Apple iPhone X Test

Desetka za jabuku

 

 

Novi iPhone X nije revolucionarni uređaj koji će promeniti svet mobilnih telefona bez obzira na to šta o njemu pričaju oni koji su ga napravili. Međutim, nova „desetka“ je svakako revolucionarni iPhone koji napokon odgovara na prozivke Android korisnika. iPhone X ima veliki OLED displej, svež dizajn i podržava bežično punjenje, a moćni hardver je nešto sa čim trenutno nijedan Android na tržištu ne može da se takmiči. Jedino se postavlja pitanje – po kojoj ceni? I tu ne mislimo na zaista visoku cenu u novcu, već i na novosti u interfejsu zbog kojih će verni korisnici morati malo da se potrude i nauče nove komande. Proverili smo da li je novi Apple iPhone X stvarno vredan svega onoga što traži od korisnika.

  • Svež i moderan dizajn
  • Ubedljivo najbrži hardver na tržištu
  • P-OLED displej
  • Izdržljiva baterija
  • Novi interfejs traži navikavanje
  • „Jezičak“ na vrhu displeja
  • Cena

Dizajn

Već četiri godine Apple se poigrava sa strpljenjem korisnika odlažući novi dizajn, ali iPhone X je stigao, a sa njim i budućnost mobilnih telefona američke kompanije. Posmatran spreda, ovo je moćan, lep i moderan telefon kome je maltene cela prednja strana pokrivena ekranom. Vidljive su tanke ivice koje okružuju displej, ali su one tu namerno da bi korisnik mogao da drži iPhone u šaci bez bojazni da će nešto pritisnuti i uključiti. Za razliku Samsunga koji pušta da se ekran preliva preko leve i desne ivice, Apple se odlučio za rešenje poput onog koje je primenio LG na G6 i V30. Uključen, novi OLED ekran izgleda fenomenalno i iPhone se napokon može pohvaliti da ima „look“ za 21. vek.

Na zadnjoj strani stvari su manje revolucionarne, ali i tu ima promena. Perfektno uglačani stakleni panel sa logotipom zagrižene jabuke koji se presijava dominira, ali njegov minimalistički fazon remeti poveći vertikalno postavljeni setap dve kamere. Ako nas pitate, najlepši je u beloj boji, a zadnju i prednju stranu spojene drži ram izrađen od nerđajućeg čelika. U sivoj i beloj varijanti uređaja, spoljni ram ima hromiranu završnu obradu i iako Apple tvrdi da je u pitanju hirurški čelik, pojedini korisnici su već primetili ogrebotine i sitna oštećenja. Uprkos tome, kontrstukcija i završna obrada su gotovo savršeni i u kompletu iPhone X je jedan od najoriginalnijih i najlepših telefona na tržištu. Apple je napokon predstavio novi dizajn uz koji iPhone bez blama može da stane ispred novih, modernih i izduženih Androida

I pored displeja od 5.8 inča, novi odnos stranica i industrijski dizajn omogućili su da iPhone X može da se koristi i jednom rukom. Uopšte, ovo je jedan od najbolje ergonomski rešenih uređaja, i upravo tanke linije oko displeja pomažu korisniku da precizno i lako koristi veliki ekran. S druge strane, jezičak na vrhu uređaja koji bukvalno ulazi u displej izgleda prilično loše i iritantno. Jasno nam je da je Apple negde morao da smesti novi True Depth camera sistem, ali sigurno je bilo i boljih rešenja. Osim toga, ne dopada nam se ni vertikalni setap kamere na zadnjoj strani. Ako i zanemarimo to što je postavljen uzdužno i kažemo da nam je drago što je Apple probao nešto novo, ipak previše viri iz kućišta i zaista smeta kada telefon položite na sto.

KAKO RADI

Softver

Cela prednja strana iPhone-a X je maltene u ekranu što znači da više nema okruglog, prepoznatljivog Home dugmeta. Prava šteta, baš nam je priraslo za srce. Umesto da napravi softverski navigacioni bar na dnu ekrana kao kod Androida, ili da makar napravi softversko home dugme, Apple se odlučio za komande swipe-ovima po ekranu (eng. swipe – klizanje). Na dnu displeja nalazi se tanka bela linija koja je tu da vas podseti da se swipe-om nagore sa dna telefona vraćate na home ekran. Ova linija može biti bela i providna, ili kada se potpuno naviknete da se na home panel vraćate vučenjem prsta sa dna displeja, možete da podesite da nestane.

Ovo je verovatno najveća novina na koju će korisnici morati da se naviknu, ali nije jedina. Control Center se poziva sa swipe-om sa vrha displeja, a Notifikacijski panel vučenjem od gornje desne ivice ka dole. Ove dve komande praktično razdvaja jezičak koji ulazi u displej. Listu aktivnih aplikacija pozivate swipe-om sa dna uređaja, ali samo do pola, a aplikacije listate i gasite tako što na pola puta do vrha pritisnete. Zvuči komplikovano, i zaista jeste sve dok se ne naviknete. Pojedini korisnici koji su koristili druge uređaje brže nauče nove komande od okorelih Apple fanova, ali oni će sigurno upornošću iz ljubavi uložiti više truda. Ako moramo da prognoziramo, za potpuno privikavanje većini korisnika je potrebno oko nedelju dana korišćenja. iPhone X koristi nove komande swipe-ovima umesto fizičkog Home dugmeta,
pa je potrebno vreme da bi ih sve naučili i navikli se

Inače, ostatak iOS-a 11 radi maltene isto kao i na iPhone-u 8. Veoma je brz i intuitivan, mada je pre update-a zabeleženo nekoliko problema sa stabilnošću, pa čak i blokiranja telefona. To je delimično rešeno poslednjim update-om, mada i dalje stižu izveštaji da pojedine aplikacije ili rade loše ili potpuno blokiraju pre svega zbog jezička na ekranu za koji još nisu optimizovane. Kada smo već kod famoznog jezička, koliko god zvučalo glupo, Apple je našao način da ga iskoristi što bolje moguće. U sistemskim aplikacijama on praktično služi da bi podelio gornji deo displeja na dva dela, a to će verovatno početi da koriste i ostali developeri koji su dobili ADK specifično za iPhone X. Osim toga, novi iOS 11 nudi više mogućnosti za personalizaciju i podešavanja nego njegovi prethodnici, mada i dalje daje prednost jednostavnosti i intuitivnosti korišćenja.

FaceID

Nedostatak Home dugmeta napravio još jedan „problem“ jer više nema čitača otiska prsta, pa se Apple odlučio na zaista revolucinaran korak – otključavanja telefona skeniranjem lica korisnika. Odmah da napomenemo, kome se FaceID tehnologija iz bilo kog razloga ne sviđa, i dalje može podesiti otključavanje preko šifre ili spajanja tačkica.

A iskreno, stvarno nema puno razloga da hejtujete novi FaceID. To je sjajna tehnologija koja već sada radi odlično i koja će se u budućnosti sigurno razvijati i raditi još bolje. Zaboravite na zastarele sisteme prepoznavanja lica kao kod Samsunga koje ste mogli da prevarite sa fotografijom. FaceID koristi naprednu tehnologiju, daleko je brži i ne možete ga prevariti. Tajna se krije u novoj TrueDepth kameri koja emituje snop od 30.000 infracrvenih tačkica koje se postavljaju oko vašeg lica, prikupljaju podatke i šalju ih nazad u iPhone X gde ih obrađuje monstruozno brzi hardver u milisekundama.

Otključavanje telefona pomoću FaceID-a je podjednako brzo kao preko TouchID čitača otiska prsta i u funkcioniše u otprilike četiri od pet puta. Nova TrueDepth kamera ima svoja ograničenja, pa da bi optimalno radila ne bi trebalo da bude udaljena od lica više od 50cm i ne treba da nosite polarizovane naočare za sunce. Sve ostalo, skeniranje lica u mraku, preko naočara za vid, naočara za sunce ili kada nosite bradu ili kapu, sve radi sasvim dobro. I da, pošto IR tačkice prave praktično 3D model vašeg lica, FaceID ne možete prevariti slikom.

Hardver

Apple iPhone X je kralj brzine. Bez mnogo polemisanja i dilema, iPhone X sa novim A11 Bionic čipsetom je najbrži mobilni telefon koji trenutno možete kupiti. Novi Apple telefon iza sebe ostavlja najmoćnije Androide sa rezultatima benchmark testova koji mogu biti i do neverovatnih 50% bolji. Iako to mnogi ne znaju, iPhone 8, 8 Plus i X su prvi modeli američkog proizvođača koji koriste i sopstveni grafički čip dok su prethodnici koristili GPU kompanije PowerVR. Rezultati su odlični i vide se bukvalno u svakoj funkciji i opciji koju pokrenete, a zahtevne 3D igre prosto lete.

Ugrađeni čip je već toliko napredan i brz da teško i da će u skorijoj budućnosti usporiti zbog novih programa ili igara. I pored toga, Apple je u svoj A11 čipset ugradio i „Neural Engine“, tehnologiju koja će mu pomoći u učenju i koja je deo razvojnog sistema veštačke inteligencije. Iako predstavnici kompanije nisu preterano potencirali ovu priču, poenta je u tome da novi čipset ima sposobnost da se vremenom prilagođava novim softverskim rešenjima i da maksimalno koristi svoje resurse za različite zadatke. Dakle, još jedna garancija da iPhone X neće usporavati vremenom. A11 čipset čini iPhone X šampionom brzine i snage među mobilnim telefonima, a Neural Engine tehnologija je garancija da će tako ostati duže vreme

Baterija ima tačno 2.716 miliampera i možda prosečnom korisniku neće obezbediti dan i po korišćenja, ali je autonomija svakako bolja nego na prošlim generacijama iPhone-a. Da ne ulazimo u precizna merenja, jer su termini „intenzivnog“ i „prosečnog“ korišćenja za svakog korisnika različiti, reći ćemo ovako: ako je iPhone 7 obezeđivao jedva dan korišćenja sa jednim punjenjem baterije, iPhone X će vam obezbediti komotno ceo dan rada na telefonu. Drugim rečima, kada iPhone 7 dođe na desetak procenata rezerve, kod iPhone-a X imate barem još 20%.

Još jedna velika novost za Apple fanove je i to što iPhone X podržava bežično punjenje. Staklena pozadina i NFC čip napokon su i pedantnim fanovima jabuke omogućili da umesto neurednih kablova za punjenje koriste fensi punjače na koje samo treba da spuste telefon. Osim toga, dobra vest je i to da je Apple odabrao Qi (čita se „či“) standard bežičnog punjenja pa ne morate da kupujete skupe dodatke američke kompanije već praktično možete da odaberete bilo koji NFC punjač koji je dostupan na tržištu.

S druge strane, Apple ne bi bio to što jeste kada na nečemu potpuno običnom ne bi dobrano zaradio. Običan, zidni punjač koji se dobija uz iPhone X omogućiće punjenje oko 20% telefona za 30min. Brzi punjači omogućavaju barem duplo brže punjenje i oni su na Android flagship telefonima odavno standard koji se dobija u kutiji. Nažalost Apple ne misli tako, pa treba da kupitite kabl za brzo punjenje od 25 dolara i brzi punjač kakav stiže uz MacBook Pro recimo. Neopravdano dranje lojalnih kupaca koji su ionako dali barem 1.000 dolara za telefon. Baterija je veća, ali je sramota što za brzi punjač mora da se doplati

Ekran

Na svu sreću, za te silne novce koje korisnici daju za novi iPhone X, napokon dobijaju i displej dostojan tako skupog uređaja. Dijagonala iznosi 5.8 inča, u pitanju je AMOLED panel iz Samsunga koji je dodatno tjuniran u Apple laboratorijama i postiže verovatno najbolji odnos između realnog prikaza i intenziteta boja. Sa rezolucijom od 1125 x 2436 stoji rame uz rame sa najboljim rivalima poput Galaxy S8 ili Note 8, a to koji displej je bolji zavisi samo od toga što se korisniku više dopada. U bilo kom slučaju, iPhone X sa uključenim ekranom zaista impresionira već na prvi pogled.

Moramo samo da razjasnimo par stvari u vezi sa veličinom i rezolucijom ovog odličnog displeja. Pomalo neobična rezolucija zapravo je posledica nesvakidašenjeg odnosa stranica displeja koji iznosi 19.5:9, a to je više čak i od Samsunga. To znači da dijagonala jeste 5.8 inča, ali upotrebna površina displeja nije veća nego na iPhone 8 Plus modelu. Pritom, zbog jezička na vrhu mnoge aplikacije rade u 16:9 modu, što znači da na vrhu i dnu displeja imamo debele crne linije. U takvim situacijama radna površina ekrana se smanjuje i iznosi oko pet inča, što je i dalje više nego na običnom iPhone-u, ali manje nego na Plus varijanti. Apple fanovi više ne moraju da ćute u raspravama o displeju sa Android korisnicima – iPhone X je dobio fantastični AMOLED displej od 5.8 inča

Kamera

iPhone X ima veoma sličan setap kamere kao iPhone 8 Plus, sa tim da telephoto sočivo ima širi otvor blende f/2.4 i dobilo je optičku stabilizaciju slike (OIS). Koristeći svu moć A11 čipa, najnoviji iPhone je sposoban za primenu kompleksnih algoritama za analizu scene koji podrazumevaju i detektovanje tela i lica aktera. Uz još neke komplikovane izraze ne toliko komplikovanih tehnologija, iPhone X ostaje u samom vrhu po kvalitetu statičnih slika koje je sposoban da napravi. Fotografije po lepom vremenu i optimalnom osvetljenju su odlične, bogate detaljima i sa odličnim dinamičkim opsegom. Po našem mišljenju, iPhone i dalje ima najrealnije boje i najbolje prikazane nijanse i senke koje doprinose prenošenju žive atmosfere u scenama. I to sve samo jednim klikom u Auto modu koji sada ima stalno aktivan HDR.

Portrait mode u kome akter ili akteri ostaju u fokusu, a pozadina je zamagljena, popularni „Bokeh“ radi odlično zahvaljujući setapu dve kamere. Ako uporedimo rezultate sa Samsung telefonima, čak i sa Note 8 ili možda Huawei Mate 10 koji imaju dve kamere, videćemo da njihovi rezultati ipak nisu tako dobri, da je iPhone precizniji u odvajanju aktera od pozadina i da zamagljivanje izgleda prirodnije.

Portrait lightning je mod rezervisan za poslednju generaciju iPhone-a, i on omogućava poigravanje sa senčenjem lica. Korišćenje ovog efekta je pomalo kao igra na sreću, pa u pojedinim situacijama izgleda fenomenalno, a ponekad ispadne skroz glupo. Sada ga je  moguće primeniti i na prednjoj kameri, kod selfija. Kada smo kod prednje kamere, moramo priznati da Google Pixel 2 ima bolju selfi kameru, i čak bolji Portrait mod nego iPhone X. Apple nastavlja da podiže kvalitet različitih „Portrait“ modova, koji na iPhone-u X mogu više i izgledaju bolje nego na bilo kom drugom uređaju

Što se tiče fotografisanja uz lošije osvetljenje, po mraku i u zatvorenim prostorijama, iPhone X daje nešto bolje rezultate nego prethodnici, zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike na oba sočiva. Dopalo nam se i to što zbog šireg otvora blende na „Wide-angle“ sočivu, softver sam prepoznaje kada je bolje da koristi samo podatke sa njega da bi napravio bolju sliku. U tim situacijama, koristi se običan, digitalni zum kako bi bilo što manje šuma, a što više detalja. Doduše, čak i pored toga, prednost kod slikanja noću i zatvorenom dajemo Galaxy S8/Note 8 i Google Pixel 2/ 2XL uređajima.

Međutim, iPhone X je pravi šampion u snimanju video. Sposoban je za snimanje u 4K rezoluciji pri 60 fps, i 1080p rezoluciji uz 240 frejmova po sekundi. Na sve to, ima ubedljivo najbolji slow-motion mod, a stabilnost snimka i fokusiranje u pokretu je kao da vučete polu-profesionalni kamkoder po šinama. Iako ima uređaja koji prave bolje fotke u mraku i pri lošijem osvetljenju,
iPhone X je apsolutni šampion u kvalitetu video snimaka

MULTIMEDIJA - Animoji i AR

Za Apple nije svojstveno da na svojim uređajima pušta pojedine novotarije koje nisu proverene i funkcionalne, ali izgleda da za sve postoji prvi put. Animoji je složenica skraćenica od „animated emoji“. Korisnik odabere neki 3D lik, a kamera prenosi njegove izraze lica u realnom vremenu na taj 3D lik i od njega pravi Animoji. To znači da možete svoj glas i grimase da prenesete na majmuna, kokošku, prase ili neku drugu životinjicu koje su trenutno u ponudi. Ova funkcija je čisto demonstracija sile – za ovakve stvari do pre par godina bili su angažovani čitavi timovi animatora na moćnim i skupim radnim stanicama. U teoriji, sada možete napraviti svog Goluma na mobilnom telefonu. Nažalost, Animoji aplikacija je odgovorna za najveći broj blokiranja iPhone-a X od kada je na tržištu, ali je to već rešeno update-om. Ipak, problem koji ostaje je to što se Animoji animacije ne mogu čuvati kao odvojeni fajlovi i deliti dalje.

AR je u direktnom prevodu obogaćena stvarnost, a Apple smatra da je upravo u njoj budućnost, a ne u virtuelnoj realnosti. Teorija je da tehnologija obogaćuje stvarnost oko nas, a moćni hardver u iPhone-u X upravo to i omogućava. Konkretno, radi se o AR igrama koje od običnog stola ili poda u sobi prave bojno bolje za robote, sa virtuelnim reljefom u kom se možete kretati, okretati i boriti. Ovo izgleda zaista impresivno, ali osim par igara za sada nema aplikacija koje bi dodatno iskoristile mogućnosti ove tehnologije.

SVE U SVEMU

Da je Apple ove godine predstavio samo iPhone-u 8 i 8 Plus definitivno bi izgubio trku sa aktuelnim Android telefonima. Zato je napravio iPhone X, fascinantan i moćan uređaj koji listom odgovara na sve izazove konkurencije i podiže lestvicu. Ovo je definitivno najbolji iPhone do sada, i iPhone koji je napravio najveći napredak i najočigledniji napredak u odnosu na svog prethodnika.

Upravo zbog toga, desile su se i neke promene koje se možda neće dopasti svim dosadašnjim korisnicima. Fanovi kultne jabuke ponose se jednostavnošću korišćenja Apple uređaja, a ovoga puta će ipak morati da se navikavaju i da uče neke nove stvari. I to je verovatno jedina zamerka koju će dosadašnji korisnici iPhone imati na ovaj uređaj. Ako ste mislili da će i cena biti problem, onda ne poznajete Apple. Oni su navikli da pomeraju granice, a njihovi korisnici su za to spremni da plate. Već neko vreme se više modela vrtelo oko magične granice od 1.000 dolara (ili eura) za bazni model, ali iPhone X je prvi. To u startu zvuči puno, ali uzmite u obzir da Galaxy Note 8 košta svega 50 do 100 eura manje. To je nova realnost sa kojom ćemo nažalost morati da se pomirimo – da novi premium mobilni telefoni sve češće dolaze do četvorocifrenih iznosa. A Apple može čak i za to da kaže da je bio prvi.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...