Apple iPad Air 2

Budućnost je tanka i lagana

I dok agencije za istraživanje tržišta tvrde kako kupce ne interesuju tableti i da ovi gedžeti nemaju budućnost, Apple očigledno ne misli tako. Dok drugi spuštaju cene, njihov iPad Air 2 je jedan od najskupljih tableta na tržištu, ali sa punim pravom. Priča o budućnosti ovde dobija zaokret, jer je novi iPad Air tanji i lakši od prethodnika, sa jačim hardverom i performansama koje ne može da prati nijedan tablet u prodaji.

Nasuprot tome, postavlja se pitanje ko je kupac ovog uređaja? Da li je Air 2 dovoljno bolji od inače odličnog prvog Air tableta da bi prelomio stare kupce da pređu na novi model? Ni konkurencija nije sedela prekrštenih ruku. Samsung Galaxy Tab S je po mnogima do sada najbolji korejski tablet, i jedan od najboljih tableta sa ekranom ispod 10 inča uopšte. I na kraju, najvažnije – da li će iPad Air 2 uspeti da privuče nove kupce, i tako barem donekle ponovo razbudi interesovanje korisnika za tablete, koji kao da su se uspavali.

  • Dizajn
  • Hardver i performanse
  • Novi displej     
  • Zatvorena komunikacija sa spoljnim uređajima
  • Softver
  • Cena

KAKO IZGLEDA

Dizajn

A ako ih ne razbudi dizajn, onda stvarno ne znamo šta će. Apple iPad Air 2 izgleda kao uređaj iz budućnosti. Ako do sada nisi držao u ruci prvi Air, onda vrlo lako možeš da pomisliš kako je u pitanju neka maketa, a ne pravi, funkcionalni tablet. Sa debljinom od 6,1 milimetar, iPad Air 2 je tanji od prethodnika i jedan od najtanjih mobilnih uređaja uopšte, a ceo utisak zaokružuje težina od svega 437 grama. Da nam je neko pre samo godinu dana dao ovakav tablet u ruke, teško da bi poverovali da može da radi.

Posmatran sa prednje strane, Air 2 zahvaljujući odličnom ekranu izgleda impresivno. Ipak, čak i kada je ekran ugašen ivice oko njega izgledaju kao skupa keramika, otkrivajući tako aristokratsko poreklo tableta čak i ako ne pogledaš zadnju stranu. Ona je urađena potpuno minimalistički, od uglačanog aluminijuma, sa malenim sočivom kamere u gornjem levom uglu. Na sredini dominira Apple logo, ugrižena jabuka koja se presijava kao ogledalo. Zvuči kao teška kičerica, naročito jer je iPad sada dostupan i u zlatnoj boji, ali Apple jednostavnim formama i kvalitetnim materijalima uspeva sve da ukombinuje sa ukusom. Svi detalji, uključujući i dugmiće sa desne strane, uglove i useke, sve je savršeno obrađeno i uklopljeno. Svaka čast svim ostalim proizvođačima, ali što se tiče dizajna i kvaliteta izrade, Apple i dalje ostaje broj Nestvarno tanak, lagan i luksuzanjedan, a iPad Air 2 najbolji dokaz za to. 

Dimenzije poređenje

Kućište

kako radi

Iza misteriozne oznake A8X krije se misteriozni triple-core čipset na 1.5GHz koji je pogonsko gorivo svih Apple uređaja nove generacije. Osim nabrojanih specifikacija, zapravo se ne zna gotovo ništa o Apple hardveru, ali je još u iPhone-u 6 dokazao da je vanserijski brz i moćan. Međutim, sada je jasno da zapravo još uvek ništa nismo videli od toga šta stvarno može. iPad Air 2 ima duplo veći ekran i rezoluciju od iPhone-a poslednje generacije, ali radi potpuno isto brzo i fluidno kao i telefon. Da stvar bude ubedljivija, Air 2 na benchmark merenjima postiže često i duplo više rezultate od takmaca, mada to može da bude i zasluga 64-bitne arhitekture koja može da zbuni pojedine testove. Ipak, 3D video igre ne možeš da prevariš, a one prosto lete na ovom uređaju, pa ako si pasionirani gejmer Apple iPad Air 2 je verovatno najbolji mobilni uređaj za igrice koji u ovom trenutku možeš da kupiš. Potpmognut sa još dva gigabajta RAM memorije, poslednji Apple tablet je i dobra investicija jer u naredne dve godine teško da će mu ponestati snage. Tek sad vidimo koliko je stvarno moćan A8X čipset

Utisku brzine sigurno doprinosi i brzina odziva novog IPS LCD ekrana dijagonale 9.7 inča. Ono što je uvek odlikovalo Apple uređaje je brzo reagovanje displeja na dodir koje ostali proizvođači još uvek nisu uspeli da dostignu. Ovoga puta su inženjeri američke kompanije prevazišli sebe i napravili nešto što nazivaju „fully laminated display“. Grubi prevod bi bio potpuno spojeni displej, a odnosi se na pozadinsko osvetljenje, panel sa kristalima i zaštitno staklo. Apple tvrdi da kod Air 2 između njih nema apsolutno nikakvog prostora, niti vazduha, pa da je zbog toga vreme odziva još brže nego inače. I zaista jeste, jer deluje kao da dodiruješ direktno ikonicu, ne samo zbog brzine već i zbog načina prikaza. Ne možemo olako da kažemo da je bolji od Samsungovih AMOLED panela, ali deluje drugačije, bliže i nekako prirodnije. Boje su svakako realnije, a sa rezolucijom od 1536 x 2048 i gustinom prikaza od 264 piksela spade svakako u oštrije panele na tabletima. U svakom slučaju, displej je definitivno napredovao u odnosu Fully laminated displej izgleda bolje nego ikadna prošlu verziju. 

Kao i kamera, koja je sa pet megapiksela skočila na celih osam. I senzor i tehnologija su ostali isti, a Apple se još jednom poslužio vrhunskim hardverom. Naime, A8X čip ima izdvojen deo koji mu omogućava da kontroliše samo rad senzora kamere. Tako su slike koje pravi iPad Air 2 veće od onih na prošlom modelu, ali i nešto boljeg kvaliteta. Ipak, nemoj da te zavara 8MP, to i dalje nije ista kamera kao na iPhone-u 6, pa čak ni pet. Jednostavno, kamera na iPad tabletu ne može da se poredi sa onom na mobilnim telefonima, mada je bolja nego ranije. U poslednje vreme je postalo jako popularno slikati tabletima, verovatno zato što onima koji slikaju fotke izgledaju super kada ih gledaju preko velikog ekrana. Krajnji rezultat je daleko lošiji, a osim što izgledaš kao totalni geek fotkajući tabletom, velike su šanse i da blokiraš nečiju tačku pogleda tako. S druge strane, moramo da pohvalimo Apple softver za editovanje fotki. Isti je kao i na telefonu, ali sada je napokon lakši za korišćenje i upotrebljiviji zbog većeg displeja. Fotkanje tabletom i dalje nije dobra ideja

Veći displej ne donosi nikakve promene na iOS 8.1 interfejsu. iPad Air 2 sada ima i TouchID, odnosno otključavanje uređaja preko otiska prsta, pa tako možeš da memorišeš do pet različitih otisaka. U principu, to znači da i tvoji ukućani mogu da imaju memorisan svoj otisak prsta da bi aktivirali iPad, ali Apple još uvek nije implementirao nikakve profile koji bi dodatno razdvojili korisnike na jednom istom uređaju.

Nadalje, sve je maltene isto kao u verziji sedam. Swipeom sa vrha ekrana otvara se notifikacijski panel koji je podeljen u dva jezička. Today prikazuje datum, vreme, prognozu i ugovorene sastanke, a Notifications prikazuje obaveštenja o pristglim porukama, mailovima, propuštenim pozivima i slično. Sa dna se poziva Action Center koji ima ikonice sa prečicama ka čestim podešavanjima i sistemskim aplikacijama, a novost je i Silent dugme. Na svim Apple telefonima i tabletima postojalo je hardversko Mute dugme sa desne strane, iznad dugmeta za kontrolu zvuka koje je gasilo sve zvukove na uređaju. Sada se nalazi kao prečica u Action Centru, što na tabletu i nije tako dobro rešenje jer nije moguće uraditi Swipe odozdo jednom rukom, sa kojom je inače moglo da se škljocne dugmence sa desne strane. Ipak, Apple kao i žene svašta radi za lepotu. Ono što je najvažnije je da je iOS stabilan i fenomenalno brz kao i uvek. Jedini problem koji smo imali je sa Gmail aplikacijom koja se dva puta blokirala. Da li to Apple sabotira konkurenciju ili šta li je ne znamo, ali u svakom slučaju im ne ide u prilog. iOS 8.1 je vanserijski brz

Dve nove funkcije koje je doneo iOS 8, a koje su posebno važne za fablete su Continuity i Handoff. Umesto opisa, najbolje je da damo primere. Continuity podrazumeva da na iPhone-u počneš da kucaš duži mail na putu do kuće, a kada se približiš fabletu samo ga podigneš i nastaviš odmah gde si stao. Ovo se odnosi i na pisanje dokumenata, obradu fotki i slično. Osim toga, Handoff od uređaja koji nemaju 3G karticu pravi telefon. Recimo da ti zvoni iPhone u drugoj sobi dok si ti na trosedu sa tabletom. Na poziv možeš da se javiš i preko tableta, i to tako što će kao slušalica poslužiti spoljni zvučnici, a pričaćeš u regularni mikrofon na tabletu. Handoff opcija radi i sa bluetooth slušalicom, a jedini uslov je da tablet i telefon budu priključeni na istu WiFi mrežu. Slične stvari postoje i na drugim platformama, ali nigde ne rade jedostavno i dobro kao između iOS uređaja.

Sve dok si u Apple svetu, sve što pokušaš može i radi brzo i jednostavno. Međutim, bolje i da ne pokušavaš povezivanje sa drugim uređajima kao što su recimo televizor sa Smart funkcijama ili neki noviji multimedijalni BluRay plejeri. To je maltene nemoguće jer Apple ljubomorno čuva svoj ekosistem ne dozvoljavajući bilo kakvom hardveru ili softveru koji prethodno nije prošao njihovu proveru da se poveže sa njihovim uređajem. To je posebno vidljivo kod tableta, jer bi on sam po sebi trebalo da bude nešto između telefona, laptopa  i desktop računara. Sa iPad Air 2 moraš svu Handoff i Continuity su korisni, ali je iOS i dalje zatvorentu tehniku da imaš made by Apple, kako bi sve radilo kako treba. 

Zatvorenost sistema je tu od samog početka Apple revolucije, pa iako sve manje vidimo potrebu za tim, shvatamo da američka kompanija ne želi da se niko bez njihovog odobrenja meša u korisničko iskustvo kupaca njihovih proizvoda. Uostalom, upravo je to ono zbog čega Apple i ima stotine miliona gotovo fanatičnih sledbenika.

Drugi, možda i važniji problem tiče se samog tableta, tačnije Apple iPad koncepta. Naime, uz sve svoje vrline, fantastičan dizajn, zverski hardver, odličan displej, iPad Air 2 je i dalje samo iPhone sa većim ekranom i bukvalno ništa više. Ne postoji nijedna funkcija koju iPad ima, a da ne postoji već na iPhone-u. Da, Handoff i Continuity su nešto upotrebljiviji, ali i oni rade i na svakom Mac računaru. Dovoljno je pogledati dokle je Samsung stigao sa svojom MultiWindow tehnologijom i čupanjem i prenosom podataka sa interneta u lokalne aplikacije. O tome Apple korisnici mogu samo da sanjaju, a uz to Galaxy tableti mogu da se nakače i na ringlu od šporeta ako je potrebno.

SVE U SVEMU

Pa i pored svega, iPad Air 2 je fenomenalan proizvod. Izgleda tako da hipster koji se oblači u second hand prodavnici sa njim u ruci ostavlja utisak kao predsednik kompanije u krojenom odelu. Raspolaže gotovo nemerljivom procesorskom snagom i predstavlja sastavni deo Apple eko sistema. Ipak, neko ko ima prvu generaciju i nema toliko razloga da prelazi na dvojku. Novi iPad Air ima za dobar milimetar i po tanji profil i nešto je lakši, ima kvalitetniji displej, za nijansu bolju kameru i hardver koji će još dugo biti sila za sve aplikacije. Da ne zaboravimo TouchID. Međutim, na papiru to izgleda mnogo drastičnije nego razlike u praksi. iPad Air kec je i dalje fantastičan uređaj i prelazak na iPad Air 2 ima smisla samo ako želiš tablet koji ćeš moći još duže da koristiš u budućnosti.

Neko ko nema tablet, a ima iPhone ili Mac računar ili oba, nema mnogo da razmišlja – iPad Air 2 je najbolje što sebi može da priušti. Nasuprot njima, ako imaš Android ili Windows telefon, iPad možda i nije najbolje rešenje. Jednostavno, komunikacija među uređajima je prekomplikovana, tako da je možda bolje da se „svako drži svojih“.

Slični modeli:

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...