Vesti

Samsung Galaxy S9: sve glasine koje smo čuli dosad

Ostalo je još malo do zvaničnog predstavljanja

Ostalo je još nekih 15 dana do zvaničnog predstavljanja Samsung Galaxy S9 modela u Barseloni. Iz dana u dan svakodnevno čujemo curenje informacija, pa smo rešili da ih "složimo" na jednom mestu.

Dizajn

Polako, ali sigurno sklapaju se kockice kako će izgledati i šta će doneti dolazeći Samsung Galaxy S9 i S9+ telefoni. Phonearena objavila je šematske prikaze Galaxy S9 i Galaxy S9+ telefona, čiji je dizajn izuzetno sličan Galaxy S8 modelu, ali sa gotovo neprimetnom donjom ivicom.
Pored toga, Galaxy S9 i S9+ će imati unapređeno (3D) skeniranje lica i očiju, dual kameru od 16 megapiksela na pozadini telefona i dvostruku prednju kameru od 12 megapiksela, vodootporno kućište i ekran dijagonale čak 5.8 inča, odnosno 6.2 inča za S9+ model.

Glasine kažu da će predstojeći flegšip imati veliki odnos ekrana i kućišta, tačnije najveći dosada.
Prema ovim navodima, Galaxy S9 će imati odnos ekrana i kućišta koji će iznositi neverovatnih 90%, jer poređenja radi Galaxy S8 ima 84% odnos stranica, dok S7 ima oko 80 procentni odnos stranica.
Kako bi ovo bilo moguće, Samsung će verovatno potpuno ukloniti donji bezel sa svog Galaxy S9 modela, dok će gornja ivica oko ekrana biti nešto manja od donjeg bezela kod S8 modela.

Ukoliko Samsung ne ugradi senzor otiska prsta pod ekran s prednje strane, onda će on biti montiran nazad, ali u drugačijem maniru nego na S8 modelima. Time će zapravo biti ispravljen najveći problem sa S8 modela. Umesto odmah horizontalno pored kamere, senzor će ovaj put biti smešten najverovatnije vertikalno ispod kamere na pozadini telefona. Takođe, dobra stvar je, ako tražimo sreću u nesreći zbog eventualnog izbacivanja 3.5 mm audio džeka, to što će Samsung Galaxy S9 i S9+ podržavati bežično punjenje, pa će korisnici biti u prilici da slušaju muziku istovremeno sa punjenjem telefona.

Punjenje

Brazilska agencija za sertifikaciju objavila je da neće biti povećanja kapaciteta baterija na novim telefonima, a kineski 3C otkriva detalje o fast charging opciji.
Ono što znamo jeste da će opcija brzog punjenja biti ista kao i na aktuelnim modelima - do 15W napajanje (9V @ 1.67A). Oznake modela u sertifikaciji su SM-G960x za S9 i SM-G965x za S9+ telefon.
15W Adaptive Fast Charge opcije brzog punjenja datira još od Galaxy S6 modela, pa se može reći da nije preterano napredovano u pogledu ove opcije. S druge strane, opcija bežičnog punjenja jeste dosta napredovala.

Exynos 9810

Exynos 9810 je drugi čip iz Samsung-a koji je rađen 10-nanometarskim tehnološkim procesom, a GPU mu je prema tvrdnji Samsung-a bolji od ARM Mali-G71 GPU-a koji se nalazi u prošlom modelu, Exynos-u 8895. Čipset će sadržati Samsung-ov najnoviji 1,2 Gbps LTE modem sa 6CA podrškom. Mada ostali tehnički podaci još nisu poznati, neverovatna je kombinacija 8-jezgarnih i 4-jezgarnih klastera kako bi se postigle najbolje performanse i optimalna potrošnja energije. Novi modeli bi trebalo da stignu uz Android Oreo uz Samsung Experience 9 interfejs, Snapdragon 845 čipset (na tržištu SAD) i Exynos 9810 (u Evropi). Pretpostavlja se da će Galaxy S9 imati 4GB RAM-a, dok će S9+ dobiti najverovatnije 6GB RAM-a.

Nijanse

Dobili smo priliku da vidimo press rendere za S9 i S9+ u Lilac Purple varijanti, kao i Coral Blue.
Model stiže u četiri nijanse, koje Samsung priprema za svoju najnoviju liniju smartfona. Galaxy S9 i S9+ se očekuju i u Midnight Black, Titanium Gray i Coral Blue nijansama. Ostaje još samo da sačekamo 25. februar i vidimo da li su sve navedene glassine istinite.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...