Vesti

Google Clips - kamera koja slika spontane trenutke

Prva kamera iz Googla jeste nešto drugačije na tržištu

Svi znamo kako izgleda digitalna kamera. Tu je objektiv i senzor, kao i ekran na kome se vidi ono što želimo da uslikamo, plus dugme-okidač pomoću kog ćemo to i uraditi. Google Clips je kamera, međutim ima samo neke od navedenih elemenata. Ne postoji displej koji prikazuje šta se fotografiše,a dugme za slikanje je opciona stavka za korišćenje. Umesto njega, Google Clips slika sama fotografije za vas, tako što softverski uči lica i zanimljive momente za vas.

Posebno je zanimljiva za decu. Naime, većina mališana kada vidi kamere i fotoaparate, nije zainteresovana za slikanje. Međutim, Google Clips možete okačiti na bilo koje mesto i jednostavno neće ni znati da su fotografisani. Tačnije, dobićete zaista spontane fotografije. Bilo da želite da slikate decu ili bilo šta drugo. Ova kamera može da uslika zaista posebne i spontane momente, ali samo ukoliko ste ok sa kamerom koja može satima da vas snima i čeka savršen momenat za fotografiju.

Ovo je zaista zanimljiva kamera i drugačije. Zanimljivo je što je možete zakačiti za sopstveni džep ili bilo gde drugde. Možda čak i na zavesu. I skoro zaboraviti i da je tu posle nekog vremena. Ona zapravo podseća na logo Instagrama, koji je iskočio iz vašeg telefona i postao predmet u vašim rukama. Dolazi samo u jednoj boji – beloj, za zelenim okvirom, i sivom pozadinom.

Kako radi? Jednostavno. Uključujete je tako što okrenete objektiv na kameri, ostavite je i zaboravite na nju. Kamera zatim gleda sve u krugu od 130 stepeni i vremeom uči da prepoznaje lica koja vidi češće, dok strance slika manje. Takođe, može da prepozna i lica ljubimaca.

Google Clips košta 249 $

Nema mogućnosti prisluškivanja, jer ne poseduje mikrofon

S obzirom da je foto-aparat, čudno je da nema displeja na kom možemo videti kako slika izgleda. A podjednako je čudno što ne treba da pritisnemo dugme kako bi slikali, a ne moramo je čak ni držati u rukama. Možete je čak zakačiti za džep ili neki deo odeće, međutim teško će uspeti da napravi dobre slike tokom hodanja. Najbolje da je fiksirate na jedno mesto koje vam odgovara u tom trenutku.

Kasnije, možete da otvorite aplikaciju na svom telefonu i da listate kroz fotografije i videe (iako videi nisu pravi opis jer nema mikrofon). Jednim klikom možete ih sačuvati i obrisati i na taj način dati do znanja kakav sadržaj vam nije interesantan. Takođe, fajlove možete sačuvati kao Motion Photo, GIF, JPEG ili movie files.

Kada je uključena, postoji mala LED lampica koja blinka belo, kako biste znali da vas slika. Što se tiče privatnosti, Google je mislio na to. Naime, ništa nije sinhronizovano sa Google cloud-om, već se sve dešava „lokalno“. Samo one fotografije za koje vi odlučite da se čuvaju u Google Photos, biće tamo i sačuvane. Prepoznavanje lica odnosi se na lica koja kamera vidi bezbroj puta, tako da ako odete u park, ona neće slikati lica dece koja vidi jednom ili retko. Slike su sačuvane samo na kameri i kriptovane su u slučaju da je izgubite. Međutim, to ne znači da će vam ova kamera stalno izbacivati isti sadržaj. Ona pametnim učenjem nastoji posle određenog vremena da uslika drugačiji sadržaj.

Tu je senzor od 12MP i puna baterija može da izdrži 3 sata slikanja. Može da uhvati čak 15 fotografija odjednom, kako biste izabrali najbolju. Tu je 16 GB memorije za čuvanje fotografije, što je dovoljno s obzirom da ćete dobar deo verovatno obrisati. I još jednom nema nikakvog prisluškivanja jer nema mikrofon.

Sve se prebacuje direktno preko WiFi i radi kako na Androidu, tako i na iPhone-u. Za početak kompatibilna je sa Pixel telefonima, iPhonima, Galaksi S7 i S8 telefonima, a Google kaže da će vremenom biti kompatibilna sa još većim brojem uređaja.
Ovo je zaista posebna, kamera koja funkcioniše gotovo samostalno. To je ono što je izdvaja od ostalih. Pa ukoliko ste fan spontanih fotografija, možda je ovo prava stvarčica za vas.

Šta ti misliš? Komentariši!

Samo trenutak, učitavam komentare...