dobro optimizovan Sense 5.5 pomaže
da zastareli čipset daje odlične performanse

Nedostatak jačeg hardvera vidljiv je jedino kod multitaskinga. Napomenućemo da od naprednih opcija poput onih na Note 3, pa ni onih sa LG G2 nema ni traga, iako mislimo da je neke stvari i One Max mogao da izgura bez problema. Nismo ni očekivali da dok Asphalt 8 radi u pozadini možemo da pregledamo galerije slika na Fejsbuku, ali je recimo Chrome morao da se osvežava dok je radio u pozadini zajedno sa još bilo koje dve aplikacije. Ista stvar je i sa FB-om i još par aplikacija koje su inače bez problema bile aktivne u pozadini na konkurentskim uređajima koji takođe imaju 2GB RAM memorije. Za pohvalu je to što ispod zadnjeg poklopca postoji port zaMultitasking nije najbolji,
ali je baterija odlična
microSD karticu do 64GB, ali baterija od 3.300mAh ne može da se menja. To doduše često neće biti ni potrebno, jer uz umerenu potrošnju One Max može da izdrži cela dva dana pa i više. 

Kamera od 4UP daje odlične rezultate, a displej je jedan od najboljih koje smo videliKao pravi mlađi brat, One Max je nasledio i kameru od 4 Ultra piksela sa LED blicem, koja je po kvalitetu fotografija pandan konkurentskim sočivima sa 13 Mega piksela. Jedino ne shvatamo zbog čega nema optičke stabilizacije slike (OIS), koja postoji na modelu One? Nije bilo mesta? Uprkos tome, fotografije po dnevnoj svetlosti su odlične, pune detalja i sa verno reprodukovanim bojama, dok tek u zatvrorenim prostorijama i noću, treba malo strpljenja da kamera nađe fokus. Ne možemo da kažemo da je isto kao sa OIS, ali rezultati nisu ni tako loši, pogotovu ako se provuku kroz Zoe softver koji i ovde nudi gomilu zanimljivih opcija i efekata.

S druge strane, fullHD SuperLCD3 ekran je odličan, i sigurnu nudi jedan od najvernijih i najboljih prikaza na tržištu. Osim toga, pozadinsko osvetljenje je vanserijski jako pa neće biti nikakvih problema kod čitanja napolju. Zahvaljujući velikom i sjajnom displeju, ali i odličnim stereo zvučnicima sa prednje strane, HTC One Max je sigruno jedan od najboljih fableta za gledanje filmova i igranje igrica. 

Međutim, veličina i fantastični prikaz ekrana sami po sebi su dovoljni za multimediju, ali HTC ni pored nove verzije korisničkog interfejsa, nije ubacio nikakve opcije koje bi funkcionalno iskoristile ogromni displej. Čak ni app drawer nije prerađen, pa su prazne crne površine između ikonica ogromne i neiskorišćene. Nema ništa ni od deljenja ekrana na dva dela ili funkcije slika-u-slici, prevlačenja poluprovidnih aplikacija preko panela u pozadini i slično. Ove napredne funkcije većina korisnika mobilnih telefona ne koristi, kupci fableta u upravo zbog više informacija i multitaskinga na velikom ekranu uzimaju uređaje kao One Max. Ili bi bar tako trebalo da bude. Nema novih funkcija koje bi koristile veći displej

Ipak, ono što One Max odvaja od ostalih HTC uređaja, a možda i svih ostalih Androida, je skener otiska prsta na zadnjoj strani odmah ispod kamere. Služi kao dodatni nivo sigurnosti za otkuljučavanja telefona, a koristi se tako što prstom klizneš preko njega. Nije kao kod iPhone-a 5S gde se prst drži na senzoru već se vrhom kažiprsta ili srednjeg prsta polako pređe preko senzora. Ovakvo rešenje ima svojih dobrih i loših strana. Za početak, mesto na zadnjem poklopcu bi bilo logičnije da je u pitanju manji uređaj, ali ga ovako nije uvek lako pogoditi. Dok se ne navikneš i dalje ćeš često mackati i sočivo kamere koje je tik iznad. Osim toga, nekada je skeniranje potrebno ponoviti nekoliko puta da bi uspelo. Kako vreme odmiče skener postaje sve precizniji, ali čak ni tada ne radi brzo kao na iPhone-u. Skener otiska prsta ne radi uvek savršeno

Nasuprot nedostatku funkcionalnosti i polu-upotrebljivom skeneru otiska prsta, preinstaliranog softvera ima taman koliko treba. Odlični Blinkfeed je i dalje tu, a od sada sa na njemu mogu videti i notifikacije sa Instagrama i još nekoliko novih izvora. Izgleda super na displeju od 5.9“, a novost je i što u podešavanjima može potpuno da se ukloni. Kids corner sada ima opciju za više različitih profila dece i razvrstava pristup aplikacijama i igricama prema uzrastu. Scrible aplikacija će biti korisna svima kojima je brže da hvataju beleške pišući po ekranu nego kucajući po virtuelnoj tastaturi. Postoji više opcija za odabir debljine, boje i vrste stilusa, ali od fizičke olovčice nažalost nema ništa. Aplikacija koja koristi IR emiter na vrhu uređaja je veoma korisna i One Max pretvara u pravi kućni kontrolni centar zahvaljujući velikoj bazi podržanih uređaja.

Koji god browser da odabereš, nećeš pogrešiti, jer je na ovolikom ekranu sve prezentacije izgledaju sjajno i sufr internetom je pravo uživanje. Inače, učitavanje i renderovanje čak i najkomplikovanijih strana je izuzetno brzo, a skrolovanje fluidno i bez seckanja. Malu prednost bi ipak dali Chrome-u zbog sinhronizacije sa desktop verzijom.

Softvera ima taman koliko treba,
a web browsing je pravo uživanje
Generički mail klijent i Gmail aplikacija dostupni su za manipulaciju e-mailovima. Naravno, sve je preglednije i čitljivije na displeju od 5.9“, ali stvarno nedostaju deljeni prozori za istovremeno čitanje i pisanje mail-a. 

Držati jedno veliko parče metala na uvetu ne izgleda ništa manje glupo nego da je kućište od plastike, ali sa kvalitetom zvuka dolaznih i odlaznih poziva nismo imali nikakvih problema. S druge strane, One Max odlično stoji u kolima kao navigacioni uređaj, a Google Mape izgledaju odlično na velikom i sjajnom displeju.

sve u svemu

Ako bi One Max poredili sa nekim sportistom, onda bi on verovatno bio profesionalni bodi-bilder iz teretane. Veliki je i odlično izgleda, ali nije brži od pravog atletičara ili jači od olimpijskog dizača tegova. Jednostavno, HTC One Max-u nedostaju funkcije koje bi iskoristile ogromni ekran, a sigurni smo da je u ovoliko kućište mogao da stane hardver poslednje generacije. Daleko od toga da je kao uređaj loš, ali u poređenju sa drugim aktuelnim fabletima, One Max je samo uvećani mobilni telefon. Ipak, svi oni kojima su HTC-ov kvalitet izrade i vrhunski dizajn, važniji od toga da uređaj bude krcat inovacijama i funkcijama neće morati mnogo da razmišljaju. U zadacima za koje je predviđen, HTC je i više nego brz, a što se tiče izgleda, i dalje nema mnogo uređaja koji mogu da mu pariraju.

Možda te zanimaju i...

Sony Xperia Z Ultra
Nokia Lumia 1520
Samsung Galaxy Note 3
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...