Vesti

Google priznao da prati korisnike Androida čak i sa isključenom lokacijom

Google ponovo na lošem glasu

Od početka 2017. godine svi modeli Android telefona i tableta prikupljali su adrese obližnjih baznih stanica i te enkriptovane informacije potom slali Google-u čim bi se povezali na internet.

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i prosleđuju ih Google-u čak i kada je isključena lokacija telefona, kao i ukoliko u telefonu nema sim kartice, piše Quartz.

Google je uređaj korisnika mogao da locira triangulacijom koje bazne stanice trenutno osplužuju taj konkretan telefon.

Od januara svi modeli Android telefona i tableta prikupljali su adrese obližnjih baznih stanica i te enkriptovane informacije potom slali Google-u čim bi se povezali na internet. Korisnici Androida slanje ovih podataka nisu mogli da isključe, čak i kada bi telefone fabrički resetovali.

Portparol Gugla tvrdio je kako se ovo desilo isključivo radi daljeg "poboljšanja signala, performansi i brzine dostavljanja poruka". Međutim, Google je na ipak na kraju dobijene informacije obrisao.

Ovo je zaista iznenađujuće jer su ovi podaci dosad bili dostupni isključivo operaterima koji ovakve informacije otkrivaju u izuzetno retkim i vanrednim situacijama. Navodno, do kraja godine, nova softverska verzija ukloniće opciju kojom je Google bez saznanja korisnika prikupljao podatke o lokaciji.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...