Vesti

Apple predstavio nove uređaje

Stigli su iPhone XS, XS Max i Xr

Veliki dan za Apple fanove i sve ljubitelje mobilnih telefona i gedžeta – kultna američka kompanija predstavila je novi Smartwatch i tri nova iPhone-a sa oznakama XS, XS Max i Xr. Dakle, vratio se stari sistem označavanja po kojem prvo dolazi novi broj, a sledeća je njegova „S“ verzija. Preskočena je devetka, definitivno smo na X, odnosno deset.

iPhone XS i XS Max

Novi iPhone XS izgleda gotovo identično kao stari, što je i dosadašnja praksa sa „S“ varijantama. Ipak, nova je zlatna boja koja do sada nije bila u ponudi i moramo priznati da nam se dopada. Zlatni telefoni nisu za svakoga i pojedini proizvođači su se već opekli sa ovom bojom, ali izgleda da je Apple pogodio pravu i nijansu i iPhone XS, pa čak i ogromni XS Max zaista izgledaju dobro i naravno – skupo. Iako na papiru deluje da XS ima isti displej kao prethodnik, Apple tvrdi da je poboljšan i da je to trenutno najbolji ekran na tržištu. Ima intenzivnije boje, pojačan kontrast i kalibraciju koja se preko „mašinskog učenja“ prilagođava uslovima korišćenja. Šta god to značilo, naše oči će presuditi kada ga se dokopamo, mada na XS Max pri dijagonali od čak 6.5“ izgleda fenomenalno čak i na slikama i video snimcima.

Kao i kod svake „S“ verzije nekog iPhone-a, najjači adut krije se zapravo ispod kućišta. Novi iPhone modeli stižu sa A12 Bionic čipom sa šest jezgara i to je prvi čip izrađen u 7nm tehnologiji sa skoro sedam milijardi tranizistora. Ne znamo čemu sve to tačno služi, ali zvuči impresivno. Očekivano, A12 ima bolje performanse, optimizovanu potrošnju baterije i još novih funkcija za veštačku inteligenciju ili mašinsko učenje, izraz koji Apple predstavnici sve više koriste. Ako se pitate kome treba bolji čipset od prošlogodišnjeg A11, koji je i dalje nedostižan za Android konkurenciju, odgovor je – za nove funkcije, aplikacije i igrice. Nove funkcije koje smo videli tiču se većinom kamere i prepoznavanja scena, koje traže super brzo prilagođavanje podešavanja slike ili novih svetlosnih efekata u Portrait modu. S druge strane, nove funkcije AR-a i video igre na mobilnim uređajima su sve zahtevnije, pa američki proizvođač i tu želi da se pozicionira kao lider. Inače, kamera po specifikacijama ostaje ista, ali je modul navodno u potpunosti nov, prilagođen novom algoritmu procesuiranja, koji je opet prerađen da bi iskoristio više procesorske snage. Ostaje da vidimo kako sve to radi u praksi.

Za kraj, Apple obećava da će novi XS raditi 30 minuta duže sa jednim punjenjem baterije nego prošli model, naravno pri istim uslovima korišćenja, a za XS Max čak i sat i po više. Nisu spominjali kapacitet baterije, ali ako zaista ostvare takva autonomija, novi iPhone, a naročito XS Max fablet lako bi mogli da budu na vrhu spiska korisnika koji cede svoj uređaj do poslednjeg atoma snage.

Da li se sećate modela iPhone 5C, kojim je jedne godine Apple pokušao da pridobije i platežno slabije kupce? Ne? Nema veze, onda to samo potvrđuje da je ideja „jeftinog“ iPhone-a već jednom propala. Međutim, iPhone Xr jeste jeftiniji, ali sa početnom cenom od 759$ nikako nije jeftin. Ako ćemo pravo, on ima isti čipset kao dva daleko skuplja modela (A12 Bionic), isto RAM memorije, ali se prištedelo na ekranu, kameri i kvalitetu materijala. Displej je nešto veći nego na regularnom iPhone-u XS i ima dijagonalu od 6.1“, ali je zato u pitanju klasičan IPS LCD panel. Apple kaže da je to najbolji LCD na svetu izrađen u Liquid Retina tehnologiji. Zvuči malo prepotentno, mada je američka kompanija do sada valjda stvarno usavršila kalibraciju IPS panela, jer su ih čuvali dugo pošto su ostali prešli na AMOLED matricu. Ono što sigurno nije prepotentno je rezolucija od 828 x 1792 piksela, što je ako vas mrzi da računate, jedva nešto iznad 720p, dakle ni fullHD.

Umesto dva sočiva glavne kamere, tu je samo jedno od 12MP, najverovatnije sa prošlogodišnje iPhone-a 8. S druge strane, iPhone Xr ima FaceID tehnologiju pa su Home dugme i čitač otiska prsta definitivno otišli u istoriju. Iako nisu korišćeni najskuplji materijali, vešti dizajneri su uspeli da zapravo slabu tačku iPhone-a Xr preokrenu u jednu od njegovih najvećih prednosti. Naime, Xr je prelep telefon koji dolazi u čak šest različitih boja. Ivice i pozadina smartfona izrađeni su od sjajnog i kvalitetnog polikarbonata i onda boje, koje su pritom odlično odabrane dolaze do izražaja. Dostupne su crna, bela, žuta, narandžasta, plava i nama omiljena, crvena. Ova poslednja izgleda baš dobro, liči malo na Ferari crvenu i ako ste raspoloženi da prihvatite da se vremena menjaju i razbijete monotone crne i sive telefone, ovo je pravi izbor.

Apple će i dalje nas dere

Ako je Note 9 u verziji sa 512GB do skora bio najskuplji mobilni telefon, iPhone XS Max se praktično izjednačio sa njim. Evo i cena:

iPhone XS – od 999$ do 1.349$

iPhone XS Max – od 1.099$ do 1.449$

iPhone Xr – od 749$ do 799$

Definitivno je probijena magična granica od 1.000 eura pa se era ultra-skupih mobilnih telefona nastavlja. O ovome bi mogli da pričamo i raspravljamo, i verovatno hoćemo na velikom testu nekog od ovih modela, ali realno, cene su očekivane. iPhone XS košta kao i iPhone X kada se pojavio prošle godine, Xr je malo jeftiniji, a XS skuplji.

Međutim, totalno nas izluđuje što je Apple i dalje jedini proizvođač koji uz svoje premium uređaje (a to su svi) ne isporučuje brze punjače. Nekome ko pljusne 1.000 eura za telefon sigurno nije problem još 10 eura za brzi punjač, ali da li je moguće da toliko ne poštuju svoje kupce?! I još nešto. U kutiji više nema slušalica, a nema ni adaptera za njih. Adapter za žične slušalice se može dokupiti takođe po smešnoj ceni, ali ... Zašto jednostavno ne častiti kupca koji je već izbrojao najmanje deset zelenih evrića, nego ga tako terati da razmišlja o AirPods slušalicama?! Potpuno bespotrebno i baca ružnu senku na inače sjajne uređaje i nastup.

iPhone Xr

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...