Apple iPhone 6 Plus

Jabuka nikad veća

Kao da ekran od celih 4.7 inča na novom iPhone-u nije bio dovoljan da šokira javnost i korisnike koji su željno iščekivali veću dijagonalu, Apple je otišao korak dalje. „Kad je bal nek je za sve pare“, kažu inženjeri američke kompanije koji su rešili da udare i na jedinu oblast mobilnih uređaja gde nemaju predstavnika, a to su fableti. Da budemo iskreni, nekako nikad nismo od njih ni očekivali predimenzionirani mobilni telefon. Jednostavno, prošli iPhone je imao ekrano od četiri inča i ponosio se lakoćom korišćenja jednom rukom. Ko je hteo veći displej, odmah je išao na iPad mini.

Međutim, stvari su se promenile i proročanstvo Stiva Džobsa da displeji na mobilnim telefonima preko četiri inča neće zaživeti nije se obistinilo. Apple je poklekao i pridružio se trendu rasta, pa je pred nama i nešto što je za njih do skora bilo nezamislivo – fablet iPhone 6 Plus. Ono Plus u naziva označava ekran od čak 5.5 inča, što je i dalje veliko čak i za Android standarde. Nismo sigurni da će se šake Apple korisnika tako lako navići na velike dimenzije, ali će njihove oči po prvi put uživati u fullHD displeju na jednom telefonu sa znakom jabukice. Sve ostalo, barem na prvi pogled, ostaje isto – prelepo aluminijumsko kućište, specifikacije i vrhunska kamera. Mi smo proverili šta u funkcionalnom smislu donosi veći ekran i da li je rast bio neophodan.

  • Vrhunski displej
  • Aluminijumsko kućište
  • Kamera
  • Performanse
  • nisu sve aplikacije prilagođene većem displeju
  • Nema multitaskinga
  • Dimenzije kućišta nisu donele unapređenja

KAKO IZGLEDA

Dizajn

Fableti kao fableti, uvek će oduzimati dah svojom veličinom, a kamoli kad su potpuno izrađeni od metala. U smislu dizajna, nema nikakve razlike između iPhone-a i iPhone-a Plus, unibody kućište je zaobljeno, savršeno obrađeno i uglačano i izgleda fantastično. Kao i njegov manji brat, i šestica plus je jedan od najlepših uređaja u svojoj kategoriji. Naravno, dimenzije su daleko veće i iznose 158.1 x 77.8 x 7.1 mm uz težinu od 172 grama. Jedino što je nestvarno tanak, iPhone 6 Plus je zapravo prilično glomazan, čak i za kategoriju fableta. Primera radi, Note 3 od pre godinu dana je daleko niži, ukupno deluje manje, a ima veći ekran. Plastika iznad ekrana je posebno velika za današnje standarde, a ništa bolje nisu ni ivice sa leve i desne strane.

Pa i uz sve te kritike na račun dimenzija, iPhone 6 Plus nije ništa teži za baratanje nego drugi fableti. Nema nikakve šanse da ga koristiš jednom rukom, tako da tih nekoliko milimetara gore dole i ne znači puno. Čak i ako imaš manje šake moći ćeš da ga obuhvatiš, a dobro ležanje u ruci garantuje tanak profil i uglačani materijali. Jedino mesto gde se veće dimenzije osete u odnosu na konkurenciju su torba i džep. Položaj dugmića je takođe preuzet sa manjeg modela, pa je power dugme sada sa strane što nas je posebno obradovalo. Jedino još HTC da shvati da je on/off dugme na vrhu uređaja potpuno Glomazan, ali lep fabletnepraktično, naročito kod telefona sa većim ekranima. 

Kućište

TopMobilni test - Apple iPhone 6 Plus

Dimenzije poređenje

TopMobilni test - Apple iPhone 6 Plus

KAKO RADI

Ko do sad nije shvatio, glavna fora kod iPhone-a Plus je displej od 5.5 inča. Osim što je ovo najveći displej koji je Apple ugradio na neki svoj mobilni telefon, on je ujedno i najbolji. Hrabra tvrdnja, ali ostaćemo pri njoj. U pitanju je IPS panel sa LED pozadinskim osvetljenjem, koji po prvi put na Apple telefonima nudi pravu fullHD rezoluciju 1920x1080, i celih 401 piksela po inču. Oštrina prikaza je impresivna kao i sve ostalo. Čak i ako si navikao na odlične Samsungove AMOLED ekrane, moraćeš da priznaš da je Apple uradio odličan posao. Displej je svetao, boje su intenzivne i realne, a uglovi vidljivosti među najboljima koje smo videli. Sve ga ovo svrstava sigurno u sam vrh najboljih ekrana današnjice, ali je vidljivost na suncu karakteristika koja ga izdvaja od svih ostalih. Automatsko podešavanje osvetljenosti radi savršeno, a naše je mišljenje da se nijedan displej ne vidi dobro kao ovaj kada izađeš napolje. Zahvaljujući tome, iPhone 6 Plus je idealna zamena za stand-alone GPS uređaje, čak i ako koristiš Apple Maps koji je prilično napredovao od kada smo ga poslednji put videli. Napokon da jedan Apple telefon dobije fullHD displej. I to kakav!

Ispod displeja kuca 64-bitni hardver, isti kao u iPhone-u 6 što znači da snage ima na pretek. O fluidnosti i brzini svakodnevnog rada ne treba trošiti reči, a zamerku nemamo ni na 3D igre koje prosto lete zahvaljujući moćnom grafičkom čipu. Iako je rezolucija veća, sve radi i izgleda fenomenalno pa je za ljubitelje igrica na mobilnim telefonima Plus svakako bolji izbor od regularne verzije. Nekako se podrazumeva da ako preporučimo jedan uređaj za video igre to znači da ga preporučujemo i za gledanje video klipova, ali to ovoga puta nije slučaj. Iako je prikaz odličan, iOS ne dozvoljava puštanje drugih formata osim .mp4 i .mov, a ako poželiš da pustiš, .avi, .wmv ili matrosku moraćeš prvo da ih konvertuješ na nekom drugom uređaju. Osim što je konverzija spora, često se gubi kvalitet audio i video snimka, pa jedina opcija ostaje YouTube ili kupovina klipova preko App Store-a. Stvarno šteta, jer sigurno da većina korisnika koja kupuje telefon sa ovolikim ekranom računa da na njemu može da uživa i u Igre izgledaju i rade fantastičnoomiljenim video klipovima, a ne da bude ograničena po tom pitanju. 

Naravno, fablete ne kupuju samo gejmeri nego i takozvani „heavy productivity“ korisnici. To su oni likovi koji zbog posla ne mogu da ostave svoj mobilni uređaj, a fablet im zbog većeg ekrana odgovara za čitanje i odgovaranje na mailove, izveštaje, tabele i slično. Za takve korisnike važno je da je softver prilagođen velikom displeju, odnosno da u jednom pregledu mogu da vide što više informacija. Po tom pitanju, odrađen je polovičan posao što nije nešto na što smo navikli od Apple-a. Većina sistemskih aplikacija je prilagođena displeju od 5.5 inča kao i landscape pregledu. Tako recimo kod pregledanja mailova sa leve strane vidiš pošiljaoca poruke i temu, a na desnoj sadržaj mail-a. Slično je i kod kalendara kod koga je dovoljno da klikneš na dan, pa da ispod prikaže spisak zakazanih sastanaka i podsetnika koje možeš da brišeš, menjaš ili prevlačiš u druge dane. Aplikacije koje još uvek nisu dobile update prikazuju istu količinu podataka i redova, ali su fontovi, ikonice i slike veći. Ista je situacija i sa nezavisnim programima koji nisu još uvek nisu prerađeni, a iako nema problema u radu, ne izgledaju uvek Pojedine aplikacije još uvek nisu prilagođene velikom ekranulepo jer se kod nekih vidi pikselizacija ili ima previše praznog prostora. 

Pored velikog displeja, fableti su nas navikli i na neke softverske trikove koji su svojstveni samo njima. U tom pogledu Apple ne stoji baš najbolje. Najkorisnija funkcija je double-tap na home dugme koja bukvalno spušta vrh onoga što je prikazano na ekranu ka dnu uređaja tako da možeš da dohvatiš jednom rukom. Rešenje je odlično i daleko elegantnije i jednostavnije nego one-hand modovi kod konkurencije.

Ipak, tu se sve završava. Apple i dalje tvrdoglavo odbija da uvede bilo kakvu formu multitaskinga, odnosno rada sa dve odvojene aplikacije na ekranu istovremeno. Na ovolikom displeju pojedine split-window funkcije ili neka vrsta small apps-a bi sigurno našle primenu, ali ništa slično ne postoji na iOS-u 8. Čak je i Reachability funkcija za spuštanje ekrana dostupna i na običnom iPhone-u, tako da ne postoji nijedna sistemska specifičnost ili inovacija namenjena za fablet.

Nema razlike u odnosu
na iOS8 na iPhone-u

Ako je već nasledio operativni sistem, softver i dizajn kućišta, dobra vest je da je iPhone Plus opremljen i vrhunskom kamerom od 8MP. Fotografije su odlične, oštre, bogate detaljima i sa intenzivnim bojama. Zahvaljujući fenomenalno brzom i preciznom auto-fokusu nijednom nam se nije desilo da zabeležimo razmrljanu fotografiju, a što je još važnije i kvalitet slika noću i pri slabijem osvetljenju je vidljivo poboljšan.

Osim fotografija, kamera beleži i vrhunske video klipove. Naročito su zanimljivi Slo-mo snimci koji se beleže u 240 frejmova po sekundi, pa onda dobijaš onaj efekat super usporenog snimka na kome se svaki pokret vidi potpuno fluidno. Vrhunska kamera je proizvod klasično Apple pristupa kojim je američka kompanija izgradila armiju vernih korisnika. Umesto da juri za megapikselima i poveća senzor, ona je poboljšala postojeći od 8MP i dovela ga maltene do savršenstva. Sa ovakvom kamerom ne treba ti point-and-shoot aparat

SVE U SVEMU

Kao i svaki drugi Apple proizvod, i iPhone 6 Plus ostavlja bez teksta pojavom. Ovoga puta ima još više aluminijuma i ekran koji je veći i bolji nego ikad. Trenutno nema fableta koji u ruci ostavlja verniji premium osećaj. Apple korisnici kojima je bio potreban baš ovako veliki ekran na telefonu mogli su do sada da kombinuju iPhone i iPad mini, ali nošenje dva uređaja nije uvek praktično, a o ceni ovakve avanture da ne govorimo. Za njih je iPhone 6 Plus dar sa neba i sigurno im neće smetati nedostatak funkcija i softverskih tweak-ova koje ima iskusna Android konkurencija.

Za nas koji možemo da razmišljamo racionalno, iPhone 6 Plus ipak deluje kao uređaj koji je mogao da sačeka na premijeru još koji mesec. Jednostavno, ovo je zaista samo uvećani iPhone 6, bez suštinskih inovacija i razlika. Osim softverskih poboljšanja, bilo je prostora i za unapređivanje hardvera, recimo više RAM-a ili verzije koje kreću od 32GB memorije jer su ciljna grupa ovog fableta pretežno zahtevni korisnici. Takođe, na samom kućištu je bilo mesta za možda još jedan zvučnik ili slot  za microSD karticu, a ko zna, možda i stilus. Ovako, Apple nam je pomalo zaličio na stereotip koji su njegovi korisnici kritikovali kod konkurencije, da samo uvećavaju ekrane suštinski ne nudeći ništa novo. U svakom slučaju, Apple iPhone 6 Plus je odličan uređaj i dobra polazna osnova, ali u klasi fableta ipak će morati još da se dokazuje.

Možda te zanimaju i...

Samsung Galaxy Note 3
Nokia Lumia 1520
Samsung Galaxy Note 4
LG G Pro 2
LG G Flex
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...