iPhone 6 – Cena u Srbiji

Koliko smo spremni da platimo statusni simbol?

Prošli četvrtak je i u Srbiji sve bilo kao i u velikim svetskim metropolama u iščekivanju novog Apple proizvoda – redovi pred radnjama (doduše samo u dve poslovnice u centru Beograda), fotografisanje prvog kupca iPhone u Srbiji, svečana atmosfera, nasmejana lica kalifornijskih predstavnika na srpskom tlu. Međutim, svako ko i nonšalantno prati novosti u IT svetu, ne može a da se ne zapita –da nije malo mnogo novaca za iPhone kada je reč o našem tržištu?

Prva dva operatera koja su u svoju ponudu uvrstila iPhone 6, Telenor i Telekom, (Vip je zbog administrativnih problema morao da vrati kontigent telefona na ponovno carinjenje, te je zbog toga ostao na začelju ove trke) izašli su i sa svojim ponudama. U Telenoru najniža cena jeste za model od 16GB, koji se nudi uz paket Premium (mesečna pretplata 6 995 RSD) i iznosi 14 970 dinara, ali je taj kontigent već rasprodat. Dok je za model od 128GB, uz isti paket, neophodno izdvojiti 47 940 dinara. Dakle, ovo su ponude za ugovorne obaveze korisnika koji se obavežu na 24 meseca. I matematika kaže prvi model dobijate za nekih 98 910 dinara ili po trenutnom kursu oko 1080 dolara. Ok, idemo u susedno dvorište. U Telekomu možete uzeti iPhone 6 za 1 dinar, uz paket Super (pretplata 5 559 RSD) na ugovornu obavezu od 36 meseci. U ovom slučaju računica kaže 200 124 dinara ili oko 2000$ i za tri godine imate aktuelni model. Za ugovornu obavezu od 24 meseca, možete ovaj model dobiti za 12 000 dinara, uz dodatnu meečnu ratu od 500 dinara. I u jednom i u drugom operateru postoji još mnoštvo ponuda, ali ta kombinatorika podrazumeva jedino više novca, tako da bi nabrajanje ponuda moglo ići u nedogled, ali nećete nikako dobiti ovaj model jeftinije.

Poenta priče nije da vam testiramo matematičke sposobnosti, već da se jednostavno zapitamo oko nekih, da kažemo, nelogičnosti. Naime, da biste u Srbiji došli do iPhone 6 putem ponude operatera, neophodno je da se obavežete minimum 2 godine, i u krajnjoj sumi date oko 1000 dolara, da biste dobili model koji će tad već biti dve godine star. Šta se dešava preko bare? Ponude u američkoj mreži AT&T, Sprint i Verizon za ugovor od dve godine kreću već od 299 dolara, dok u T-Mobile može da se kupi bez ugovora za 749$.

Da li se igra na kartu da će Srbi pre biti gladni nego van trenda, ili je nešto drugo u pitanju. Naše mišljenje je da se sada ponude formiraju za one prve kupce koji ne žale novce da dođu što pre do iPhone-a. To je isto tako u celom svetu samo što kod nas ne čekaju baš toliko u redovima. Kada prođe ta euforija, očekujemo da se cene spuste i kod nas na očekivani nivo.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...