Alcatel 20.01

Telefon za zlatne godine

Alcatel 20.01

Telefon za zlatne godine

Jedna od lepota Srbije je to kako izvlači najbolje iz potpuno različitih stvari. Sa jedne strane, stranci toliko hvale naš noćni život i kreativnost u provodu, a sa druge statistika pokazuje da smo među prvim zemljama po procentu penzionisanih sugrađana. Da li to znači da naše deke i bake znaju dobro da se provode? Naravno, šta si mislio, da si prvi koji nije mogao da nađe rođenu kuću posle izlaska ili da si prvi napravio neki boemski biser koji je već decenijama urbana legenda.

Ipak, to što su partijali kao da ne postoji sutra kad su bili mladi, ne znači da i u zlatnim godinama mogu sve što su mogli sa dvadeset. Većina starijih sugrađana ima problema sa vidom, bolovima u kostima i prstima, a mnogi ni ne čuju dobro. To im je sigurno od mirnih šetnji pored reke. Nažalost, retki su mobilnin uređaji koji su prilagođeni njihovim godinama i specifičnim potrebama. Francuski Alcatel je lepo uvideo ovu pomalo zaboravljenu ciljnu grupu i izbacio nekoliko telefona namenjenih starijima. Kod nas je na test stigao Alcatel 20.01, feature telefon koji je zahvaljujući jednostavnosti i karakterističnom dizajnu idealno rešenje za sve one koji imaju problema sa vidom, sluhom ili pokretima. Čak i ako nisi među njima, ako planiraš da obraduješ neke od tvojih starijih rođaka, Alcatel 20.01 može biti idealan poklon.

  • Dizajn, softver i funkcije prilagođene starijim osobama
  • Robusna izrada
  • SOS dugme
  • Svetao ekran
  • Baterija
  • Navigacioni dugmići
  • Uputstvo za korišćenje

KAKO IZGLEDA

Dizajn

Koliko god to čudno zvučalo, posmatran sa prednje strane, Alcatel 20.01 privlači više pažnje nego novi iPhone. Jednostavno, ovolike tastere i cifre odavno nismo videli. Brojevi na fizičkoj tastaturi apsolutno dominiraju prednjim panelom, i uz velike aluminijumske tastere ispod samog ekrana zauzimaju više od 50 odsto prostora. Pored navigacionih dugmića na vrhu i brojeva, u krajnjoj desnoj koloni su prečica ka kameri, galeriji, FM radiju i podešavanju glasnosti. Svako dugme je ilustrovano ogromnim znakom što je idealno za osobe sa slabijim vidom, ali i za one koji imaju problem da pogode sitne tastere na drugim telefonima. Ove je baš teško promašiti jer su jako veliki i reljefni su, odnosno, brojevi i znaci su ispupčeni. Takođe, sličice nisu ni stilizovane ni obojene pa će svakome biti jasno šta čemu služi. Povrh svega, svi dugmići imaju jako i jasno pozadinsko osvetljnje i odlično se vide i u mrklom mraku. Verovatno najveći fizički dugmići na telefonu

Na zadnjoj strani je poklopac koji dolazi u mat crnoj i sjajno beloj plastici. Na vrhu je kamera, a oko nje crveni okvir sa proširenjem na dnu na kome je ugravirano srce. Ovo je SOS ili Alarm dugme o kome ćemo pričati kada dođemo do funkcija. Blago je ispupčeno u odnosu na kameru, a odmah pored nalazi se spoljni zvučnik. U donjem levom uglu je zarez u koji se može gurnuti nokat ili nož ili nešto slično čime se skida poklopac.

Ukupno gledano, ovaj telefon je zaista odlično dizajniran imajući u vidu kome je namenjen. Iako je potpuno neuobičajen, on nije ružan, a povrh svega, kvalitet izrade je odličan. Uklapanje panela, glatke ivice i veoma dobri materijali ostavljaju utisak kvaliteta koji očekujemo na daleko skupljim uređajima. Iako je relativno kompaktan, sa dobrih 12mm debljine, Alcatel 20.01 sigurno može da izdrži i po koji pad, pa zato nema brige ni za korisnike kojima ruke nisu baš najsigurnije. Za kraj treba napomenuti da se u standardnom paketu dobija i stoni punjač. Bele je boje sa plavom lampicom na prednjem delu koja nema nikakvu funkciju osim estetske. Punjenje je zadovoljavajuće brzo, a važnije od toga je da je punjač daleko lakše naći i koristiti nego kabl sa nekim malenim kontaktom na kraju. Još jedan način da se olakša korišćenje starijim osobama. Senior Alcatel izgleda drugačije, ali nije ružan i veoma je kvalitetan

Kućište

TopMobilni test - Alcatel 2001

Dimenzije poređenje

TopMobilni test - Alcatel 2001

KAKO RADI

Realno, da li si ikada u žurbi kad pređeš šezdeset i neku? Zato i nije naročito bitno koji hardver kuca u ovom telefonu, važno je da radi tako da ga nikad nećeš čekati. Softver je maksimalno pojednostavljen kao na desetak godina starim feature Nokijama. Preko celog početnog ekrana dominira vreme i datum, a na vrhu je indikator baterije i dometa. Veće podatke od ovih nismo videli. Bazni meniji su predstavljeni velikom slikom i natpisom, a navigacija ide gore i dole, bez dugmića za levo i desno. Ulazak u meni aktivira se pritiskom na veliko zeleno dugme, a izlazak i kretanje unazad na crveno. U okviru svake posebne stavke ima nekoliko opcija koje su predstavljene tekstom u velikom fontu, kao i uostalom sve vrste podešavanja i očitavanja na ovom displeju. Kako nema senzora osvetljnenja, pozadinska iluminacija tastera je aktivna gotovo stalno, što svakako utiče na ionako osrednji kapacitet baterije. U svakodnevnom radu moraće na punjač posle jednog i po – dva dana. Očekivali smo više pogotovo zato što hardver sigurno nije preterano zahtevan, a isto se može reći i za maleni displej. Dobra vest je da ispod poklopca može da se menja baterija, a pored je odmah i microSD slot koji podržava memorijske kartice do 16GB. Jednostavnim interfejsom dominiraju ogromna slova

Među specifičnim funkcijama koje su namenjene starijim osobama ili licima kojima je potrebna pomoć posebno je zanimljivo SOS ili Alarm dugme na zadnjem poklopcu. Ono je instalirano oko kamere, blago je ispupčeno i reljefno, tako da može da se napipa čak i bez gledanja. Osetljivost na pritisak je odlično odmerena i taman tolika da nema slučajnog pritiskanja, a opet ne treba puno snage da bi se ovo dugme koristilo. Kada ga pritisneš, telefon tri puta zaredom, šalje tri SMS poruke koje si napisao, na tri broja telefona koja si odabrao. Moguće je namestiti i da poziva te brojeve, ili da pošalje MMS sa prethodno snimljenom audio porukom. Samo ako su baš zaboravili seniora, ama baš niko neće primetiti poruku za pomoć.

Druga korisna stvar je audio izgovaranje brojeva koji se kucaju. Dakle, kada korisnik pritiska brojeve, a sa spoljnjeg zvučnika se čuje glas koji mu govori šta je pritisnuo. Na ovaj način čak i korisnici koji imaju problema i sa vidom i sa čulom dodira lako mogu da pozovu baš broj telefona koji im treba. Spoljni zvučnik je veoma glasan, mada bi mogao slobodno da bude još glasniji s obzirom na to kome je namenjen. Jači je od svakako feature telefona na tržištu, ali ne glasniji od uređaja srednjeg ili visokog ranga na maksimumu. Situacija sa slušalicom je nešto drugačija, i moramo priznati da je glasnija nego što smo navikli, pritom održavajući solidan kvalitet zvuka. Nismo sigurni da je dovoljno glasna da bi osobe koje imaju problema sa sluhom mogle bez problema da koriste telefon, ali je svakako daleko glasnija od gotovo svih koje smo SOS taster na zadnjoj strani može nekome da spasi životimali prilike da čujemo i verovatno je najbolji izbor za starije osobe. 

Veliki fontovi i jasan interfejs ne vrede mnogo ako displej nije adekvatan. Sa 2.4 inča i rezolucijom od 240x320, ekran na Alcatelu 2010 ne zvuči bog zna kako čitljivo. Ipak, slova su toliko velika da svega dva reda mogu da stanu na ekran, što znači da se natpisi i reči vide odlično. Slike i ikonice su druga priča, ali je dobro što su em pojednostavljene, em ih stvarno nema previše u samom korisničkom interfejsu. Veličina slova ima ipak i lošu stranu. Naime, kod kucanja poruka takođe se vide samo dva reda pa nije lako kucati nešto duže SMS-ove, a navigacionim tasterima možeš da se krećeš samo levo i desno po tekstu, bez skrolovanja gore dole. To znači da ćeš i za najmanju prepravku na početku teksta morati da klikćeš do besvesti ako kreneš sa dna poruke. Takođe, ni spisak kontakata nije najbolje rešen. Moguće je dodati samo dva broja, Work i Home, a dodatni je problem što kada pozivaš neki kontakt izlaze samo opcije na kojima pišu brojevi, tako da ne znaš koji je kućni, a koji na poslu. Ipak, to sve na stranu, sam ekran je sasvim dobar. U okviru interfejsa, pozadina je crna a slova bela, pa je kontrast svakako odličan, kao i svetlina ekrana. Čak ne možemo preterano da se žalimo ni na vidljivost na suncu ili uglove gledanja, koji su u rangu mid-range uređaja. Displej podržava interfejs

Iako bake i deke vole da slikaju unučiće, neće se baš usrećiti sa kamerom. Senzor od svega 2MP je bio zastareo još pre nekoliko godina, a sada stvarno ne znamo gde su uspeli da ih nađu jer mu je mesto u nekom od muzeja tehnike i telekomunikacija. Iole pristojni i vidljivi rezultati mogu da se dobiju jedino po lepom i sunčanom danu, ali su čak i tada sve boje plavkaste, a detalja ... Pa gotovo da nema. S druge strane, u nekom zatvorenom prostoru kamera beleži više šuma nego jasnih oblika i tu moramo da kažemo da je gotovo neupotrebljiva.

SVE U SVEMU

Sigurni smo da će stariji korisnici ovog uređaja da mu nađu milion i jednu manu, a mogli smo i mi da smo hteli. Ipak, važno je posmatrati ovaj telefon kao to što jeste – jednostavan uređaj namenjen specifičnoj grupi korisnika. Alcatel 2001 nije feature telefon za šire mase kojima treba neki prost telefon sa osnovnim funkcijama – on je od početka do kraja konstruisan za usko profilisanu ciljnu grupu i kao takvog ga treba shvatiti. U Velikoj Britaniji čak nosi i naziv Alcatel 2001 Senior, da ne bi bilo zabune.

Kao telefon za starije sugrađane koji nemaju reflekse, vid, sluh, a bogami i strpljenje kao kad su bili mladi, Alcatel 2001 je odličan izbor. Način na koji radi zaista može da im umnogome pomogne kod korišćenja telefona, iako im neće približiti nijednu od funkcija savremenih smart telefona. Alarm dugme, veliki tasteri i glasovno praćenje kucanja su stvari koje starije osobe i osobe koje imaju poteškoće u korišćenju „običnih“ telefona, zaista mogu da iskoriste i da im pomognu. Alcatel 2001 maltene ni nema konkurenciju, tako da onima kojima je potreban, možemo toplo da ga preporučimo.

Možda te zanimaju i...

Nokia 105
Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...