Apple iPhone X Na prvi pogled

Da li je iks ili je 10?

 

 

Veličanstvena sala „Steve Jobs“ teatra bila je scena predstavljanja novih Apple uređaja pre par dana, a najzanimljiviji među njima je svakako iPhone X. O tome koliko je ovaj smartfon važan za američku kompaniju govorio je i CEO Tim Kuk, koji je čak rekao da će iPhone X odrediti budućnost svih mobilnih uređaja u deceniji pred nama. Da razjasnimo, slovo X u oznaci zapravo označava broj deset, tako da je ovo definitivno iPhone 10, barem što ste tiče izgovora. Mi smo prikupili i analizirali sve zvanične informacije o ovom uređaju, pa evo kraćeg pregleda šta to novo donosi iPhone X, koliko će to biti korisnicima zanimljivo i korisno, i gde tačno na tržištu planira da se smesti novi Apple top model.

DIzajn

Ovo je prvi Apple smartfon koji ima takozvani ekran od-ivice-do-ivice, što znači da na prednjoj strani praktično i nema neiskorišćene plastike. Tačnije, postoji mali jezičak na samom vrhu gde su smešteni TrueDepth kamera i različiti senzori koji i nije tako loše uklopljen. Nigde nema dugmića, sve je potpuno čisto i izgleda veoma impresivno. Stranice uređaja su od metala, koji je perfektno uglačan, sjajan i savršeno se nastavlja na staklene površine napred i nazad. Kada smo kod zadnjeg panela, tu se nalazi vertikalno postavljen setap kamere sa dva sočiva. Ovo rešenje estetski uopšte ne izgleda loše, ali nam se po slikama čini da kamera ipak štrči više iz kućišta nego što bi voleli.

Koliko smo shvatili iz prezentacije, ceo uređaj je zapravo izrađen od aluminijuma, a onda presvučen tankim slojem stakla koje je dodatno ojačano. Osim što bi trebalo da bude najizdržljivije stakleno kućište do sada, moramo priznati da ova kombinacija izgleda zaista prelepo. Trenutno su dostupne Space Grey i Silver varijanta, a posebno nam se dopalo što na svim slikama i video klipovima nismo primetili da po staklu ostaju otisci prsta i musave fleke. Iako ima najveći ekran na jednom iPhone-u do sada, „desetka“ nije mnogo veća od običnog iPhone-a 7 i manja je od postojećih Plus modela. IP67 sertifikat i otpornost na vodu i prašinu se podrazumevaju.

KAKO RADI

Ekran

Dijagonala displeja iznosi 5.8“, što je za 0.3 inča više nego na 6 i 7 Plus modelima. Osim što je najveći, ovo je prvi ekran sa naprednom OLED matricom koja napokon menja SuperLCD displej koji iPhone koristi još od svojih početaka. OLED tehnologija donela je i novu rezoluciju od čak 2.463 x 1125 piksela, što na ovoj dijagonali daje oštrinu prikaza od 458ppi. Poređenja radi, iPhone 7 Plus sa ekranom od pet i po inča i fullHD rezolucijom ima oštrinu od 400 tačaka po inču. Predstavnici američke kompanije kažu da do sada nisu koristili OLED matricu jer su po njihovim mišljenju takvi ekrani do sada bili nedovoljno čitljivi na direktnom suncu i previše tamni u zatvorenim prostorijama. Sve mane su sada ispravljene, a dodatno je poboljšana brzina odziva na dodir i osetljivost na pritisak što će se, kako kažu, najviše primetiti u korišćenju 3D Touch funkcije.

Kamera

Ako želite dve kamere na iPhone-u, jednu „wide-angle“ i jednu „telephoto“, potreban vam je iPhone 8 Plus, ali ako hoćete i optičku stabilizaciju slike na oba sočiva, e to može da vam priušti jedino iPhone X. To znači da će i zumirane slike sada biti detaljnije, bolje fokusirane i oštrije. Isto važi i za video klipove, a OIS pomaže i kod fotografisanja i snimanja u mraku. Kamere imaju po 12MP, a novi i jači hardver uči kakve slike volite i sam predviđa podešavanja scene još i pre nego što kliknete okidač kamere. Sa tim je naravno u vezi bolji kvalitet fotografija uz više oštrine i precizniju reprodukciju boja, a i softver bi trebalo da bude brži.

Uz „Portrait mode“ koji je Apple predstavio prošle godine, ove godine dobijamo i „Portrait lighting“, funkciju koja transformiše scensko osvetljenje u studijsko osvetljenje koje se može menjati prema licu osobe i rezultatima koji se žele postići. Ovo je još na prezentaciji izgledalo zaista dobro i veoma nam se dopalo šta sve može uraditi ako ste dovoljno kreativni.

Prednja kamera od 7MP sada nosi naziv „True Depth camera“. Ona više nema fiksiran fokus, već može da pravi portrete kao i zadnja, sa sve „Portrait Lightning selfies“ modom, boke efektom zamagljene pozadine i slično. Dakle, selfi kamera se po mogućnostima i funkcijama izjednačila sa glavnim kamerama. Osim toga, True Depth kamera je važna i za još neke vitalne funkcije iPhone-a X, poput FaceID otključavanja licem ili nove efekte sa emoji-jima (o tome u nastavku).

Softver

Pošto sa prednje strane više nema Home dugmeta, iOS je pretrpeo značajne izmene. Umesto da postavi softverske dugmiće na dno kao kod Androida, Apple se odlučio za nešto zaista hrabro, a to je da povratak na home stranu i izlazak iz aplikacija budu preko „gestova“, odnosno prevlačenja prstom sa određenog dela ekrana. Konkretno, ulogu Home dugmeta i izlaska iz aplikacija ima swipe prstom sa dna displeja (odnosno kućišta). Za notifikacije vučete sa sredine gornje ivice ekrana, a ako želite Control Center, povučete odozgo, ali sa desne ivice. Ovo je rizičan potez Apple-a, jer su slične, gotovo iste komande pokušavli da uvedu i drugi proizvođači i takvi modeli telefona su propadali. Ipak, ovo je iPhone i armija fanova će se dobrano potruditi da usvoji promene i nove komande.

Face ID

Ako nema Home dugmeta, nema ni skenera za otisak prsta. iPhone se sada otključava skeniranjem lica korisnika ili preko ukucavanja šifre. Na prezentaciji su se inženjeri dobrano potrudili da nam objasne koliko je ovaj način otključavanja bezbedan, brz i komforan. Nije u pitanju samo fotografisanje lica preko prednje kamere, već je uključen i skener tačaka, kompleksan algoritam koji predviđa grimase, kape, naočare i slično. Sva sila novog iPhone hardvera je upregnuta da bi ovaj sistem radio perfektno, a kako će sve raditi u praksi ostaje da vidimo. Treba napomenuti da inženjer na prezentaciji nije uspeo iz prve da otključa telefon preko svog lica, već je morao da ukucava PIN.

AR umesto VR

Najgrublji i najdirektniji prevod složenice  „Augmented Reality“ bio bi - „obogaćena stvarnost“. AR smo viđali i kod drugih proizvođača, ali nikada na ovom nivou. iPhone X koristi kameru da snima svet oko vas, a potom u njega dodaje 3D objekte i započinje igru. Zamislite kako trčite kroz kuhinju dok na ekranu vidite sebe u kokpitu neke borbene letelice. Ili ste možda na utakmici, a kada pogledate u ekran, vidite igrače koje snima vaša kamera i vidite njihovia imena i podatke iznad njih. Mogućnosti su zaista ogromne, a ono što nam je Apple pokazao na prezentaciji novog „iksa“ ostavilo nas je bez teksta.

AniMoji

U redu, možda nije impresivno kao AR na prvu loptu, ali sada možete sami da pravite emotikone (eng. emoji). Softver uzima glavu pileta, majmuna, mačke ili tako neke životinje, snimi vaš izraz lica preko prednje kamere koja beleži pokrete preko dot skenera i onda tu vašu grimasu prenese na glavu životinjice. Klincima će se sigurno dopasti, a ako ništa, za nas odrasle je fantastična demonstracija koliko je daleko otišao hardver na mobilnim telefonima. Ovakve stvari su do pre pet-šest godina radili profesionalni animatori na ozbiljnim mašinama za 3D modelovanje i rendering.

Hardver

Novi iPhone X bi prema najavama proizvođača trebalo da bude čak 25% odsto brži od iPhone-a 7 Plus zahvaljujući novom A11 Bionic procesoru. Nije navedeno koliko „desetka“ ima RAM memorije, ali se pretpostavlja da i dalje barata sa tri, a možda i četiri giga. Novi je i grafički čip, koji bi trebalo da je 30% brži od starog na „sedmici“, a da se radi o zaista moćnom hardveru videlo se već na prezentaciji novih 3D igara i AR video igara. Kapacitet baterije je i dalje tajna, ali su na konferenciji inženjeri izneli veoma jasno obećanje – šta god da ste radili na starom iPhone-u 7, ako radite to isto na iPhone-u X, baterija će trajati dva sata duže.

Hardverski dodaci

Svi novi iPhone uređaji sada podržavaju bežično punjenje po Qi standardu (čita se Či). To znači da će i nezavisni proizvođači moći da proizvode bežične punjače za iPhone, ali novost je to što će sam Apple izbaciti AirPower punjač. Njegova specifičnost krije se u tome što će u usto vreme moći da puni nekoliko uređaja, kao recimo iPhone, iWatch i AirPods. Naravno, komunikacija sa iOS uređajima će biti savršena, pa ćete tako moći da pratite nivo napunjenosti svih uređaja na punjaču na telefonu, tabletu ili računaru.

SVE U SVEMU

iPhone X možda nije revolucionaran model kao što je to bio prvi Apple iPhone, ali je sigurno veliki korak napred za američku kompaniju. Veliki ekran, visoka rezolucija, stakleno kućište, prednja strana sa displejom od ivice do ivice, bežično punjenje... Sve smo to već videli na smartfonima drugih proizvođača. Čak i fantastični AR smo videli kod drugih, ali istina ne na ovom nivou. I upravo u tome se krije snaga ovog uređaja. Apple telefoni sve što rade, rade barem veoma, veoma dobro, ako ne i perfektno. Dok su kod drugih sve novotarije baš to, novotarije sa kojima se eksperimentiše, na novom iPhone-u X one bi mogle zaista da budu korisne i tako urađene da ih korisnici odmah zavole. Sve to ostaje da vidimo tokom novembra, kada počinju prve isporuke novog modela.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...