Blackberry Q10

/ Test

Smartphone sa QWERTY tradicijom

 

Kanadska kompanija RIM odgovorila je svim vernim Blackberry fanovima koji su je posle Z10 optužili za izdaju – u sred 2013., u vremenu FullHD ekrana osetljivih na dodir, stigao je Q10, mobilni telefon sa fizičkom tastaturom!

Blackberry su cenili oni koji mnogo kucaju poruke i mailove, uglavnom poslovni ljudi. U međuvremenu, i oni su počeli da koriste touch-screenove koji su toliko napredovali da gotovo nema razlike između kucanja po njima i fizičkoj tastaturi. Zbog toga telefoni kao Q10 više ne postoje, pa on praktično ni nema konkurenciju. Ipak, iako ti možda izgleda da igra na kartu nostalgije i da nema šta da traži među touchscreen telefonima, ovaj Blackberry je mnogo više od QWERTY tastature i krije neka veoma korisna rešenja.

  • Full QWERTY fizička tastatura 
  • Kompaktne dimenzije
  • Blackberry Hub
  • Mali ekran
  • Nestabilan operativni sistem

Kako izgleda

Dizajn

Q10 zapravo izgleda klasično, ali sa puno stila. Sa prednje strane je 3.1“ ekran, sa malo prostora oko njega, a odmah ispod je QWERTY tastatura. Tasteri su postavljeni potpuno ravno, redova odvojenih jasnom belom linijom, što doprinosi utisku elegancije i poslovnosti. Zadnji poklopac je izrađen od gumirane legure sa zanimljivom teksturom i logom firme. Ivica telefona je izrađena od metala, ali je i ona ofarbana u crno. Tek kada uzmeš Q10, shvatićeš da je veoma težak za svoje dimenzije (139gr) i da je u pitanju ozbiljan, izdržljiv telefon.

Kućište

Dimenzije

Dimenzije komparacija

Opšti utisak

Već na prvi pogled, biće ti jasno je da je Q10 drugačiji od danas aktuelnih telefona i to ne samo zbog tastature, već i zbog toga što se ne razmeće luksuzom već osvaja nenametljivim kvalitetom. Metalni delovi koji su kod drugih proizvođača sjajni i srebrni, kod njega su crni i neupadljivi, ali onaj ko ga koristi zna da u ruci drži kvalitetan i odlično izrađen uređaj. Nenametljiv a kvalitetan. Q10 je izrađen od plastike i metala, ali to ne koristi da privuče pažnju

kako radi

Performanse

Blackberry je iskoristio to što ima privilegiju da poput Apple-a razvija i hardver telefona i operativni sistem pa im to omogućava da na relativno skromnom dual-core procesoru  na 1.5Ghz i 2GB RAM-a teraju najnoviji Blackberry OS 10.1 bez ikakvih problema. Aplikacije koje su razvijene za ovaj operativni sistem otvaraju se gotovo trenutno, i rade veoma brzo. 

Memorija

Telefon ima 16GB memorije, što po potrebi može da se proširi MicroSD karticom. Treba napomenuti da je port za karticu spolja, sa leve strane, pa je moguće vaditi i ubacivati MicroSD karticu i dok je telefon uključen.Q10 ima 16gb interne memorije, kao i slot za microSD karticu

 

Baterija

Ako uporediš ovaj ekran i današnje gromade od 5“, možda i pomisliš da će mu biti dovoljna solarna energija da radi. Da to nije daleko od istine, potvđuje podatak da za napajanje koristi izmenjivu 2100 mAh bateriju, koja mu obezbeđuje preko 50 sati rada uz umereno korišćenje. Standardno dobra blackberry baterija. Može da izdrži preko dva dana korišćenja

Ekran

Ukoliko do sad nisi primetio na slikama, veruj nam, ekran je veoma mali i da, u obliku kvadrata. Iako je mali, ekran ima oštru
sliku sa živim bojama
Ako mu oprostiš veličinu i oblik, videćeš da SuperAMOLED displej od 3.1 inča ima oštru sliku zahvaljujući 720x720 rezoluciji, da su boje lepe i intenzive, a uglovi vidljivosti široki. Vidljivost na direktnoj sunčevoj svetlosti je takođe dobra, a odziv na dodir je munjevit i precizan.

Kamera

Glavna kamera od 8MP pravi solidne fotografije, boje su realne, ali pri punom zumiranju postoji šum, a ponekad se desi i da gubi fokus, pa slike nisu oštre. Ipak, za objavljivanje na Facebook-u ili Twitter-u i više nego dovoljno.

Prosečan kvalitet fotografija

Osim standardnih podešavanja, postoji nekoliko modova za snimanje, a posebno je zanimljiva opcija TimeShift. Naime, kada slikaš jednu ili više osoba, TimeShift za jedan klik napravi 11 fotografija, i ti onda biraš najbolju, a posebno možeš da odabereš i lice svake osobe ponaosob. Tako da ako se neko smeje, a neko drugi je baš u tom trenutku složio glupu facu, možeš da promeniš samo njega, a nasmejanog da zadržiš. Za ljubitelje video klipova, zadnja kamera snima u FullHD-u, a prednja 720p. Snimci su dobri, sa konstantnih 30fps

Timeshift opcija pravi selekciju

Operativni sistem

Kanađani su se malo prebrojali, ili su hteli da nam pokažu koliko je njihov novi BB OS napredovao u odnosu na verziju 7, pa je bez osmice i devetke, pred nama verzija 10. Ako nisi ranije radio na ovom sistemu, sigurno ćeš biti potpuno zbunjen, a takav ćeš i ostati ako ne pogledaš čak 28 video klipova koje je Blackberry postavio da objasni novim i starim korisnicima kako da se snađu. Ovo učenje i privikavanje je samo po sebi ogromna mana, pogotovu ako imamo u vidu koliko je iOS, pa i Android intuitivan i gde sve možeš sam da provališ.

Zbog fizičke tastature, ekran je mali, pa su u Blackberry-ju odlučili da korišćenje telefona bude što više preko swipe pokreta kojih ima mali milion. Recimo, prelazak između uključenih aplikacija je swipe nagore, za brzi pogled na poruku dovoljno je držati prst na njoj, a ako hoćeš da je vidiš celu onda swipe nadesno.

Međutim, kad jednom uđeš u fazon, navići ćeš se i shvatiti da zbog manjka prostora na ekranu, swipe zaista ubrzava i pojednostavljuje rad. Nažalost, i tada ima problema, jer su neki pokreti kompleksni i detaljni. Primera radi BB HUB se poziva swipeom na gore pa na desno, kao slovo L, ali taj swipe mora da krene van ivice ekrana, jer postoji i swipe koji ide sa samog ekrana na gore i radi nešto treće. Koliko god komplikovano da zvuči, toliko je komplikovano i u stvarnosti, što je stvarno šteta, jer bi i drugi OS-ovi mogli ponešto da nauče od Blackberry-ja po pitanju iskorišćenja touch-screena. BB OS 10.1 donosi inovativna rešenja, ali je komplikovan i traži učenje i privikavanje

Osnovne funkcije

Signal i zvuk dolaznih poziva je dobar. Zanimljivo je da je mikrofon postavljen sa donje strane telefona, pa čak i kada je telefon na stolu, okrenut ili ne, sagovornik neće imati problema da te čuje. Ova pozicija mikrofona je dobra i jer je telefon malo kraći, pa da je sa prednje strane, nekim osobama bi bio na obrazu, a ovako je mikrofon otkriven i može da hvata zvuk.

Konekcije

Podržani su bukvalno svi standardi povezivanja, od podrške za GSM/3G/LTE mreže (od LTE kod nas nema vajde), preko WiFi, Bluetooth 4.0 i NFC konekcija, pa do MicroUSB porta za kablovsku vezu sa računarom.

Browser

Bez obzira što mali ekran nije idealan za pregledanje web stranica, Q10 ima veoma solidan browser sa svim popularnim opcijama, koji podržava čak i Flash. Browser je funkcionalan
i podržava flash
S obzirom da su Blackberry-ji često deljeni po firmama kao poslovni telefoni, nije jasno zašto nema opcije za pregledanje strana bez čuvanja history-ja – jer ko zna ko će ga sledeći koristiti. Za svaku stranicu koju posetiš, browser čuva tab, pa se možeš lako vratiti na nju. Pinch zoom opcija radi brzo i lagovanja, ali nažalošt nema opcije text reflow.

Mail

Ovde je Q10 kao pravi rasni Blackberry, na svom terenu. Za baratanje e-mailovima, kao i svim ostalim porukama služi aplikacija Blackberry HUB. Može da prima mailove sa različitih naloga, da ih razvrstava po datumu, pošiljaocu, kao i po tome da li su pročitani ili ne.

Ono što Blackberry radi bolje od drugih je da mailove povezuje sa nekim zakazanim događajem u kalendaru, sa kontaktom iz Phonebooka ili nekom aplikacijom. Tako recimo, ako imaš zakazanu prezentaciju, možeš mail da staviš u folder za taj sastanak ili da ga iskoristiš u okviru Power Point prezentacije koju ćeš im pustiti. Q10 može da izvede sve što
zamisliš sa mailom, pa i više od toga
Naravno, do svega ovoga se dolazi swipe-ovima koje moraš da savladaš. Osim toga, mali ekran i ovde traži puno skrolovanja, što može da dosadi i zamori ako su u pitanju duži mailovi.

Aplikacije

Blackberry je shvatio značaj društvenih mreža pa Q10 dolazi sa aplikacijama za Twitter, Facebook, Linkedin i Foursquare. Od preinstaliranih programa, treba pomenuti i BB Balance, kojim se na jednom telefonu, prave dva razdvojena naloga, poslovni i privatni. Na ovaj način, ukoliko koristiš firmin telefon donekle možeš da zaštitiš svoju privatnost, a da ukoliko je potrebno dozvoliš i nekom drugom pristup i korišćenje podataka koji su važni za posao.

Tu je i čuveni BB Messenger kojim se preko interneta razmenjuju poruke, pozivi, a u ovoj verziji i video pozivi između korisnika Blackberry telefona, nešto slično Whats app ili Viber-u.

Naravno, Blackberry HUB kao i do sada na jednom mestu objedinjuje sve vrste poruka, od maila, preko SMS/MMS-a, pa do poruka sa Facebooka ili Twittera.

Za ostale programčiće i igrice, moraćeš da odeš na Blackberry world, koji je najsličniji Google Play store-u i osim aplikacija nudi i filmove, serije i muziku. Sve funkcioniše jednostavno i brzo.

Iako kompanija RIM tvrdi da ima preko 100.000 aplikacija za njihov BB OS 10, to nije potpuno tačno. Od svih aplikacija, oko 40% su portovi Android softvera, koji rade preko

Android 2.3 emulatora. To nije najsrećnije rešenje, jer takvi programi nisu prilagođeni pre svega za maleni kvadratni displej, a ni swipe komande ili prečice sa tastature u njima ne rade uvek. Zbog toga su neke aplikacije potpuno neupotrebljive, a kod nekih ima problema u radu. Nažalost ovo je bio jedini način da BB za relativno kratko vreme dobije veliki broj programa i igara, pa je RIM u jednom trenutku nudio po 100$ svim programerima koji distribuiraju svoj Android softver na BB World servisu.Po izboru aplikacija, Blackberry ne može
da se meri sa iOS-om i Androidom, a ima ih
manje i od Windows telefona

Multimedia

Audio

Muzički plejer je manje više standardan i ne nudi neke posebne opcije. Radi po sistemu tabova, u jednom stoje pesme koje si skoro dodao i slušao, drugi lista pesme po imenu, imenu izvođača ili žanru, a treći je plejlista koju možeš da menjaš.

Kada se zaključa ekran, ne ostaju nikakve kontrole, kao kod Androida recimo, gde uvek imaš bar play/pause dugme. Umesto njih, za to ovde služi dugme za kontrolu jačine zvuka sa desne strane koje u sredini ima play/pause komande, a dugim pritiskom na volume +/-  premotavaš pesmu.Audio plejer nema ekvilajzere
već samo nekoliko fabričkih podešavanja

 

 

Video

Za jedan biznis telefon, Q10 ima odlične mogućnosti za reprodukciju videa. Podržani su MKV, AVI, DivX, XviD i .h264, kao i MP4 i Dolby Digital. U preinstaliranom video plejeru postoji čak i opcija Edit koja praktično dorađuje video snimke, tako što ih okreće, podešava kontrast i osvetljenost i smanjuje vreme početka i kraja klipa. Od svega fali samo podrška za titlove. E sad se ti verovatno pitaš šta će ti titlovi, kad na ovolicnom ekranu ni film ne možeš da gledaš? Samo da te podsetimo da ovaj telefon ima MicroHDMI izlaz, pa kablom može da se priključi na bilo koji Plasma, LCD ili LED TV. Sad sve te video opcije ne deluju bespotrebno zar ne? Video plejer može da pusti gotovo sve popularne formate... I na televizoru

Biznis podrška

Od jednog Blackberry-ja nismo ni očekivali ništa manje od potpune Office podrške. Uz pomoć DocsToGo aplikacije, možeš da gledaš, edituješ i praviš nove Word i Excel dokumente. U PowerPoint prezentacijama, možeš da menjaš naslove i raspored slajdova, ali ne možeš napraviti prezentaciju od nule. Što se Worda tiče, na raspolaganju su opcije iz desktop verzije kao što je izbor fontova, opcije bold, italic, underline, promene paragrafa i boje i veličine papira. Slične opcije su dostupne i u Excelu, a pored njih tu su i pisanje formula i modifikovanje ćelija i lista.
Zanimljiva je i Present opcija, koja omogućava da preko microHDMI izlaza povežete telefon na projektor i pustite PowerPoint prezentaciju. Za gledanje PDF dokumenata zadužen je Adobe Reader.

Q10 je kancelarija u malomKalendar na BB Q10 radi i kao planer. Pored tri standarda moda za pregled, po danu, nedelji ili mesecu, tu su još Agenda, u kom se vide samo zakazani događaji i People, koji lista događaje prema osobama koje će prisustvovati. Za svaki event možeš da napraviš podsetnik, a ako dodaš i ko prisustvuje, možeš da zakažeš da se u određeno vreme na njegovu adresu automatski pošalje e-mail . Preko opcije Remember, ostavljaš beleške u vezi nekog događaja, ali i materijale poput slika, tekstova i prezentacija.

Navigacija

Ako si toliki optimista pa si planirao da koristiš navigaciju na 3.1“ ekranu, odustani jer Blackberry koristi sopstvenu aplikaciju Blackberry maps, sa mapama firme TomTom. Osim što trenutno nema mape Srbije, ni u ostatku Evrope se ne snalazi najbolje. Lociranje je sporo i neprecizno, čak i kada se koristi Google Maps preko internet browsera. Q10 je u Srbiji neupotrebljiv za navigaciju, a i šire

Video

SVE U SVEMU

Pred maleni Q10 postavljen je možda i pretežak zadatak – on zapravo brani jednu celu generaciju mobilnih telefona sa fizičkom tastaturom, koja izumire pred naletom touch screen-ova. Zato je njegov najjači adut, QWERTY tastatura, ujedno i njegova najveća mana koja ga je koštala većeg ekrana.
Iako je BB OS 10.1 pametno zamišljen tako da preko swipe-ova ubrza i pojednostavi rad čak i na ovako malom displeju, to mu ne uspeva jer je korisnicima potrebno previše vremena da se naviknu na njega. A i zašto bi se navikavali kada ovaj telefon ne donosi suštinski ništa novo, a pritom je prilično inferioran po pitanju multimedije i navigacije u odnosu na modele sa većim ekranom.
Sigurni kupci ovog telefona su jedino vlasnici starijih Blackberry-ja koji ne žele da se odreknu fizičke tastature i još uvek cene imidž biznis telefona. Njima toplo preporučujemo ovaj model. Za sve ostale, Q10 će ostati u senci koju bacaju veliki Androidi sa svojim FullHD ekranima od pet inča.

Možda te zanimaju i...

Nokia E6
HTC ChaCha
Samsung Ch@t
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...