Vesti

Huawei definitivno prestigao Apple

Kineski div prodao više telefona od američke kompanije

Kineski brend je zaključno sa drugim kvartalom tekuće godine prodao više mobilnih telefona nego čuveni Apple. Kompanija za istraživanje IT tržišta Gartner, potvrdila je tvrdnje konsultantske kuće IDC od pre mesec dana, koji su prema broju isporuka najavili da bi Huawei mogao da pretekne američku kompaniju.

Kineska mega-kompanija od početka godine beleži rast od skoro 40%, najviše zahvaljujući proboju novog pod-brenda Honor koji se sjajno prodaje. S druge strane, Apple u odnosu na 2017. varira manje od 1% i ne beleži rast pa se može reći da iPhone X i iPhone 8/8 Plus nisu ispunili očekivanja, makar u tržišnom smislu. Apple je na trećem mestu sa tržišnim udelom od 11.9 odsto, Huawei je drugi sa 13.3 procenata, a na prvom mestu i dalje dominira Samsung sa 19.3% što je ipak pad u odnosu na prethodnu godinu.

Ako se pitate kako stoje ostali zvučni brendovi, oni se nalaze od šestog mesta pa naniže pod „ostali“. Kako stoje stvari, dolaze nova vremena, pa tako Xiaomi i Oppo dišu za vrat liderima i beleže solidan rast.

Međutim, ovo istraživanje odnosi se isključivo na broj isporučenih telefona. Apple, uz Amazon, ostaje najvrednija svetska kompanija jer njihovi uređaji donose ubedljivo najveći profit.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...